Kaylas

GRÅ GRÅARE GRÅTT

Kategori: Vardagsliv

Idag har det ta mig fan regnat precis hela tiden… I slutet på september och hela oktober tycker jag hösten är jättefin och mysig – I love it. Nu är den bara grå. För bara 1 månad sen var allt upplyst av vackra färger, gult, rött, grönt. Men det är borta, i november finns ingen färg kvar. November är den sämsta månaden på hela året.


November är en månad som egentligen kan sammanfattas med ett enda ord: Grått! För det är vad det är, i princip överallt i princip hela tiden. Lite brunt också, men inte så mycket. Mest grått. Och det är en tung grå nyans också, som en blandning av bly och smuts. Och det regnar - det regnar nästan hela tiden. Och när det inte regnar så blåser det. Och det blåser när det regnar också. Låter rätt tungt, eller hur? Grått, som sagt… En månad när höst och vinter kämpar om herraväldet. När den svartvita färgskalan med alla gråtoner försöker släcka det sista av höstens vackra färgprakt. Tystnad, stillhet och stunder av eftertanke. Marken och de som lever där förbereder sig inför vintern.

November är min värsta tid på året, jag tror t.o.m att jag hatar november. Grå november, rått, mörk, dyster, trist, eländig och vemodig tycker jag. Jag mår inte alls bra denna månad, känner mig jättelåg och nere.


Fast jag försöker se ljuspunkterna, vara positiv och göra det bästa av dagarna. Man har inte roligare än man gör sig… Även en grådisig novemberdag finns det mycket att glädjas åt. Man ska ändå inte misströsta. Det går faktiskt att göra något åt saken. Det är nu det är dags att börja gräva fram stearinljusen ur sina gömmor, köpa en massa trevliga tesorter som man inte har en tanke på annars, helt enkelt se till att ha det så mysigt som möjligt så ofta som möjligt. För tillvaron är ju faktiskt bara så trevlig som man gör den. Och att fixa lite mys i lägenheten är ett väldigt enkelt och snabbt sätt att jaga bort det blytunga grå och göra livet både ljusare och trevligare.

Och på lördag är det DECEMBER och adventshelg :)

1 MÅNAD TILL JULAFTON

Kategori: Vardagsliv

Ja idag är det som sagt 1 månad kvar till julafton. Nu börjar julhandeln ta fart ordentligt… Men just idag ska vi inte handla nåt. För idag ”firar” vi En Köpfri Dag (Buy Nothing Day) - och min dotter åker till Ullared just idag…

Ja ja, dagen firas världen över av miljoner människor som har fått nog av shopping- och konsumtionshets. Uppmärksamma den du med! Forskning visar att människor med materialistiska värderingar är mindre lyckliga än andra. Ju mer du vill äga allt, desto mer äger allting dig.

6 frågor att ställa sig inför inköp
1. Hur ofta kommer jag att använda prylen?
2. Kan jag uppnå lika stort välbefinnande på annat sätt?
3. Var ska jag förvara prylen, orkar jag sköta om och återvinna den?
4. Finns prylen begagnad, kan jag låna, hyra eller samäga med någon?
5. Finns prylen i en mer hållbar och miljöanpassad variant, lokalproducerad eller fair trade?
6. Kan jag vänta några dagar och se om jagfortfarande bedömer att jag behöver prylen?
 

Idag är det en dag för eftertanke och ett startskott för minskad konsumtion. Dagen firas för att finna hållbara vägar till rikare liv på riktigt. Finns det viktigare värden i livet än att ständigt byta ut saker som fungerar och jaga efter de senaste prylarna och modet?

Vad är viktigast i ditt liv och hur mycket tid ägnar du åt det? Ting tar tid. Det tar tid att tjäna ihop till saker, det tar tid att välja ut saker och det tar tid att sköta om saker. Ofta hinner vi knappt använda alla prylar vi skaffar oss.

Genom att konsumera mindre får vi bättre privatekonomi, bättre miljö och mer tid till livets alla gratisnöjen. Vi kanske till och med kan gå ner i arbetstid när vi inte har lika mycket utgifter.

Reklamen ser till att ständigt väcka begäret efter mer. I Sverige kostar reklamen 62 miljarder om året – mer än alla våra universitet och högskolor tillsammans. Varför begränsar vi inte reklamen? Hör av dig till politikerna och berätta vad du tycker!

ÅRETS JULKLAPP

Kategori: Vardagsliv

Ingen jul är den andra lik. Visserligen är det så att vi oftast spenderar julen tillsammans med samma människor, vår familj och släkt, våra allra närmaste. Vi äter samma slags mat – det efterlängtade julbordet med julskinka, Janssons frestelse, köttbullar och prinskorvar. Julgranen är sig lik, med sina färggranna kulor och sitt skimrande glitter. Många gånger kan det kännas som om julen alltid ser likadan ut. Men något som varje år ändras och förnyas, det är julklapparna!
 
Årets Julklapp 2012 är hörlurarna. Hörlurarna uppfyller alla tre kriterier för Årets Julklapp.
− Hörlurarna fyller inte bara en funktion utan blir allt oftare en del i, och en symbol för, en livsstil, säger Lena Larsson, VD på HUI Research. Lyssna verkar vara det nya läsa och aldrig förr har hörlurarna använts i samma utsträckning eller varit så populära som nu.
 
 
Årets Julklapp 2012 – Hörlurarna
HUI Research har utsett en produkt till Årets Julklapp sedan 1988. Produkterna har genom åren varit stora som små, billiga som dyra, men Årets Julklapp har alltid givit upphov till diskussion. December är handelns viktigaste försäljningsperiod och HUI Research utser i år Årets Julklapp för 25:e året i rad.För att en produkt ska kunna bli utsedd till Årets Julklapp ska ett, eller flera, av följande kriterier uppfyllas:
• Produkten ska vara en nyhet eller ha fått ett nyväckt intresse för året
• Produkten ska svara för ett högt försäljningsvärde eller säljas i stort antal
• Produkten ska representera den tid vi lever i.
 
Årets motivering
Årets Julklapp 2012 är en symbol för den mobila och uppkopplade trenden, där utbudet av nya tjänster ökat stark och snabbt förändrar konsumenternas beteende. Vi har idag tillgång till musik, film, nyheter och annat direkt i telefonen, surfplattan, läsplattan, datorn eller mp3-spelaren. Vi kan konsumera allt detta på nya platser och på alla tider på dygnet. Detta förändrade köpbeteende i kombination med stor tidspress gör att konsumenterna vill utnyttja tiden effektivare. Hörlurarna är en förutsättning för att kunna använda den nya tekniken och gör att tiden i rörelse kan utnyttjas bättre. 
 
Andra populära julklappar i år är:


Iphone 5
En av årets allra populäraste klappar kommer förmodligen att vara nya Iphone 5, den allra senaste generationen av Iphone. En uppdaterad och förbättrad version av storsäljaren Iphone 4S, med nya spännande funktioner och mer kvalitet för pengarna. En fantastisk klapp som nog skulle kunna förgylla till och med den minst teknikintresserades jul med sina användarvänliga finesser.

Resecheckar för att fly undan kylan
Eftersom sommaren 2012 blev ganska trist vädermässigt med mycket regn och blåst, så är det nog många som skriver upp ordet ”resecheck” på sin önskelista till jul. Det är nog många i vintermörkret som önskar att de skulle få möjligheten att resa bort till varmare breddgrader, till en plats där sommaren aldrig tog slut. En plats att ersätta vinterkylan med. Därför kommer förmodligen resecheckar att vara en populär julklapp 2012.

Surfplattan kommer igen
Surfplattan blev årets julklapp 2010. Det tog dock inte lång tid innan den visade sig vara en flopp. De få produkter som hade hunnit släppas på marknaden var nämligen inte tillräckligt bra. Men i dag har bland andra Apple och Samsung hunnit släppa nya, förbättrade versioner av sina surfplattor Ipad och Galaxy Tab. Men det har även tillkommit en helt ny typ av surfplatta på marknaden, nämligen Kurio – en användarvänlig surfplatta för barnen. Så surfplattorna kommer nog igen i år, dock med ett mycket större utbud och en betydligt förbättrad kvalitet.

Julklappar för ett nyttigare år
Att äta nyttigt och hälsosamt har nog aldrig varit lika trendigt som i dag. En av klapparna som är inne nu är ”den nyttiga fritösen” som bara kräver en matsked olja. Med denna kan man laga allt ifrån klyftpotatis till kyckling, på ett väldigt enkelt och nyttigt vis. Nyttighetstrenden kommer också att lyfta fram receptböcker, träningsartiklar, gymkort och så vidare.

Vill du veta mer, eller vilka de andra årens julklappar varit kolla då här

DAGS FÖR FREDAGSMYS

Kategori: Vardagsliv

Ja så ser min weekend ut. Det blir ganska lugnt som ni ser, hur ser er helg ut. Har ni börjat med förberedelser inför jul än? Tänk att det är 1:a advent om 2 veckor… Vart har hela året tagit vägen? Dagarna liksom bara flyter på, utan att man hinner reagera eller tänka.

Ja ja, men idag tänkte jag ju skriva lite om skyltar o fredagens temadagar.


Det finns ju snyggare tycker jag, men men… Råcksta centrums 1950-talsprunkande skylt har utsetts av Stockholmsborna till årets vackraste ljus¬reklam ”Lysande skylt” med motiveringen: Den är kaxig, men samtidigt lågmäld. Sammanlagt 370 personer var med och röstade fram Råckstaskylten som ”stiger mot natthimlen i en elegant kombination av rörelse och dynamik”, skriver juryn. Nominerade var också DN & Expressens skyltning på toppen av DN-huset på Kungsholmen. (Förra året vanns tävlingen av Tuloskylten på Fridhemsgatan)


Men av alla Stockholms ljusskyltar har jag min givna favorit – den 103-åriga Stomatolskylten Ett välkänt inslag i Stockholms stadsbild ovanför sjömanshemmets byggnad.

Den är Sveriges första och äldsta fungerande rörliga ljusreklam. Skylten med reklam för tandkrämen Stomatol uppsattes den 22 november 1909 av företaget Såpasjuderiet Grumme & Son på gamla Katarinahissens torn vid Slussen på Södermalm i Stockholm.


Sedan 1933 är Stomatolskylten placerad på den närbelägna fastigheten Klevgränd 1B. Den konstruerades av uppfinnaren och konstnären Mauritz Larsson och består av 1361 stycken 25 W glödlampor i färgerna röd, gult och vit. När skylten satt på gamla Katarinahissen fanns även en målad Stomataoltub med tilläggstext: "Friska tänder".

Dagens temadagar är: Internationella dagen för tolerans & Trafikoffrens dag!

I dagarna har det förekommit många diskussioner kring fördomar och tolerans i medierna. Inte minst har Icas senaste reklamfilm med en praktikant som har Downs syndrom och Svenska kyrkans ja till homovigslar debatterats. Internationella dagen för tolerans den 16 november är en av de dagar som FN har initierat för att uppmärksamma olika händelser, teman och företeelser.

Begreppet tolerans: Alla har vi en relation till ordet tolerans. Men vad betyder det egentligen? Tolerans kommer från latinet och betyder tolerera, finna sig i, eller tåla. Att vara tolerant betyder inte bara att förstå eller acceptera andras åsikter, utan även att respektera vars och ens individualitet. Det vill säga att man accepterar varandra helt och hållet utan förbehåll, även olika åsikter och egenheter. Verklig tolerans handlar om öppenhet, nyfikenhet och kommunikation.

Trafikoffrens dag
En minnesdag proklamerad av världshälsoorganisationen WHO men först på senare år ordentligt uppmärksammad också i Sverige. Dagen bör inte enbart bli en minnesdag utan framförallt en dag då viktiga steg tas för en minskning av antalet döda och skadade i trafiken.

Eco-driving är bra för miljön och ger färre olyckor. Sedan tio år är det en välbeprövad och verkningsfull metod för att minska antalet olyckor i trafiken. Genom att köra sparsamt minskar man klimatpåverkan, sparar pengar och förbättrar trafiksäkerheten. Utbildning och information om Eco-driving är därför en väg till positiv inverkan på miljön och säkerhet för dig och dina medtrafikanter. Vilken bil du än har kan du med några enkla knep minska bränsleförbrukningen. Planera också din körning och håll avståndet till bilen framför så minskar du avsevärt risken att vid en hastig inbromsning köra in i den framförvarande bilen.


Trafikolyckor ger upphov till personskador i en omfattning som gör dem till ett väsentligt folkhälsoproblem. Årligen skadas cirka 35 000 personer i trafiken bara i Sverige. Rehabiliteringen kan bli lång och medför ofta stora kostnader för samhället men också för den enskilde både vad gäller ekonomi och försämrad livskvalitet. Det är ingen orimlig tanke att du själv eller någon du känner någon gång kan komma att behöva stöd från samhället i form av vård, rehabilitering, sjukpenning, sjukersättning eller hjälpmedel.

Ett ändrat körbeteende gör att du kan spara upp till 20% i bränsleförbrukning. Här följer några exempel på hur du kör smartare:
  • Kör på ettans växel max 2 billängder och växla sedan upp
  • Växla upp istället för att ligga kvar på låg växel
  • Hoppa över växlar
  • Släpp gasen i tid
  • Gasa inte i onödan
  • Undvik stopp
  • Undvik att frikoppla tidigt för att stanna
  • Accelerera bestämt och raskt
  • Undvik att gå ner i ettans växel vid korsningar
  • Nyttja motorbroms
  • Undvik så kallad "spillgas" (gasa i onödan)
  • Använd så hög växel som möjligt
  • Lyft blicken och planera din körning
  • Kör klokt i med och motlut
 

Filosofi & Fängslade författare

Kategori: Vardagsliv

3:e torsdagen i november utropades till internationella filosofidagen av Unesco den 21 november 2002. Syftet med införandet var att stärka filosofins ställning i världen, uppmärksamma de olika filosofiska traditioner som uppstått i världens kulturer och uppmana folk till reflektion över sina handlingar.

Vad är filosofi? På wikipedia står följande: "Kärlek till visdom", är en intellektuell disciplin som kritiskt studerar de mest grundläggande frågorna. "Finns det någon verklighet utanför mina tankar?", "Vad är kunskap?", "Vad är sanning?", "Vad gör en handling värdefull?", "Har människor och djur värde och är de i så fall lika eller olika?", "Vad är tid?" är frågor som ställs inom filosofin.

Filosofi är konsten att tänka väl. Det handlar om att träna sitt omdöme genom analys, kritik och självkritik, att uppmärksamma distinktioner och se djupare mönster. Filosofi är på samma gång ett systematiskt tänkande över varat och vetandet i dess helhet, och en självpraktik som syftar till det goda livet. Filosofi är en skapande verksamhet, som ur kritisk dialog med sitt förflutna och sin samtid, öppnar nya livsmöjligheter.

Filosofins betydelse idag tror jag i ärlighetens namn inte är så stor. Få känner idag till några filosofer. Men jag tror att alla människor har en egen filosofi. – Alla har en uppfattning om vad som är sant och verkligt. Det finns en viss nytta i att fundera på vad sanning är, eftersom det inte finns någon sanning med stort S eller någon förklaring som täcker allt.

Citat av filosofer
"Människan är den enda varelse som vägrar vara den hon är."
– Albert Camus

"Felet med vår värld är att de dumma är så säkra på sin sak och de kloka så fulla av tvivel."
– Bertrand Russell

"Övertygelser är värre fiender till sanningen än lögner."
– Nietschze

"Livet är inte ett problem som skall lösas utan en verklighet som skall upplevas."
– Kierkegaard

"Om det är förnuftet som formar människan, så är det känslan som leder henne."
– Rousseau

"Det är inte den som av andra tros vara lycklig som är det, utan den som själv tror sig vara det."
– Montaigne

"Människan är bara ett rö, det svagaste i naturen, men hon är ett rö som tänker. Det behövs inte att hela universum griper till vapen för att krossa henne. Några dunster, en vattendroppe räcker för att tillintetgöra henne. Men även om hela universum vältrade sig över henne skulle människan fortfarande vara ädlare än den makt som dödade henne. Ty människan vet att hon dör och universum är henne övermäktigt. Universum vet intet därom."
– Pascal

Fängslade författares dag
Den 15 november har Internationella PEN utropat till Fängslade författares dag. Tanken är att varje år uppmärksamma de journalister och författare som runt om i världen sitter i fängelse på grund av sin kamp för yttrandefriheten och mänskliga rättigheter. Så idag hyllas alla modiga författare som fortsätter att kämpar för det fria ordet.

Svenska PEN-klubben delar ut Tucholskypriset* årligen sedan 1985 till en författare som lever i exil eller under hot i sitt land som en följd av sitt litterära arbete. I år går priset till den syriska journalisten och författaren Samar Yazbik med motiveringen att hennes rapporter från det syriska upproret är "texter präglade av mod och sanningslidelse och med sin tyngdpunkt i ett försvar av värdigheten hos de enskilda medborgare som fångats mitt i konflikten"
Samar Yazbek har i sin blogg och i andra medier modigt, journalistiskt korrekt och med klar personlig stil dag för dag dokumenterat vad som sker på gatan i upprorets Damaskus. Hennes texter har förenat det bästa i saklig journalistik och dokumentär prosa. Utan överdrifter och med stort personligt mod har hon gett oss en möjlighet att följa vad som sker i en av världens mest bevakade konflikthärdar, där det ändå varit märkvärdigt svårt att förstå hur upproret och inbördeskriget påverkat den vanliga människans liv och hur förtryckets mekanismer ser ut på nära håll. Utan författare som Samar Yazbek skulle vi inte kunna ha någon förstahandskunskap om utvecklingen, och hon hör till dem som sätter sanningen framför sin personliga säkerhet.

Samar Yazbek har varit en framträdande röst i kampen för mänskliga rättigheter i Syrien, både före och under upproren. I sin första roman, Tiflat as-Sama (Heavenly Girl) ifrågasatte hon en mängd tabun i det syriska samhället. Hennes andra roman, Salsal (Clay) tar upp relationen mellan samhälle och politik och militärens alltför stora inflytande. Henne frispråkiga skildringar av Assad-regimens grymheter kom snabbt att uppmärksammas och spridas på sociala forum som Facebook och Twitter, vilket ledde till att hon greps av säkerhetsstyrkor. Hon anklagades för att ha agerat mot landets säkerhet samt spridit illvillig propaganda mot regimen. Hösten 2011 tvingades hon lämna landet tillsammans med sin dotter. I dag lever hon i exil i Paris.

PEN är en världsomspännande organisation för skribenter (ursprungligen poets, essayists and novelists, men numer innefattas även journalister och historiker). Föreningen kämpar för yttrandefrihet och är en av världens äldsta människorättsorganisationer.

* Kurt Tucholsky (1890-1935) var tysk författare och journalist. Flera av hans samhällskritiska böcker brändes på bokbål i Nazityskland. Kurt Tucholsky levde i Sverige under 30-talet till dess han tog sitt liv 1935. Han ligger begravd i Mariefred.

Krossat hjärta & Lussekatter

Kategori: Vardagsliv

 
Näe jag har inte krossat hjärta men det é dagens temadag! Däremot så åt jag säsongens första lussekatter idag, alldes pinfärska och med en ljuvlig smak av lite kardemumma och en doft av saffran… Mmm nu längtar jag till glögg, mandlar, clementiner & pepparkakor…

Den 14 februari är det som bekant alla hjärtans dag. Idag vill Ibumetin sätta en annan kärleksdag i almanackan - ”Alla krossade hjärtans dag”.

Den nya kampanjen som smygstartade redan i oktober är helt digital, och inte tv som Ibumetin tidigare gått ut i. Kampanjen har pågått i 5 veckor, och totalt 8 filmer har tagits fram, med Sara Haag som regissör. Filmerna sprids på bland annat kampanjens facebooksida och på yotube.
 

Idag är det alltså Alla Krossade Hjärtans Dag, en dag tillägnad alla som fått sitt hjärta krossat och vill gå vidare. Och också avslutsdag på kampanjen, då man hade ett event på Sergels torg där man ville att alla med krossade hjärtan ska dyka upp på. Här i videon ser du ballongsläppet - för varje krossat hjärta blåstes en ballong upp…
 

GRATTIS ALLA PAPPOR

Kategori: Vardagsliv

Lyssna på låten här - en kanonlåt som beskriver hur  det é att vara pappa.
 
Oavsett om du firar eller inte – så ge pappsen lite xtra uppmärksamhet idag. Ge honom frukost på sängen, fixa nåt smarrigt till fikat, duka upp en riktig pangmiddag med hans favoritmat etc.

Firandet handlar egentligen inte om att ge fars dag presenter utan att ägna en extra tanke och hedra sin pappa. Det har dock blivit tradition att ge någonting för att visa sin uppskattning och det finns en del klassiska presenter som är vanligt förekommande.

Att hitta den perfekta presenten till någon är svårt, och Fars dag är inget undantag. Det är lätt att fastna i gamla hjulspår och satsa på sådant som känns som ett säkert kort. Min erfarenhet är att personligt utvalda gåvor ofta blir mest uppskattade, oavsett om de är i den lägre prisklassen eller mer påkostade.

Om du letar efter bra tips på farsdags-presenter så kan du kolla in den här sidan - Här hittar du en massa förslag på både upplevelsepresenter och prylar som brukar uppskattas.
Fars dag är en högtid som uppmärksammas i många olika länder. Ursprungligen så kommer firandet från USA, Washington där Mrs. John B. Dodd i Spokane ville hedra sin far som på egen hand hade uppfostrat henne och hennes många syskon efter att modern gått bort efter att ha fött familjens sjätte barn. Högtiden spred sig och presidenten uttalade sig offentligt om att stödja idén år 1924. År 1931 började vi att uppmärksamma dagen i Sverige och efter diskussioner inom Nordiska Samfundet så flyttades fars dag från juni till november för att inte ligga för tätt inpå Mors Dag.

INTERVJU & KLADDKAKA

Kategori: Vardagsliv

Ja idag ska jag iväg på jobbintervju, så går det bra får jag nog fira mé kladdkaka dagen till ära. Så - Glad kladdkaka på er!

När jag var liten var det ingen som bakade den och nu måste den väl räknas till en av de allra vanligaste till fika?

Kladdkakans dag är en av de högtider som är mindre känd men har senaste åren ökat oerhört mycket i popularitet. Kladdkakan är en mjuk kaka med smak av choklad, denna mjuka kaka ska helst vara ljummen och förtärs oftast tillsammans med vispad grädde. Även glass kan förekomma. Till detta passar det bra med ett glas mjölk.

Det finns många olika recept på kladdkaka. Den har t.o.m en egen hemsida. Om du önskar så kan du köpa färdig kladdkaka i butiken. Detta är dock inte lika gott som hembakad kaka. Men varför nöja sig med en enkel kladdkaka när man kan få så mycket mer? Pimpa kladdkakan med nutella, fudge eller nävar med nötter, frukt eller bär!

Bakar Sveriges godaste kladdkaka gör tioårige Ola Gustafsson från Småland. Hans Knäckiga kladdkaka tog nyligen hem segern i Arlas Kladdkakerace, baktävlingen för barn mellan 10 och 14 år som anordnas i syfte att sprida bakglädje bland barn och uppmuntra till nya spännande kladdkakerecept. För att fira Kladdkakans dag bjuder Arla på Olas kanongoda recept.

 
Knäckig kladdkaka - 10-14 bitar

Chokladsmet
1 ½ dl strösocker
1 ägg
1 tsk vaniljsocker
1 krm salt
2 msk kakao
1 dl vetemjöl
½ dl sirap
50 g smör

Knäcksmet
100 g smör, smält
1 dl strösocker
½ dl sirap
½ dl vispgrädde
1 dl havregryn
1 dl vetemjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker

Till servering:
Vispgrädde eller vaniljglass

Sätt på ugnen på 175°. Smält smöret som ska användas till knäcksmeten och till chokladsmeten i varsin kastrull. Smöra och bröa en rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Vispa socker och ägg pösigt i en bunke. Blanda i övriga ingredienserna till chokladsmeten i bunken. Blanda ihop ingredienserna till knäcksmeten i en annan bunke. Häll chokladsmeten i formen och bred knäcksmeten ovanpå så att den täcker chokladsmeten. Grädda kakan i mitten av ugnen ca 30 min. Servera vispad grädde eller vaniljglass till eller ät den som den är.

Gör man de här kakorna i miniformat kan de nästan gå som praliner. De blir en perfekt munsbit till kaffet.


Kladdkaka med chokladkräm
2 st ägg
3 dl socker
125 gram smör, ( eller margarin )
2,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
5 msk kakao

Chokladkräm
1 dl grädde
2 msk Baileys
200 gram choklad

1. Sätt ugnen på 150°
2. Rör samman ägg och socker.
3. Smält smöret och ha i det. Låt sockret smälta lite, det kan ta någon minut.
4. Blanda under tiden ihop de torra ingredienserna och häll sedan i dem i sockerröran.
5. Ha upp smeten i en långpanna (20 x 30) och grädda i ca 30 minuter.
6. Använd ett runt kakmått eller ett glas och tryck ut rundlar.

Chokladkräm
1. Värm grädden tills den nästan kokar, ha i Baileys och choklad, rör
tills chokladen har smält. Låt detta stå kallt.
2. När chokladsmeten svalnat helt, vispa den fluffig med en elvisp.
Dekorera dina kladdkaksrundlar med chokladkrämen.

ALLA SJÄLARS DAG

Kategori: Vardagsliv

Först alla helgons dag, sen alla själars dag. Ja denna helg är lugn här i Sumpan. Har inte ”firat” nåt speciellt, men igår var vi och tände ljus i minneslunden. Det é så vackert när alla ljusen lyser och doftar!!! Ja i år luktade det både jordgubbe och rökelser nere vid Lötsjön.


Detta är denna helg då vi minns våra nära och kära, då vi tänder ljus för deras minne och låter all vår kärlek flöda över dem. Den som lever i våra hjärtan kan aldrig riktigt dö. Kanske är det därför traditionen att besöka de käras gravar och tända ljus för dem åter blivit så stor här i Sverige. Vi behöver behålla banden med det som varit, med människor vi älskat – vi behöver stanna upp och tänka till lite, kanske slå oss ner och bara göra ingenting. Och leva i nuet. Uppskatta dem vi älskar medan vi har dem. Det är lättare sagt än gjort, men Allhelgonahelgens stillhet ger oss i alla fall lite hjälp på traven!

Alla själars dag infaller söndagen efter alla helgons dag. Traditionellt är det den dag man minns och hedrar sina döda närstående. På många håll tänds ljus för alla församlingsbor som avlidit under året.


Det är egentligen på denna dag som seden med att tända ljus hör hemma. Det var när svenskarna började resa till Spanien och Italien på semester, som man upptäckte att där hade man till tradition just att hedra förfäderna med ljus på alla själars dag. Men på många håll sker detta numera redan på lördagen, eftersom traditionen att då gå till kyrkogården vuxit sig stark.

Alla själars dag återkom i almanackan 1983 men kallades då söndagen efter alla helgons dag.

På Alla själars dag fokuseras på dem som ännu inte med säkerhet befinner sig i himmelrikets härlighet. Detta hänger ihop med den romersk-katolska tron på purgatorium (skärselden): att människor som avlidit i tron på Kristus behöver ett stadium av rening innan de kan möta Gud i Paradiset.

Dagen kallas oxå: “All Souls`Day”, ”Feast of All Souls”, “the Commemoration of all the Faithful Departed” eller “Day of the Dead”.