Kaylas

Adventsdrink 25

Kategori: Vardagsliv

JULDAGEN 🍸 Partridge in a Pear Tree Cocktail

På julafton blir det självklart ett traditionellt svenskt julbord hemma hos oss, men på juldagen äter vi alltid kalkon. Det vita, mjälla kalkonköttet, den goda såsen och grönsaker känns perfekt dagen efter all salt och gammaldags julmat.

Vill du ha en kalkon som passar till dagens drink, så får du här länken till receptet på Ingelsta kalkon, helstekt julkalkon fylld med päron och rosmarin. http://www.ellematovin.se/kalkon-till-jul/

Och nu över till dagens drink, den sista av alla adventsdrinkar jag skrivit om här…

6 cl hallonvodka
6 cl päronnektar
6 cl lemon-lime soda
1 ½ cl färsk lime saft

Blanda alla ingredienser i en shaker med is. Häll upp i glas. Garnera med ett hallon och limeskal.

Adventsdrink 23 & 24

Kategori: Vardagsliv

Jag ligger lite efter i kalendern, jo jag vet… Men julen ju här och det har varit bråda dagar både för mig och tomten i år. Men här kommer nu äntligen de sista adventsdrinkarna. Sörpla och njut.

DAG 23 🍸 Pomegranate Cosmopolitan
Julen är bara en dag bort, och jag är ganska mycket ”i sista minuten” med det mesta, men inte med julklapparna som tur är, utan med mat, bak och städning. Men som tur är har jag dottern här som donar och fixar för fullt för att hjälpa mig.
 
Idag presenterar jag iaf den perfekta cocktailen för julkalendern. Den ultimata julcocktailen är röd granat med en grön garnering och frostat kant. Limen skapar den perfekta balansen mellan sött och syrligt. Drick denna långsamt. Den är farligt god.

6 cl vodka
3 cl Triple sec (likör med apelsinsmak)
3 cl granat fruktsaft
1 ½ cl färsk limejuice

Gnid kanten av ett martiniglas med en lime och doppa kanten i strösocker. Blanda alla ingredienser i en shaker med is. Sila i glaset. Garnera med en limeskiva.


DAG 24 🍸 Santa Sangria

Kanske tomten behöver en drink efter all klapputdelning. Ja det é väl klart, det är julafton, även tomten måste ha en drink! Jag var frestad att bara bjuda honom på ett glas mjölk, för jag tror inte man ska dricka och sen köra en släde. Men tomten kan göra ett depåstopp efter att han levererat alla julklappar, och ta drinken då. Så gör en hel kanna och var uppe hela natten…

2 stora gröna äpplen, urkärnade och tärnade i små tärningar
200 gr frysta hallon
1 flaska rosévin (750 ml)
1 liter ginger ale
5 dl granatäppeljuice
2 ½ dl björnbärsvodka, eller annan bärvodka

Fördela frukten i vinglas. Häll vin, ginger ale, juice, och vodkan i en stor kanna/skål. Häll upp i vinglas.

Alternativt kan du blanda alla ingredienser utom ginger alen i en lufttät behållare och förvara i kylen över natten. När du är redo att servera, häll i vinglas, fördela frukt, och toppa med ginger ale.

Adventsdrink 22

Kategori: Vardagsliv

DAG 22 🍸 Toasted Marshmallow Martini

Dagens drink missade jag på torsdagen så idag får ni 2... Lucka 23 kommer lite senare i em.

Utan snö får vi tänka oss den, som vita snöbollar av marshmallows… Men till dagens drink rostar vi dem. Ja, visst vattnas det i munnen?

Först måste du göra kolashot, om du inte har kvar sen dag 18. Mortla det hårda godiset till ett grovt pulver. Blanda med vodka och häll i en flaska. Låt stå i ca 2 dygn tills godiset har lösts upp.

Drinken garneras med rostade marshmallows. Helst ska du göra det över en sprakande eld. Om det inte är ett alternativ prova en Creme brulee-brännare, eller i nödfall spisplattan.

3 cl Frangelico
3 cl Bailey´s
3 cl Vaniljvodka
1 ½ cl Creme de cacao
1 ½ cl Kolashot

Blanda alla ingredienser i en shaker med is. Sila i martiniglas. Garnera med rostade marshmallows.

Adventsdrink 21

Kategori: Vardagsliv

DAG 21 🍸 Holiday Hound

Vintersolståndet i dag, och för mig som är häxa firar jag yule. Vi bor i ett land som är mörkt halva året men vid vintersolståndet så går vi äntligen mot ljusare tider igen. Och ljuset är oerhört viktigt för att vi ska må bra.

Det händer ingenting omedelbart, för förändringstakten är så långsam de första veckorna. Det är först i januari det märks biologiskt. Men å andra sidan har det nog en indirekt positiv effekt eftersom folk vet att det blir ljusare, har Torbjörn Åkerstedt, professor i beteendefysiologi vid Stockholms universitet, tidigare sagt till Hälsoliv. – Ljuset gör att hjärnan klickar i gång och börjar jobba hårdare. Man blir gladare och piggare av ljus, fortsätter han.

Det tycker jag borde firas rejält! Håller du inte med?

Grapefrukt matchar fint med rosmarin. Med sin naturliga vintergröna form och tall-doftande blad är rosmarin den perfekta julörten. Rosmarin passar även bra ihop med citron och honung.
Vodka + Grapefrukt + citron + Rosmarinhonung… Voilà! Vi har en drink…

Rosmarinhonung
1 dl honung
1 dl vatten
1 stor knippe rosmarin

Koka upp honung och vatten i en kastrull. Tillsätt rosmarin. Koka tills all honung är upplöst och vätskan förtjockas (ca 10 min). Låt svalna. Sila bort rosmarinen, häll sirapen i flaska.

Holiday Hound
60 cl vodka
60 cl färsk grapefruktjuice
1 msk citron saft (saft från en färsk citron)
30 cl rosmarinhonung

Blanda alla ingredienser i en shaker med is. Sila i glaset. Garnera med rosmarinkvist.

Adventsdrink 20

Kategori: Vardagsliv

DAG 20 🍸 Toddy med mjölk

Vad passar väl bättre idag än ett recept på äggtoddy! Amerikansk eggnog är vanligast till Thanksgiving och jul, och svensk äggtoddy är vanligast till jul och påsk. Mixa till dagens drink i kväll, tänd ett ljus, kryp upp i soffan i en filt och njut.

3cl rom
15cl mjöl
3cl konjak
1cl sirap
1 ägg
muskot

Blanda alla ingredienser utom mjölk och muskot. Mixa eller skaka i en shaker. Häll upp i ett glas. Häll på varm eller kall mjölk. Pudra med riven muskotnöt.

Adventsdrink 19

Kategori: Vardagsliv

DAG 19 🍸 Christmas Belle

Klassiska cocktails är i ropet just nu, och i sökandet efter läckra drinkar hittade jag idag en gin gimlet med grenadin som har en härlig rosa nyans. Men varför blanda upp den vackra gröna nyansen av limen med den röda av grenadin? De är ju julens färger.

Skiktning med alkohol kräver lite övning, men det är ganska lätt att åstadkomma i denna cocktail tack vare vikten av grenadin.

6 cl gin eller vodka
3 cl sötad limejuice, t.ex Rose´s
1 msk grenandin

Blanda gin (eller vodka) med sötad limejuice i en shaker med is. Häll i ett högt shotglas. Häll långsamt grenadin över en tesked längs sidan av glaset. Garnera med Maraschino körsbär.

Som alltid vänner - drick ansvarsfullt.

Adventsdrink 18

Kategori: Vardagsliv

DAG 18 🍸 Caramel Apple Martini

Jag älskar söta och lätt syrliga äpplen, så idag blir det äppellikör i drinken. Men med en något rikare/fylligare smak - Kolashots- och kaffelikör. De balanserar äppelsmaken, och påminner mig om min knäckiga äppelpaj jag gör på hösten.

4:e advent idag, julafton är bara 6 dagar bort. Milda makter…

6 cl apple sourz (äppellikör)
6 cl kola-shot (jag använder Werthers Original)
1 ½ cl Kahlua kaffelikör

Mortla det hårda godiset till ett grovt pulver. Blanda med vodka och häll i en flaska. Låt stå i ca 2 dygn tills godiset har lösts upp.

Gnugga kanten på ett martiniglas med en äpple skiva. Doppa i råsocker.
Blanda alla ingredienser i en shaker med is. Sila i glaset. Garnera med äpple skiva.

Adventsdrink 17

Kategori: Vardagsliv

DAG 17 🍸 Aristocrat Sparkling Punsch

Idag delar jag med mig av ett recept på bål. Stor mängd på en gång så att du slipper vara bartender hela lördagskvällen :)

1-1 1/4 dl socker
1 flaska rött Bourgognevin
1,2 dl konjak
2 flaskor Torr champagne
1 liter kolsyrat vatten
Blandade frysta bär (hallon, tranbär, björnbär och blåbär)

Ta en stor skål/bålskål, lös upp sockret i vinet. Tillsätt vodkan och rör om. Häll i champagne och kolsyrat vatten. Lägg i frysta bär. Placera en skopa i skålen och låt gästerna servera sig själva!

Adventsdrink 15 & 16

Kategori: Vardagsliv

Var så trött att jag missade gårdagens drink. Så idag får du 2 - det é ju ändå fredagsmys!

DAG 15 🍸 Apple Pie Cocktail

Denna drink är superlätt att göra, och den funkar dubbelt - både som en cocktail och dessert. Och jag slår vad om att du redan har ingredienserna hemma: Äppeljuice, glass och sprit.

1 dl äppeljuice
3 cl whisky eller konjak, eller mörk rom
1 dl vaniljglass

Blanda äppeljuice och sprit i valfritt glas. Toppa med glass. Pudra med kanel och garnera med kanelstång. Låt glassen smälta tills drinken ser ut som filmjölk ungefär. Den smältande glassen skapar krämig glädje i din drink. Njut!


DAG 16 🍸 Hot Toddy

Det é mycket skit som går nu, magsjuka, influensan och förkylningar med kli i halsen, och en brännande känsla i näsan. Kroppen värker lite mer än vanligt... Känns det igen? Då är denna drink ett utmärkt botemedel, både mot förkylningar och andra virus. Den är både enkel att göra, och effektiv.

6 cl whisky (konjak eller rom) ta det du gillar bäst
12 cl varmt te, koffeinfritt eller ört-te
1 msk honung
1 tsk citronjuice

Blanda ingredienserna tillsammans i en mugg. Garnera med citronskiva och kanelstång. Beväpna dig med pappersnäsdukar och Vicks eller olemin inhalator …




Adventsdrink 14

Kategori: Vardagsliv

DAG 14 🍸 Jingle Juice

Hittills har vi haft en ganska mild vinter, även om vi fått lie snö här i Stockholm. Men det är ingen kyla att prata om – än… Idag har vi underkylt regn, i måndags snöade det. Men jag hoppas på en vit jul med klart och fint väder och sisådär -10 ute.

Dagens drink påminner om sommaren… Och det kan väl vara värmande om man kommer in från en kulen vinterpromenad.

12 cl apelsinjuice
3 cl vodka
3 cl triple sec, eller annan apelsinlikör
3 cl färsk citronjuice
1 msk grenadin

Blanda alla 5 ingredienserna i ett glas. Lägg i is. Garnera med ett cocktailbär och en citronskiva vars kant du doppat med socker.


Adventsdrink 13

Kategori: Vardagsliv

DAG 13 🍸 Wired Eggnog

Dagens drink är en komposition av espresso, kaffelikör, konjak och äggtoddy. Alldeles krämig och god, perfekt till dagens luciafirande. Eller som Per Morberg säger: Äggtoddy och lussekatter är luciamorgon för mig!

Äggtoddy till 1 drink
2 äggulor
2 msk socker
äkta vaniljpulver 1 knivsudd (el 1 krm vaniljsocker)
Ca 2.5 cl rom

Vispa äggulorna, sockret och vaniljpulvret till en krämig, pösig smet. Tillsätt rom och rör om.

Äggtoddyn
4 ½ cl kaffelikör (t.ex. Kahlua)
3 cl konjak
1 ½ cl kallt starkt bryggt kaffe eller espresso.

Gnugga kanten av glaset med citron. Doppa i en blandning av kanel socker (1 tesked socker och 1/4 tsk kanel). Häll äggtoddy, kaffelikör, konjak och kaffe i en shaker med is. Sila i glaset. Pudra med kanel.

Adventsdrink 12

Kategori: Vardagsliv

DAG 12 🍸 Creamy Candy Cane Cocktail

Helgens andra cocktail recept med godiskäppar… Så härligt ”girly” med babyrosa vodka…

För att bättra på smaken, så använder jag sötad kondenserad mjölk. Ni har kanske märkt att många av adventsdrinkarna innehåller det. Helt enkelt för att allt är bättre med sötad kondenserad mjölk. Lita på mig.

För att balansera mintsmaken används här Creme de Cacao. Tillsatsen av chokladsmak rundar verkligen av mintsmaken.

6 cl polkavodka
3 cl Creme de Cacao
1 msk sötad kondenserad mjölk
Honung och krossat polkagodis till garnering

Doppa kanten på martiniglas i honung. Sprid ut en matsked honung på en tallrik och doppa eller rulla den övre kanten av glaset i honungen, hela vägen runt. Doppa i krossade godis/polkagrisar. Blanda polkavodka, creme de cacao, och sötad kondenserad mjölk i shaker med is. Sila i glas och servera.

Polkavodka
Låt 4-5 små polkagriskäppar stå och dra i 9,5 dl vodka tills de är helt upplösta (det tar ca 4 dagar). Skaka före användning.

Adventsdrink 11

Kategori: Vardagsliv

DAG 11 🍸 GCCC - Green Candy Cane Cocktail

Jag har en bekännelse: Jag tycker om smaken av pepparmint, jag älskar marianne och annat polkagodis. Och vad vore julgranen utan sina hängande polkagrisarkäppar…

Dagens drink är vackert grön, och dekorerad i rött – precis som julens färger!

5 cl Vodka
1 ½ cl Creme De Menthe, eller annan mintlikör som är grön
Club soda

Fukta kanten av ett martiniglas med en äppelskiva (eller lime/citron) med äpplet undviker du en bitter eftersmak.) Doppa kant i rött socker. Blanda vodka och mintlikören i en shaker med is. Sila i glaset. Toppa med club sodan. Garnera med en polkakäpp.

Adventsdrink 10

Kategori: Vardagsliv

DAG 10 🍸 Chocolate Caramel Coffee

När du känner dig stressad och överväldigad… När det helt enkelt finns för mycket att göra, och för lite tid på dygnet för att göra det… PAUSA - ta ett djupt andetag. Be en bön om styrka, gör sen denna drink... Den är koffeinkomfort i en kopp.

1,75 dl kaffe
3 cl Bols Crème de Cacao
3 cl De Kuyper butterscotch schnapps
6 cl Baileys Irish Cream

Häll nybryggt kaffe (ju starkare, desto bättre) i din favoritmugg. Rör i creme de cacao, Baileys, och snapsen. Toppa med vispad grädde, strimla över med chokladsås.

Som alltid vänner - drick ansvarsfullt.



 

Adventsdrink 9

Kategori: Vardagsliv

DAG 9 🍸 The Bumble Cocktail


Denna drink inspirerades av snömonstret Bumble. Den är söt och god, och smaken är inte alls kall, som den ser ut. Servera denna drink på din julfest och du får säkert en massa; Ohh och Ahh.
 
Om du inte gillar kokos, kan du använda vitt strössel att dekorera kanten med i stället.

30 cl Bols blå curaçao
30 cl Malibu, rom med kokosextrakt
30 cl Piña Colada
Honung och riven kokos till garnering

Doppa kanten på ett martini glas i honung, genom att sprida en matsked honung på en tallrik och doppa eller rulla glaskanten i honungen. Doppa sen glaset i riven kokos (eller strössel).

Blanda blå curaçao, Malibu, och Piña colada i en shaker med is. Sila i glas och servera.

Adventsdrink 8

Kategori: Vardagsliv

DAY 8 🍸 Creamy Lime Cooler

Denna skummande festdryck påminner om en het sommardag på stranden, då man behöver något svalkande. Den är som havet - farligt läckert, brusande, skummande, festligt, och fantastiskt. Tänk dig Key lime paj i ett glas. Jag gillar den året om, men den gröna färgen är perfekt nu i jultider. Njut!

30 cl Vodka
30 cl Rose's Limejuice
1 tsk Sötad kondenserad mjölk
1,2 dl Sodavatten (kolsyrat vanligt vatten, utan salter och mineraler.)

Blanda vodka och limejuicen i ett glas. Rör i kondenserad mjölk tills det är upplöst. Lägg i isbitar (tillval). Toppa med sodavatten. Garnera med en limeskiva.


Adventsdrink 7

Kategori: Vardagsliv

DAG 7 🍸 Olaf in summer (Gin Martini)

Vill du bygga en snögubbe? Då é detta drinken för dig. Tänkt dig en snögubbe som smält, precis som i visan ”Snögubben”.

(På engelska har drinken fått sitt namn från filmen Frost. Där sjunger Olof låten ”Let it go”.)

Sången om snögubben (Melodi: min hatt den har 3 kanter)
Det var så roligt jag måste skratta
det stod en snögubbe på vår gård.
Han hade knappar och morotsnäsa
och svarta hatten den var för stor.
Det börja´ töa så allting smälte,
först ramla´ knappen sen näsan av.
Sen blev han mindre och ännu mindre,
sen var det ingen snögubbe kvar!

5 cl gin
1 cl vit vermouth
Angostura bitter

Mixa gin och vermouth i en shaker med is. Häll upp i höga shotglas. Droppa i angostura bitter efter tycke och smak. Garnera med en morot och en isbit.

Adventsdrink 6

Kategori: Vardagsliv

🍸 Aztec Hot Chocolate

Dagens drink är från Mexiko - Atole, mexikansk varm choklad. Jag älskar smaken av kanel i min kakao.

Dagens cocktail är lite kryddad med chilipulver och mezcal - perfekt till en mexikansk varm choklad. Du kan ersätta mezcalen med rom, tequila, eller whisky om du föredrar det.

Och medan traditionella Atole använder vatten och smält choklad, har jag gjort drinken krämigare och enklare genom att använda mjölk och kakaopulver.

4 ½ dl skummad mjölk
4 msk kakaopulver
4 msk strösocker
1 tsk malen kanel
½ tsk chilipulver
Havssalt
1 dl Mezcal
Mini marshmallows

Vispa ihop mjölk, kakao, socker, kanel, chilipulver, och en nypa salt på medelhög värme i en kastrull tills det kokar upp. Minska värmen och sjud i 5 minuter. Ta bort från värmen och rör i mezcal. Servera varm med mini marshmallows som pudras med kanel.

Adventsdrink 5

Kategori: Vardagsliv

Dag 5  🍸 Coquito äggtoddy!

En puertoricanska kokosnötsversion av julens äggtoddy… Du häller bara ingredienserna i en mixer och vips! En läcker, krämig, cocos-godhet redo att serveras.

1 burk osötad kondenserad mjölk
1 burk sötad kondenserad mjölk
1 burk kokosgrädde
1 burk kokosmjölk
7 dl vit rom, eller 5 dl vit rom och 2 dl Malibu kokosnötsrom (ger ännu mer kokossmak.)
2 tsk vaniljextrakt

1 tsk malen kanel
2 kanelstänger
1 vaniljstång, delad i 2 halvor

Häll kondenserad mjölk, kokosgrädde och kokosmjölk i en stor mixer och kör tills allt är väl blandat. Tillsätt rom, vanilj, och kanel. (Om din mixer är liten, gör det i omgångar och häll över i en stor skål.)

Häll i en kanna eller glasflaskor med förseglade lock, och lägg i kanelstänger och vaniljstångshalvor. Täck och kyl i kylskåp i minst 2 timmar – det ska vara väldigt kallt.

Servera i små glas, garneras med ett stänk av kanel och en kanelstång.

Håller tätt tillsluten i kylskåp i cirka en vecka (skaka burken kraftigt varje gång innan servering).

Adventsdrink 4

Kategori: Vardagsliv

DAGENS DRINK 🍸 GLÖGG

Glögg är den perfekta drycken för dagens adventsfirande. Det går snabbt och lätt att göra och värmer dig från kylan, om du varit utomhus. Den är härligt kryddad och söt- men inte alltför söt. Det är drycken som får oss att känna julstämning…

Det finns massa sätt att göra glögg. Den här är en favorit...

1 flaska (750 ml) fruktigt rött vin
60 ml konjak (1/4 kopp)
60 ml honung (1/4 kopp)
2 hela kanelstänger
2 stjärnanis
Skalet från 1 apelsin
8 hela kryddnejlikor

Blanda alla ingredienser i en kastrull, den får INTE vari i aluminium. Sjuda på medelhög värme. Sänk sen värmen till medium/låg, och låt sjuda i 15-20 minuter. Sila och servera varm. Garnera med apelsinskiva och kanelstång.

Adventsdrink 3

Kategori: Vardagsliv

Dagens drink får en härlig färg och sötma av rödbetssirap.

Catoctin Creek® Beet Blossom🍸

• 3 cl Gin
• 3 cl Limejuice, färsk pressad
• 3 cl rödbetssirap *
• Limezest till garnering

Mixa alla ingredienserna i en cocktailshaker full med is, sila och häll i ett cocktailglas.

Rödbetssirap
3 dl vatten
3 stora rödbetor, skalade och tärnad
1 tsk salt
3 dl socker

Koka rödbetorna i 1 timme. Sila och behåll rödbetsjuicen. Salta. Koka upp och rör i sockret. När sockret har smält, ta av från värmen och låt svalna.

Rödbetssirapen håller sig i en månad i kylskåp.

Adventsdrink 2

Kategori: Vardagsliv

Cidercocktail med kanelsmak

80 cl stark äppelcider
15 cl Fireball whisky

Dagens drink är enkel och går snabbt att fixa. Det enda du behöver ha hemma är en god äppelcider och flaska Fireball.

Fireball har en mycket söt, kryddig smak med hetta och tydlig karaktär av kanel, inslag av ingefära och apelsin.

Gnugga en citron mot cocktailglasets överkant, doppa det i kanelsocker (strösocker blandat med kanel.) Mixa cidern och whiskyn i en shaker, häll upp i cocktailglas.

Adventsdrink 1

Kategori: Vardagsliv

 
Tranbär/apelsin-Margarita
Denna drink har en av mina favorit smakkombinationer: tranbär och apelsin. Vill du ha en starkare variant tar du apelsinlikör istället för apelsinjuice.

30 ml tequila
3o ml tranbärsjuice
3o ml apelsinjuice
lite limejuice
1-2 strimlat apelsinskal

Gnugga lime runt kanten av margaritaglas. Doppa det i strösocker (färga det gärna rött och grönt för en festlig effekt). Blanda tequilan och juicerna. Lägg i isbitar. Garnera med apelsinskal.