Kaylas

INTERNATIONELLA NALLEDAGEN

Kategori: Vardagsliv



En kramgo nalle är många barns bästa vän, den ger både trygghet och värme. Själv hade jag en gul nalle, som hängde med mig långt upp i tonåren. Den var likadan som den på bilden här under, men gul istället. Den satt alltid på min säng. Jag minns inte att jag lekte med den, men i fotändan av sängen där skulle den alltid vara. Har du någon nalle som betytt nåt extra för dig? Skriv gärna en kommentar och berätta.

 

 

Den Internationella nalledagen (Teddy Bear Day) firas på Theodore Roosevelts födelsedag den 27 oktober varje år. Teddybjörnen sägs ha fått sitt namn från Roosevelt som i samband med en jakt blev erbjuden att döda en infångad björnunge, men vägrade. En följd av det massmediala intresset för händelsen blev att alla leksaksnallar kallades för teddybjörnar efter presidenten, som därefter fick kallades Theodor ”Teddy” Roosevelt.

 

Så här lyder berättelsen:
Vid en resa till Mississippi 1902 bjöds presidenten på en jakttur. Jaktlaget fann en björnunge och band den vid ett träd och erbjöd presidenten att skjuta den, men han hade inte hjärta att göra det utan släppte björnen fri. Det blev stora skriverier i tidningen. Det blev t.o.m. en serie i tidningen om händelsen. Denna serie inspirerade i sin tur en man vid namn Morris Michtom att be sin fru sy två stoppade mjuka nallebjörnar med knappögon. Han tog kontakt med presidenten och bad att få kalla dem Teddy's Bear. Och i och med det var Teddybjörnen född.  Roosevelt gjorde björnungen till sin maskot och genomförde en lyckad kampanj och Morris Michtom kunde stänga sin godisaffär och i stället grundade han en leksaksaffär vid namn Ideal Novelty and Toy Co och idag är det företag ett av världens största.

 

Den mest berömda tillverkaren av teddybjörnar är Steiff.
I Tyskland fanns 1902 ett leksaksföretag som hette Steiff. Det var ett familjeföretag och Richard Steiff skickades till USA för att söka idéer till nya leksaker. I USA gick han på cirkus och såg bland annat björnungar och kom då på idén om att skapa en björn med rörliga armar och ben, såsom en docka... Väl tillbaka i Tyskland satte han igång med att tillverka den första björnen med ledade armar och ben. Den såg ganska mycket ut som en riktig björn och när den visades upp på en leksaksmässa i Leipzig (år 1903) så var den först ingen succé. Men när mässan nästan var slut köpte en man från ett stort varuhus i New York alla 3000 björnar. Steiffs leksaksföretag ändrade sin björn med tiden så den fick ett rundare ansikte och idag samlar många människor på nallebjörnar och en Steiff nalle är extra värdefull!

 

Lasse Berghagens visa om Teddybjörnen Fredriksson är ju världskänd, så här kommer den:



Idag är det också internationella skolbiblioteksdagen. I Sverige har Nationella Skolbiblioteksgruppen, där bland annat Lärarförbundet ingår, talat om hur viktigt det är att eleverna har tillgång till ett bemannat skolbibliotek. I dag finns det inte på alla skolor, enligt statistik.
Kravet på skolbibliotek finns nu i skollagen from juli i år. De ska garanteras bemanning, lokaler och resurser. Internationella skolbiblioteksdagen firas sedan 1999. Den ska uppmärksamma vikten av skolbibliotek i barns lärande.

 

Rosa Bandet gala & Potatisens dag- Måste ju firas ;)

Kategori: Vardagsliv



Hasse Aro och Renée Nyberg programleder, Anders Borg håller i räkneverket och på scen ser vi Ane Brun, Agnes och Eldkvarn. Missa inte Rosa Bandet-galan!

 

På TV3: Direktsänds onsdag 26/10 kl 20:00.
På TV3 Play: Efter sändning i rutan.

 

Det finns flera sätt att visa sitt stöd för Rosa Bandet och kampen mot bröstcancer. Det kanske allra viktigaste är att agera som en god ambassadör i denna livsviktiga kamp. Bär bandet och prata med dina vänner om Rosa Bandet. Var och en kan dra sitt strå till stacken. För mer information titta in på cancerfonden.se




Allt och alla ska ha en egen dag i almanackan. Nu är det potatisens tur. Idag den 26 oktober är det dags att fira knölarna. Potatisakademien har tagit initiativet till att proklamera denna dag som potatisens dag. Tanken är att vår kära knöl skall firas i hela landet då potatisen är skördad och tillgången är god i hela landet. Förhoppningen är att det serveras potatis i alla landets skolor och äldreboenden men även på restauranger och givetvis i hemmen. Potatisens dag kommer att bli en årligen återkommande tradition att fira för odlare, handlare och konsumenter. Genom att premiera den goda knölen med en egen dag vill Potatisakademien sprida kunskap kring vår mest älskade basvara.

 

Det var upptäcktsresande från Europa som på 1500-talet stiftade bekantskap med potatisen vid upptäckten av Amerika och tog med sig de första knölarna hem till Europa. Till Sverige kom potatisen under 1600-talet som en ny botanisk växt. Med Jonas Alströmers goda insats kom potatisen på de svenska matborden på bred front. Alströmer genomförde sin första dokumenterade odling av matpotatis på sin gård Nolhaga i Alingsås 1724. Det var hans forskningsrön om odling och lagring av potatis som var banbrytande för etableringen i Sverige. Alströmer var övertygad om potatisens potential som basföda för folket och gjorde stora ansträngningar för att popularisera den.

 

Potatisakademien fortsätter att driva detta fantastiska arbete med mottot ”För potatisen i tiden”. Potatisakademien, som har sitt naturliga säte i Alingsås, bildades 2008 för att värna om potatisen i alla dess former. Varje år delas det Stora Potatispriset ut till någon som gjort något bra för potatisens bästa i samband med Potatisakademiens årsmöte på Jonas-dagen den 29 mars. Redan nu är det dags att nominera pristagare till nästa års prisutdelning.

 

Potatisrecept av Kari Pettersson från Bjälbo som utsågs till potatisambassadör för några år sedan.


Kronans kaka (8 – 10 bitar)
2 ägg
1,5 dl socker
100 g riven mandelmassa
1 medelstor kokt potatis, gärna King Edward
2 msk vetemjöl
3 bittermandlar eller 3-4 droppar bittermandelolja

 

Vispa ägg och socker pösigt. Mosa potatisen. Blanda mandelmassa, potatis, mjöl och bittermandel med ägg- och sockersmeten. Smörj en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter och bred ut smeten. Grädda i 175 grader i 35-40 minuter. Garnera med tunna, lättkokta äppelskivor och lite muscvadosocker över.

 

Grovkrossad potatis med tomat - En vegetarisk huvudrätt som alla uppskattar. Välj gärna med fasta potatissorten Folva.


salsa (4 portioner)

12-15 potatisar
2-3 msk margarin och rapsolja
salt och peppar
8-10 körsbärstomater
12-15 svarta oliver
4 tomatillos eller paprika på burk
2-3 salladslökar
1 bit chilipeppar, strimlad
färsk basilika
färskriven pepparrot

 

Koka potatisen och stöt eller mosa den grovt. Blanda med lite margarin och rapsolja. Smaka av med salt och peppar. Gör en salsa på hackade tomater, oliver, tomatillos och salladslök. Tillsätt chili och hackad basilika.
Lägg upp potatisen på tallrikar och strö över salsan. Garnera med basilikablad och riv gärna lite pepparrot över.

 

Marie Antoinettes sesam-mandlar (4 portioner)
12 små Amadinepotatisar
rapsolja
sesamfrön
flingsalt

 

Doppa potatisarna i oljan och rulla dem sedan i sesamfrön och salt. Grädda i 225 grader i 20-25 minuter. Stick i tandpetare och servera som starter.

 

Aptitretare (4 portioner)
färdig smördeg
potatis, gärna Folva
ansjovisfilé eller matjessillfilé
parmesan

 

Skär smördegen i trekanter. Koka potatisen och skiva den kall. Lägg en potatisskiva på varje smördegsbit och fiskfiléer i ett kryss ovanpå. Riv över rikligt med parmesan. Grädda i 225 grader i 8-10 minuter.

 

Baconlindad potatis (4 portioner)
8-12 små potatisar, t.ex. Smått & gott potatis
1 pkt bacon
färsk rosmarin

 

Vira en baconskiva runt varje potatis. Lägg på bakplåtspapper och baka i 225 grader varm ugn i ca 25 minuter. Stick en liten rosmarinkvist i varje potatis. Det går också att koka potatisen. Stek baconet och vira runt. Värm den i ugn strax före serveringen och sätt i en rosmarinkvist.

 

Kungshagaskolans laxdröm (4 portioner)
En underbart god rätt prisbelönt rätt av 5-6 klassare i Mälardalen. 2 000 skolor bjöds in för att tävla om vilken som kunde göra det potatismoset som var både godast och mest nytänkande.

 

700 g mandelpotatis (Folva blir också bra)
100 g finskuren rökt lax100 g finskuren färsk bladspenat
3 dl mjölk
1-2 dl matlagningsgrädde
2-3 krm salt
2 krm nymald vitpeppar
½ dl olivolja

 

Koka potatisen med skal 15-20 minuter. Skala dem och pressa med en mospress i en skål. Tillsätt varm mjölk och grädden, vispa kraftigt så att moset blir luftigt. Blanda i laxen, spenaten och olivoljan, smaksätt med salt och peppar. Servera genast.

Nu ska här rensas

Kategori: Vardagsliv

Nu ska här rensas

Svampkorg jag fick idag.

Kategori: Vardagsliv

Svampkorg jag fick idag.

FIRAD TILL TUSEN

Kategori: Vardagsliv

 


Idag fyllde jag år, och jösses vad firad jag blivit. Fick t.o.m. frukost på sängen med ciabatta, kaffe och tårta… Jag som inte ens fyller jämt!

 

Sen é jag ju i den åldern att jag inte tycker det é nåt att fira heller. Medelålder är ju mindre medel och mer ålder. Men givetvis är det jättekul att bli uppvaktad, så TACK alla för både presenter och hälsningar via sms, kort och sist men inte minst alla mina vänner på facebook.

 

Förutom kort från släkten och pengar från min käre far & hans särbo så fick jag:

 

 

OKTOBER = ROSA MÅNAD - STÖD KAMPANJEN

Kategori: Vardagsliv

Cancerfondens Rosa Bandet-kampanj bekämpar bröstcancer genom att finansiera cancerforskning, sprida kunskap om sjukdomen och driva opinion. Kampanjen genomförs i år för nionde gången i rad.

 

Bröstcancer är kvinnans vanligaste cancersjukdom – mellan 15 och 20 kvinnor insjuknar varje dag. Sjukdomen drabbar framför allt medelålders och äldre. Chansen att bli botad från bröstcancer har ökat de senaste årtiondena. Det beror främst på att allt fler fall upptäcks tidigt, och på att behandlingsmetoderna blivit bättre.

 

Som privatperson kan du under oktober stödja kampen mot bröstcancer på många olika sätt.


BÄR ÅRETS ROSA BAND
Visa ditt stöd för kampen mot bröstcancer genom att bära ett rosa band under oktober. Cancerfondens rosa band kostar 25 kronor och finns att köpa på bland annat ICA, Lindex, Apoteket och Clas Ohlson under oktober.

Årets designers Per Holknekt och Lena Philipsson har skapat sex olika omfamnande rosa band, och så här säger de själva om arbetet med att formge banden.

 

"Rosa Bandet handlar om att bry sig om. Och vad kan symbolisera det bättre än en omfamning? Vi lät bandets korsande ändar bli till två armar som håller om någon, en gest av värme och omtanke. Det kändes också naturligt att göra en manlig och en kvinnlig variant, för att påvisa att bröstcancer är något som angår alla. Som en liten bonus har vi utformat banden till en rosa minikollektion med sex olika mönster. Våra hjärtan klappar ju lite extra för mode.

 

Vi har båda levt i närheten av nära och kära som drabbats av cancer i olika former. Tack och lov gör forskningen underverk och bidrar till att överlevnaden ökar. Därför var det en självklarhet och en ära att få ställa upp i kampen mot bröstcancer."

 

Cancerfondens rosa band hittar du hos ICA, Lindex, Apoteket och Clas Ohlson med flera, och säljs mellan den 26 september och 31 oktober.

  • STARTA EN INSAMLING 
    Att starta och driva en Rosa Bandet-insamling på vår webbplats under oktober är ett enkelt sätt att engagera sig i kampen mot bröstcancer.
  • KÖP ROSA I OKTOBER  
    Stöd Rosa Bandet genom att köpa rosa produkter från Cancerfondens samarbetspartner i oktober.
  • ROSA BAND TILL MOBILEN
    Från och med den 1 oktober kan du SMS:a ROSA till 72988 så bidrar du med 50 kronor till Cancerfonden och får ett digitalt rosa band i mobilen.
  • KAMPANJSTART MED LJUSMANIFESTATION
    Ljusmanifestationer runt om i landet inleder Rosa Bandet-kampanjen lördagen den 1 oktober. I Cancerfondens regi genomförs ljusmanifestationer i Stockholm, Göteborg och Malmö.
  • SPRID BUDSKAPET
    Stöd kampen mot bröstcancer genom att sprida Rosa Bandet-kampanjen. Pengar är viktiga men engagemanget är allra viktigast! Hjälp oss att inspirera och engagera fler genom att sprida vårt budskap i dina kanaler.

Om kampanjen
2011 blir det nionde året som Cancerfonden driver Rosa Bandet-kampanjen. Kampanjens syfte är att bekämpa bröstcancer genom att finansiera cancerforskning, sprida kunskap om sjukdomen och väcka opinion.

Varje år får 7 000 kvinnor beskedet att de har bröstcancer. Det betyder att var nionde kvinna drabbas någon gång i livet. Antalet bröstcancerdiagnoser i Sverige ökar, men samtidigt blir de som överlever allt fler. På 1960-talet levde cirka 50 procent av bröstcancerpatienterna i Sverige tio år efter diagnos och behandling. I dag är siffran 80 procent. Cancerfondens mål är att ännu fler ska överleva – ett mål som bara kan bli verklighet genom framgångsrik forskning.

 

En rosa månad

Under oktober färgas hela Sverige rosa med hjälp av företag, organisationer och privatpersoner, som vill engagera sig i kampen mot bröstcancer. Sedan starten 2003 har Cancerfonden – tillsammans med dessa – samlat in närmare 308 miljoner kronor.

Framgången med Rosa Bandet-kampanjen ligger bland annat i den avgränsade kampanjperioden som gör att vi varje år kan komma tillbaka med full kraft och nya aktiviteter under oktober månad. Man kan stödja kampanjen bland annat genom att under oktober köpa rosa bandet och andra rosa produkter, starta en egen webbinsamling på cancerfonden.se, sms:a ROSA till 72988, smycka sin och sina vänners profilbilder på Facebook med ett rosa band, eller ringa in ett bidrag under den direktsända Rosa Bandet-galan.

 

Bakgrund
Rosa Bandet är en internationell rörelse med ursprung i USA. Pink Ribbon, som Rosa Bandet heter på engelska, startades 1991 av bland andra Evelyn Lauder från kosmetikföretaget Estée Lauder. Sedan dess har Rosa Bandet vuxit till en internationell folkrörelse. Världen över viger organisationer, företag och privatpersoner oktober månad åt bröstcancerfrågan.