Kaylas

OXVECKOR

Kategori: Vardagsliv

Idag när jag var på besök hemma hos en brukare, sa hon: Jaha nu börjar oxveckorna då… Har du hört talas om dem, frågade hon mig. Näe det hade jag ju inte. Då sa hon att veckorna efter trettondagshelgen kallades så förr. Oxveckorna kallade man i det gamla bondesamhället den arbetsperiod som vidtar efter en längre ledighet, t.ex. jul, och när det är långt till nästa ledighet. Det var typiskt tiden efter julledigheten. Det var en tid då man fick slita som en oxe.

Bara inse då att oxveckorna är här. Alltså de många och långa arbetsveckorna fram till nästa lediga röda dagar. Men vad har det med oxar att göra? Det är för att veckorna kan upplevas som tröga och tunga så som en oxe. Rätt eller fel? Inte en aning, men en oxe är också stor, stark och duktig på att arbeta. Nog är man lite oxtokig emellanåt :) därför undrar jag - Vad är motsvarigheten till oxveckorna?


Men när jag kom hem igen, kollade jag upp oxveckorna på nätet, och så här skriver det ”ofelbara” uppslagsverket Wikipedia:

Oxveckorna, är enligt nyare muntlig tradition, perioden efter trettonhelgen fram till och med fettisdagen. Dessa veckor upplevs oftast som tröga och tunga, därav ox- i förleden. För många utgörs periodens slut av sportlovet och en därefter tydlig ljusare period, företrädesvis om morgnarna.

I en betydligt äldre tradition avses tiden mellan midsommar och allhelgonahelgen. Efter midsommar fanns det nämligen inga helger som bröt det årliga tunga arbetet mellan vårbruket och skördetiden med allt sitt efterarbete. ("Man fick slita som en oxe.")

I äldre tider i Ångermanland kallade man perioden 9 veckor efter jul för oxveckorna. Det var den kalla mörka högvintern. Räknar man från 3:e dag jul och 9 veckor framåt kommer man till 28 februari. Sedan börjar en behagligare del av vintern, senvintern när ljuset börjar komma tillbaka och solen värmer mer.
 

OSIS - IGEN

Kategori: Vardagsliv

Vad var det jag skrev häromdan? Jo, så som det nya året börjar blir hela året – eller? Ja i så fall får jag otur hela 2014.

Ja idag var det dags igen :( Hade bokat tvättstugan här i em. Körde 4 maskiner, bl.a en massa lakan och handdukar. Tvättar och lägger in i torktumlaren - jag hör att den startar och låter som vanligt, men skylten om felanmälan ligger på golvet, så jag blir lite konfunderad. Öppnar luckan och kollar - jo det é varmt där inne. Men när jag sen kommer tillbaka - då é alla lakan blöta och lite varma. Torktumlaren snurrade inte, bara blåste ut värme. Så inte blev min jättehög med alla sängkläder och badlakan torra inte. Nu har jag hela lägenheten full mé fuktig tvätt...

Ja det é inte bara torktumlaren som är ur ffunktion, jag é inte heller helt felfri. Halva lördagen och igår, hade jag ont som f-n av gallstensanfall... Men idag é jag bättre igen. De har ju gjort ultraljud men såg inga stenar, men läkaren sa oxå att sitter stenarna inne i gallgångarna ser de dem inte - då får man göra en vanlig röntgen. Och det har dom inte gjort. Ja jag ska ringa våc igen i veckan, för så här kan jag inte gå omkring, och ha ont var och varannan dag.

NYÅRSDAG - OTURSDAG

Kategori: Vardagsliv

Så som det nya året börjar blir hela året – eller? Ja i så fall får jag otur hela 2014. Dagen började med att jag fick punktering på cykeln, när jag skulle iväg och jobba. Försökte köra slalom mellan allt glassplitter som folk strött omkring sig efter gårdagens nyårsfirande. Men trots min försiktighet så blev bakdäcket helt platt mitt under cykelfärden :(


Sedan gammalt är det känt att - Idag är det den första dagen på det nya året, så vad som än händer i dag, kommer att sätta sin prägel på resten av året.

På medeltiden brukade man ge varandra nyårsgåvor, en tradition som försvann när det blev vanligt att ge varandra julgåvor istället. På nyårsdagens morgon skulle man gå upp tidigt, för ens uppförande den dagen skulle sedan sätta sin prägel på hela året. Ett äpple var bra att äta för då skulle man hålla sig frisk det kommande året däremot skulle man passa sig för att betala något eller låna ut pengar den här dagen för då skulle det kommande året bara bestå av en massa utgifter.