Kaylas

I KVÄLL GÄLLER DET

Kategori: Vardagsliv

Vilka går vidare i kvalfinalen? De 22 kvalklara artisterna som juryn valt ut ska minskas ner till 11. I veckan har artisterna tävlat i grupper om 5 och de 2 artister som fått flest röster av tittarna har gått direkt vidare till fredagens kvalfinal. De artisterna som återstår hänger löst i hopp om att bli en av juryns 4 val, endast då får de chansen att sjunga igen i kvalfinalen.

 

Ikväll räddar juryn 4 av de resterande 12utslagna artisterna som juryn tycker förtjänar en extra chans. De 4tävlar tillsammans med de 8 vinnarna från veckans kvalshower om de 11 platserna i Idol. Nu återstår det att se vilka som lyckas ta sig hela vägen till fredagsfinalerna och kunna titulera sig som en Idol.

 

 

Dessa har tittarna röstat fram:
Robin Stjernberg
Maikel Yüksel
Amanda Fondell
Moa Lignell
André Zuniga-Asplund
Olle Ture-Hammar
Molly Pettersson Hammar
Linni Barresjö

 

De hänger löst och hoppas på att få ett wildcard:
Leonard Löfstrand
Jafet Samson
Hampus Engelhardt
Frida Josefsson
Amanda Persson
Denise Azemi Brasjö
Tony Weseth
Mikael Fogelberg
Emil Elton
Dounia Arhzaf
Roshana Hoss
Magdalena Reise

 

Här är låtarna som de redan klara kvalfinalisterna ska sjunga:
Robin Stjernberg - Animal
Maikel Yuksel - Carrie
Amanda Fondell - Hey ya
Moa Lignell - Make you feel my love
André Zuniga-Aplund - Closer
Olle Ture-Hammar- The scientist
Linni Barresjö - She will be loved
Molly Pettersson Hammar - Where the streets have no name

 

Dessa låtar har de som hänger löst valt och hoppas på att få framföra:
Leonard Löfstrand - Sex on fire
Jafet Samson - Next to you
Hampus Engelhardt - Don't look back in anger
Frida Josefsson - Already gone
Amanda Persson - Empire state of mine
Denise Azemi Brasjö - Carry you have
Tony Weseth - Call me
Mikael Fogelberg - Split my personality
Emil Elton - Isn't she lovely
Dounia Arhzaf - How will I know
Roshana Hoss - Seperate ways
Magdalena Reise - And I am telling you

 

Eftersom inga wildcards har avslöjats än, och för att det skall bli så rättvist som möjligt startar röstningen EFTER alla fått chansen att sjunga.



En av våra mest svenska klassiker, Janssons Frestelse, har sedan många år förärats en alldeles egen dag. Sista fredagen i september alltså är det dags idag igen.


Enligt vissa källor har rätten tillskrivits operasångaren Per Adolf "Pelle" Janzon, (1844-1889). Han gjorde sig känd för att bjuda på en sexa med öl, snaps och ansjovisgratäng, vilket skulle ha givit upphov till namnet Janzons frestelse på denna typ av gratäng. Dock blev rättens namn inte allmänt accepterat förrän 40 år efter Janzons död.

 

Svenska gastronomiska akademien har i 'Gastronomisk Kalender 1989' förklarat namnet med att en östermalmsfru, Elvira Stigmark (1886-1953), på en bjudning lät kokerskan fru Sofie Pauline Brogårde döpa ansjovisgratängen till Janssons frestelse efter en film med samma namn (filmen Janssons frestelse från 1928) där Stigmarks favoritskådespelare Edvin Adolphson hade huvudrollen.

 

Om man istället för ansjovis använder köttfärs kallas det Karlssons frestelse, en vegetarisk Janssons utan ansjovis kallas Hanssons frestelse. Den sistnämnda kan istället för Hanssons kallas Svenssons beroende på var i landet man befinner sig.

 


Bjud hem nära och kära på en fredagsvickning i Janssons tecken. Få rätter är så tacksamma att förbereda. Vill man vara ute i god tid går Jansson utmärkt att frysa, men annars, tillaga dagen innan så blir fredagskvällen mindre stressig och mer njutbar.

Frestelsens huvudingrediens är ansjovis som vi här i Sverige bereder av skarpsill.
Skarpsill (sprattus sprattus) är en liten art i familjen sillfiskar. Men fisken har en rad andra namn, beroende på var i landet man befinner sig: Vassbuk, brissling och sprut är några. Engelskans sprats kommer från sprat som betyder ”liten rackare”, då man förr trodde att det rörde sig om sillyngel och inte en egen art.

En traditionell Jansson innehåller, förutom ansjovisen, potatis i stavar, grädde, gul lök, ansjovisspad, smör och ströbröd.

 

KVALVECKA I IDOL

Kategori: Vardagsliv

Denna vecka é det mycket tv-tittande här. Alla serier har ju dratt igång igen, och som den såpafreak jag är kan man ju inte missa: Bonde söker fru, Ensam mamma söker, True blood, Robinson, Fångarna på fortet, Hollywoodfruar och Idol. Ja ni förstår att jag har fullt upp J Men jag hinner faktiskt med en hel del annat också än att bara glo på tv.

 

Ja hur som helst så är det iaf kvalvecka i Idol, spännande att se vilka som går hela vägen. Måndagskvällens kvalomgång vanns av Robin & Maikel, där var ju Robin en given segrare, och jag gillar Maikel (kebabkungen från Partille) också.

 

Igår vann Moa & Amanda F – superduktiga tjejer, lite annorlunda som sticker ut från ”de vanlig”. Helt rätt vinnare enligt mig och Pärlan.

 

SÅ GICK DET FÖR IDOLVINNARNA

Nej, det blev inte guld och gröna skogar. Många av vinnarna av Idol lever ett liv långt från glamouren. – Jag har inte kvar så mycket pengar. Det mesta är borta, säger Markus Fagervall. Det står en rödvit husvagn i Umeå. Där bor vinnaren av TV4:s Idol 2006 tillsvidare. Markus Fagervall, 28, har slutat jaga sin popstjärnedröm och sadlat om helt och hållet. – Man kommer till en punkt där man börjar titta på sig själv utifrån och inte känner igen det man ser. Markus Fagervall har inga planer på att gå in i studion. Men det händer att han plockar upp gitarren i sin husvagn. – Musiken har jag alltid med mig. Men jag vill se på den ur en annan vinkel nu. Jag vill älska med musiken igen, säger han. En musikkarriär som till en början pekade spikrakt uppåt har dalat rejält de senaste åren, och nu har Fagervall tröttnat. I stället för att kuska land och rike runt med en ny platta i bagaget har han börjat läsa det tvååriga gastronomiprogrammet vid Umeå universitet, och siktar på en framtida karriär som kock. – Jag har aldrig tjänat så mycket pengar som jag tjänade efter Idol. Det var roligt. Men det mesta är borta i dag. Jag klarar mig med små medel, jag får CSN och har lite kvar från Idol. Kan jag dricka någon pilsner och partaja lite ibland är jag nöjd, säger han.

 

I en annan del av Sverige står vinnaren av Idol 2004 och kränger stereosystem. Daniel Lindström, 33, jobbar extra i en ljud- och elektronikaffär på Fridhemsplan i Stockholm. Lindström har inte lagt karriären på hyllan, tvärtom. Efter en lång tid som pappaledig är han nu åter aktuell med singeln ”I know nothing”, och ett planerat albumsläpp under 2012. Men livet som småbarnspappa kräver en jämn och pålitlig inkomst – något som artistkarriären just nu inte erbjuder. Jag var för naiv – Har man barn behöver man veta att det kommer in pengar varje månad, säger han.

 

Bäst har det gått för Agnes Carlsson, 23, som gör karriär i USA.

 

Men även Kevin Borg, 25, drar in flis. – Jag har det bra. Min höst är fullpackad med ”Grease”, och sen ska jag ut och göra 35 julkonserter i 35 städer. Men det handlar inte bara om pengar, det handlar om glädje också, säger han. Kevin Borg är väl medveten om att nöjesbranschen kan vara skoningslös – även för forna Idol-vinnare. – Det är en berg- och dalbana. Det går upp och ner. När man är nere måste man kämpa för att komma upp igen. Sätta sig i studion och fortsätta spela in grejer, säger han.

 

MABON = Höstdagjämning

Kategori: Vardagsliv



Idag är det höstdagjämning, eller Mabon som vi häxor säger. Solen skiner i Sumpan idag - sååå härligt, en underbar dag. Fotot é taget runt husknuten här, jag é välsignad att bo i ett stort grönområde <3



Mabon anses vara en tid för mysterierna. Det är en tid för att hedra de åldrande gudarna och andevärlden.  Mabon anses vara en tid av balans, det är när vi stannar upp och slappnar av och njuter frukterna av våra personliga skördar, oavsett om de är från arbetet i våra trädgårdar, som arbetet på våra jobb, jobbet i våra familjer, eller bara klara av de vardagliga sysslorna.

Må din Mabon vara minnesvärd, och era hjärtan och sprit fyllas till bristningsgränsen!

Mabon eller höstdagjämningen är dagen då vi återigen kommer att hitta natt och dag i perfekt balans. Det är en tid att ta farväl av långa varma sommardagar och välkomna de kortare svalare dagar som kommer, och tacka för den andra skörden.

Mabon höstdagjämningen - Balans, dagen lika lång som natten, men det är nu de mörka tiderna kommer. Det är dags att på allvar förbereda sig för vintern. Man kan stöpa ljus, konservera och sy varma kläder. Tid av styrka, stabilitet och säkerhet.

Detta är den tidpunkt på året då mörker och ljus är lika starka, men mörkret kommer att öka. Hösten har börjat, det blir kallare, och växtligheten börjar vissna.

Det var vid denna tid man i det antika Grekland firade de Elyseiska Mysterierna, en hemlig initieringsväg som vi idag vet ganska lite om, men som förmodligen kretsade kring liv och död.

Namnet Mabon myntades av Aidan Kelly på 1970-talet, och kommer från en walesisk gud. Vi firar den sista skörden, att skörden är bärgad. Guden påbörjar resan till dödsriket och underjorden, och Gudinnan förändras från Modern till den Gamla/Dödshäxan för att följa honom.




Liksom Vårdagjämningen är det en tid för jämvikt, för att begrunda balansen mellan ljus och mörker. Ritualen kan kretsa kring denna balans, kring att vi nu med nödvändighet går mot mörkare tider. Vi firar tacksamt skörden och livet, och tar farväl av Guden inför hans resa.

Detta är den andra skördefesten, och den andra som behandlar Gudens död.

Höstdagjämningen ger löftet om en tid av vila.



 

  • Symboliken i Mabon: Jämlikhet och Balans.
  • Symboler för Mabon: vin, kalebasser, kottar, ekollon, spannmål, majs, äpplen, granatäpplen, vinstockar som murgröna, torkade frön, och horn av överflöd.
  • Örter för Mabon: hassel, majs, asp, ekollon, ek kvistar, höst löv, vete, stjälkar, cypresskottar, kottar, skörde-axplock, benzoin, ormbunkar, korn, kaprifol, ringblomma, sidenväxt, myrra, passionsblomma, ros, salvia, Salomos sigill, tobak, tistel och grönsaker.
  • Livsmedel för Mabon: Bröd, nötter, äpplen, granatäpplen, bönor och grönsaker som majs, potatis, squash, morötter och lök.
  • Rökelse för Mabon: Höst Blend-benzoin, myrra, salvia och basilika.
  • Färger i Mabon: Röd, orange, rödbrun, rödbrun, koppar, brons, brun och guld.
  • Kristaller för Mabon: Safir, lapis lazuli och gul agat.
  • Aktiviteter för Mabon: Göra vin, samla torkade örter, växter, frön och skida frö, promenader i skogen, spridningen erbjudanden inom skördade fält och erbjuder dryckesoffer till träd, smycka gravar med löv, ekollon och tallkottar att hedra dem som har passerade över.

Mabon Wine Moon Cider

4 cups apple cider 1/2 tsp. whole cloves

4 cups grape juice additional cinnamon sticks

2 cinnamon sticks for cups, 6 inches long

1 tsp allspice

In a 4-quart saucepan, heat cider and grape juice. Add cinnamon, allspice and cloves. Bring just to boiling. Lower heat and simmer for 5 minutes. Serve with ladle from a cauldron. Makes 8 cups.

 

  • Spellworking i Mabon: Skydd, välstånd, säkerhet och självförtroende. Även de av harmoni och balans.
  • Gudinnor/Gudar i Mabon: Gudinnor - Modron, Morgan, Epona, Persefone, Pamona och muserna.
    Gudar, Thoth, Thor, Hermes, och The Green Man.

FÖRKYLD TILL 1000 + Mode från La Redoute

Kategori: Vardagsliv

Den franska designern Vanessa Bruno blir höstens gästdesigner hos La Redoute.
Vanessa Bruno har designat avslappnat mode under eget namn sedan 1996 och hon har också en bakgrund som modell, skådespelerska och sångerska.

 

Kollektionen hon har designat för postorderföretaget är ledig men elegant, och består av toppar, koftor, jeans, kavajer, skor, väskor och accessoarer. För första gången har Vanessa Bruno också gett sig på att designa en barnkollektion med babykläder och flickplagg, samt även en livsstilskollektion med sänglinnen och doftljus.

 

Denna specialkollektion kommer inte bara innehålla plagg för oss ladies och utan också för kottarna. Kvaliteten brukar vara ypperlig och priserna förstås därefter. Jag har bara kollat in bilderna, alltså inte tittat på nära håll eller känt med händerna men om jag får gissa utifrån fotografierna kan detta bli hur bra som helst. Och om jag känner er rätt så kommer ni gilla det här minst lika mycket som jag gör. Att priserna också är mer La Redoute-iga än Vanessa Bruno-iga är förstås också ett plus. Här ett litet axplock:

 

Stilarna från La Redoute är:


BOHEM CHIC
Sköna material, lediga siluetter, varma toner, mönster och detaljer med folkloreinspiration.

CITY CHIC
Raka vägen från business look på jobbet till fest i den retroinspirerade lilla svarta. Här är plaggen som hjälper dig hänga med i svängarna.

DENIM
Denim är något som alltid är rätt, antingen du väljer att styla ledigt eller mer dressat.

FÄRGSTARKT
Skapa en sprakande look i höstens varma färger och sköna mönster.


ROMANTISKT
Skira mönster, böljande chiffong och varma nyanser bäddar för höstromantik.

 

Höst innebär kavajer och koftor. Stickat och ponchos verkar bli väldigt stort också - vilken tur att jag köpte en svart poncho förra månaden.

 

HÖSTENS TRENDER

Requiem Baroque, Classic Remix och Native Origins





11 SEPTEMBER - EN DAG ATT MINNAS

Kategori: Vardagsliv



11 september-attentaten
På morgonen den 11 september 2001 kapas 4 amerikanska passagerarflygplan (Boeingplan) på USA:s östkust. Två av dem flögs in i World Trade Centers tvillingtorn i New York, det tredje kraschades i försvarshögkvarteret Pentagon, Washington, och det fjärde havererade utanför Shanksville i Pennsylvania.

 

World Trade Center började brinna. Runt 200 människor hoppade eller föll från fönstren. I södra tornet begav sig cirka 200 människor upp mot taket i hopp om att bli räddade. Ingen räddningshelikopter sändes dock ut på grund av rökutvecklingen.

 

I det fjärde planet har man kommit fram till att passagerarna övermannat kaparna i kabinen och tagit sig in i cockpit. Samtliga ombord omkom dock.

 

8:46 flygs det första planet in i norra tvillingtorn i New Yorks World Trade Center (WTC).
9:03 träffar nästa plan det södra.
9:37 störtar det tredje planet i försvarshögkvarteret Pentagon i Washington.
9:59 rasar WTC:s södra torn.
10:03 kraschar det fjärde planet i Arlington i Pennsylvania sedan passagerarna gjort motstånd. Målet tros ha varit Vita huset eller kongressen.
10:28 rasar WTC:s norra torn.

 

I attentaten dör 2 753 människor i New York, 184 vid Pentagon och 40 i Arlington, samt de 19 kaparna — Sammanlagt 2 996.

 

Vi gick till jobbet, skolan, dagis, denna alldeles vanliga hösttisdag. Samma eftermiddag stod vi framför tv:n och försökte förstå vad vi såg. Vi var i chock, tröstade varandra, tänkte kanske på dem som fanns i staden vi såg brinna. Tänkte kanske också på egna minnen av denna stad, dessa kvarter. Minnen som sedan dess är för evigt förändrade. Det är omöjligt att tänka på Manhattan utan att se skyskrapor i lågor.

 

Attackerna mot USA den 11 september 2001var ett utslag av hänsynslös barbari. De sönderslog inte bara människoliv och byggnader utan lämnade en hel värld i sorg, vrede och förvirring.

 

Nästan alla länder – Irak under Saddam Hussein var ett remarkabelt undantag – uttryckte sin stora sympati med USA och accepterade att landet hade all rätt att försvara sig. Många erbjöd också sin hjälp i detta försvar.

 

Utöver sorgen och vreden gav terrordåden upphov till många frågor. Vad skulle hända med våra öppna, demokratiska samhällen? Skulle världsekonomin bryta samman? Vilka nya krig skulle bli resultatet, vilken hämnd, vilken hämnd på hämnden?

 

Tio år senare är vi fortfarande långt från de slutgiltiga svaren. Kriget mot terrorn efter den 11 september har kostat hundratusentals människoliv. Usama bin Ladin är död, Saddam Hussein störtad, talibanerna borta från makten i Afghanistan och Al-Qaida ligger i spillror. Huruvida vi i dag lever i en tryggare värld är en tolkningsfråga. Men vem vann egentligen kriget?


Det är i mångt och mycket samma gamla värld som morgonen den 11 september 2001. Samma gamla djupt förändrade värld. Fast ändå inte…




”En människa kan mördas, men inte idéer. Dina idéer lever vidare genom oss.”
Så sa Anna Lindh i sitt tal till Olof Palme.



Idag minnas vi även ANNA LINDH - Hon var riksdagsledamot 1982–1985 och 1998–2003, miljöminister 1994–1998 samt utrikesminister 1998–2003.

 

Lindh knivhöggs den 10 september 2003. Vid perioden för dådet arbetade hon med folkomröstningen om införande av euro som valuta. Anna Lindh sågs som en av de främsta kandidaterna att efterträda Göran Persson som partiledare för socialdemokraterna. Lindh angreps med kniv av Mijailo Mijailović i varuhuset NK, Stockholms innerstad och avled på Karolinska sjukhuset i Solna dagen därpå.

 

Onsdag 10 september:
Klockan 16.14 inkommer 112-samtal till SOS Alarm om knivöverfall på NK i centrala Stockholm. Klockan 16.26 meddelar en polispatrull länskommunikationscentralen att utrikesminister Anna Lindh är knivskuren.
Klockan 16.39 kommer Anna Lindh till Karolinska sjukhuset.

 

Torsdag 11 september:
Klockan 5.29 avlider Anna Lindh av sina skador.

 


FÖRKYLD FREDAG

Kategori: Vardagsliv

Mitt fredagsmys blev att ta det lugnt och krya på mig. Är dunderförkyld med allt vad det innebär :( Usch man blir ju så matt och däven.

 

På kvällen kollade jag såklart på IDOL, som det såpafreak jag é, kan ju inte missa alla tokika o roliga auditions, men det finns ju pärlor mitt i alltihopa också.

 

 

Idol é inne på sin 8:e säsong, nu med ny programledare och 2 nya jurymedlemmar. Programledare är Pär Lernström, 30 år, som förutom Idol även leder Parlamentet i TV4.

Låtskrivaren och artisten Alexander Bard och musikproducenten Pelle Lidell är de nya i årets Idol-jury. Tillsammans med veteranerna Anders Bagge och Laila Bagge Wahlgren ska de hitta nya talanger i höst. I år letar de efter en personlighet som kan slå internationellt.


 

Idag och på söndag åker Idol till Amanda Jenssens hemstad Lund.

 

12/9 Idol testar nykomlingen Linköping.
13/9 Idol tuffar vidare norrut och stannar i Falun.
16/9 Nyhet! Auditionturnén avslutas i Stockholm dit ett tåg fullastat med norrlänningar har tagit sig. Dags för Norrlandståget.

 

Sedan fortsätter Idohösten med slutaudition tätt följt av livesändningar under kvalveckan då finalisterna till fredagfinalerna tas ut.

 

 

Hösten är här och denna säsong inspireras vi av den avslappnade Kaliforniska stilen med en tydlig blinkning åt sjuttiotalet. Denna säsong handlar det om att klä sig ledigt, på ett snyggt sätt. Här är några utvalda designers som definitivt kommer inspirera oss när vi stylar höstens trend.

 

De kanadensiska bröderna Dsquared visade ett vilda västern tema. På scen fanns gamla vagnar, en backdrop med bergsmotiv och inte att förglömma en snömaskin. Modellerna bar prärieblusar med höga kragar stylade med de älskade jeansen, stickat och ponchos.


Det superheta märket Band of Outsiders lyfte fram en svunnen kalifornisk era – preppy och coolt avslappnad. Showen bjöd på den klassiska brittiska klanrutan i allt från skjortor till byxor, detta kombinerades med fuskpälsvästar och jackor.


Även hos den Casablancafödde designern Jean-Charles de Castelbajac såg vi den så populära rutan i parti och minut. Eller vad sägs om jackor, klänningar, byxor, väskor prydda klanmönster i brunt och klarrött?

 

Det amerikanska multimärket J.Crew, kända för att göra det omatchade matchande, lyfte fram höstens måste; ponchon. Deras version stylades med en denimoutfit från topp till tå.

 

Sugen på att klä dig i denna urbant retro-coola stil? Vår California Denim kollektion ger dig looken. De oumbärliga plaggen för höstens stil hittar du här

 


THE LOOK: ENGLISH HERITAGE
Höstens hetaste look – den klassiska English Heritage. Med England som ledstjärna ser vi en kollektion där maskulint möter feminint. De mest väsentliga plaggen är blazern, den romantiska volangblusen och tweed. Denna omgång mixar vi det med blanka och vaxade material och inte att förglömma, fuskpälsinslag. En look som mästare som Fendi, Gucci och Paul Smith visade denna säsong.

 

DENIM
Jeans kan vara basic, klassiska, chica eller supertrendiga, allt beroende på hur du matchar dem. Vi vill inspirera till nya spännande denimstilar. Förhoppningsvis hittar du också ett nytt par jeans som kommer att bli dina nya favoriter lång tid framöver!

Den här säsongen är vi lite extra förtjusta i utsvängda 70-talsjeans med hög midja och vida ben som ger en lång snygg siluett. Vi har även samma modell, men med låg midja och ett mer markerat utsväng.

Smala super stretch jeans med låg midja är ett annat måste den här säsongen. Likaså våra "Jeggings" – modellen är skinny med hög midja och utan fickor.

Hög komfort- och modegrad har även den smala modellen med extra hög midja. Föredrar du en look som både är cool, avslappnad och feminin är det bara att hoppa i vår 70-talsinspirerade denimkjol.

Utöver säsongens trendjeans erbjuder vi även mer klassiska modeller: Lean (slim fit, låg midja och smala ben). Base (normal passform/midja och boot cut)

 

●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●

SÅ HÄR SKA KILLARNA SE UT I HÖST - enl H&M iaf ;)

Kategori: Vardagsliv

MEN OF STYLE
6 av världens bästa stylister kliver fram ur kulisserna och ställer sig framför kameran – stylade av sig själva, i höstens senaste looks. Världens främsta stylister klär sig själva i H&M:s hösttrender. Se vad som hände på plåtningen.

 

 

1. George Cortina - Denna stiliga gentleman är moderedaktör för japanska Vogue och stylar kampanjer för Calvin Klein, H&M och Bulgari.

 

Vad är ditt stilmotto?
– En man ska aldrig försöka. Han ska alltid se återhållen 
och klassisk ut.

 

2. David Vandewal - En belevad herre och frilansande stylist som jobbar med W, Teen Vogue, Interview och New York Times T Magazine.

Vad har du för stilregler?
– Jag gillar mixen av många neutrala färger så man kommer alltid att kunna se mig i alla nyanser av grått, som askgrått – men aldrig i svart.

 

3. Jay Massacret - Den elegante och avslappnade moderedaktören för V och V Man konsultar även för Alexander McQueen och Theory.

Var hittar du inspiration till din garderob?
– Jag dras alltid till klassisk amerikansk sportswear. Jag växte upp i Kalifornien så jag tror att det ligger rätt nära mig.

 

4. Lester Garcia - Med en originell stil arbetar denne 
unge man för tidningar som Elle och Muse.

Hur skulle du beskriva din stil?
– Det är för det mesta klassiker blandade med intressanta plagg. Jag bär kanske en vit skjorta och matchar den med en mc-väst eller en byxa i en cool färg.

 

5. Alastair Mckimm - Den alltid lika stilige stylisten och moderedaktören för Last Magazine och i-D konsultar även för designers som DKNY och T by Alexander Wang.

Hur valde du din outfit?
– Jag gillar uniformer, så jag valde svarta jeans, t-shirts i lager – och en parkas.

 

6. Andrew Richardson - En snygg man vars cv sträcker sig från italienska Vogue till Harper’s Bazaar och som också ger ut sin egen tidskrift Richardson.

Vad har du för stil?
– Jag tycker om att klä mig rätt enkelt men med en olycksbådande underton. Svart är upprorets färg.

 

 

POPLOGOMANI
Starka färger, märkesnamn och inspiration från turistsouvenirer – det är nyckelorden för säsongens logoprydda collegetröjor och t-shirts. Visa världen vad du gillar!

 

Inget årtionde omfamnade logotröjan som 80-talet, så låt oss kalla det här en återgång men med en modern tvist. På herrmode-catwalks såg vi D&G kanalisera det tidiga 80-talets Milano och dess "paninaro"-trend medan Acne tog turistvägen med Eiffeltorn. Raf Simons suddade istället ut gränsen mellan logo och grafisk utsmyckning. Eftersom t-shirts och tröjor är den moderna vardagsstilens basplagg så är det här så enkel en trend kan bli.

 

 

HERRMODETS NYA KOSTYM

Det nya herrmodet är experimentellt och ändå tillgängligt. 
Det är inspirerat av äldre män – men attraherar också många unga designtalanger. Och viktigast av allt: det handlar om 
vad du själv gillar. Välkommen till herrmodets sköna nya värld.

Just nu genomgår herrmodet vad som endast kan beskrivas som att det kommer ut ur sin kokong. Det är ett spännande område fyllt av unga designtalanger, nya stilikoner, en växande skara av inflytelserika bloggare, massor av coola magasin – för att inte tala om större, bättre och mer uppfinningsrika butikskoncept. Herrmodet har varit på uppgång sedan millennieskiftet när designers som Dior Hommes Hedi Slimane och Raf Simons inspirerade många med sin tillspetsade och omskakande stil.

Men den mest oväntade förändringen av herrmodet har inte sina rötter i catwalken utan i en omläggning av hur män som du och jag arbetar och kommunicerar. I och med att allt fler av oss antingen arbetar på egen hand eller har jobb på kontor som inte längre kräver formella klädkoder, har en helt ny smart men casual stil växt fram, uppbyggd kring uppdateringar av maskulina basplagg.

Tack var street style-bloggare som The Sartorialist är det enkelt att se hur den här nya herrlooken har tagit fart runt världen. Bloggaren Scott Schuman började lägga upp bilder på nätet som The Sartorialist under 2005. Männen som fångade hans intresse på New Yorks gator var inte överdrivet moderiktiga, utan de där snyggt klädda männen vars individualitet och stil sträckte sig bortom säsongstrendernas snabba växlingar.

 

Den här säsongen erbjuder den mer skräddade delen av herrmodet också många nya alternativ, särskilt genom att röra sig bort från det helt och hållet preppy och mot något mindre nostalgiskt och lite mer modernt. I stället för en gammaldags rock, testa att ta på dig en fodrad nylonjacka med blixtlås över något skräddat, antingen i tryggt marinblått eller om du känner dig lite mer vågad: i lysande orange. Det är fantastiskt hur rätt ett sådant sportigt plagg ser ut med en kostym, vilket bevisas av Thom Brownes senaste skapelser för täckjackespecialisterna Moncler.

Men det finns också utrymme för dem som bara vill experimentera. Det har aldrig funnits så många nya eller kreativa unga herrmodedesigners på catwalken. I London har en extra herrmodedag 
lagts till modeveckan. Och experimenterande modeskapare som Christopher Shannon, James Long och J.W. Anderson har nu försäljare världen över.

Det finns, som du ser, många möjligheter. Och i slutändan är den radikala förändringen av herrmodet att det har blivit personligt. Stil handlar om så mycket mer än att följa en viss trend eller ett visst sätt att klä sig. Det handlar om att plocka det som passar dig, oavsett område, och bygga en garderob som är unik. Det är inte konstigt att så många män har hittat fram till modevärlden. De gillar det faktum att i dag kan vi som konsumenter välja det vi själva gillar. Sedan kan vi blanda de stilarna och idéerna till något helt nytt – och fullständigt personligt. Sålunda handlar herrmodet inte längre om att någon talar om för dig hur man gör för att se bra ut. Det handlar om att män kommer fram till det själva.

 

I NY KOSTYM
Nu när intresset för att utveckla herrmodet ökar flödar även nya idéer kring mäns herrstil. Ta till exempel den intet ont anande kostymen. Att bära skjorta, slips och kanske väst till den var norm och allt du kunde göra var att kanske leka lite med olika dova färger och ett par mönster. Men nu för tiden har kostymerna själva oväntade detaljer, som kontrasterande ärmar eller en lös sjalkrage. Läder ser inte konstigt ut som inslag över eller under en kostym. Skjortor kommer i roliga mönster eller har en krage som avviker från resten. Det är verkligen spännande med alla dessa alternativ. Så var inte rädd för att experimentera lite med din nya kostym och dess följeslagare – du kommer älska resultatet!

 

 

EN FRÅGA OM GRÅTT
Om du vill se supersofistikerad ut så är svaret lager på lager av ton-i-ton grått.

 

1. Mörk och stilig
Visa dig modig i mörkaste grå – det är inte lika självklart som svart men precis lika gåtfullt och coolt.

 

2. Dandydude
Istället för en ytterrock, ta en tunn stickad kofta över en skräddad kostym. Och testa en knuten scarf istället för en slips, för rätta dandytouchen.

 

3. Varde ljus
En ljusgrå kostym är ett välkommet tillskott i var mans garderob, speciellt i varmare toner som den duvgrå här.

 

4. Klassiskt askgrå
Askgrå är en klassiker. Men när du inte vill bära skjorta till kostymen så välj en stickad tröja och en porkpie.

 

 

FEEL-GOOD-FAKTORN
Kostymer är tillbaka med stort T i höst. Inte för att de egentligen försvann men om du inte jobbar i en miljö som regelbundet kräver en kostym så har matchade kavaj och byxor-kombon tynat bort lite i bakgrunden (och förmodligen i din garderob) under ett par säsonger nu. Men tänk inte, "samma gamla vanliga" när du sätter ihop din look för du kan lägga till olika material för att liva upp det – ylle, silke, bomull och liknande.

Hämta inspiration från Simon Spurr, vars rakbladsvassa kostymer antingen kompletterades med ett par blanka läderhandskar eller kontrasterades med ett par armbågslånga cashmerehandskar. Skjortor hade också läder- eller fjäderinslag. Om det avantgardistiska är mer din stil så kombinerade Ann Demeulemeester läder och silke, ylle och mocka, scarfar och handskar över och under hennes horisontalskurna kostymer, vilket gav kavajerna mycket mer liv. Men någonstans mellan Savile Row och avantgarde finns Etro. Kostymer burna med buttondown-skjortor i bomull, v-ringade ylletröjor eller koftor och satängslipsar. Iögonfallande läderskärp satte pricken över i. Mönster blandades också självsäkert.

På vissa sätt kan detta blandande av texturer tillskrivas dandyn. En figur som var som mest utbredd på det sena 1700- och tidiga 1800-talet och som var känd för sin kvickhet, sin känsla för detaljer och sitt idiosynkratiska sätt att klä sig. När man studerar illustrationer eller bilder på män från den här eran kan man inte låta bli att lägga märke till blandningen av tyger – lite excentrisk men väldigt raffinerad. Så även om vi inte föreslår att du bär en hög hatt till jobbet eller skolan riktigt ännu så bör du ta till dig några stiltips från dessa välklädda män och se din kostym som grunden som du sedan bygger på med andra texturer och på ett sätt som passar dig.

 

HÖSTENS MODE FRÅN H&M

Kategori: Vardagsliv

Idag berättar jag om dam/tjemodet i morgon é det herrarnas tur ;)


FÄRGER
Den här säsongen kan inget stoppa färgexplosionen. Den dova höstpaletten är historia. I stället festar vi 
loss i vinrött, kobolt och blått! Allt tyder på att hösten/vintern 2011 blir den färgrikaste säsongen på över ett decennium.

 

Faktum är att den här säsongen bara handlar 
om färger. Böljande silke i lila, gult och rosa visades 
hos Dolce & Gabbana, och turkosa maxiklänningar svävade nerför catwalken. Haider Ackermann, designern som gjort sig berömd för sina utsökt vågade och trendsättande färgval, skapade det 
som skulle bli modefolkets favoritpalett: han ställde en draperad, självlysande topp i midnattsblått mot skimrande silkesbyxor i vinrött, och skapade därmed säsongens mest sensuella färgkrock.

 

Grönblått spelade huvudrollen hos Dolce & Gabbana, Roland Mouret och Alberta Ferretti, liksom hos Gucci, och är den färg som lätt tar hem spelet som den mest populära den här säsongen. Kändisarna var snabba att snappa upp den färgen. Madonna bar Stella McCartneys grönblå silkesklänning på Metropolitan-museets Costume Institute-gala i New York. Till och med neutrala färger har fått en makeover, med pälsiga eller plastiga material hos Prada, eller oväntade tekniker – som Bottega Venetas tefläckar.

 

De färger som valts av H&M inför hösten/vintern 2011 kan de tacka Liselotte Löveborg för, eftersom hon ansvarar för H&M:s palett. “Vi har inspirerats av naturen på senare tid, och alla nyanser från det rika, färgstarka höstlandskapet ser fantastiska ut”, säger hon.


Såpass oväntad är färgtrenden den här säsongen att den globala modekonsulten och stilikonen Yasmin Sewell, med klienter som ModaOperandi.com och Mulberry, erkänner att det nästan inte finns några regler att gå efter. ”Jag älskar att det finns en sådan mångfald därute och att alla kan hitta en färg som är rätt för just dem”, säger hon.

 

Allt som återstår för dig att göra nu är att närma dig höstgarderoben på ungefär samma sätt som 
du skulle närma dig en regnbåge av djuporange, grönblått, lila, koboltblått, gult och bourgognerött. Kasta dig in i den!

 

TWISTED SIXTIES - Modevärlden vänder upp och ned på ett decennium.
60-talet framställs ofta som grafiska linjer och A-klänningar men modevärlden bestämde att till höst/vinter 2011 behövde decenniet skakas om lite. Lurvig mohair, tefläcksmönster och trompe l’oeil-mönster i spets syntes på Bottega Veneta medan Anna Sui hittade sin inspiration i ögonblicket när modrörelsen sammansmälte med lyxhippien genom att Ormsby-Gore -systrarna återupptäckte Ballet Russes-kostymerna. På H&M har vi mönstrade tunikor, lurviga tröjor och skor och accessoarer i alla slags underbara hösttoner. Nyckeln för att se till att den här looken förblir bärbar är att kombinera otippade lager, texturer och färger med klassiska former och enkelt hår och makeup. Så hylla Hitchcock och var lite 60-tals-"Psycho" i höst!

 

 

 

HÖSTENS HETA LOOKS
Lantligt eller urbant. Vilda tryck eller monokromt.
Flickig glamour eller pojkaktig charm. H&M presenterar säsongens mest åtråvärda looks.

 

1. Kostymdrama
Annie Hall och Katharine Hepburn är stilreferenserna när du fixar den avslappnade kostymlooken.

 

2. I full galopp
Blanda naturnära tryck – som hästar och tribalmönster – med olika strukturer för en lekfull look.

 

3. Vardaglig glamour
Ihop med en skjorta funkar festklänningen som snygg vardagslook. Addera en elegant clutch och du är redo för partyt.

 

4. Svart på vitt
En välskräddad, svart kostym med alla klassiska manliga tillbehör utstrålar självsäkerhet.

5. Urban goth
En lång dramatisk silhuett helt i svart 
blir citychic ihop med ankelhöga stövlar 
och breda armband.

 

6. Rutor med attityd
Den klassiska rutiga skjortan får en sexig update ihop med 
sportiga underkläder 
och knästrumpor.

 

7. Stickad stil
När temperaturen börjar falla är tjocka kabelstickade tröjor både livsnödvändiga 
och supersnygga.

 

8. Djuriska begär
Några färgstänk i form av djuriska tryck förvandlar tweedkostymen från seriöst prydlig till elegant excentrisk.

LYXIG I LÄDER OCH MOCKA
Med hösten runt hörnet är 70-talschict läder och mocka de perfekta materialen för säsongens working girl-attityd.

 

Kanalisera 1970-talets boho chic i ökennyanser av mocka och läder. Den här kombinationen, som syntes överallt på catwalksen, är garanterat bästa sättet att utstråla avslappnad street style-glamour. Tänk superlyx med en fake-läderjacka tillsammans med mockashorts eller håll det anspråkslöst med en enkel t-shirt och en fake-läderkjol. Hur du än bär den så finns det definitivt ingenstans du kan undgå den här trenden!

 

YOUTHQUAKE - Glatt, kraftfullt och ja, ungt mode skakar om i höst.
Det är kanske passande att det var legendariska Vogue-redaktören Diana Vreeland som myntade frasen "youthquake". För förutom musiken så var det modet från den eran – "the Swinging 60s" – som vi fortfarande känner efterskalv av idag. Det var centrerat kring London, England och det var tonåringar som ägde scenen. Det gjorde att kläderna var lättsamma och lite rebelliska. För tjejerna handlade det helt om minikjolar, jumpsuits och stuprörsbyxor, direkt lånade från killarna som i sin tur bar spetsiga skor, skräddarsydda kostymer med smala slag och tunna slipsar.

För höst/vinter 2011 tittade damklädesdesigner entusiastiskt mot 60-talsungdomar för inspiration. Bästa exemplet? Dolce & Gabbana. Med varannan tjej-look och varannan kill-look på catwalken var "snubbarna" modsinspirerade i sina krispigt vita skjortor, byxor, hängslen och stiliga kavajer medan "bönorna" syntes i små tighta fodral eller mönstrade klänningar i stjärn-eller notmönster. Och Marni exploderade som vanligt i färger och mönster – vissa som krockade, andra supermatchade – men handskarna, de utsmyckade kragarna och avklippta ärmarna gav allt en extra lekfullhet. Hos Sonia Rykiel var den ungdomliga vibben märkbar i starka färger, creepers och blanka, skimrande tyger. Modellerna hängde till och med vid nätstaketet efter visningen, tätt ihopkurade och fnissande som uppspelta tonåringar.

 

Om vi går tillbaka till 60-talet så finns hela känslan hos "youthquake" inkapslad i modeller som framförallt Peggy Moffitt och Edie Sedgwick. På bilder av dem speglar varje pose eller ansiktsuttryck deras livliga personligheter. De kom att representera frihet och självtroende. Deras korta, busiga frisyrer och dramatiska ögonmakeup har kopierats i all oändlighet. De var it-tjejer och moderna kvinnor. Och som våra muser i höst en påminnelse om att ha roligt med mode igen.

I MORGON ÄR DET HERRARNAS TUR - Då visar jag herrmodet från H&M

NU ÄR DET HÖST på riktigt...

Kategori: Vardagsliv



Ja så ser min vecka ut! Ska ni göra nåt roligt (eller trist) skriv en kommentera och berätta.


Idag berättar jag lite om höstens och vinterns mode. I morgon kommer rapport från företagen. Vi börjar med - H&M, Lindex, Ellos, La Redoute, Halens. Så jag hoppas ni kikar in i morgon igen :)

Höst-vinter 2011-12 blir det mest välklädda modet vi sett på länge! Redan denna höst har vi börjat utveckla de välklädda koncepten, men nu förfinas de och ger oss flera bra spår att utveckla för inköp och butikskoncept.


Rätt klädd utomhus i rejäla kängor och med varma vädervänliga ytterplagg är prioriterat i funktionalismens land Sverige. Satsa även på capen både i stickat och vävt. Skinnjackan både för herr och dam är fortsatt superviktig bas i garderoben. Höstjacka i september, innejacka från november (för damerna särskilt). Bälten, se över ert sortiment, efter år av handväskor, stora väskor och skotrenden, så är det bältet som vi ser hösten 2011. Förstås matchat till övrigt sortiment. Kraftigare material i läder och skinn. En känsla av ”investering” för kunden ger bättre möjlighet att förklara kvalitet och pris. Halsdukarna är både stora och grovstickade eller små vävda med mönster. Vi vill fortsätta uppdatera garderoben både för herr och dam med just halsduken. Gärna rundstickad!


Höst-vinter 2011-12 är en snygg och väl genomtänkt säsong med 2 huvudspår: totalt välmatchat eller helt omatchat. Dvs. vi låter kunden blanda och ge beroende på vad de vågar sig på. Förstås kan det vara samma kund vid olika tillfällen (jobb/fritid). Var uppmärksam på resegarderoben. Många pendlar och har övernattningar i jobbet. Lätt att packa utan att det skrynklar, bekvämt för långa dagar på tåg och flyg. Fiffiga resevänliga accessoarer, som lilla inneväskan man har i handväskan med det allra viktigaste. Bara att flytta från väska till väska efter matchning och behov i morgonruschen. Praktiskt och sofistikerat! Mobil, läppstift och plånbok, var sak på sin plats. Männen har samma behov, då vi mer eller mindre släpar runt på ett bärbart kontor. Allt som kan underlätta är välkommet och attraktivt!


TEMAN FÖR HÖSTSÄSONGEN


AUTHENTIC – Här tar vi oss ut i naturen och inspirationen är mjuka bruntoner, bekväma plagg lager på lager som passar alla åldrar. Gärna en flirt med de vackraste ullkvaliteter eftersom stickat är stilbärare här för både herr och dam. Sportigt eller casual, du bestämmer stilen inom ramen för en mjuk färgskala. Alltid till rejäla kängor som ska synas.

 

REMIX – Är en skön blandning för de som är lite mer edgy och unga i sin klädstil. De har nu lärt sig att blanda färger mönster och material på ett eget sätt. 60talets popkonst influerar till enkla grafiska mönster på kläder och accessoarer, liksom skidmodet från den tiden är tillbaka, kanske rentav för citylooken också. Londoninfluensen är tydlig, särskilt för färger och mönsterblandningen!

 

PERSONAL STYLE – Från sommar till vinter blir vi mer ombonade och välklädda i kavaj och uddaplagg. Rutan istället för randen förstås. Helblommiga mönster för blus och klänning blir alltmer viktigt igen efter säsonger av enfärgat. Vi reser denna gång lite långsammare med tåg genom landskapen. Mötet med andra människor är viktig drivkraft i denna stil. Att fånga stillbilden!

 

CLASSIC NOUVEAU – Mums - klassikerna för festen. Ungt sexigt i svart spets eller ladylike som på 50talet. De klassiska elementen som kostym (även för dam) och lång rock, liksom perfekta strikta blanda frisyrer och välputsade skor och accessoarer är självklara i denna garderob. Helsvart som alltid rätt, men gärna även alternativ i djup plommon och midnattsblått.

 

Även om vi verkligen gillar denna säsongs färger, kvaliteter och plagg så ter sig säsongen höst/vinter 2011-12 bli riktigt spännande, mycket känns nytt och spännande! Säger Modebutikernas VD Jeanette Georgie-Gustafson.

 

Och här är höstens trender från Ellos

●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●●