Kaylas

Känn på dina bröst

Kategori: Vardagsliv

Ni missar väl inte Rosa bandet-galan ikväll? För 10:e året i rad firas finalen av Rosa Bandet-kampanjen med en insamlingsgala i hoppets tecken. Galan direktsänds i TV3 20.00–22.00 från Cirkus, Stockholm. På scenen står Sonja Aldén, Linda Sundblad, Jill Johnsson, Sanne Salomonsen, Alex Saidac, Arja Saijonmaa, Lill-Babs, Pauline och Molly Sandén.
 


Idag tycker jag att du ska lära dig känna dina bröst! Vill också påminna om hur viktigt det är att vi kvinnor går på våra mammografi-kontroller. Självklart kan en del tycka, men många med invandrarbakgrund går inte på mammografi, det hör liksom inte ihop med deras kultur och traditioner. Det é så synd tycker jag. Själv ska jag på mammografi den 12/11.

Lär dig självundersökningstekniken. Låt självundersökningen bli en lika naturlig sak som tandborstning. För att upptäcka bröstcancer i ett så tidigt stadium som möjligt ska man helt enkelt känna på sina bröst ofta. Det är viktigt att veta hur brösten känns när de är friska för att veta vad man letar efter.
 


Tekniken som används vid självundersökningen är över 100 år gammal. Den utvecklades av en österrikisk läkare i slutet av 1800-talet. Tekniken är enkel och effektiv. Det tar bara 5 minuter och det är väl investerad tid.
Först av allt: skriv in din tuttbesiktning i kalendern, så blir det av. Välj en dag i veckan efter mens. Då är brösten mjuka och det är lättast att känna eventuella förändringar.
 
1. Stå framför en spegel
Stå först med hängande armar och titta på tuttarna. Ser något annorlunda ut, någon förändring i formen? Har någon bröstvårta börjat dra sig inåt? Lyft sedan armarna över huvudet och kolla samma sak igen.

2. Kläm ett varv
Det här brukar gå lättast när du duschar och brösten är intvålade. Lyft upp höger arm och sätt handen bakom nacken. Känn med vänster hand på höger bröst. Tänk dig att bröstet är som en klocka. Börja ”klockan 12” och känn igenom bröstet ett varv, ”timme för timme”. Känn med raka fingrar och ett lätt tryck, från bröstvårtan och ut. Gör sedan likadant med vänster bröst.  Känn efter förändringar, knölar, förhårdnader och ömma punkter.

3. Kolla armhålorna
Höj armen och känn efter i armhålorna efter någon knöl ¬eller något som ömmar? Om du undersöker dina bröst ¬regelbundet så lär du dig hur de känns och upptäcker lätt om ¬något är annorlunda.
Om du hittar en förändring: Kontakta vårdcentralen eller närmaste bröstmottagning om du upptäcker något som känns ovanligt. Det är bättre att kolla en gång för mycket än för lite.

Känner du en knöl? Det här har du rätt att kräva: Alla kvinnor som upptäcker en knöl i bröstet har rätt till så kallad trippeldiagnostik, som består av tre steg:

1. Palpation. Läkaren känner med händerna för att upptäcka sjukliga förändringar.
2. Mammografi. En röntgenundersökning av brösten.
3. Punktion. Ett cellprov av knölen.
 

Viktigt att understryka är att unga kvinnor nästan alltid har täta bröst, vilket gör cancern mycket svår att upptäcka vid en mammografi. Det är därför viktigt att be om en kompletterande undersökning, antingen ett ultraljud eller en MRI (magnetresonanstomografi), om mammografibilden inte visar något. I Sverige är läkarna inte skyldiga att berätta om den möjligheten, eftersom sjukvården inte anser sig ha resurser för de undersökningarna. Om du har täta bröst går inte att se på utsidan, utan beror på vävnaden inuti brösten. Kvinnor med täta bröst löper dessutom större risk att drabbas av bröstcancer.

Det vanligaste symtomet vid bröstcancer är en knöl. Övriga symtom är bl.a. förstorat bröst, förändrad kroppshållning, förändrad hudfärg s.k. apelsinhud, indragen hud, utslag eller sår som inte tillfrisknar, indragen bröstvårta, flytning ur bröstvårtan vilket inte tidigare visat sig.

Av de förändringar som observeras i bröstet är 90 % godartade. Mjölkkörtlarna och -gångarna känns olika under menstruationscykelns olika faser. Cellmassan kan öka och det kan utvecklas fibroadenom och vätskefyllda cystor samt ärrvävnad som emellanåt kan kännas fast eller vara smärtsam. Genom att regelbundet iaktta sina bröst är det möjligt att lära sig märka skillnaden mellan en godartad och elakartad knöl.

En godartad knöl är vanligen:
– jämn på ytan
- rör sig litet
- före menstruationen hård, stor, öm
- efter menstruationen, mjuk, liten och oöm – jämn eller ojämn på ytan
 
En elakartad knöl är vanligen:
- fast i den omkringliggande vävnaden
- konstant hård, växer småningom
- öm eller oöm

Här hittar du cancerfondens sida om hur du lär dig känna dina bröst.

BARA GLADA NYHETER

Kategori: Vardagsliv

Jag har fått en praktikplats – sååå glad. Ska börja i Spånga på Erikshjälpens secondhandaffär. Var där i måndags och pratade med en arbetsledare och kollade hur det såg ut. Butiken é stooor, över 1300 kvadratmeter och den nyrenoverade lokalen är fylld till brädden med skänkta möbler, husgeråd och andra spännande prylar. Här finns också specialutvalda kläder under vinjetten Återkommande mode, som särskilt riktar sig till unga som söker något annorlunda och vill skapa sig en egen stil. Och idag fick jag besked att jag var välkommen dit. Ska bli så skönt att få komma igång mé jobb igen. Har varit arbetslös alldeles för länge nu ju.

 
Ett stort GRATTIS till förlovningen Prinsessan Madeleine & Chris O'Neill. Strax efter klockan 9 på torsdagsmorgonen tillkännagav hovet förlovningen på sin webbsajt. Till sommaren blir det kunglig bröllopsyra i Sverige. – Han är min själsfrände, säger Madeleine i en intervju.
 
 
Tommy Myllymäki , vinnare i kockarnas kamp: Jag kanske inte rent tekniskt är den duktigaste, men jag är ganska bra på att få till det smakmässigt.
 
Stefano Catenacci, (46) hade sedan tidigare tävlingar skrapat ihop en ledning på 8-2 över sin motståndare. Då svarade Tommy Myllymäki (34) för en osannolik vändning – Det var i princip ett mission impossible att kunna vända hela den tävlingen. Stefano hade en fantastisk prestation innan. Jag var absolut nervös, men det kändes ändå någonstans helt okej, säger Tommy.

Catenacci är ju en tekniker, och Tommy kanske är lite mer en finlirare. Eller så har de bara olika tradition och sätt att laga mat. Någonting måste det ju betyda när man hämtar upp ett sådant försprång. Jag tyckte det var synd om Stefano, även om jag höll på Tommy hela tiden. Han har varit min favorit hela programserien.

KÖP ROSA VAROR

Kategori: Vardagsliv

 
 
Handla rosa varor - Det är inga dyra saker och de är användbara. Mer än 100 olika rosa produkter finns i årets sortiment. Vad sägs om en rosa variant av försvarets hudsalva från Apoteket, en rosa bogserlina från Mekonomen och en klädkollektion från Lindex designad av Missoni. Bland ICA:s rosa produkter finns färska hallon och blåbär. Med betalkortet Supreme Card Women går 10 kronor till Rosa Bandet vid varje köp.

Varje gång man köper en rosa produkt, eller det rosa bandet bidrar man till kampen mot bröstcancer. Under de snart 10 år som vi arbetat med Rosa Bandet har privatpersoner och företag bidragit med över 354 miljoner kronor till cancerforskning. Under samma period har Cancerfonden delat ut drygt 388 miljoner kronor till forskning om bröstcancer, säger Stefan Bergh. (Huvudsponsorer för Rosa Bandet är Apoteket, Ica, Lindex, Mekonomen och Resurs Bank.


Missoni har släppt en exklusiv kollektion för Lindex i höst, där 10 % av intäkterna går till Rosa Bandet. Nu avslöjar de dessutom att de tagit fram ett rosa armband där 50 % av intäkterna går till kampen mot bröstcancer. Symbolen för Rosa Bandet har varit viktig i vår design av armbandet. I Missoni Lindex rosa armband är det två rosa band som möter varandra i modern och vacker design. Hantverket, med det äkta lädret är också viktigt och ger en feminin känsla som passar alla generationer kvinnor, säger Lea Rytz Goldman, design- och inköpsdirektör på Lindex. Missoni Lindex lanserades den 25 september, och det rosa armbandet 1 oktober, som en del i den rosa månaden och kostar 100 kronor.
 

Du kan också hjälpa mig att stödja Rosa Bandet i år. Skänk ett bidrag till min insamling ”Kaylas stöd”. (Klicka på bilden så kommer du till min insamlingssida på cancerfonden.Eller SMS:a BESEGRA 6593 till 72988 för att skänka 50 kr till insamlingen. Om du skriver in ditt namn efter insamlingens idnummer kommer det att synas på gåvan. Annars blir din gåva presenterad som anonym. Exempel: BESEGRA 6593 Johan Ek
 

BLIR DET RÄKMACKA IDAG?

Kategori: Vardagsliv

Jag tänkte på ett uttryck precis innan jag satte mig nu och skulle börja skriva dagens inlägg. Som vi säger här i Sverige "Glida runt på en räkmacka" Så fånigt det låter, på en räkmacka… Vilket skrattanfall jag fick! Det är ju inte realistiskt, vem glider runt på en räkmacka? Ingen! Vilket dumt uttryck!


Fotnot: Glida in på en räkmacka betyder ”ha det lätt”, att någon ges förtur eller går före i en kö, dvs. att någon får en favör som denne inte är helt förtjänt utav. Wikipedia berättar också att ordet räksmörgås används vid test av datorsystem på grund av att alla de tre svenska tecknen å, ä, öfinns i ordet – en form av pangam.

Men men nu åter till dagens tema - Den 14 oktober 2009 införde Arlanda flygplats räkmackans dag för första gången i världshistorien.Nu för 4:e året i rad arrangeras Räkmackans dag på Arlanda. Då kommer totalt 33 restauranger på flygplatsen servera räksmörgåsar och dessutom lägga ner lite extra tid och energi på denna populära maträtt. Det kommer även finnas värdinnor som guidar till exakt den räksmörgås som resenärerna vill ha.

På Arlanda flygplats säljer man 5 000 räkmackor i veckan vilket blir 260 000 om året. Det går åt 42 ton räkor till alla hundratusentals smörgåsar. Det är alltså ingen slump att det är just Arlanda som initierade räckmackans dag. Det är en miljonbusiness på flygplatsen.

Den som besöker någon av terminalerna denna vecka kommer att mötas upp av särskilda räksmörgåsvärdinnor som guidar resenärerna till olika varianter av den kladdiga munsbiten. Det är totalt 33 restauranger som satsar lite extra på räkmackorna just denna vecka.

Traditionellt består en räkmacka av räkor, majonnäs, ägg, kaviar och citron, enligt arrangörerna av räkmackans dag. Men det finns många varianter bland urvalet på Arlanda. Exempelvis en japansk smörgås med kräftstjärtar och wasabi.

Enligt experterna ska en äkta räkmacka bestå av en tunn skiva bröd (helst rågbröd - inte den vita Wettextrasan). Brödet ska vara tjockt nog att kunna bära ett rejält lager räkor. Majonnäs är frivilligt. Kanske ett salladsblad. Eller som stjärnkocken Erik Lallerstedts variant med ett fint lager finhackad rödlök under majonnäsen. Men ställ krav på att räkmackan verkligen är en räkmacka i meningen att den innehåller mestadels räkor.

Räkornas och fiskets historia
I Sverige blev det populärt att äta räkor på 1500-talet, men då bara högreståndspersoner.
Folket tyckte det var orent att äta skaldjur, som uppfattades som en sorts insekter.
Fisket var dock mycket småskaligt. På 1800-talet började Danmark och Norge med ett mer systematiskt räkfiske och Sverige följde efter vid sekelskiftet 1900. Mer exakt började det i Kosterfjorden 1902. Det finns i dag drygt 200 räktrålare i Sverige. Auktionsplatser finns i Göteborg, Smögen och Strömstad.
 
 
Fakta om räkmackor och räksmörgåsar:
• Ordet räksmörgås är ett av få ord i svenskan som innehåller alla de unikt svenska bokstäverna (å, ä och ö) och används därför ibland för att testa om datorsystem rätt uppfattar dessa bokstäver.
• Räkor åts redan på 1500-talet i Sverige, i högreståndskretsar. Influensen kom främst från Frankrike. Bland vanligt folk var det tabu, det ansågs orent, att äta räkor.
• På färjorna från och till Sverige blev räkmackan mycket populär. Med charterns framväxt på 50- och 60-talen tog även flyget över traditionen.
• Leif Mannerström har sagt att det borde finnas en ”Räkmackans vänner” för alla älskar ju denna rätt.
• Etikettexperten Magdalena Ribbing anser att en räksmörgås endast skall vara en smörgås med räkor, utan ägg och garnering och med majonnäsen i en skål bredvid. Hatten av för hennes etikettskunnande, men hon borde nog hålla sig borta från gastronomin: En räkmacka utan majonnäs är ingen räkmacka!
• Tore Wretman skapade en räkmacka lyx 1962 när han i jakt på att finna lite mer prisvärda förrätter till Operakällares meny stekte brödet, hackade räkorna och rörde ut dem med majonnäsen, och sedan bytte äggskivorna mot löjrom. Räkmackans kusin "Toast Skagen" var född.
• Även kräftmackan kan ses som en kusin till räkmackan.

Räkmackan på Stockholm Arlanda och Göteborg Landvetter Airport
I dag är räkmackan den rätt som mest förknippas med flygresor och annat resande. Lite modern statistik:
• Räkmackans dag, den 14 oktober, instiftades på Stockholm Arlanda Airport 2009.
• På Stockholm Arlanda och Göteborg Landvetter Airport säljs sammanlagt cirka 7.000 räkmackor i veckan, det blir 364.000 på ett år. Det är den överlägset mest sålda produkten i alla Arlandas restauranger.
• Det går åt 42 ton räkor på Arlanda varje år. Räkorna fiskas mestadels i de kalla vattnen i Ishavet, kring Island och Grönland. Räkorna fiskas av små båtar inte lång från land, sedan transporteras de direkt till land där de skalas och läggs i en saltad lake. Räkorna har aldrig varit frysta vilket innebär en mycket fin kvalitet.
• Det finns klassiska räkmackor med räkor, ägg, majonnäs, kaviar och citron. Arlanda har räkmackor från mini till XL, som innehåller 200 gram räkor. Det finns också räkmackor med skagenröra och japanska varianter med kräftstjärtar och wasabi (men då är det inte räkmackor).

SÄTT PÅ DIG KOSTYMEN

Kategori: Vardagsliv

 
Idag är det dags att klä upp sig riktigt fint och fira International Suit up day, (den internationella kostymdagen) då alla borde ha kostym. Dagen kommer från teve-serien How I Met Your Mother. Barney Stinson bär ju alltid kostym. Han har till och med en pyjamaskostym i silke. Hans motto är: Suit up!
 

Det innebär i korthet att man ska gå hela dagen i kostym för att delta, oavsett vad man gör under dagen. Detta fenomen har växt lavinartat de senaste åren. Reglerna är enkla: Ha på dig en kostym om du är i skolan, på jobbet, på sjukhuset, hemma i soffan, om du ska ut och festa, om du är på dejt osv. Kostym oavsett läge helt enkelt.

Här kan ni läsa mer om dagen

Tacka ditt tidningsbud

Kategori: Vardagsliv

Idag firar vi tidningsbudsdagen, och eftersom min ”gubbe” är just tidningsbud, så uppmärksammar jag dagen lite extra.
 

Idag är det alltså internationella tidningsbudsdagen. Det är en ganska färsk dag som tillkommit för att hedra de hårt arbetande människor som ser till att vi får tidningen varje dag.

Det är tidig uppgång som gäller för våra tidningsbud som brukar samlas vid 2-tiden på morgonen här i Stockholmsregionen iaf, för att hinna med att dela ut tidningarna innan du sätter dig vid frukustbordet och tar del av det som hänt ute i världen. Och detta gör de varje dag oavsett om det är regn, snö eller solsken. Man kan inte nog hylla de hjältar som bär ut tidningar i regn och snöglopp. Kan vara värt att tänka på just i morgon bitti, när du får din morgontidning.
 

Det är genom dem som vi, alla tidningsprenumeranter, får våra tidningar hem i brevlådan på morgonen. De sliter på natten, när vi ligger där under våra varma täcken och sover. De fäller upp våra postlådelock och lägger ner en rykande färsk tidning, så den finns redo för mig att läsa till frukosten.

Den internationella tidningsbudsdagen inrättades av den amerikanska tidningsbudsorganisationen och amerikanska tidningsbranschen för att hylla buden och jobbet som görs.

Varje natt arbetar runt 1100 bud här i Stockholmsområdet. – Små uppmuntringar som är väldigt trevligt! Man blir glad när folk tänker på en när man far runt på natten, säger min karl och det händer ibland att han får både godis, pengar och små paket då tidningen levereras. Kanske blir det fler bud som får ett tecken på uppskattning idag.

I USA får buden ofta dricks. Den traditionen har vi inte i Sverige, men nog skulle vi väl kunna ge lite extra uppskattning till buden på idag? Varför inte lägga ut en äppelkaka eller en schysst morgonmacka som uppmuntran till ditt tidningsbud innan du går och sover i kväll? Eller kanske bara en enkel tackhälsning? Jag gav mitt tidningsbud 2 nybakade bullar och 1 äpple i natt och en liten hälsning på ett vackert vykort.

Den amerikanska branschorganisationen uppskattar att det finns hundratusentals tidningsbud på olika platser i världen, och att buden tillsammans bär ut runt 45 miljoner tidningar till över 100 miljoner läsare varje dag.

Slå ett slag för Rosa bandet

Kategori: Vardagsliv

Hjälp mig att stödja Rosa Bandet i år. Skänk ett bidrag till min insamling ”Kaylas stöd”. (Klicka på bilden så kommer du till min insamlingssida på cancerfonden.
 

Eller SMS:a BESEGRA 6593 till 72988 för att skänka 50 kr till insamlingen. Om du skriver in ditt namn efter insamlingens idnummer kommer det att synas på gåvan. Annars blir din gåva presenterad som anonym. Exempel: BESEGRA 6593 Johan Ek

De flesta av oss har en nära vän eller familjemedlem som har drabbats. Själv har jag mist både min mamma, mormor och svärmor i cancer. Många av oss kvinnor har någon gång upptäckt en liten oroväckande knöl i bröstet. Därför stöder jag Rosa Bandet! Gör du det också.

Bär årets rosa band, designat av "House of Dagmar" ♡۰•۰♥۰•۰♡ Visa ditt stöd för kampen mot bröstcancer genom att bära Cancerfondens rosa band under oktober. Bandet kostar 25 kronor och finns bland annat hos ICA, Lindex, Mekonomen och Apoteket. Säljstart 24 september!
 

Klädmärket Dagmar startades 2005 av Kristina Tjäder, Sofia Wallenstam och Karin Söderlind. Att värna om hantverket och ta vara på kunskap från historien är en viktig del av systrarnas kreativa arbete. Musa och största inspirationskälla är systrarnas farmor Dagmar. Hon var själv sömmerska och inspirerade dem till att utveckla det stora intresset kring textilier och design i tidig ålder. Dagmar gick bort i cancer. Flera av deras vänner har också drabbats av sjukdomen. Därför är de med och stödjer kampen mot bröstcancer. Mönstret som de har skapat är delvis en symbol för treenigheten i deras systerskap men visar också på vikten av att öppna upp och agera med sitt hjärta. Tillsammans kan vi göra skillnad för de drabbade, avslutar Karin Söderlind.

Dessutom har Dagmar gjort en liten kollektion med 5 produkter där 10 % går till cancerforskning. De kommer finnas från 24 okt hos bl.a. Åhlens och Nelly.
 

I år genomför Cancerfonden Rosa Bandet för 10:e året i rad. Under de gångna åren har Rosa Bandet utvecklats från att vara en kampanj till att bli något av en folkrörelse – Rosa Bandet skapar ett enormt engagemang hos såväl privatpersoner som företag, säger Stefan Bergh, generalsekreterare på Cancerfonden.

Sedan starten 2003 har Rosa Bandet-kampanjen samlat in närmare 354 miljoner kronor till kampen mot bröstcancer. Cancerfonden har sammanlagt under samma period (2003-2011) delat ut dryga 388 miljoner kronor till bröstcancerrelaterad forskning. Dessa pengar har finansierat 146 forskare (forskartjänster eller forskningsprojekt) vid ett eller fler tillfällen. 2011 års kampanj samlade in 46 miljoner kronor.