Kaylas

FLYTTDAGS IGEN...

Kategori: Vardagsliv

Ja nu så é det dags igen! Mera flyttlådor & stök och en värkande kropp väntar… Men nu ska det ju bli skönt att få flytta. Har ju bott i en evakueringslägenhet i 3 månader, eftersom det har varit stambyte och helrenovering i den gamla. Helt underbart ska det bli med ett ”nytt” fräscht boende. Omtapetserat och målat, helt nytt modernt kök med nya vitvaror, nya golv överallt och utbyggd större inglasad balkong… Precis lagom till advent, så det blir julgardiner och adventsstakar upp redan på fredag.

 

Jag ska packa idag och i morgon, på onsdag kommer flyttfirman och hjälper till med packning också. Sen körs flyttlasset på torsdag… På fredag packar jag upp det mesta, lördagen får bli lite ledig men uppackning då också. Söndagen ska jag lägga mig i ett varmt bad och mjuka upp alla värkande leder och låta kroppen få vila…

 

Idag är det också en massa konstiga temadagar som firas: Världshejardagen, Musikfri dag och världsdagen för tv…


Världshejardagen
Denna dag ska du i fredens tecken säga hej till minst tio personer, helst sådana du inte känner sedan tidigare. Dagen infördes 1972 i samband med konflikten mellan Egypten och Israel. World Hello Day firas för den 39:e gången i år. Idag firas dagen i ca 180 länder världen över, och flera lyfter fram frågan om världsfreden just denna dag. Att använda en sådan enkel fras som "hej" till okända personer visar på vikten av personlig kommunikation för att upprätthålla ett fredligt och vänligt samhälle. Som kuriosa om dagen kan nämnas att 31 vinnare av Nobels fredspris har uttryckt sitt stöd för världshejardagen, 114 statsöverhuvuden har gett dagen sitt godkännande. Flera kända människor har skrivit s.k. "hello day-letters". De ser hur viktig dagen är för att bevara fred samtidigt som det är ett tillfälle för vem som helst att bidra till arbetet med att skapa fred i världen.




Världsdagen för TV
Världsdagen för TV instiftades den 21 november, 1996, för att uppmuntra länder att byta tv-program med varandra i ett försök att öppna upp och göra världen till en bättre plats.





Musikfri dag
Med tanken är att världen numera är så full av musik att flödet måste stängas av för att den ska behålla sitt värde har Bill Drummond, känd från 80-talsbandet KLF, utnämnt den 21 november till "No Music Day". Bill tycker att mänskligheten har slutat bry sig om musik eftersom den finns överallt. Därav hans försök att få människor att uppskatta musiken igen genom att införa en årlig musikfri dag. Anledningen till att Drummond valt ut dagens datum den 21 november är för att musikens skyddshelgon Sankta Cecilia firas imorgon den 22 november.

 


Världsdagen mot barnmisshandel & Internationella toalettdagen

Kategori: Vardagsliv

 

 

1979 införde Sverige, som första land i världen, ett förbud mot aga och barnmisshandel. I lagen står det att barn inte får utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling. Trots det visar olika studier att nästan vart sjunde barn någon gång blivit slaget av en vuxen i hemmet.

 

Barnmisshandel är när föräldrar eller andra vuxna orsakar ett barn skada på kroppen, sjukdom eller smärta. Hit räknas alla former av kroppslig bestraffning såsom att slå, sparka, bränna, skaka, knuffa, bita och lugga. Men misshandeln kan också vara psykisk, som när en vuxen förmedlar till barnet att det är värdelöst, oälskat och oönskat genom till exempel avvisande, isolering, kritik, hån, hot om övergivande eller utfrysning. Sexuella övergrepp är en form av fysisk och psykisk misshandel och innefattar alla former av sexuella handlingar som påtvingas ett barn av en vuxen person. Att barnet tvingas se eller höra våld i sin närmiljö är också barnmisshandel och kan sätta spår hos barnet på samma sätt som om det utsätts för direkt våld eller kränkningar.

Misshandel stör barnets känslomässiga och intellektuella utveckling, självkänsla och förutsättningar för nära känslomässiga relationer. Tilliten till andra människor skadas och en följd av våldsamma upplevelser kan bli att barnet ser världen som oförutsägbar och fientlig. Men en uppmärksam och stödjande omgivning, som kan ge barnet skydd och bekräfta barnets upplevelser, ger möjlighet till återhämtning och en positiv utveckling.

 

Varje misshandel av ett barn är ett misslyckande från samhällets sida. Vi måste stärka det förebyggande arbetet mot barnmisshandel och utsatta barn måste få bättre stöd och skydd.
Det finns en rad åtgärder som skulle kunna vidtas snabbt för att förebygga våld mot barn och stärka barns rätt till skydd och stöd.


Föräldrar måste kunna få stöd utan att hamna i socialtjänstens rullor. Föräldrar ska våga söka hjälp när det urartar hemma. Det måste finnas föräldrastöd i alla kommuner, dit föräldrar kan vända sig utan att behöva registrera sig eller bli föremål för myndighetsutövning i socialtjänsten. De förebyggande insatserna förhindrar att barn far illa.


Vi måste våga agera utifrån kunskapen om att en del barn löper större risk än andra att bli utsatta för barnmisshandel. Många familjer där det finns flera riskfaktorer för att barn kan fara illa, såsom missbruk, psykisk ohälsa eller långvarig ekonomisk utsatthet i familjen, har socialtjänsten, sjukvården eller andramyndigheter redan kontakt med för andra typer av insatser. Dessa familjer ska sökas upp aktivt och erbjudas föräldrastöd i öppna former.


 

Internationella toalettdagen firas på initiativ av World Toilet Organization den 19 november varje år. Dagen upprättades 2001 av grundaren Jack Sim i kampen för fler offentliga toaletter. Dagen är till för att uppmärksamma alla de personer som lever utan toaletter och en värdig hygien. Ett bra tillfälle att påminna oss om att ett av fem barn dör av diarrésjukdomar som är en följd av att 2,6 miljarder människor världen över saknar tillgång till riktiga hygienanläggningar.

 

Huvudkraften bakom Världstoalettdagen är The World Toilet Organization (WTO), en ideell organisation som arbetar för att förbättra de sanitära förhållandena i världen. Såväl företag, statliga och icke-vinstdrivande organisationer som enskilda personer världen över firar denna dag på olika sätt.

 

KÄRLEK TILL VISDOM & BINGOLOTTO

Kategori: Vardagsliv

Filosofi, från grekiskans philosophia (φιλοσοφία), "kärlek till visdom", är en intellektuell disciplin som kritiskt studerar de mest grundläggande frågorna. "Finns det någon verklighet utanför mina tankar?", "Vad är kunskap?", "Vad är sanning?", "Vad gör en handling värdefull?", "Har människor och djur värde och är de i så fall lika eller olika?", "Vad är tid?" är frågor som ställs inom filosofin.

Ordet kan också, i sammansättningar som en filosofi/flera filosofier syfta på ett sammanhängde tankesystem, en ideologi eller en filosofisk skola.

Det filosofiska tänkandet sägs ofta ha börjat i antikens Grekland. Man brukar dela in den filosofiska utvecklingen under antiken i 3 faser.

  • Den försokratiska tiden som börjar på 500-talet f Kr med tänkare som Thales, Herakleitos, Pythagoras med flera.
  • Antikens höjdpunkt då Sokrates, Platon och Aristoteles verkade.
  • Efter guldåldern finner vi bl.a stoikerna och epikuréerna.

Medeltiden sägs ofta vara en mörk period då skolastikerna inom kyrkan diskuterade oviktiga saker och förhindrade alla framsteg.

 


Med renässansen vaknade filosofin igen. Humanismen som idé kom fram. En av filosoferna under renässansen var Voltaire.

1600-talets stora filosofiska stjärna var René Descartes, men det fanns även andra, framför allt rationalister, då. Bacon var en av de tidiga tänkarna inom vetenskapsfilosofin.


Under upplysningstiden diskuterades kunskapsteori och empirismen dominerade t ex hos Locke, Berkeley och Hume. De franska upplysningsfilosoferna bidrog också med nya tankar och Kant är ihågkommen både för sin kunskapsteori och för sina tankar kring etiska problem.


Under 1800-talet fanns ett antal filosofiska strömningar med mycket olika inriktning.

  • Hegel - en idealist som inspirerade Marx.
  • Schopenhauer - en pessimist med österlänska influenser.
  • Kierkegaard - en dansk som betonade valet och den existentiella ångesten.
  • Comte - en radikal förespråkare för vetenskapen.
  • Marx - som påverkade en hel värld
  • Nietzsche - kritiker av moralen och framhållare av känslan .

Under 1900-talet har vi också haft några olika filosofiska tänkare och skolor.

  • Wittgenstein - mytomspunnen och svårtolkad.
  • Sartre - existentialist och politiskt engagerad.
  • Postmodernismen är en modern filosofisk rörelse.
    Intressanta filosofer är Derrida och Foucault


 

"Loket" som för många förblir Mr Bingolotto ledde den första sändningen i TV4 i oktober 1991, då med gruppen Spotlight som husband. Det bestående premiärminnet för de inblandade var att man tryckt upp på tok för få lotter, "bara" 75 000. Det blev ramaskri och nerringd telefonväxel med följd att lottantalet redan till nästa sändning mer än dubblades.

 

Leif "Loket" Olsson är förstås med på 20-årskalaset liksom hans efterträdare genom åren: Lasse Kronér, Gunde Svan, Rickard Olsson, Lotta Engberg och nuvarande programledaren Jan Bylund. - Var och en kommer att köra de spel som de förknippas med och självklart väntar fina priser – och garanterat en och annan överraskning, säger han.

 

Under 20 år och snart 800 program har Bingolotto haft sina toppar och dalar. Musikaliskt var programmet under en period rena paradiset för dansbanden medan man under en annan era hade internationella rockstjärnor som Bon Jovi och David Bowie.

 

Hittills största vinsten i programmet? Den noterades enligt Wikipedia i november 2002 då floristen Guld-Ulla i Vara tog hem 31,5 miljoner kronor.


 

FARS DAG

Kategori: Vardagsliv

 

När jag var riktigt liten
och nån annan varit stygg
så var hans stora famn
en plats där jag blev trygg.

En far är nån som vet
att skydda sina kära.
Han vakar över dig
långt borta eller nära.

När lasset blir för tungt
och hotar att dig stjälpa
så finns han där till hands
att stötta dig och hjälpa.

Som förebild han går
i livets långa trappa.
Och ingen är som han…
Han är min kära pappa!


Fars dag är en högtid då barn firar sina fäder och den inträffar i Sverige den andra söndagen i november. I flera andra länder firar barnen dagen även till minne av fäder och förfäder. Fars dag har sitt ursprung i 1910-talets USA. Initiativtagare var Mrs. John B. Dodd i Spokane, staten Washington, som ville hedra sin far Mr. William Smart för att denne ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm i Washington sedan hans hustru, då hon fött familjens sjätte barn, dött i barnsäng. Mrs. Dodds initiativ spred sig och redan 1924 förklarade president Calvin Coolidge att han stödde idén. Det skulle dock dröja ända till 1966 innan president Lyndon B. Johnson instiftade den tredje söndagen i juni som Fars dag i hela USA.

 

Fars dag firades första gången den 19 juni 1910 i Spokane, staten Washington. Seden kom till Sverige 1931 och dagen firades till en början i juni även i övriga Norden. Efter önskemål från det nordiska handelssamfundet senarelades tidpunkten för Fars dag till november för att ligga bättre i förhållande till Mors dag. Fars dag infaller därför numera på andra söndagen i november.

 

Fars dag firas samtidigt i Sverige, Finland, Estland och Norge. I Danmark firar man den 5 juni. I resten av världen kan Fars dag firas såväl i juni (USA och Storbritannien), augusti (Brasilien), september (Australien) som på Kristi himmelfärdsdag (i Tyskland). En del länder har tämligen nyligen flyttat den dag då Fars dag firas. (Källa: Wikipedia)


ARKIVENS DAG - GER MIG MINNEN...

Kategori: Vardagsliv

Idag är det arkivens dag, och eftersom jag själv jobbat i både journal- och röntgenarkiv en gång i tiden vill jag givetvis uppmärksamma det idag.

 

Jag jobbade på KSS (eller Kärnsjukhuset som det heter) i Skövde. Det var ett roligt jobb och vi var ett glatt gäng som jobbade där. Visst fanns det mindre roliga dagar, och mindre roliga jobb också för den delen. Men för det mesta var det både trivsamt och glatt.

 

 

Arkivens Dag infaller alltid andra lördagen i november, I hela landet bjuder man på fullmatade program med utställningar, visningar, föreläsningar och andra aktiviteter. Ofta samverkar man med bibliotek, hembygdsföreningar och släktforskare. Årets tema är Konst!

Arkivens dag är ett samarbete mellan arkivens samtliga sektorer och omfattar alla typer av arkivinstitutioner över hela landet. Arkivens dag är en del i ett större samverkansprogram ”Svenska arkiv i samverkan för synlighet” som består av representanter från Arkivrådet AAS, Folkrörelsernas Arkivförbund, Föreningen arkivverksamma inom landsting och kommun, Näringslivets Arkivråd, Riksarkivet med landsarkiven samt Svenska Arkivsamfundet.

Målsättningen med Arkivens dag är att väcka intresse för arkivens verksamhet. Genom att arrangera öppet hus vill arkiven uppmärksamma möjligheten att göra spännande resor till förfluten tid men också lyfta fram arbetet med att säkerställa den information som skapas idag. På så sätt hoppas arkiven att kunskapen om att arkiven är samhällets minne både för en förfluten tid och för en framtid skall öka. Det är gratis att besöka och forska i de svenska arkiven, alla har tillgång oavsett medborgarskap. I stort sett allt är också öppet för forskning. Detta är en viktig medborgerlig rättighet som arkiven vill betona under Arkivens dag.

I arkiven finns handlingar som vittnar om vår historia, statliga beslut likväl som människors minnen och tankar. Historien finns lagrad på pergament papper och datafiler. Titta in bakom kulisserna, låt dig imponeras och fascineras av spännande dokument, ta del av lärorika utställningar och intressanta föredrag.

 

FREDAG = JOBBA, IDOL & FREDAGSMYS

Kategori: Vardagsliv

 

Rätt man vann Robinson enligt mig, Mats Kemi, 52, från Huddinge tog hem årets Robinsonfinal igår. Jag tycker att han var värd segern, även om det hade varit kul om en tjej vunnit. Hanna var bra hon också. Mats känner sig som en värdig vinnare och tänkte fira "stenhårt" efter finalavsnittet. - Fy fan vad stort, säger han.

 

 

Inför finalen samlades årets Robinsondeltagare på Park hotell i Stockholm för att se avsnittet på storbilds-tv i en hyrd lokal, där det serverades buffémat. Efter avsnittet festade gänget loss på hotellet. När Mats äntligen slapp munkavlen och kunde tala om segern kändes det som en stor lättnad. – Det känns helt sjukt. Det är så skönt att få säga det till min familj och till alla som har frågat, säger han till Expressen.se. Hans fru Helena och sonen Nils deltog i kvällens firande. – Vi är jättestolta. Han är verkligen värd att vinna. Vi har haft det på känn, säger Helena.



Ikväll är det dags för idolerna att ge sig ut på arena-turné. Mina favoriter är Moa & Amanda F. Veckans utmaning är Motown.  Motown har betytt mycket för utvecklingen av soulen. Det speciella soundet som skapades av Motown-artisterna kom att bli en musikgenre i sig. Många av artisternas hits skrevs av låtskrivartrion Holland-Dozier-Holland. Bolaget hade också en grupp musiker kallade the Funk Brothers som ackompanjerade på många av inspelningarna. (Källa: Wikipedia)

 

Första gången Moa Lignell skapade en fan-sida på Facebook väntade hon på att fler än 25 skulle gilla hennes musik med så kallade "likes". – Sedan fick jag över 100 och 200 och det kändes jättestort. Efter min första Idol-audition hade jag 6 000 som gillade mig. Då förstod jag genomslagskraften. Nu är gilla-knappen på Facebook en tydlig mätare på Moa Lignells växande popularitet. I dag har nästan 40 000 personer gjort tummen upp på Facebook för 17-åringen från Alingsås. Förra fredagen stod dessutom juryn upp i båset redan innan hon sjungit klart "When I held ya". Det finns redan ett 40-tal covers av låten på videosajten Youtube. – Jag brukar gå in och titta på dem. Det är sjukt. När jag hör dem sjunga min textrader så kan jag minnas ögonblicket som jag satt och skrev ner dem. Jag blir väldigt smickrad. I skrivbordslådan finns fler låtskisser. Men Moa Lignell känner ingen press att skriva fler hitlåtar. – Det här var min biljett in i "Idol", men jag kommer ju inte leva på den här låten i hela mitt liv. Det här är en låt av många. Nu vill jag skriva bra låtar som kan bli favoritlåtar för människor och att man kan göra ett album av det.

 

Ikväll framför Moa Supremeslåten "You can't hurry love". Men ingenting kommer att överträffa förra fredagen då hon för första gången fick visa den breda publiken hur hennes artisteri kommer att se ut i framtiden. – Jag har nått så många mål som jag har satt upp för mig själv. Nu ska jag passa på att ha kul. Jag tar tävlingen på allvar men kör bara på och ser det som en bonus att få sjunga för några tusen människor i Läkerol Arena i Gävle. En hissnande känsla med tanke på att Moa Lignell stod inför en publik och spelade för första gången förra året. Då på ålderdomshem i Alingsås. Att vinna "Idol" betyder mycket - men inte allt. – Jag har en klar bild över vad jag vill göra. Jag vill släppa en skiva och turnera. Sen får vi ser hur jag tar mig dit, säger hon


Vad de andra idolerna sjunger, ser du här:

ROBIN: Reach Out, I’ll Be There – Four Tops
MOLLY: Nowhere To Run – Martha Reeves & the Vandellas
AMANDA P: I’m Coming Out – Diana Ross
ANDRÉ: My Girl – The Temptations
AMANDA F: Please Mr. Postman – The Marvelettes
MOA: You Can't Hurry Love – The Supremes

 

 

ROBINSON-FINAL IKVÄLL! VEM VINNER?

Kategori: Vardagsliv

 

Finalisterna är klara! Det är dags att kora vinnaren av Robinson 2011.
Hanna N, Mats, Louise, Ola eller Sigvald - Vem vinner ikväll?

 

Det är dags att kora denna omgångs vinnare av Robinson, som förutom äran får en stor summa pengar. Hanna är redan klar för finalen av årets Robinson. De andra deltagarna har spenderat en hemsk natt i varsin kista, och nu ska de kämpa om ytterligare en plats i finalen. Men hur tävlingen går till får de lista ut själva. I mörkret på stranden väntar en stor överraskning för deltagarna. Men inte en enbart trevlig sådan - det är hög tid att lägga korten på bordet och reda ut gammalt groll.



Det har varit en lång resa hit, 42 dagar av lidande - deltagarna har suttit i fängelse, varit fastkedjade, genomlidit regnoväder och hunger. De med starkast psyke och bäst taktik är nu kvar till slutet.

 


Vad kan du om årets Robinson? Gör testet här – jag hade 8 av 10 rätt.


1. Vilket lag vann den allra första hinderbanan vid tjejernas cocktailparty?
Bontoc, Kalinga

 

2. Hur många stygn fick Johan sy i benet efter att ha skurit sig på koraller?
12, 14, 17

 

3. Hur beskrev Fredrik den förgiftning som drabbade Kalinga sedan de ätit en giftig rot?
Som en tur i lustiga huset
Som en bra förfest
Som en dålig syratripp

 

4. Vem vann killarnas nakenlöpning?
Hjalmtyr, Fredrik, Sigvald

 

5. Vem var den första som röstades ut ur Robinson 2011?
Michaela, Sana, Johan

 

6. Lag Gago kallas för "det smarta laget". Vad betyder ordet gago?
Dum, smart, lurad

 

7. Vad drack Ola och Johan i baren på Freaky island?
Rom, whiskey, gin

 

8. Efter en diskussion i örådet sa Paolo: ”Tjejer, ni får slå honom om ni vill”. Vem syftade han på?
Hjalmtyr, Vicky, Ola

 

9. Vem av årets Robinsondeltagare är lagerarbetare?
Fredrik, Love, Louise

 

10. Vilket yrke finns INTE representerat i Robinson 2011?
läkare, polis, docent



IDAG BLIR DET KAKA - IGEN...

Kategori: Vardagsliv

Kladdkakans dag är en av de högtider som är mindre känd men har senaste åren ökat oerhört mycket i popularitet. Ursprunget till kladdkakans dag är lite oklart, men det verkar som om det helt enkelt är så att några bestämt sig för att göra den 7:e november till just kladdkakans dag och sedan utövat massivt kampanjande för att sprida budskapet.

 

Kladdkakan är en mjuk kaka med smak av choklad, denna mjuka kaka ska helst vara ljummen och förtärs oftast tillsammans med vispad grädde. Även glass kan förekomma. Till detta passar det bra med ett glas mjölk.

 

Det finns många olika recept på kladdkaka. Om du vill så kan du köpa färdig kladdkaka i butiken. Men det är ju inte lika gott som hembakat.

 

Kanske du är sugen på att bjuda dina arbetskamrater på lite ”kladdis” dagen till ära? Så här får du mitt favoritrecept: En rik och mäktig kladdkaka med lite lyxig känsla. Bör bakas senast kvällen före servering, men vinner på att stå ännu längre. Servera gärna med en klick grädde.


Boken med min absoluta favoritkladdkaka heter, inte helt oväntat, "kladdkakor" och finns bland annat här.



BAKELSER OCH TVÄTTSTUGAN

Kategori: Vardagsliv

 

Ska nog ta och baka några bakelser idag till eftermiddagsfikat sen. Det é ju Gustav Adolsdagen idag. Kan vara gott med det efter att man slitit i tvättstugan, som jag har på em idag.

 

Gustav Adolfsdagen är en temadag som firas idag till minne av Gustav II Adolfs dödsdag 1632. Gustav II Adolf stupade i slaget vid Lützen, vilket var den 6:e november enligt den julianska kalendern (enligt den gregorianska kalendern var datumet den 16:e november.)

 

Dagen har firats sedan början av 1800-talet och är fortfarande populär i Göteborg som då hyllar sin grundare med att äta Gustav Adolfbakelser, bakelsen skapades för första gången av konditoriet Bräutigams i Göteborg år 1906. I Uppsala där firar studenterna minnet av Gustav Adolfs död samt hans mycket generösa gåva till Universitetet.

 

Vill du baka dina bakelser själv, får du receptet här:

 

GUSTAV ADOLFSBAKELSER

Botten:
3 ägg
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten

Fyllning:
2 dl vaniljkräm
1 dl vispgrädde
1 dl svartvinbärsgelé eller marmelad
1 förpackning marsipan

 

Sätt ugnen på 250°. Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan bunke och vänd sedan ned det i äggsmeten tillsammans med vattnet. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i 5 min och låt sedan kakan svalna. Vispa grädden och blanda den med vaniljkrämen. Bred först ett laget vinbärsgelé på kakan och sedan på med vaniljgrädden. Kavla ut marsipanen och täck kakan med den. Skär upp i små bakelser och dekorera med choklad.

 


Idag är det också INTERNATIONELLA DAGEN FÖR ATT FÖRHINDRA EXPLOATERING AV MILJÖN I KRIG OCH VÄPNADE KONFLIKTER

Generalsekreterare Kofi Annans budskap på internationella dagen för att förhindra exploatering av miljön i krig och väpnade konflikter den 6 november. Förutom de tragiska mänskliga och ekonomiska förlusterna i krig, är de miljömässiga biverkningarna också djupgående. Ibland förstörs naturresurser som en medveten taktik. Men oftast är miljön helt enkelt ett oskyldigt offer som hamnat i korselden. De fattiga lider som vanligt mest, eftersom de är starkt beroende av miljön för mat, uppehälle, medicin och material till bostäder.

Att ta itu med miljöförstörelse som orsakats av krig är en viktig del av FN:s arbete i före detta konflikthärdar, och således ett växande fokus för FN:s verksamhet.

  • Efter kriget i forna Jugoslavien sanerade FN:s miljöprogram (UNEP) fyra kemiskt förorenade platser i Serbien och Montenegro.
  • UNEP hjälper för närvarande till med uppbyggnaden av Afghanistans naturvårdsverk. UNEP har också genomfört utförliga efterkrigsstudier för att kunna hjälpa människor att tjäna sitt uppehälle igen.
  • Den mesopotamiska sumpmarken mellan Irak och Iran var nästan helt förstörd år 2002, och hundratusentals träskaraber var tvungna att fly från sitt land och överge sin traditionella livsstil. I samarbete med lokala myndigheter har 40 % av sumpmarken nu återigen blivit översvämmad, och 80 000 invånare har återvänt hem.

Genom att hjälpa människor som är fast i konflikter att återfå sitt land och levebröd, och framför allt att skydda sin egen miljö, ger vi dem verktyg till att skapa varaktig fred. Det är det bästa försvaret. Idag, på den internationella dagen för att förhindra exploatering av miljön i krig och väpnade konflikter, uppmanar jag alla berörda parter att fördubbla sina ansträngningar för att förhindra exploatering och förstöring av miljön i krig.

 

 

FREDAG = JOBB, IDOL & FREDAGSMYS...

Kategori: Vardagsliv

Har jobbat ett par timmar idag, det é alltid trevligt. Men jag vill ha mer timmar, lite trist att bara jobba en
dag i veckan ju...

 

Helgen blir lugn här. Går väl en sväng till minneslunden i morgon och tänder ljus. Idag blev jag lite vemodig när jag tänkte på allhelgonahelgen. Förr, när jag bodde i Skövde, gick vi alltid till min farmor och åt 3-rätters middag, sen traskade vi upp till kyrkogården och la krans på graven och tände ljus. Nu finns ju varken farmor eller min mamma längre. Och jag bor ju i Stockholm...

 

Ikväll blir det Idol på tv, man har ju sina favoriter man måste kolla på, och se hur det går för dem.
För första gången i Idols historia sjunger en av deltagarna (MOA) en egen komponerad låt i en fredagsfinal. Stackars André är fortfarande sjuk. I går natt åkte han in på akuten för att han mådde så dåligt. Läkarna misstänker att han har haft lunginflammation under hela sin tid i Idol. Men nu har André bestämt sig för att gå upp på scenen i kväll trots sjukdomen.

 

Utdrag från Andrés blogg:
"Jag ska sjunga idag!!!!!!!!! Jag går upp på scenen på idol2011 idag!"

Det är sista fredagsfinalen i Idolstudion i Stockholm. Efter i kväll drar hela Idoltåget ut på turné och första stoppet blir Gävle nästa veckan. Och efter i kväll och veckans utmaning Min Audition vet vi vilka 6idoler som följer med på den stora Idolturnén.

 


Igår skrev jag in mig på körskolan - Kärringen ska ta körkort :)

Fick bokpaket igår, körkortsboken, vägmärkestest, studiehäftet & vägmärken o vägmarkeringar. Teorin början 6/12, intensivkurs - så till jul/nyår har jag körkort, förhoppningsvis.

 

Sen ingår det 20 tester på nätet i min kurs oxå + teorin på körskolan. Ja det ska bli kul, men lite pirrigt é det ju såklart. Det é ju så kort tid det ska fixas på. Men hellre det än att gå o traggla o aldrig bli klar.

 

Japp, intensivkurs blev det. Först läser man ett par teorilektioner, sen kör man i 2 veckor ( 15 körlektioner) sen slutprov och uppkörning. Börjar den 6:e december, så nångång vid jul/nyår har jag kortet – förhoppningsvis. Men dyrt é det, 13.990... Men allt för att kunna få ett jobb lättare.

 

Jag har ju studieteknik att plugga iaf, men det é mycket med teorin och alla vägmärken - hua... Men jag har den inställningen att jag ska fixa det. Man é aldrig för gammal.