Kaylas

MEDMÄNSKLIGHET

Kategori: Vardagsliv

Varje människa kan göra skillnad. Vågar du stå upp för det som känns rätt? Raoul Wallenberg vågade. Under slutet av andra världskriget hjälpte han förföljda människor att undkomma döden. Raoul Wallenberg Academy arbetar i hans anda och inspirerar nya generationer att skapa medmänsklig förändring.

Det finns över 100 saker som du kan göra för att skapa en bättre värld för oss alla. Hjälp oss att främja civilkurage genom att klicka på bilden och välja en utmaning från listan.

Den 27:e augusti, Raoul Wallenbergs dag, är en dag för medmänsklighet och alla människors lika värde. En dag då vi firar modet att göra skillnad, står upp mot rasism och bjuder in till förändring. När främlingsfientlighet utmanar Sverige, firar vi medmänsklighet.

Dagen firas till minne av Raoul Wallenberg, den svenske diplomaten som räddade tusentals judar i Budapest undan Förintelsen under andra världskriget. I Sverige inträffar denna dag den 27 augusti, då Raoul har namnsdag.

Över hela världen har skolor, platser, gator, parker fått Raoul Wallenbergs namn. Många monument har rests för att hedra hans minne. Ingen annan svensk har blivit så internationellt uppmärksammad.


Dagen ska uppmuntra till arbetet för civilkurage, tolerans och alla människors lika värde samt mot främlingsfientlighet och rasism. Syftet är att visa på Raoul Wallenbergs gärning i andra världskrigets Budapest, men framförallt att i ett större perspektiv belysa och diskutera aktuella frågor som rör mänskliga rättigheter, vikten av personligt ansvar och möjligheten för en enskild människa att göra skillnad.

Raoul Wallenberg-priset delas årligen ut av Raoul Wallenberg Academy på Raoul Wallenbergs torg i Stockholm. Det instiftades 2013, året efter minnesåret 2012, hundra år efter Wallenbergs födelse. Det delas ut vid en ceremoni på Raoul Wallenbergs dag. Priset tilldelas en i Sverige verksam person som arbetar i Raoul Wallenbergs anda genom kunskapshöjande insatser för barn och ungdomar, vilka berör främlingsfientlighet, intolerans och alla människors lika värde. Prissumman är 100,000 kronor. Pristagaren får, utöver prissumman, en miniatyr av Ulla Kraitz bronsskulptur R.W., föreställande Raoul Wallenbergs portfölj.