Kaylas

VÄRMESLAG...

Kategori: Vardagsliv

Näe inte värmeslag men idag har jag haft ont i både magen och huvudvärk, så det blev inte mycket jobbat. Efter att ha sovit ett tag så känns iaf magen bättre, men jag é fortfarande tung i huvudet. Det é värmen tror jag, och jag é dålig på att dricka i värmen – men jag har skärpt mig.
 
 
Ikväll blir det ryggläge i tv-soffan, det é ju både ”Sommar med Ernst” & ”Kommissarie Lewis”. Jag gillar verkligen Ernst Kirchsteiger och i år har han tagit sig an det gamla orangeriet som hör till Kohlswa Herrgård och rustar upp det till något fräscht och vackert. Och visst märks det att Ernst och teamet har arbetat med projektet under en längre tid för mycket har gjorts under de första 5 avsnitten. Huset har en fräsch, vit fasad, nya gräsmattor har anlagts, de flesta rummen är nyrustade och på baksidan finns bland annat ett vackert växthus med en tillhörande grönsaksträdgård.
 
 
Jag blev jättesugen på det här huset, på riktigt. Det som fick mig att fastna var att det är det mest konstiga hus jag har mött i hela mitt liv. Om man tittar på det utifrån så ser det extremt stort ut, sedan kommer man in och inser att det bara är 2½ halv meter djupt.– Det finns en motsättning i det hela, att i det stora grandiosa är det väldigt små rum. Det är nästan så att jag har problem att tänka vart vi ska ställa sängen, var den får plats över huvud taget. Det där blir jag väldigt lockad av, den typen av problemlösning. Det är nog att det här huset utmanar mig lite grand som gjorde att jag fastnade för det. Att det inte var som det har varit tidigare år då man har gått in i ett jättestort rum och frågat ”Ska vi ställa köket i det hörnet eller i det?”. Man hade hur många val som helst. Här har man en helt annan frågeställning; ”Hur ska vi över huvud taget få plats med köket?”. Det kände jag var en bra ingrediens för att få lust att jobba. Dessutom har ju inte alla jättestora rum, speciellt inte i sommarboenden så folk känner nog igen sig i de här 17-kvadratsköken, säger Ernst.


Här är den goda frukosten som Ernst serverade till Pirre & Mackan när uteköket var färdigt…


Havregrynsgröt med blåbär
• 3 dl havregryn
• 6 dl vatten
• 1 dl blåbär
• 1 msk flytande honung
• salt

1. Koka upp vattnen med salt i. När vattnet kokar tillsätt havregryn och blåbär. Som regel ska man ha dubbelt så mycket vatten som havregryn, detta gör att man enkelt reglera portionerna.
2. Tillsätt honungen. När gröten har kokat i ca 5 min. slå av spisen och låt gröten stå, rör om ibland.
3. Blåbärsgröten är klar när havregrynen har mjuknat.

Kalljästa frallor
• 3 dl ljummet vatten
• 2 msk olja
• 25 g jäst
• 1 tsk salt
• 1 tsk socker
• ca 7 dl vetemjöl
• äggvita att pensla frallorna med
• skalade solrosfrön, linfrön och sesamfrön att strö över frallorna, man kan välja efter egen smak

1. Blanda vattnet med oljan och jästen. Tillsätt salt, socker och vetemjöl, blanda allt tills det blir en fast deg.
2. Dela degen i 12 delar och rulla till små frallor.
3. Lägg ut frallorna på en bakpappersklädd plåt. Låt jästa i 15 min, ställ sedan in dem i kylskåp över natten.
4. Grädda dem i mitten av ugnen på 175° i ca 20 min. eller tills bröden har blivit gyllenbruna.

Kex
• 1 dl havregryn
• 1 dl solrosfrön
• 1 dl linfrön
• 1 dl sesamfrön
• 2 dl vetemjöl
• 2-3 dl fint rågsikt
• 1 dl olivolja
• 2 dl vatten
• 2 nypor salt
• 1 tsk bakpulver
• äggvita att pensla med
• flingsalt
• solrosfrön, linfrön och sesamfrön för dekoration

1. Sätt ugnen på 200°
2. Blanda ihop linfrön, solrosfrön, sesamfrön och havregryn i en bunke. Tillsätt sedan 2 dl vetemjöl, 2-3 dl rågsikt och 2 dl vatten och blanda runt. Om degen känns stabbig tillsätt mer vatten.
3. Tillsätt salt och olivolja (om man föredrar någon annan olja går det också bra) samt bakpulver. Blanda sedan alla ingredienserna i en bunke tills det blir en fast deg.
4. Slå ut degen på ett mjölat bord. Knåda igenom degen snabbt så att den blir smidig och bra.
5. Dela sedan degen i 3 delar och kavla ut varje deg så den blir ca 5 mm tjock. Tryck sedan ut kex i valfri form med hjälp av ett glas, en form eller en rivjärnsbotten.
6. Lägg sedan kexen direkt på en plåt med bakplåtspapper, pensla kexen med äggvita och strö sedan över flingsalt och valfria frön.
7. Grädda kexen i ca 15-20 min tills de fått en gyllene färg.

SOMMARREGN

Kategori: Vardagsliv

Vilket underbart väder vi har idag... Ja att sova i då alltså, man blir ju så trött av regn. För det har regnat hela natten och gör än. Moder jord är törstig efter gårdagens hetta och solgass. Men jag tycker det är rätt mysigt med regn oxå, man kan pyssla lite inne - perfekt, man slipper längta ut...
 
Fast jag tog en promenad i regnet i morse när jag gick iväg och jobba, skönt att vakna till med ett smattrande på paraplyet. Jag cyklar ju alltid annars. Får se om det blir promenad eller cykel sen till kvällspasset.