Kaylas

Nationaldagen

Kategori: Vardagsliv

Önskar er en riktigt härlig nationaldag, trots att vädret kanske inte är det bästa.

I år får vi fira hemma, inte för att vi firar så mycket, men nåt gott att äta får det iaf bli, grillat och lite rosé till det. Här brukar vara stort firande på Golfängarna med massa artister, marknadsstånd och tivoli annars, men i år är ju allt annorlunda pga. coronaepidemin. Kanske jag t.o.m. skrålar ut i “Du gamla, du fria” under dagen.

Nationaldagsfirandet har blivit mer populärt på senare år. Många samlas runtom i parker, iklädda Sverigetröjor eller folkdräkt. Dans och svenska flaggor hör till nationaldagsfirandet och vill man fira lite extra, så är det traditionellt att klä sig i folkdräkt. Det behöver inte vara Sverigedräkten, utan det går bra med folkdräkter från ditt landskap också.

Här i Stockholm firar man nationaldagen i bland annat Kungsträdgården och på Skansen, där bland annat kungafamiljen deltar i firandet som brukas direktsänds i TV. Sedan 2005 bjuder Kungen även in allmänheten till att besöka Stockholms slott utan inträde.

Till skillnad från andra svenska högtider så finns det ingen direkt traditionell svensk mat som är kopplad till nationaldagsfirandet. Men på senare år har många gjort tradition av att grilla och ha picknick på nationaldagen. Runtom i landet är det också vanligt att man äter smörgåstårta i samband med dagen

Sveriges nationaldag (som tidigare var svenska flaggans dag) firas varje år den 6 juni sedan 1983, men det dröjde tills 2005 innan nationaldagen blev en röd dag. Den främsta anledningen till att vi firar Sveriges nationaldag är för att minnas att Gustav Vasa valdes till kung och Regeringsformen från 1809, som båda inträffade den 6 juni. Innan 1893 var den 6 juni känd som Gustafsdagen.

 

 

Initiativet kommer ifrån Artur Hazelius, som grundat både Skansen och Nordiska Museet. Det första inofficiella nationaldagsfirandet hölls på Skansen den 6 juni 1893. Då skrev Artur Hazelius följande: “Såsom de fosterländska minnenas högtidsdag har på Skansen införts den 6 juni, Gustafsdagen, vilken där har firats och hädanefter kommer att firas såsom svensk nationaldag”.

Det var inte alls säkert vilken dag som skulle väljas till Sveriges nationaldag och det fanns flera alternativ, bland annat Gustav Adolfsdagen den 6 november, Karl XII:s dödsdag 30 november, kungens födelsedag och midsommarafton. Anledningen till detta är för att Sverige inte har någon särskild dag i historien där självständighet har vunnits, exempelvis som i Norge.

Hur firar du nationaldagen?