Kaylas

Julen dansas ut

Kategori: Vardagsliv

”Nu är glada julen slut, slut, slut
julegranen kastas ut, ut, ut
men till nästa år igen
kommer han vår gamle vän
för det har han lovat.


Japp idag har jag kastat ut julen. Alla tomtar, stakar, stjärnor, pynt o glitter é nerpackat. Men dammsuga o svabba golv orkade jag inte.

Är fortfarande jättetrött efter influensan. Jag har ingen, och då menar jag verkligen inge, ork alls. Blir helt slut o genomsvettig vid minsta lilla ansträngning eller försök till att vara lite nyttig och duktig. Hostar iaf mindre nu men skrällande till 1000.

Idag är det 20 dagar sedan julafton och Knut har namnsdag. För de allra flesta i Sverige innebär det att julhelgen har nått sitt slut och att granen slängs ut tillsammans med övrigt julpynt.

Det var först på 1600-talet som 13 januari blev julens slutdag. Tidigare hade julen bara varat fram till 7 januari (och gör så i de flesta länder i världen). Men på 1600-talet valde alltså kyrkan att förlänga julhelgen för att på så vis stärka sin ställning.

Att dagen heter Knutdagen har att göra med den danska prinsen Knut Lavard som dödades i Odense 1137 den 7 januari. Hur han dog finns det olika historier om. Alf Henriksson skriver att det var i kyrkan som prins Knut träffades av en sten i huvudet. Men inte värre än att han tog ett kärl från altaret som han lät blodet rinna ner i för att skydda sin sidendräkt. Ett spjut genom ett fönster gjorde dock slut på prinsen, som blev helgonförklarad.

Knut Lavard blev senare helgonförklarad och hans dödsdag den 7 januari fick under medeltiden sitt namn infört i helgonlängder och almanackor. I Danmark är denna dag fortfarande Knutsdagen. I Sverige flyttades Knutsdagen i början av 1700-talet till 13 januari vilket också försvarar dess nuvarande namn – tjugondag Knut, som också kör julen ut.

Andra fenomen som kan sättas i samband med Knut Lavard och hans farbror Knut den helige är Knutsgillena – köpmannagillen, som under medeltiden uppstod kring Östersjön. Här festas det och minnet av deras skyddshelgon högtidlighålls, i städer och orter som Malmö, Flensburg, Lund, Ringsted, Tallinn, m.fl. just kring den13 januari.

Således var 7 januari länge Knutdagen, men när julen förlängdes på 1600-talet flyttade även Knut med och det är därför vi ännu kan säga ”Knut kör julen ut”.

Tjugondag Knut firades betydligt mer och livligare förr i tiden eftersom det var då gillena avslutades. Enligt traditionen skulle all mat och dryck som fanns kvar från julfirande förtäras på tjugondag Knut. I Bohuslän fanns följande talesätt:

Slut på jula och slut på ljusa och slut på brännvin’t i alle husa

Att ”köra ut julen” skedde också rent bokstavligt när mor i huset efter att maten var uppäten öppnade alla dörrar och därefter for runt med en sopkvast och skrek – ”Ut Knut! Nu är julen slut”.

Om det inte var husmor som gick runt med kvasten fanns det Knutsgubbar som kunde göra jobbet. En Knutsgubbe var klädd i fårskinnspälsar som vänts bak och fram, koskällor kring halsen, mask för ansiktet och en djävulssvans därbak. Knutsgubben kunde också vara en dock som lämnades på grannes farstu. Dock var man tvungen att springa därifrån i rasande fart, för om man blev upptäckt fanns risk att man fångades in och kläddes av naken. Under resten av året var man en person som det stod fritt att driva med.

Som avslutning på att dansa ut julen, kommer här ett litet boktips.

Som treåring hittades Min övergiven och sedan dess har hon flyttat från det ena fosterhemmet till det andra, men aldrig precis före jul – som nu. Det ser verkligen mörkt ut, men Min hoppas på ett mirakel. Och kanske blir hon bönhörd, för om det är någon som kan utföra mirakel så är det doktor Jessica, som plötsligt sveper med Min i en ny och okänd värld ...


Utdrag:

När de plöjde genom byggnaden sida vid sida var det ingen av dem som sa någonting. Min försökte samla tillräckligt mycket saliv i munnen för att fukta sina torra läppar, men hennes tunga var som frigolit. Hon kände skräcken flamma upp inom sig, som om den ville kväva känslan av glädje som spirade inom henne. Den skrek att hon bara skulle bli sårad och skadad om hon litade på någon.


Själsfränder. Hade hon verkligen hört rätt? Hon känner mig inte! protesterade en röst djupt inombords. När hon lär känna mig kommer hon också att förskjuta mig. Det gör alla. Jag måste vara beredd!


Hon vände sig bort från kvinnan som hade tagit henne med sig och fokuserade på en lapp som hängde på anslagstavlan vid utgången.


Med Mins fullproppade ryggsäck slängd över axeln som om den var fjäderlätt tågade dr Hart i förväg och lät Min samla sig innan hon kom efter. Hon visade Min till bilen, fortfarande utan att småprata uppmuntrande så som de flesta nya personer brukade göra. Hon höll upp passagerardörren för Min.


Utan att tänka klev Min in och spände fast säkerhetsbältet. När de körde längs den snötäckta gatan bröt dr Hart slutligen tystnaden genom att brista ut i skratt.
– Såg du hur Enid tappade hakan? flämtade hon.
Min vände sig om. Hade dr Hart verkligen sagt det hon trodde sig höra?
– Om jag ändå hade haft en kamera! fortsatte doktorn och skrattade fortfarande. Sedan fick hon syn på Mins chockade ansiktsuttryck. Jag vet, jag vet. Du borde ha fått en chans att säga om du ville följa med eller inte, sa hon. Jag ber om ursäkt. Jag tenderar att ryckas med en aning. Det säger alla som känner mig.
Min gjorde allt för att komma på något att säga. Men inga ord kom till hennes undsättning.
– Du behöver inte svara, sa doktorn. Hennes röst var fortfarande svajig av skratt. Jag borde känna ånger, men jag blev så arg! Jag var nära att slå den där kvinnan på truten! Jag slår vad om att hon tycker bättre om små barn än sådana som du, som är stora nog att se igenom den fjäskiga fasaden. Sybil måste ha varit desperat när hon placerade dig hos henne.
Min hade vänt sig bort igen, men när hon hörde det sista vände hon sig tillbaka. Det blev tyst en stund innan hon hade samlat kraft för att tala.
– Hon säger själv att hon gillar småbarn. Hur visste du det?
– Jag är synsk. Låt oss försöka glömma henne. Min, blev det här för chockartat? Vill du att jag lämnar tillbaka dig till Sybil?
– Nej, svarade Min genast, samtidigt som hon undrade vad hon gav sig in på. Och med svårighet tillade hon: Jag ville följa med.
– Du är en modig flicka.
Sedan satt de tysta. Bilen rullade nerför backen och korsade floden. De färdades genom den sena eftermiddagen. Snön föll i slöa, snirkliga flingor och det molnigt vita blev mörkgrått i kvällningen. Trots det gula ljusskenet från gatlyktorna var skymningens mörker egendomligt kusligt, och Min rös när hon kikade ut genom fönstret. När de lämnade stadens centrum bakom sig och kom in på gatorna kantade av villor såg hon att julbelysningen var tänd hos de flesta. De åkte förbi fler pyntade hus, det ena praktfullare än det andra. På ett tak såg hon en hel flock renar som drog på jultomtens släde. Och på ett annat gnistrade en familj av snögubbar. En glitterprydd tomte omfamnade en skorsten och en isbjörn i tomtedräkt låg utsträckt på taknocken till ett annat hus. Han såg nervös ut. Min vinkade lugnande åt honom.

 

  • Väduren
    Att vara desillusionerad är någonting som sällan förknippas med dig. Så är dock fallet nu. Du är villrådig i de flesta avseenden och vet varken ut eller in. Ja, oavsett vad du har för rådgivare ska du ligga lågt. Det är inte rådligt att göra någonting av betydelse nu.
  • Oxen
    Varför har du så bråttom och rusar fram som du gör? Du skulle må mycket bättre om du sänkte tempot en aning. Ta dig tid att studera detaljerna istället för att bara kasta flyktiga blickar på helheten. Det är så lätt hänt att du missar någonting viktigt.
  • Tvillingarna
    Initiativ till förändringar som du vetat om att du måste ta kan du inte skjuta upp längre. Ditt önsketänkande om att det kanske inte är nödvändigt kan du slå ur hågen. Verkligheten har hunnit ifatt dig och nu är det dags att handla. Ju fortare desto bättre.
  • Kräftan
    Äventyret lockar. Men försök stå emot! Det du bedömer som en spännande upplevelse riskerar att bli rena fördärvet, av den enkla anledningen att omdömet sviker. I ekonomiskt hänseende ska du också iaktta försiktighet. En affär kan bli i dyraste laget.
  • Lejonet
    Ditt väl utarbetade schema spricker. Hälsan sviktar! Du har överskridit gränserna för vad du orkar prestera fastän du fått vissa signaler. Men oroa dig inte. Det enda som behövs för att återställa ordningen är att du möblerar om i ditt förträffliga schema.
  • Jungfrun
    En person av motsatt kön förorsakar en liten jordbävning i ditt känsloliv. Och det, även om du skulle råka ha en partner. Vad det här kommer att leda till på sikt får vä1 tiden utvisa. Huvudsaken du förmår uppskatta att du får uppleva en sådan här sak.
  • Vågen
    Du är mycket förundrad och fascinerad över de nya utvecklingarna som tagit vid. Det finns några idéer och fantasier som dyker upp i ditt sinne, och som bygger på något du uppsnappat på internet eller i media. Du skapar själv dina framgångar så ta chansen.
  • Skorpionen
    Det här blir en fin dag. Du får mycket uträttat och får även i andra avseenden anledning att känna dig nöjd över dig själv Det blir också tid till att umgås med vänner och bekanta och att göra saker som du upplever avkopplande.
  • Skytten
    Saker i stil med "det här ska jag göra då jag får tid" har länge varit ett återkommande tema i din tankevärld. Oftast har dock annat kommit emellan. Men nu får du chans att förverkliga vissa av dina ambitioner som rör fritidsintressen. Sätt igång!
  • Stenbocken
    Mycket tyder på att du möter en person som du blir blixtkär i. Och även om du redan har en partner ska du inte missunna dig den här upplevelsen. Är du singel däremot kan den här kontakten leda till ett långvarigt, ja kanske fast förhållande.
  • Vattumannen
    Innerst inne vet du med dig att du inte kan stå emot trycket i längden, eller hur? Hur gärna du än vill gå din egen väg dras du obönhörligt tillbaka. Lyssna till ditt hjärta och jämför med det som är praktiskt, realistiskt och verkligt. Du är inte mer än människa.
  • Fiskarna
    Du har idel trevliga händelser att se fram emot. I en arbetssituation får du briljera med din yrkesskicklighet. Det du gör väcker beundran och respekt. Du kommer också att bli efterfrågad på ett annat sätt än du varit tidigare i och med detta.

 

Meditation - Skydd mot influensa...

Kategori: Vardagsliv


Meditation = mer lycka och ett bättre skydd mot influensa

Få bättre skydd mot influensa och ett lyckligare liv på köpet. Det enda du behöver göra är typ ”ingenting” en kvart om dagen.


Under de senaste 20 åren har forskare blivit alltmer intresserade av samspelet mellan meditation och immunsystemet, och vid flera tillfällen visat att medvetandet och tankarna kan påverka immunförsvaret i positiv riktning genom meditation.

 

Den nya vetenskapen positiv psykologi är i framfronten när det gäller forskning om hur vi genom att aktivt använda vårt sinne kan skapa ett lyckligare liv. Samtidigt rapporterar neurovetenskapen om samband mellan meditation och förändringar i hjärnstrukturer. Båda dessa forskningsfält tyder på att man kan bli lyckligare och friskare med hjälp av meditationsträning.

 

Allt fler läkare har börjat rekommendera meditation för att förebygga eller behandla sjukdomar, som cancer, aids, nedsatt fertilitet, hjärtproblem, depression m.fl.

 

En studie av Jon Kabat-Zinn och Richard J. Davidson visar att regelbundet utövande av meditation stärkte immunförsvaret hos försökspersoner som hade vaccinerats mot influensa. Ju mer de mediterade desto starkare blev deras immunförsvar. Samtidigt mådde de bättre, blev gladare och upplevde mindre stress i vardagen.

 

Alltså, vill vi skapa ett lyckligare liv och samtidigt få ett bättre skydd mot influensan som härjar, borde vi kanske medicinera oss själva med en daglig dos av meditation. Tänk att orden ”medicin” och ”meditera” har samma språkliga ursprung och betyder ”att tänka över, att reflektera och att hela”.

 

Även om meditation har sitt ursprung i ett andligt och gudomligt sökande, är det egentligen ingenting mystiskt. Meditation är ett enkelt sätt att slappna av och fokusera på nuet. Alla har vi behov av att komma i kontakt med vårt inre, där vi kan uppleva frid och ladda med ny energi.  Under meditation bromsass tiden och vi blir mer närvarande, här och nu. I ett meditativt tillstånd kan man hitta en skön form av stillhet och sinnesro.

 

Meditation is not what you think
Vi har redan förmågan att uppnå meditationsliknade tillstånd utan att vara medvetna om det. De flesta av oss försvinner ibland inåt när vi tittar in i en brasa eller ser ut över havet, medan tankarna flyter iväg. Meningen med meditation är att vi själva väljer hur och när vi vill uppnå detta tillstånd.

 

Ta en kvart nu och testa en enkel meditationsteknik där du övar på att uppmärksamma din andning. Övningen kommer att göra att du slappnar av och laddar med ny energi. Ju mer du tränar desto lättare kommer du att uppnå det meditativa tillståndet, och efter några veckor kommer det att räcka med endast några djupa andetag för att få önskad effekt.

 

Kommentera gärna efter om hur det kändes.

 

Andningsmeditation:
Ta en kort paus och hitta en plats där du kan vara någorlunda ostörd. Sätt dig bekvämt, blunda och slappna av. Andas lugnt och fokusera på din utandning. Oroa dig inte om du tappar fokus. Det gäller att komma tillbaka och ”lyssna” på andningen om och om igen. Svårare än så är det inte.


Vill du fördjupa dig i ämnet meditation kan du börja med att läsa någon av följande böcker:

Mindfulness i vardagen av Ola Schenström, läkare och Mindfulnessinstruktör

Minska din stress med meditation av Andries J Kroese, professor i kärlkirurgi och yoga instruktör

Träna mentalt och förbättra ditt liv av Bosse Angelöv, Socialpsykolog

Meditation från början av Steve Hagen, Meditationslärare

 

Kom bara ihåg att meditation är en färdighet, och även om det handlar om att inte göra någonting krävs det lite motivation för att sätta igång. Genom att läsa om meditation får vi viktig kunskap, men det är först när vi börjar med regelbunden meditationsträning som vi kommer att uppnå effekt.

Influensa

Kategori: Vardagsliv


Ja här é det fortfarande sjukt. Ligger i influensan – ja ligger é rätta ordet idag. Sov till halv 2 sen blev det tv-soffan resten av dan. Mår som en säck rutten potatis, hostar värre än någonsin och é så täppt i näsan att det é svårt med andningen, har ingen ork till nånting… Suck vad man känner sig ynklig och trist när man é sjuk.

 

Influensor och förkylningar klarar du enklast av genom att inte alls få dem. Men ibland går det helt enkelt inte att komma undan. Enkla knep för bättre immunförsvar är: Sov tillräckligt, undvik stress, ät regelbundet, mångsidigt och varmt, le ofta, och klä dig tillräckligt varmt.

 

Det är också bra att undvika själva viruset: tvätta händerna med tvål innan du äter, slickar dina fingrar, gnuggar ögonen, eller annars rör vid dina slemhinnor. Virusen finns t.ex. på dörrhandtag, pengar, och telefonlurar, och hamnar i influensatider lätt på dina händer. Personer som redan har influensa kan minska andras smittorisk om de hostar och nyser med en hand framför mun och näsa.

 

Om du får de första symptomen av influensa kan du ta till örter. Kliar det bak i halsen? Känns det som om du har sand i ögonen? Eller har du den där nästan febriga huvudvärken? Mest känd är väl solhatt (Echinacea), som fås i tinkturform på både apotek och naturkostaffärer. Det finns många hyllmeter vetenskapliga undersökningar på Echinacea -arter. Det har konstaterats att den fungerar mot influensa om den tas tillräckligt tidigt och tillräckligt ofta (som värst t.o.m. två gånger i timmen).

 

Huskurer
Det finns många fina finska huskurer också. Om du idag lägger in 1 eller 2 vitlökars alla skalade klyftor i 1/2 kg honung har du om 1 vecka ett bra medel mot förkylning, sjuk hals, hosta, och täppt näsa. Vitlöken gör fast honung flytande. Vitlökshonung håller bäst i kylskåp. Ta 1 eller 2 teskedar vid behov.

Ett annat beprövat knep är att dricka het svartvinbärssaft varannan timme. Hemmagjord är förstås bäst. Saften får dig att svettas, vilket hjälper i de första skeden av immunförsvaret, vilket gör att du kanske inte alls blir sjuk.

 

Du kan också dricka ett te av rölleka (eller en blandning av t.ex. rölleka, timjan (kryddan), och mjödört), 1 tsk torkad ört till 2 dl kokande vatten, låt dra i 10 minuter, sila, njut så varmt som möjligt.

 

Om du var för sent ute är det bara att ta sig an individuella symptom; Det hjälper inte att försöka bekämpa sjukan, eftersom den nu i praktiken är över. Allt hostande och snörvlande är bara storstädningen efter virusbekämpningens kaos. Om du förstås inte blivit så svag att en bakterie fått fotfäste - om den blir tillräckligt problematisk kan det vara skäl att gå till läkare.

 

Mot symptom
Symptomen, ja. Det är bra att dricka mycket och varmt i detta skede.

Huvudvärken tar mjödörten hand om (te, 1 tsk, 2 dl vatten, låt dra i 5 min). Aspirin fick ju sitt namn efter denna ört, då på 1800 -talet.

 

Febern släpper sitt grepp om du kan svettas (rölleka eller mjödört hjälper); om den är för hög utan att ge vika kan du t.ex. ge svalkande omslag med citronvatten: blanda saften av 1-2 citroner i 5 liter ljummet vatten, doppa två handdukar i, vrid ur dem för att undvika översvämningar i sovrummet, och lägg en handduk om vardera vaden. Låt vara en halv timme (tills handduken har blivit varm), upprepa vid behov. Om det inte hjälper är det bäst att vända sig till läkare igen.

 

Om näsan är täppt och inte rinner kan vitlökshonungen vara bra. Du kan också äta en bit färsk eller torkad ingefära, eller riktigt lite malen cayenne - visst, rakt ur kryddburken. Du kan också sätta både ingefära och cayenne i dina andra varma drycker - om du har en riktigt svår influensa har du ändå inget smaksinne, så häll i redigt bara.

 

Mot hosta hjälper t.ex. till timjan eller salvia (te, 1 tsk, 2 dl, låt dra i 10 minuter). Dessa borde finnas i kryddburkar i varje välförsett kök. Om hostan är hackande och torr tar jag gärna till islandslav (te, 1 tsk torkad ört till 3 dl vatten, koka upp, låt koka i 10 minuter, sila, drick så varmt som möjligt) eller t.ex. te av malvablommor (de heter också karkadé, och de fås i välförsedda naturkostaffärer).

 

Och den trötta omtöcknade känslan? Mot den hjälper en varm säng med många täcken, och rätt mycket sympati från omgivningen. Sov gott!

Mår apskit - bläää

Kategori: Vardagsliv

Ja jag mår verkligen inget vidare idag, men é sååå glad att jag lyckades sova 11 timmar i natt, utan att hosta eller snörvla så jag vaknade. Idag gnäller jag, men jag mår urkasst, é tjock i halsen, snorig och hostig.  Så idag har det blivit flytande föda hela dagen. Druckit en massa kaffe och varm mjölk mé halstabletter i. Till middag blev det potatis- och purjolökssoppa. Te mé citronhonung i gör oxå gott för min hals.


Jag har tillbringat mesta delen av dan i tv-soffan, men de stunder jag orkat har det blivit datorn och facebook.

Ja så mycket mer har inte hänt här idag som ni förstår, så det blir ett kort blogginlägg idag.



Fick mail idag med horoskopet för januari, så det delar jag med mig här:


  • Väduren 21 mars - 20 april
    Väduren behöver hämta andan ett tag och samla tankarna efter en rätt hektisk period med lite oväntat trassel i relationerna. Du har en aning för bråttom just nu. Den andliga kärleken behöver sitt och det är bra om du talar igenom saker och ting med din vän. Ge bort en kram! De som jobbar inom media och mode kan räkna med pluspoäng och bra förmåner. Inom vård och utbildning går det lite troll och för mycket rutin, men det vänder snart och blir roligare.
  • Oxen 20 april - 21 maj
    Spännande bekantskaper och nya stigar leder till äventyr och romans i en miljö som andas konst och musik. Det kommer in äldre personer i bilden som ger viss nytändning i kärleken. Njut av det goda och ge tillbaka. En god middag på en restaurang kan göra underverk för din närmaste relation. Se till att du blir bjuden! Från oväntat håll kommer fördelar och pengar som du kan använda till något du längtat efter och lättar upp ditt jobb som känns rätt rutinmässigt just nu.
  • Tvillingarna 21 maj - 22 juni 
    Den kärleken den kärleken. Mister man en står det tusen åter heter det. Du har lite hetsigt humör nu och är kanske lite svartsjuk, men det är ingen fara. Det är du som vill ha mer uppmärksamhet och få omtanke av din vän. Du måste bara bestämma dig för vem av de utvalda du vill ha! Annars blir det triangeldrama. Jobbet går bra även om du drömmer dig bort i tankarna till andra länder. Var inte förvånad om du helt plötsligt behöver göra en resa för jobbet.
  • Kräftan 22 juni - 23 juli
    Solen lyser över kärleken fast det är vinter och mörka dagar. Mysiga stunder tillbringar du med din vän framför brasan i hemmets vrå. Du känner dig trygg och vill ge trygghet tillbaka. Kläng dig inte fast för mycket bara, både du och din vän måste hämta andan och få en nypa frisk luft. Du kan få en present som glittrar och tänder! Det är rätt mycket på gång med ditt arbete och månaden blir ganska tuff. Planeterna ger dig starka energier och du klarar utmaningarna elegant.
  • Lejonet 23 juli - 23 augusti 
    Det lovar gott för romanser och flirtar med originella personer som är verksamma inom film, teater och musik. Du behöver lite strålkastarljus riktat mot dig och det får du nu på flera olika sätt. Du kan bli utsatt för konkurrens om din partner, men du vinner genom din charm. Befordran du drömmer om kan bli verklighet, eller åtminstone kommer du en bit på väg dit. Håll tand för tunga och ge dig inte in i diskussioner om andra som är ute efter samma jobb. Du står näst i tur.
  • Jungfrun 23 augusti - 23 september 
    Det kan bli meningsutbyten om vem som ska göra vad i ditt förhållande. Du har känt dig utnyttjad en tid och nu vill du göra en liten revolution för att ställa allt till rätta. Faktiskt är att du har allt att vinna på att göra upp i saken då kärleken har varit lite svag i flammorna. Men efter ett rejält ställningstagande blommar allt igen. Januari är ju inte semestertider precis, men håll med om att det är vad du behöver just nu. Ta ledigt och res bort med din partner. Ni har mycket att vinna.
  • Vågen 23 september - 23 oktober
    Letar du efter någon kärleksvän så finner du vad du söker på någon kurs eller föredrag. Det visar sig bli en trevlig och sexig bekantskap som kan uppfylla dina drömmar om den perfekta partnern. Har du redan ditt "på det torra" så kan ni ge er ut på sjön och blöta ner er lite, då Neptunus är med i spelets romantik. Förändringar på jobbet blir av intressant karaktär. Först blir du förvånad men sedan när du ser fördelarna av det nya kommer du att njuta av omväxlingen.
  • Skorpionen 23 oktober - 23 november
    Att prata om kärlek är en sak, en annan är att uppleva den. Välkommen ombord, det står i stjärnorna att januari lovar runt och håller vad som lovas om du är singel. En gammal förälskelse vill vara med på ett hörn. Är du redan en partner i ett förhållande så glöder det extra nu när Venus lyser starkt alert och flirtigt sexig. En arbetskollega föreslår att du ska söka andra uppgifter i företaget och jobba närmre kollegan. Var på din vakt och tacka nej då det inte finns något att vinna.
  • Skytten 23 november - 22 december
    Visst vill alla ha kärlek, du också. Men ett sätter du högre och det är att vara fri i kärleken så att den inte låser dig. Nu är det någon som försöker påverka dig så att du inte kan vara den du är och det ger dig kalla kårar. Stängda dörrar motar bort dig, öppna dörrar håller dig troget kvar. Det är visst dags att byta jobb, eller är det bara så att du är uttråkad? Vänta till det blir avlöningsdags, då ser du att det är lika bra att du håller ut ett tag till. Mot mitten av månaden får du ett bra besked.
  • Stenbocken 22 december - 20 januari 
    Du behöver släppa grubblerierna över vad som hände en gång i tiden när det gick snett i kärleken. Det var länge sedan. Nu är det nya tider och möjligheter som väntar på dig runt hörnet bara du går dit. Det blir inte rätt första gången men du ska känna dig för och njuta av vägen fram till det slutliga du vill stanna upp med. En Stenbock jobbar alltid hårt för karriären, du också. Nu har du draghjälp av Saturnus som manifesterar sig genom en äldre kollega som ger dig ett förslag.
  • Vattumannen 20 januari - 19 februari
    Det är inte högspänning i kärleken just nu, men det passar bra då du behöver dra dig tillbaka lite och sortera intrycken. Se det som att du inte är ensam utan själv ett tag. Snart nog får du längtan igen att bejaka dina behov och är tillbaka som den glada och excentriska Vattuman du är. Det är möjligt att en gammal kärlek visar sig. Den energiska Mars står högt på din horoskophimmel och driver dig framåt mot nya utmaningar. En ny uppgift ger dig chans att avancera om du löser det väl.
  • Fiskarna 19 februari - 21 mars
    Du känner dig lättsårad och lite besviken i kärleken då något inte gick som du ville. Stjärnorna säger att det inte var rätt tillfälle nu men att det blir bättre fram emot slutet av månaden. Det var dina romantiska glasögon som spelade dig ett spratt och fick dig att se en spegelbild av känslor som du redan har fått besvarade. Det finns ett eftersläp av någon arbetsuppgift som du inte gjort färdigt och det hindrar annan verksamhet. Se till att det som fattas blir gjort och allt går bättre.

Av astrologen Outi Ekström

Drabbad...

Kategori: Vardagsliv

Det började som en kittling, som sakta spred sig uppåt med ett svidande. Ögonen blev tyngre, huden varmare , jag känner mig matt och svag och halsen bränner… Jupps årets 1:a förkylning har drabbat mig.

 

Min söndag består av kan jang, bamyl koffein, pappersnäsdukar, c-vitaminbrus – usch. Men en klar fördel att man kan ligga i tv-soffan o bara slappa hela dagen utan att få dåligt samvete för att man é lat.

 

Ja som ni förstår orkar jag inte göra så mycket idag, det blir att jag sitter vid datorn när jag känner att jag nästan får liggsår av allt slöande i tv-soffan. Hoppas ni mår så mycket bättre.

 

 

Här får ni årets astro i korthet, så ni vet vad ni kan förvänta er av 2011.

  • Väduren
    Ett lovande år, men du behöver planera större dåd inför sommaren. Under april och maj, kommer du att ha mycket energi och du kommer också att hysa stor kärlek till din publik. Det är just Väduren som har fötts i mars, det vill säga de första dagarna i vädurens tecken som kommer att överraska oss mest: Med nya upptäckter, nya idéer och nya sätt att lösa problem. Den materiella standarden kommer att förbättras för Väduren år 2011. I privatlivet handlar det mycket om att komma över rädslan för relationer, och om du inte lyckades med det förra året, handlar det om att reda ut dina relationer i år. Det är verkligen klokt att vara officiellt gift eller sambo. I år får du inte heller göra några misstag. Ingen kommer att förlåta dig och straffet blir också hårdare. Singlar får hoppas på tur i kärlek och romantik under juni, augusti och november.
  • Oxen
    I början av året kommer dina vänner och viktiga aktiviteter att behöva din uppmärksamhet. Under våren behöver Oxen rensa sitt tänkande ganska snabbt. Under sommaren börjar Oxens bästa tid, i synnerhet för de födda i början av oxens tecken. Du behöver inte ha några skuldkänslor för din materialism. Oxens mission på jorden är att skapa värde och värderingar och 2011 är verkligen rätt år för dig att göra det. Det är däremot också viktigt att du vet hur man njuter av livet och har roligt, och detta gör du i maj, i slutet av augusti, första delen av september och i december. Tur har den som har oxen som vän, eftersom oxen kommer att ge dyrbara gåvor i julpresent, förutsatt att samma oxe under samma period inte har spenderat för mycket pengar utomlands.
  • Tvillingarna
    Början av året blir mycket gynnsam för tvillingarnas yrkesliv, men luta inte dig tillbaka, eftersom Tvillingen kan hoppas på tur och lycka under våren, även om även han/hon själv måste lägga ner mycket jobb för att få ta del av turen. Under våren kommer vännerna och bekantskapskretsen att bli tvillingens bästa kamrater och rådgivare och det är i allmänhet grupper av människor som kommer att stödja tvillingen. Från och med sommaren kommer tvillingen däremot att överraska alla andra genom att dra sig tillbaka fram till slutet av året, för att slåss mot de inre demonerna som har skapats i det förflutna. Frågor rörande barn kommer att kräva ytterligare uppmärksamhet. Fler läxor kommer att läras in. Mot slutet av året och med början runt julen, kommer du att ha svårt att känna glädje och gemenskap. Bättre tider kommer sedan. Oroa dig inte.
  • Kräftan
    Ett annorlunda år för kräftan väntar, i synnerhet för de kräftor som är födda i första delen av kräftans tecken. De kommer med idéer och förslag som inte är typiska för deras tecken men som kommer att garantera framgång. Även om första delen av året inte blir den absolut bästa perioden, kommer kräftan att försöka vara bäst i allt. För att kunna få det bästa av livet, bör kräftor krypa ut från sina grottor och försöka skaffa sig ett aktivare socialt liv. Fler vänner skadar aldrig. De kan vara till stor hjälp under jobbiga tider i livet, eftersom kräftor kommer att få problem i år med olika saker, bland annat med boende. Kräftor som fortfarande bor hos sina föräldrar kan i år tvingas att ta viktiga beslut angående framtiden. Kanske börjar de klara sig själva eller får flytta ut, eftersom deras föräldrar kan ha andra planer inför framtiden. Från och med våren har du många tillfällen för att ta det lugnt och andas ut.
  • Lejonet
    Första halvåret blir framgångsrikare än det andra. Därför kan du inte riktigt slappna av efter nyåret. Redan i januari 2011 kommer du att få möjlighet att tjäna mer pengar. Originella lejon kommer från och med februari och fram till juni att få tillfälle att verkligen bevisa vad de kan. Under andra delen av året, kommer allt att vända: yrkesliv, arbete, ansvar, ambitioner och möjligheten att tillfredsställa dem. Lejon kan nu säkerställa sin status, bli framgångsrika föräldrar, gifta sig eller få en bättre position. De som kan förstöra för lejonet kan vara syskon, grannar, och kommunikationsmedel. Samtidigt kan lejonet nu fira sin födelsedag tillsammans med en stor skara av andra människor. I november är det bäst att inte bråka med andra angående framtida planer, visioner, eller livsmening. Det är bäst att koncentrera sig på livets harmoniska aspekter, som t ex romantik. En trevlig överraskning kan vänta.
  • Jungfrun
    Om du i början av året inte börjar trassla in dig i frågor som rör din självständighet, väntar ett bra år för jungfrun, i synnerhet för jungfrur födda i början på tecknet. Jungfrur kan planera redan i början på sommaren och fram till slutet på året. Det handlar om viktiga saker som kan uppnås tack vare noggrann planering. I februari kan du känna fjärilar i magen och du kan inleda ett varaktigt kärleksfullt förhållande. Jungfrur kommer i år däremot även att vilja vidga sina vyer och det kan göras genom att resa eller genom att studera. Det kan också hända att Jungfrur behöver tänka mer än vanligt på ekonomin och hur de planerar sina utgifter för att de ska räcka till, dock inte betydligt mer än det var fallet förra året. Mycket bra tider väntar mot slutet av augusti, början av september och september-november. Under den här perioden har du energi för alla aktiviteter.
  • Vågen
    De vågar som under förra året gick genom personlig utveckling och personlig transformation, som ledde till omvärderingar av sina värderingar, kan nu äntligen slappna av. De andra vågarna som inte behövde anta den här utmaningen som beskrivs ovan, bör förstå att de i år inte kommer att ha lika stor makt och att det kommer att finnas problem i år som kräver en lösning. I slutet av mars och april kommer vågar att känna sig extra förtryckta eftersom relationer, harmoni och trevliga sociala aktiviteter kommer i fokus samtidigt som många saker förändras, t ex arbete, ekonomisk situation och målsättningar inför framtiden. Bättre tider kommer det i maj, juni och september. Vågar kan spendera sin tid med att utveckla sina kunskaper, med att försöka separera lögn från sanning och illusion från verklighet och engagera sig mer i sina sociala liv. Hänsyn till hälsan bör också tas.
  • Skorpionen
    Skorpioner födda i slutet av sina tecken skyndar sig för att dra fördel av den positiva tiden i början av året. Nästa gynnsamma period kommer inte förrän i mars månad, då du kan känna hur den positiva energin flödar in i ditt liv. April månad blir en tid för investeringar men också för kärlek och allt handlar om affärer och intima relationer. Glöm inte bort dig själv. I maj kommer skorpioner att känna att hela världen är emot dem, något som inte är sant, och detta gäller i synnerhet de människor vars hjärta skorpionen vill erövra. Romantik och kärlek blomstrar i stället i juli och september. Sammantaget blir det ett neutralt år, det händer helt enkelt inte så mycket.
  • Skytten
    2011 blir betydelsefullt i synnerhet för skyttar födda alldeles i början av tecknet. Från och med slutet av februari och fram till början av juni, kan skyttar göra mycket viktigt arbete och de har möjlighet att komma med bra idéer och finna själsfränden. Det skulle vara synd om skyttar inte får ut det mesta av slutet på april och början på maj månad eftersom de har mycket tur under just den perioden. De skyttar som är kreativa och ger uttryck för hela deras potential kan vänta sig positiva saker även i augusti. Många skyttar kan bli föräldrar under första delen av året. Under andra halvan av året är det jobbet som upptar mest tid. Om du överarbetar dig kan du förlora några vänner. Det är klokt att tänka på sitt sociala liv också.
  • Stenbocken
    Ett viktigt år väntar. Årets generella tyngdpunkt och inriktning kommer att bli kända redan i slutet av januari. Det kommer att bli möjligt för stenbockar att vända sina liv på rätt spår igen och de vet att de har gjort sig förtjänta till detta för länge sedan. Inget kommer att hända av sig självt och utan viss motstånd, eftersom stenbockar inte söker den lätta vägen i livet. Hinder och problem gör de starka. Det blir lättare att flytta på bergen om du börjar göra detta i mitten av maj och fortsätter med det under resten av året. De bästa belöningarna kan dyka upp i slutet av augusti och i september. I början av året kommer vänner, släkt och bekanta att behöva din uppmärksamhet. Samtidigt kommer även ditt hem och din egen familj att behöva din uppmärksamhet. Trevliga förändringar kan äga rum. I slutet av året kommer stenbocken att lära sig att det inte är jobb allena som gör livet värt att leva. Att umgås med andra och festa loss kan också vara trevligt.
  • Vattumannen
    Den neutrala början av året kommer att följas av en lovande vår, men det är i sommar som kommer att verkligen utmana vattumannens ambitioner. Du kommer att känna dig alltför trög och lat. Att hinna med allt som händer i år, stämmer inte överens med hur vattumannen anser vara det goda i livet. I början av året bör du undvika att komma på kant med nära och kära, i synnerhet om de är yngre och diskussionen kretsar kring livets mening, religion och samhällsstrukturen. Sedan kan du fokusera på att förbättra dina livsomständigheter, och finna ordning i familjelivet, som ger mer och blir långt viktigare för dig än yrkeslivet. Samtidigt är det inte någon bra idé att göra långa resor.
  • Fiskarna
    I januari kommer fiskarna, i synnerhet dem som är födda i slutet av sina stjärntecken att vara fullt upptagna med att göra sina drömmar verkliga. Mot sommaren, kommer pengar att spela mindre roll, kanske för att de har allt som de behöver och mindre energi kommer att läggas ner på att skaffa fler ekonomiska resurser eller för att vinna över konkurrenter. Det finns ingen tävlingsinstinkt. Samtidigt blir andras ekonomiska situation sämre och fiskarna kommer att vilja hjälpa de nära och kära som befinner sig i nöd. Tillit, lojalitet och förtroende kommer att bli viktiga för fiskarna och de kommer under året att ändra uppfattning om dem. Juli-oktober blir spännande underbara tider för fisken i synnerhet för kärlekslivet. När vintern börjar närma sig kan fisken börja drömma igen.

GOD FORTSÄTTNING

Kategori: Vardagsliv

Jul- och nyår é nu slut. 1:a dagen på ett nytt år! Ja nu har tomtarna åkt hem till Nordpolen igen, de tog tåget tidigt i förmiddags ;)

Hur känns det? Lämnar du något bakom dig eller blickar du istället in i framtiden? Har du lämnat några nyårslöften?

 

Jag gav ju mig själv några nyårslöften, men inte till någon annan i alla fall. Det brukar räcka med att brottas med sitt eget dåliga samvete att man inte tränar tillräckligt eller inte gör - eller gör, än det ena än det andra.

 

Idag var jag iaf ute och promenerade i snön här. Vi har verkligen fått mycket snö, det kom säkert 15 cm igår. Härligt var det ute, bara -1 men det blåste lite och så snöade det också. Bra att trampa på i snömassorna, då blir ju promenaden nästan som ett träningspass – man får ta i och man får lite puls ;) Jag brukar iofs alltid gå i raskt tempo, för jag tycker det ska kännas att man varit ute och rört på. Strosa omkring och filosofera é inget jag gör särskilt ofta. Jo filosoferar förstås men inte strosa runt.

 

Himla härligt att se alla glada barn och föräldrar i pulkabacken på Golfängarna. Rosenkindade skrattande barn som ser ut som små pingviner med sina tjocka overaller, och föräldrar som inte ser megastressade ut, utan bara njuter av att vara tillsammans mé barn och maka/make. Nästan så man själv saknar den tiden då mina döttrar var små, men bara nästan.

 

Efter promenaden hamnade jag i tv-soffan mé en mugg kaffe och lite godis från igår. (Det é ju lördag idag = godisdag.) Nu har vi precis ätit middag här, så nu é jag både trött & mätt. Det får bli en stund på facebook, sen hamnar jag säkert i soffan igen ;)