Kaylas

WIENRBRÖDETS DAG

Kategori: Vardagsliv

Överraska med färska Wienerbröd till dagens eftermiddagsfika. Det ska jag göra.

Sen 2011 är det bestämt att Wienerbrödets dag infaller 22 november. Visst är det härligt att få sätta tänderna i ett nygräddat frasigt wienerbröd? Wienerbröd ska ätas purfärska. De får gärna vara lite ljumma och när man biter i dem ska det vara frasiga kanter och smaken av god vaniljkräm ska blandas med en touch av chokladsås och pudrat florsocker. Så sanslöst gott!

Det är skillnad på bakverk av smördeg och äkta wienerbröd. I en smördeg finns ingen jäst. En wienerbrödsdeg innehåller både ägg och jäst, och den består av 27 lager deg med margarin emellan. Jästen gör den luftig. De liknar varann men är olika.

Det går att själv baka wienerbröd hemma men är inte helt lätt och kräver övning. Det är svårt att få fram den rätta frasigheten. Man måste ha starka armar och veta hur man kavlar, kavlar in margarinet, kavlar igen och vänder degen - om och om igen. Det viktigaste är dock att ingredienserna är riktigt kalla när man börjar.
 

Att baka wienerbröd med smördegsplattor är busenkelt.
Nästan så att jag inte kan förstå att jag inte tänkt på det förut, att man faktiskt kan göra dessa bakverk på detta enkla vis istället för att göra en egen deg. Perfekt för en amatörbagare som mig. Vaniljkräm och chokladsås är enkelt att göra och det går snabbt, men smördegsplattor kommer jag att fortsätta att köpa färdiga.

Det man ska tänka på är att vika in tydliga lite rejäla kanter så det verkligen blir kanter och höjd på wienerbrödet. Och sen att de ska bakas lite längre om man fyller dem med en blöt fyllning - som vaniljkräm är så de verkligen blir frasiga och inte riskerar att bli degiga.

WIENERBRÖD MED VANILJKRÄM & CHOKLADSÅS
• 6 frysta smördegsplattor
• 1 sats vaniljkräm
• 1 ägg, vispat till pensling

VANILJKRÄM
• 1 ½ dl mjölk eller grädde eller blandat 50/50
• 1 msk socker
• 1 ägg
• 3/4 msk Maizena
• 1 msk smör
• 2 tsk vaniljsocker eller ca 1-2 krm äkta vaniljpulver

CHOKLADSÅS
• 3/4 dl vatten eller mjölk
• 3 msk socker
• 1 msk kakao, rågad
• 1 msk smör, rågad

GARNERING
• Florsocker
• Chokladsås

Tina smördegsplattorna på en ugnsplåt. Sätt ugnen på 225 grader. Kavla dem lite grann så att de blir större och tunnare.

Vaniljkräm: Blanda samman alla ingredienserna till vaniljkrämen i en kastrull utom smör och vaniljsockret. Värm upp under omrörning men låt inte krämen koka för då kan den skära sig! Rör hela tiden och ha övervaka den hela tiden! Rör tills krämen börjar tjockna. Ta av plattan och häll krämen i en skål. Rör ner smör och vaniljsocker.
Bred ett rektangulärt lager med vaniljkräm över smördegsbottnarna. Spara en bit av kanterna på varje sida! Vik in två av kanterna mot varandra [motsatta kanter vilka beroende på hur du vill att Wienerbrödet ska se ut] in mot mitten och tryck till. Pensla kanterna med vispat ägg.

Grädda mitt i ugnen i ca 10-12 minuter eller tills de fått fin färg och ser spröda ut. Under tiden gör du t.ex. chokladsåsen.

Chokladsås: Koka upp vatten, socker och kakao häftigt under ca en halv minut. Vispa hela tiden! Ta av från plattan och rör ner smöret. Låt wienerbröden svalna lite grann men de ska inte hinna bli kalla. Sikta florsocker över dem och ringla chokladsåsen över. Njut!
 

Historierna är många om hur wienerbrödet kom till, och den ena kan vara lika sann som den andra. Det berättas att för länge sedan var det strejk bland de danska bagarna och därför hämtades bagare söder om gränsen, det vill säga från Österrike. En dag hade en lärling glömt att knåda in det kalla smöret i degen till några speciella bullar och kavlade i stället in det. Så uppstod degen med sina 27 lager deg och 26 lager matfett. Det blir nämligen resultatet när man viker degen i 3 lager 3 gånger.

En annan historia hävdar att det var hovbagare Albæk, som av gesäller från Österrike och Tyskland hade lärt att kavla in matfettet i jäsdegar.

Här kan man med rätta tala om att kärt barn har många namn. Det klassiska wienerbrödet är spandauer, som är runt med vaniljkräm i mitten, en klick röd sylt och florsockerglasyr. Det uppfanns i Danmark och sägs ha fått sitt namn efter fängelset i den tyska orten Spandau. Med sina 4 hörn påminner det om fängelsets 4 torn och vaniljkrämen som en inlåst "fånge" i wienerbrödet.