Kaylas

TÄNK PÅ FORMEN I SOMMAR...

Kategori: Vardagsliv

När det är semester är det lätt att man tar semester från allt, inklusive träning och motion och dessutom istället unnar sig lite extra. Ofta vill man inte gå från stranden till ett instängt och svettigt gym eller avstå från en kall öl i solen, det är ju självklart! Men vad kan man då göra för att hålla formen lite lagom i sommar, så att augustiångesten inte ska bli allt för svår? Här får du några tips!

 

Du ska inte vara rädd för att äta lite mer under din semester, alla gör det! Varför skulle man annars ha semester om man ska behöver tänka på vad man stoppar i sig? Vill du behålla formen så kanske du ska tänka på att motionera mera, du kommer då att känna dig mer pigg och alert och inte få den där ångesten när du äter lite mindre nyttig mat. Det räcker med 30-45 minuter per dag för att du ska hålla formen. Ett bra alternativ är att gå en runda på 30 minuter på morgonen och sedan ytterligare 30 minuter på kvällen för att bränna och hålla förbränningen uppe i din kropp.

 

Ett annat alternativ nu när det är varmt ute är att passa på att simma lite, men en simtur några gånger i veckan så aktiverar du varenda muskel i din kropp och håller förbränningen uppe. Det är inte jobbigt att simma i 15-30 minuter några gånger i veckan. Du förbränner otroligt mycket trotts att det inte är ansträngande för dig, se bara till att inte simma precis efter att du har ätit, du kan då få kramp.

 

Försök att göra dessa saker, är du av den lata typen så ska du kanske tänka på att inte äta så mycket onyttig mat. Ät hälsosam mat som kroppen mår bra av. Kolla kolhydratsnivån, fettinnehåll samt andra saker innan du äter något så du inte får i dig för mycket av detta under sommaren. Det är tråkig, men det behövs göras för att hålla sin form om man är lat!

 

1. Promenera!
Tillbringar du en dag på stranden, ta en promenad efter vattnet. Det ger lite motion och är samtidigt skönt och trevligt. Utnyttja de (förhoppningsvis) ljumma sommarkvällarna och ta en promenad i parken eller på stan. Gå och prata istället för att sitta på en uteservering, eller ta en liten omväg till fots på vägen dit. Ta dig från sevärdhet till sevärdhet till fots på semestern i storstaden - du ser mer och upplever mer av stadens puls om du kommer den nära.

 

2. Cykla!
Ta cykeln dit du ska, till stranden, till affären, till jobbet om du nu inte har semester eller på utflykt. Bilen är bara varm och instängd på sommaren, låt istället sommarvindarna smeka dina bara ben.

 

3. Dansa!
En underbar och ibland underskattad motionsform är dans. Rör på dig på sommarens fester - ta ett extra varv "Små grodorna" runt midsommarstången, en vals till på bryggan eller kanske en kurs i salsa eller tango på semesterresmålet. Naturligtvis fungerar också några timmar på dansgolvet bra.

 

4. Simma!
Simning är en både skön och skonsam motionsform och inte känns det särskilt jobbigt heller. Är du på semester med tillgång till pool, ta en simtur på morgonen innan frukost så vaknar du ordentligt och efteråt smakar frukosten ännu bättre. Gör också några enkla gymnastikövningar i vattnet. Trampa vatten och saxa benen medan du håller i kanten för bra träning för rumpa och lår.

 

5. Välj en aktiv semester!
Semester behöver inte bara innebära lata dagar på stranden, välj att prova andra aktiviteter. Prova en ridtur, att paddla kajak, cykla mountainbike, en ordentlig vandring eller en klättervägg beroende på vad du är intresserad av. Den äventyrslystne ger sig ut på flerdagsturer, medan den mer måttfulla provar en aktivitet en dag eller några timmar. Undersök vad som finns i din hemstad eller på ditt semestermål. Kanske kan det vara början till ett nytt intresse?



Till sist: Njut av sommaren!


Vanlig vecka igen...

Kategori: Vardagsliv

Ja så var midsommar över och regnet fortsätter falla i vårt sommarsverige… Precis som många andra så har jag ätit och druckit gott på midsommar i goda vänners sällskap. Det som är så skönt med midsommar tycker jag är att det är ganska lätt mat egentligen - framför allt om man vill. Sill och potatis, mums gott och nyttigt, kanske lite ägg också och så en krämig ostpaj med en god sallad. Så är det då den där tårtan som är så god med jordgubbar och grädde.

 

Som häxa firade jag också Litha, om det kan ni läsa i min blogg ”Vildhäxan i Sumpan”

 

Annars går dagarna sin gilla gång här, det händer inte så mycket. Jag städar, tvättar, lagar mat och allt annat som hör hushållsarbetet till. Det blir ju liksom samma sak vecka ut o vecka in, när man som jag är ”mellan 2 jobb” – men på fredag ska jag på anställningsintervju, så man kan ju hoppas att det blir nån ändring snart.

 

Idag firar vi 2 viktiga temadagar – mot missbruk o handel med narkotika och mot tortyren.

 

Internationella dagen mot missbruk av och handel med narkotika
Idag är det internationella dagen mot missbruk och handel/smuggling av narkotika. Med anledning av det har EMCDDA (European Monitoring Centre on Drugs and Drugaddiction) släppt en ny rapport som visar att marijuana ökar över hela Europa på bekostnad av hasch. Enligt rapporten blir Europa, som länge varit en av de största marknaderna för cannabis, allt mer självförsörjande. I rapporten finns också dokumenterat den mängd produkter som säljs och hur den ökade cannabisodlingen är förknippad med våld, kriminalitet och annat som gör livet osäkert för medborgarna.

 

Var du än bor i Europa i dag, har du nära till drogen. Cannabisbrott utgör majoriteten av de narkotikabrott som anmäls i EU. Cirka 700 ton cannabis beslagtas i Europa varje år. Samtidigt rapporterar så gott som alla EU-länder en ökning av den inhemska odlingen av cannabis, en utveckling som får konsekvenser för folkhälsa och säkerhet, säger han.

 

Av de 30 länder som regelbundet rapporterar till EMCDDA uppger 29 att de har inhemsk produktion av cannabis. Trots ökningen av odlingar inom Europa har de flesta länder fortfarande fokus på användarna i sin brottsbekämpning. Mellan 51-96 % av resurserna lägger länderna på den delen i  kedjan.

 

Trots att Europa varit en av världens största och rikaste konsumenter av hasch i över 30 år, produceras nästan inget här. Det importeras utifrån, vilket märks i beslagstatistiken. Ungefär 600 ton beslagtogs under 2009, jämfört med 100 ton marijuana. Marocko behåller ledningen som det största exportlandet. Därifrån tar sig drogen in i Europa via Spanien och Portugal.

 


Internationell solidaritetsdag för tortyroffer
Att utsätta människor för tortyr är en fullständig skymf av de mänskliga rättigheterna och tyder på en fruktansvärd avvikelse i det mänskliga samvetet. Artikel fem i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna, basen för all internationell människorättslagstiftning, förbjuder tortyr under alla omständigheter: ”Ingen må utsättas för tortyr eller grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning,” lyder artikeln.


Den allmänna deklarationen om de mänskliga rättigheterna antogs för 60 år sedan, trots det utsätts människor fortfarande för tortyr som ödelägger livet för miljoner offer och deras anhöriga. I varje enskilt fall är de psykologiska och känslomässiga skadorna djupa och svåra att reparera.


Den internationella solidaritetsdagen för tortyroffer är ett tillfälle att minnas dem som har utsatts för tortyr och dem som dött till följd av det. Den är också ett tillfälle att uppmana till åtgärder å offrens vägnar och protestera mot alla dem som utför tortyr eller annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning.

 

Bilden é rolig, men ämnet allvarligt. Ville inte lägga ut någon våldsam bild...

 


 

VARFÖR INTE STICKA LITE?

Kategori: Vardagsliv

 

Idag firar vi Världsstickningsdagen - Worldwide Knit in Public Day, en temadag som främjar stickning med ursprung i USA. Den initierades av Danielle Landes år 2005. Namnet till trots anordnas världsstickningsdagen i en dryg vecka från andra lördagen i juni till söndagen påföljande vecka varje år.

 

Danielle Landes ville synliggöra stickandet, visa att det kan vara en social syssla och att det inte bara är gamla tanter som stickar. Världsstickningsdagen uppmuntrar därför särskilt till stickning på offentliga platser, vilket avspeglas i det engelska namnet. Dagen har bland annat uppmärksammats i Australien, Finland, Frankrike, Irland, Kina, Norge, Storbritannien, Sverige, Sydafrika och USA.

 

 

Det är avkopplande att sticka, fast jag stickar inte så mycket nu. I vintras blev det senast, då fick dottern torgvantar/handledsvärmare och halsduk. Så samla dina nära & kära, vänner, kollegor etc. någon dag 9-17/6 för att sticka, umgås och sprida stickningens evangelium.

  • Det är bra för själen
  • Det är avkoppling
  • Det motsvarar meditation

Men varför behövs det en offentlig världsstickningsdag? Jo för att vi ska synas och för att vi ska få bort töntstämpeln på stickning. Ungdomarna har kanske tyckt att det var töntigt. Men fler och fler yngre tar tag i stickning och virkning numera. Det finns en återväxt…

 


FREDAGSMYS - Näe glöm det. FLYTTBESTYR istället...

Kategori: Vardagsliv

 

Idag blir det att bege sig till lillans lya igen. Mycket é det att fixa när man flyttar. Kånka, bära, packa upp o ställa iordning – puh. Man känner i kroppen att man börjar bli lite äldre, tror jag har ont lite överallt… Men mest i axlar o fötterna. Igår upptäckte jag ett blåmärke nere på vaden, mé 10 cm omkrets. Hur det kommit dit har jag ingen aning om, kände bara helt plötsligt att jag hade ont i benet…

 

Dagens temadag är: Världshavens dag - World Oceans Day - Syftet med dagen är att globalt öka medvetenheten om de utmaningar vi står inför när det gäller världshaven. En dag då haven och deras mångfald kan hyllas, och problem uppmärksammas, och för att öka människors medvetenhet kring haven och livet - och bristen på liv, i dem.

 

Ja vad vore vi utan vatten? Därför tycker jag att vi alla borde vara uppmärksamma genom att vara mera noga med varifrån den fisk och de skaldjur kommer som vi kanske köper i livsmedelsbutiken då och då. Läs gärna mer i WWF:s fiskguide som listar vilka fiskar som vi kan köpa och vilka som vi absolut inte bör köpa om vi ska kunna bevara mångfald och balans i haven.

 

Besök också gärna Greenpeace som visar vad vi kan göra för att hjälpa våra hav och på deras internationella sajt kan du skriva under och visa att du stödjer deras planer på att omvandla 40 procent av världens hav till marina reservat.

 

 

Känner du att du vill göra mer än så, så kan du också, om du har möjlighet, bli späckhuggarfadder hos WWF och därmed bidra till deras arbete för ett levande hav.

 

Tur att det inte finns såna här i dagens hav… Ja, det var onekligen en del år sedan denna Pliosauren "Predator X" for runt i havet med sina 30 cm långa tänder och en längd på ungefär 15 meter. Världshavens värsta rovdjur genom tiderna! Det är på Svalbard som forskare funnit rester av en Pliosaur.

 

Oceanografi = Läran om havet. För att kunna förklara en sådan komplicerad plats som havet är det förståeligt att det behövs kunskap från många områden. Kemi kan t ex förklara hur ämnen och molekyler påverkar vattnets struktur. Geologikunskaper är bra för att förstå havsbottens topografi. Fysik beskriver vattnets rörelser. Och tillslut handlar biologin om allt som lever i haven.

den här sidan kan du hitta information om hur havet fungerar. Det handlar om viktiga faktorer som spelar stor roll för livet i havet och också påverkar klimatet på land...

NATIONALDAGEN & MIDDAG HOS LILLA GUMZ

Kategori: Vardagsliv

Ja idag é det flaggdag och helgdag. Det blir inte så mycket firande här, men jag é bjuden på middag hos lilla gumz iaf. Det blir karré med potatisgratäng och päron-smulpaj.

 

Idag firar vi inte bara Sveriges nationaldag. Temadagarna är många just den 6/6. Visste du att det även är: Svenska flaggans dag, Fruktens dag, Dagen-D, Färskpotatisens dag och Sillens dag?



Nationaldagen
Svenska flaggans dag, den 6 juni, är allmän flaggdag och har firats som sådan sedan 1916. Dagen blev Sveriges nationaldag 1983 och är sedan 2005 en arbetsfri helgdag.

 

Från tretungad flagg på örlogsfartyg och sillsallater till att ha en helt egen dag. Den svenska flaggans utseende och roll har förändrats över tid och det var inte förrän år 1906 som den svenska flaggan, på riktigt, blev den nationssymbol vi känner idag.

 

Den svenska flaggan har anor från 1550-talet, d v s från slutet av Gustav Vasas tid. Färgerna hämtades från lilla riksvapnet med dess tre gyllene kronor på blått fält. Ett tecken som under 1400-talet ofta brukats som fälttecken för svensk trupp, både till lands och till sjöss.

 

Flaggan användes i första hand av kungen och hans krigsmakt, främst flottan. Från Gustaf II Adolfs tid - 1620-talet – finns det bildbevis för att blågula korsflaggor fördes på svenska skepp. Flaggorna var antingen tvärskurna eller försedda med tungor.

 

1906 kom en ny flagglag, som för första gången skapade fasta regler för flaggans proportioner och färgnyanser. Nu fastslogs också, att den tretungade flaggan endast skulle användas av kungahuset och av krigsmakten.

 

Från 1916 har vi firat "Svenska Flaggans Dag" den 6 juni. Dagen har historisk förankring. Den 6 juni 1523 valdes Gustav Vasa till Sveriges konung och den 6 juni undertecknades 1809 års regeringsform, den som gav oss så många viktiga medborgerliga rättigheter: samvetsfrihet, tryckfrihet och säkerhet till person och egendom.

 

Första världskrigets isolering, parlamentarismens genombrott och många av våra livaktiga folkrörelser bidrog till flaggans popularitet. I hemmen togs bordsflaggor i bruk. Det blev vanligt med fasadflaggor. Flagglagen moderniserades 1982. Då fick också Svenska Flaggans Dag rang av nationaldag - den dag då vi hälsar nya medborgare välkomna och då vi hyllar Sverige som en fri nation med fritt statsskick.


Fruktens dag
Fruktens dag firas 6 juni varje år. Den firas framförallt i Stockholm, men har också spridit sig till andra delar av världen, t.ex. har den firats i USA. Vad som firas är fruktens goda smak och egenskaper för hälsan. Ett möjligt ursprung för dagen är att den först firades på Skansen i Stockholm under 1970-talet, men den konkurrerades ut av firandet kring Svenska flaggans dag. Dagen fick ett uppsving när nationaldagen blev helgdag, innan uppmärksammades den mest av olika hälsoorganisationer eller som ett led i olika företags hälsokampanjer. När nationaldagen blev helgdag sade sig många hellre vilja fira Fruktens Dag än Nationaldagen i polemik med de som genomdrivit att dagen skulle bli helgdag och att det var naturligare att främja en god hälsa än att fira nationalistiska åsikter.

 


Dagen D
Dagen-D är en militär term som anger den dag ett slag eller en operation skall utföras. Den i särklass mest kända dagen D är den 6 juni 1944 då de allierade landsteg i Normandie. Ordet ”Dagen-D” är från början de allierades kodbeteckning för invasionen i Normandie, men det har sedan tagits som ord för hela aktionen. Det egentliga täcknamnet för operationen var Overlord. Dagen-D var först tänkt att äga rum i maj 1944, men bristen på specialbyggda landstignings fartyg. När det problemet var löst satte det dåliga vädret stopp för planerna. Men så den 6 juni inleddes den största landstigningsoperationen i mänsklighetens historia. Operationen stod under befäl av den Amerikanske generalen Dwight D. Eisenhower För att kunna genomföra operationen drogs flytande hamnpirar över kanalen och bränsleledningar drogs under havet för att släcka de stora fartygens törst. Planen var att säkra några så kallade brohuvud, kodnamnen för dessa var Utah, Omaha, Gold, Juno och Sword Beach. På natten mot den 6 juni släpptes fallskärmssoldater bakom kustbefästningarna. På morgonen den 6 juni 1944 skickades landstigningsbåtarna mot de planerade stränderna, trots den grova sjön. Man fick även stöd från luften av RAF (Royal Air Force) och det amerikanska marinflyget. Motståndet från tyskarna var obefintligt i luften och den tyska marinen verkade som bortblåst. Men motståndet från kustbefästningarna var desto hårdare och de allierade led stora förluster. Eftersom det är lite svårt att gömma undan 4000 fartyg i en kanal, visste förstås Hitler att något var på gång. Men han trodde att detta bara var en liten attack och att det skulle komma en större efteråt. Så Hitler sparade män för att kunna stå emot nästa större attack. Men han måste ha gjort en av historiens största blunder, vid slutet av den 6 juni, som kallats ”the longest of days”, hade 250 000 man satts iland, Tusen flygplan användes för att bogsera över glidplan och mota bort Luftwaffe.

 

Färskpotatisens dag
Färskpotatisens dag firas speciellt på Bjäre- och Kullahalvöarna med matmarknader där lokala odlare hälsar alla välkomna att provsmaka årets primörer med olika sorter, prata direkt med odlarna och lära sig mer om potatis. De nyskördade primörerna och en mängd lokala matspecialiteter finns till försäljning i marknadsstånden. Det bjuds även på underhållning och välsmakande rätter i restaurangtälten. Aktiviteterna ingår i kampanjen Merpotatis.nu för att väcka uppmärksamhet för potatis. Målet är att öka konsumtionen genom att bidra med kunskap och inspiration. Projektet kommer att pågå i tre år och finansieras med stöd av Europeiska Unionen och Lantbrukarnas Riksförbund. Aktiviteterna genomförs av branschorganisationen Svensk Potatis.

 

 

Sillens dag
Sill är en av Sveriges äldsta mattraditioner med oändliga kombinationer. Salt & Sill hade länge funderat på hur de skulle kunna lyfta sillen och dess fantastiska historia. Tillslut bestämde de sig för att starta en familjefest - Sillens Dag - och när skulle det passa bättre att fira en av Sveriges äldsta mattraditioner än på Sveriges Nationaldag. Så den 6 juni, 2008, arrangerade de tillsammans med Klädesholmen Seafood den första Sillens Dag, och har så gjort sedan dess.

Fira sillen och Nationaldagen på Klädesholmen i Bohuslän! Det blir sillunch på hamnpiren med måsskrik och vågskvalp. Andra programpunkter är lokal marknad, tillverkning av egen midsommarsill, studiebesök på sillfabrik, silltunnerace, sillmuséet, besök av fiskebåtar, musik och kulturhistorisk vandring på ön som redan 1594 beskrevs om ett gammalt fiskeläge av biskopen Jens Nilsen. Denna dag kan du åka med ångaren Bohuslän t/r från Göteborg till Klädesholmen"

En av huvudpunkterna under Sillens Dag är presentationen och premiären av Årets Sill. Denna sill, som deras köksmästare arbetat fram, har tidigare under våren valts ut som vinnare av en matkunnig jury under ledning av Peter Harryson. Årets Sill produceras sedan av Klädesholmen Seafood och finns till försäljning från och med Sillens Dag den 6 juni och 1 år framåt. För varje burk av Årets Sill som säljs går en krona oavkortat till Sjöräddningssällskapets fantastiska verksamhet.

MER FIX I LYAN & VÄRLDSMILJÖDAGEN

Kategori: Vardagsliv

Flyttbestyren fortsätter idag. Nu har lilla gumz fått bra ordning och reda i sin lya. Idag kommer soffan och soffbordet också. Men det é ju alltid en massa plock och en massa som ska fixas. Tavlor ska upp, lådor ska packas upp och sorteras in i skåp etc.  Och eftersom det é hennes första egna boende, så é det en hel del som behöver handlas, även om hon redan har en del. Så idag ska vi bl.a ge oss ut i jakt på ett skoställ, blomkrukor och pajform.

 

Idag uppmärksammar jag dagens temadag extra mycket. Eftersom jag är vildhäxa så värnar jag ju om Moder Jord, och miljöfrågor ligger mig nära om hjärtat.

 

I år är det precis 40 år sedan FN höll sitt första stora Miljömöte i Stockholm - och idag står vi med miljö- och klimathot som är värre än någonsin.

 

Världsmiljödagen (World Environment Day) firas över hela världen och har firats varje år den 5 juni, sen den instiftades efter FN:s miljövårdskonferens i Stockholm 1972.

 

Varje år är det ett tema och årets tema är Green Economy: Does it include you? Grön Ekonomi: Gäller det dig? Begreppet är väldigt brett och inte helt enkelt att tolka. På FN:s sida skriver de att grön ekonomi handlar mycket om att förbättra mänskligt välbefinnande och social rättvisa. Samtidigt som grön ekonomi också kan leda till minskade miljöproblem. Det är alltså väldigt brett och det kan därför vara svårt att veta vad man kan göra själv, så här kommer några enkla tips:

  • När du handlar, ta med en tygpåse till affären.
  • Innan du köper en vara, tänk på om du verkligen behöver den.
  • Cykla, gå eller åk buss istället för att ta bilen.
  • När du ska köpa en present, ge bort en upplevelse som ett biobesök eller en picknick.


NY VECKA - NYA TAG...

Kategori: Vardagsliv


GRATTIS HANNA

 

”Big brother” 2012 har avgjorts. Vinnare blev min favorit Hanna Johansson, 29. Hon lämnade huset till tonerna av Loreens "Euphoria". Hon har nu all anledning att glädjas. En ½ miljon kronor kan hon nu kvittera ut för segern.

 

Jag är bara jättelycklig över att få stå här och ha vunnit de här pengarna och att få komma hem till mina barn. Pengarna ska hon använda till att betala av sina lån.

 

– Vinner jag ska jag gå raka vägen till banken och betala av mina lån, sa hon innan hon vann.

 

Amandus Allstadius, 23, knep andraplatsen före Annica Englund, 22, som slutade 3:a. Lite mer än 3 månader har de suttit isolerade från omvärlden. Men efter 106 dagar i fångenskap är de nu ute i friheten igen.

 

”Big brother” har genom åren blivit känd som riktig skandalsåpa – årets upplaga har inte varit något undantag. Den har bland annat innehållit onanerande i bikten, tittarstormar, sexscener och mobbning…

 

 

Ja i fredags fick ju lilla gumz sin lägenhet, så idag ska jag hjälpa henne att komma iordning lite. Hon har fixat och donat en massa själv. Men lite hjälp behöver hon, om inte annat lite råd o tips om möblering… I morgon kommer hennes soffa och bord, som vi köpte i torsdags.

 

Temadag 4/6 - Internationella dagen för barn som blivit offer för aggression
Barn som växer upp i familjer där partnerrelaterat våld förekommer påverkas olika av våldet, vissa mer än andra beroende på faktorer som barnets förutsättningar, ålder, kön, karaktären av våldet (grovhet, frekvens), levnadsförhållanden, personliga egenskaper m.m.
Barn som växer upp i våldets närhet kan uppvisa en rad symtom.

  • Beteendestörningar och bristande sociala färdigheter.
  • Aggressivitet och utagerande beteende kan förekomma. Många barn uppträder aggressivt gentemot kamrater, syskon och andra. Detta är vanligare bland pojkar, men återfinns även hos flickor.
  • Ätstörningar kan förekomma och är vanligast hos flickor. Somatiska besvär utan någon reell fysisk orsak kan också förekomma och vara ett resultat av att barnet inte kan finna andra sätt att hantera problemet, uttrycka sig eller att söka hjälp. Forskningen visar att det är vanligare bland flickor.
  • Emotionella problem. Ångest, depression, lågt självförtroende är några av de känslomässiga problem som kan förekomma.
  • Sömnproblem kan vara en annan konsekvens. Maktlöshet, brist på tillit och ensamhet är andra känslor som påvisats i en svensk studie där 15 ungdomar intervjuats.
  • Forskning visar att många barn som lever i familjer där partnerrelaterat våld förekommer drabbas av posttraumatiskt stressyndrom (PTSD). Lehman genomförde en studie om barn på kvinnojour och fann att 56 procent av barnen uppfyllde kriterierna för PTSD och att majoriteten av de resterande uppvisade några av symtomen som förknippas med PTSD, t.ex. avtrubbning, undvikande av allt som påminner om den traumatiska händelsen eller extremt fokuserande på vad som hänt .

 

Mer om detta kan du läsa här

BIG BROTHER-FINAL IKVÄLL

Kategori: Vardagsliv

Vem är din favorit? Själv håller jag på Hanna!

 

För några timmar sen spelade The baseballs i huset och Amandus var verkligen på bra humör idag. Han dansade, hoppade runt, spelade luftgitarr och var på allmänt bra humör. I badrummet sminkade sig Annica och Hanna inför finalen ikväll. En enorm väntan väntar deltagarna.

Det måste kännas sjukt konstigt att få komma ut, väldigt skönt men också nervöst och pirrigt... Tänk att spendera så lång tid i ett hus och sedan få komma ut till massa skrikande människor - galet.

 

Kommer du ihåg alla deltagare som kommit och gått i huset? Här får du en uppdatering!

 

 

Alla tokiga, galna uppdrag och veckornas utrösningar ser du i denna sammanställning.

 


ÄR DU LYCKLIG?

Kategori: Vardagsliv

Vad är lycka? Vårt liv består av våra tankar, känslor och handlingar och därmed bör också ett lyckligt liv innehålla dessa tre. En god utgångspunkt är därför att först definiera begreppet Lycka. Ett lyckligt liv är ett fullt liv. Det är handla efter egen vilja och känna att vi utvecklas, uppleva sig själv som kompetent och i djup samhörighet med andra människor. Ett liv vars varierande känslor upplevs till fullo och där du är tillfreds med ditt liv när du reflekterar över det. Inom forskningen används ofta termen subjektivt välbefinnande.

 

Lycka består alltså av två delar: tankar och känslor. Skatta dig själv på en skala 1-10 på följande fråga: Hur mår du just nu? Denna fråga speglar dina känslor i stunden och lägg märke till hur du gjorde för att besvara frågan. Om du är som de flesta andra människor så kände du förmodligen efter i kroppen hur det känns och svarande därefter. Skatta dig nu på en skala 1-10 på följande fråga: Hur tillfreds är du med ditt liv?


Sättet vi svarar på denna fråga är helt annorlunda jämfört med den första frågan. Om du är som de flesta andra så besvarade du denna fråga genom att reflektera över ditt liv och jämföra dig med vad du anser att du till exempel borde tjäna, äga, klarat av, ha upplevt. Tankar och känslor påverkar varandra men är samtidigt skilda. Chansen att dina två siffror inte är samma är ganska stor – men vilken anser du egentligen är lycka? Att vara tillfreds med livet eller att ha upplevt goda stunder? Forskning visar att de hör ihop och att de påverkar varandra men också att de, som du kanske precis upplevt, inte är samma sak. Därför används olika mätinstrument för att skatta dessa i forskningen.

 


Här är 7 steg till ett lyckligt liv, baserad på flertusenårig kinesisk livsvisdom.

 

1. Förbered dig på ett långt liv. Det här innebär rent praktiskt att du ska leva så sunt och hälsosamt som du kan. Inget konstigt med det. Friska människor borde i allmänhet vara lyckligare än sjuka, eller hur? Men det gäller att göra det som krävs för att behålla hälsan, t.ex. äta rätt, få i dig vitaminer och mineraler, motionera och träna, mediterar osv. Det är också viktigt att du lär känna din kropp.

 

2. Ha roligt. Det här handlar om att njuta av det som livet har att erbjuda. Sök aktiv njutning i ditt liv. Vad tycker du om att göra? Resa? Sjunga? Måla? Rida? Läsa? Laga mat? Oavsett vad det är – se till att göra det så ofta du kan och vill.

 

3. Framgång i arbete och karriär. Det här viktigare än många tror. Framgångsrika människor är lyckligare än andra. Men det behöver inte betyda hög lön, fin tjänstebil och ett flott kontor. Det viktiga är att du tycker om (helst älskar) det du gör. Då blir du automatiskt bra på det du håller på med. Vad är framgång för dig?

 

4. Ett fåtal positiva, nära relationer. Du blir inte lycklig av att ha 608 vänner på Facebook, men ett fåtal (det behöver inte vara många) nära relationer som ger dig glädje och energi och lyfter dig är en viktig faktor i ett lyckligt liv.

 

5. Delta i samhällslivet. Personer som isolerar sig från samhället är vanligtvis inte särskilt lyckliga. Om du vill vara lycklig ska du aktivt delta i samhällslivet. Du behöver inte nödvändigtvis vara politiskt aktiv utan du kan engagera dig på andra sätt.

 

6. Kunskap och lärande. Kunskap och att lära dig nya saker bidrar till ett lyckligt liv. Du är inte färdiglärd när du går ut skolan utan du ska vara nyfiken och öppen för nya saker hela livet.

 

7. Ifrågasätt dig själv. Det här handlar om ständig personlig utveckling. Det är inget annat i världen som står still så varför ska du göra det? Kultivera dig själv, ifrågasätt och utmana dig själv, ge upp gamla idéer. Det är så du växer som människa – och blir lycklig.