Kaylas

GE BORT DINA JULKLAPPAR

Kategori: Vardagsliv

Usch idag har jag både ont i halsen och huvudvärk. Hoppas verkligen jag é bättre i morgon, då jag ska åka till dottern och lille barnbarnet…

 
Ett tips för att må bättre då man har ont i halsen eller hosta. Det funkar bra, men var beredd på att ingefäran känns i halsen då man sväljer... Ta 5 cm av en ingefärsrot och krossa eller riv den för att pressa ut saften. Blanda ingefärssaften med 1 matsked honung och 3 matskedar limejuice (pressa limefrukter.) Ta en liten klunk 4 ggr/dag.

Idag kan du passa på att ge bort de julklappar du inte ville ha, för idag é det internationella regifting day.Vi köper mer julklappar än tidigare, samtidigt som vi i dagarna efter julafton kan väntas byta fler än var 3:e julklapp, till ett ungefärligt värde av 12 miljarder kronor. Grovt räknat skulle värdet av de klappar som returneras kunna förse ca 60 miljoner människor med rent vatten och sanitet. I år lanserar organisationen WaterAid Sverige sajten www.regifting.nu - ett sätt för missnöjda julfirare att sälja sina julklappar på nätet och bidra med en del av förtjänsten till arbetet med att förse människor i katastrofens Pakistan med rent vatten och sanitet.

Konceptet Regifting är mycket enkelt - det innebär att man på något sätt ger vidare en gåva/present man tidigare har fått till någon annan. Det kan vara en oönskad gåva eller att man redan har gåvan i fråga. Generellt är det en gåva som inte är öppnad eller använd men det kan också vara till exempel en bok som du läst ut under julhelgen.


Begreppet har ännu inte fått riktigt fäste här i Sverige men är vanligt i Storbritannien och USA. Bland annat nämns begreppet i ett avsnitt av TV-serien Seinfeld där man diskuterar huruvida det är fint eller inte att ge vidare presenter man inte gillar. I USA finns även (enligt Wikipedia) en dag med benämningen "National Regifting Day" som infaller varje år på torsdagen innan julafton. WaterAid väljer istället att fira denna dag den 27:e december istället. En dag då alla hunnit se vad de har fått och kanske till och med leka klart med sina julklappar.

JULFIRANDE

Kategori: Vardagsliv

Julafton är över med allt vad det innebär av klappar, tomtar, krubbor, vise män, granar, bjällerklang, god mat och umgänge med nära och kära eller hela tjocka släkten. Tyvärr fick vi en grön jul, bara få delar av Sverige har en vit jul i år. Men det är ju ändå att vi får vara tillsammans med våra nära och kära som är viktigast. Julen och förberedelserna inför helgdagarna öppnar upp för ett annat tänkande. Ett tänkande som går ut på omtanke om andra, om solidaritet och hjälpsamhet.


Jag firade min jul hos dottern och henne familj i Mariestad. Massa god mat och mys och go mé lille barnbarnet –3 veckor gammal idag.

Idag bjuder jag på ett pussel. Följ länken längst ner i detta inlägg.

Om du den helga julekväll
Med gåfvor åkt till nödens tjäll
Och sist till hemfärd bjällran klingar,
På slädens med jag ställer mig,
Jag ej vid porten lämnar dig,
Jag sväfvar tätt i dina spår
I salen in, där granen står,
Och breder, osedd, ut de hvita vingar.

Om dörrn slås opp för dina små,
Som stått i väntan tyst på tå,
Och granen dem ett ljushaf bringar
Och vid de oskuldsfullas dans
I rummet tänds en himmelsk glans,
O, det är jag, som sprider där
En ljusning underbar och skär
Och breder, osedd, ut de hvita vingar.

Om, förr än kvälln till ända far,
Den gamla boken fram du tar,
Som hvarje oro än betvingar,
Och läser sist en julepsalm
Om barnet uppå krubbans halm,
Med andesus i hymnens ljud
Jag hviskar »ära vare Gud»
Och breder, osedd, ut de hvita vingar.

Om du till barnets läger går,
När natten utanföre står
Och yrsnön far i lätta ringar,
Och om du tänker: lifvets snö
Min älsklings kind skall frostbeströ —
Var tröst, haf mod, jag håller vård
Om menlöshetens rosengård
Och breder, osedd, ut de hvita vingar.

Om, när du slocknar, när du dör,
En plötslig bjällerklang du hör
Och dödens vinghäst fram sig svingar,
Utöfver bron af frost och is
Mig följ till jul och paradis!
På slädens med jag ställer mig,
Jag för dig hem på töckenstig
Och breder, synlig, ut de hvita vingar.

 
Santa's Puzzle

JULKALENDERN - Lucka 22

Kategori: Vardagsliv

När fjärde ljuset tändes, vi höra löftets ord,
om Konungen som kommer, med frälsning till vår jord.

Dan före dan före dopparedan, och ingen snö… Ja det é bara att inse faktum att det blir en grön jul i år. Och just nu vräker regnet ner här…


Nu har jag anlänt till ”mitt” Skövde. Tågresan gick bra, förutom ett litet stopp för omstart av tåget, blev en kvart förenad bara. I morgon åker jag till Mariestad för att fira jul och äntligen få träffa lilla barnbarnet, han blir 3 veckor på juldagen.

Är trött idag, så ikväll blir det glögg och pepparkakor vid tv-soffan, ska kolla på ”Så ska det låta” och ”Äkta människor”. Sen blir det sova, men först ska jag slå in lite julklappar.

JULKALENDERN - Lucka 21

Kategori: Vardagsliv

Ja nu har jag slarvat mé bloggskrivandet ett par dagar igen. Det har varit fullt upp med jobb och packning och planering inför min resa i morgon. Jag har varit hos frissan och klippt mig, delat ut julklappar till mina brukare, städat, tvättat och pyntat både hos dom och här hemma. Nu ska det verkligen bli skönt med semester.
 
Årets mörkaste dag idag - vintersolståndet. Nu vänder det och vi går mot ljusare tider igen.Idag firar vi häxor YULE. Jag tror att jag gillar bilden av ljuset som segrar över mörkret, pånyttfödelsen. På något sätt så symboliserar det min egen personliga livsåskådning på sätt och vis. Jag tror att vi alla går igenom mörka perioder, då vi kämpar för att hålla fast vid de små bitarna av det ljus vi har. Men jag tror också att vi alla har möjligheten att ta oss igenom mörkret, och att sakta men säkert fylla våra liv med mer ljus. Det är det som Yule står för, för mig, vår egen inbyggda förmåga att fatta beslut som kan vända våra liv. Det kan vara de små besluten som att besluta sig för att äta sundare eller börja ta en daglig promenad, eller så är det de stora besluten som att säga upp sig från ett arbete som får dig att må dåligt, eller göra slut med en partner som inte gör dig lycklig. Varje dag fattar vi beslut i vårt liv, stora som små. Därför är det viktigt att bli så pass självmedveten att man ser till att fatta beslut som ser till att föra in mer ljus i sitt liv. Vi borde alla sträva efter mer ljus. Vi kommer aldrig kunna utesluta mörkret helt, varför skulle vi vilja det? Utan mörker så kommer vi inte uppskatta ljuset. Men vi kan varje dag fatta beslut som innebär att mörkret inte tar över våra liv. Så när vi på Yule firar att Guden återföds, att solen åter kommer in och kämpar tillbaka mörkret, så borde vi fira och glädjas åt de samma egenskaperna i oss själva.


Jag har pyntat klart här nu, även om jag åker bort i morgon. Jag älskar att pynta för då får jag en bra ursäkt för pyssel. Till största delen ser mitt hem ut som vilket svenskt julhem som helst. Men naturligtvis finns det massor av symboler inbakade som de flesta skulle missa. Jag tycker det är kul att runt jul så är det en av de få tidpunkterna på året då jag kan ha vissa av mina wiccasymboler framme helt synligt och väldigt få reagerar på det.

Det första jag dekorerade om var mitt altare. Jag la på en röd duk. Bägaren fylldes med lite granris. Därefter ställdes mina gudastatyer på plats och symbolerna för de olika elementen, och i mitten har jag lagt en apelsin som jag har dekorerat med nejlikor som symbol för solen. Så nu luktar hela mitt sovrum av granris, apelsin och nejlika. Det är verkligen dofter som påminner om barndomens jular.

I köket kommer det att hängas upp en till apelsin. Gran har jag inte, men vi har en liten bordsgran på ett litet bord i tv-rummet. Alla rummen är fyllda med tomtar, änglar, julkulor och ljus.

Här kommer ett recept på Yulekaka, fast den är mer känd under sitt mer ordinära namn: Fruktkaka.
2 dl torkade aprikoser
2 dl torkade katrinplommon
½ dl russin
whisky
2 dl valnötter
1 ½ dl mörk hackad choklad
4 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
250 gram smör
2 ½ dl råsocker
1 tsk vaniljsocker
1 tsk salt
4 st ägg

Sätt ugnen på 150°, smöra och bröa en form. Hacka frukten och lägg den i blöt i whiskyn i 1 tim. (vill du inte använda whisky så kan du använda t.ex. svartvinbärssaft som du gör lite extra stark). Hacka chokladen och valnötterna grovt och bland med frukt, mjöl och bakpulver i en bunke. Rör socker, smör, vaniljsocker och salt mjukt i en separat bunke och blanda sedan ner ett ägg åt gången, se till att äggen är ordentligt uppblandade innan du tar i det nästa. Blanda ner mjölblandningen i äggblandningen. Häll upp i formen och grädda i ca 1 tim. Kakan blir godare om den får stå ett par dagar. Servera med lätt vispad grädde.

Jag har kalasat på glögg, pepparkakor och lussekatter och till middag blev det traditionell julmat. Till kvällsmyset nötter och choklad. Så man kan fira Yule utan att göra en allt för stor sak av det.

Jag vet att det finns många praktiserande häxor som bor med sina föräldrar, eller ihop med en partner som inte är häxa. Jag vill bara att du ska veta att man kan föra in symboler som är viktiga för dig utan att det behöver påverka de andra i hushållet. Man behöver inte alltid fira med buller och brak, och deklarera för hela världen vad man gör. Symboler och ritualer är precis lika meningsfulla även om det bara är du som är medveten om dem.

Jag har aldrig använt mig av någon fast bön, så att säga, som häxa. Mina böner är ofta spontana och kommer just i den stunden. Men ibland har jag saknat att ha böner som kommer som flytande vatten när man behöver dem. Jag kan fortfarande recitera Fader vår som jag lärde mig i lågstadiet. Så jag började titta runt på lite olika böner. Jag såg att Ceriadwen var inne på samma tankespår och hade ett par vackra böner på sin blogg. Speciellt gillade jag den keltiska bönen. Jag hittade även en omgjord version av den kristna bönen som på svenska börjar: Herren är min herde, mig skall inget fattas. En mycket vacker bön som även är omgjord till en underbart vacker psalm. Nåja, eftersom jag gillade den kristna versionen så blev jag väldigt glad över att jag verkligen gillade den omgjorda versionen. På engelska ser den ut så här:

The earth is my mother,
I shall not want.
Her hand brings forth green pastures.
She tarries within the still waters.
She leads me in fields of fruitfulness
for my glory.
Yea, as I walk through the summer of life unto death,
I will not be afraid.
For you are whit me.
You prepare a harvest before me,
and bless my house whit children.
You fill me whit milk and honey,
my cup overflows.
Surely, goodness and beauty will nurture me
all the days of my life,
and I will become part of the earth forever.

Riktigt vacker, och den har dessutom behållit den ursprungliga känslan. Så nu har jag ett litet radband som ska hjälpa mig att lära in den här bönen, en pärla för varje sats. Jag gjorde även ett försök att översätta bönen till svenska. Jag är inte helt nöjd men jag lägger upp den i alla fall så kan ni komma med tips på förbättringar.

Jorden är min moder,
mig skall inget fattas.
Hennes hand frambringar de gröna ängarna.
Hon vilar i de stilla vattnen.
Hon leder mig på fruktbarhetens ängar,
för min ära.
Även när jag vandrar genom livets sommar mot döden,
skall jag inte vara rädd.
För du är med mig.
Du bereder skörden framför mig
och välsignar mitt hem med barn.
Du fyller mig med mjölk och honung,
min bägare flödar över.
Säkerligen kommer glädje och skönhet att vårda mig,
alla dagar av mitt liv.
Och jag kommer i all evighet bli en del av jorden.

JULKALENDERN - Lucka 18

Kategori: Vardagsliv

Vad vore julen utan musik? Jag älskar verkligen julsånger, så nu i december går cd-spelaren hela dagarna. Julskivor har jag en del, det blir någon ny för varje år. Men jag har bara 14 jul-cd så jag tror inte jag é nån storsamlare. Men jag vill ha varierat, så det é både dansbands- crusing- och Rock-jul, blandat med klassiker som Elvis och Bing Crosby.

”Jag want mer christmas” skulle bli en ohyggligt populär låt om man utgår från texterna i radions mest spelade julsånger.

De vanligaste orden är: jul, ljus, santa, christmas. Ord som i andra musiksammanhang är ovanliga: tomte, gran, sleigh och mistletoe dyker också väntat upp.

De mer rättrogna lagda orden familj, frid och barn, respektive hope, lov och children förekommer i viss utsträckning, om än blygsamt. Men julhelgens självaste huvudperson är i det närmaste helt osynlig i de mest spelade låtarna. Jesus nämns endast 1 gång och då i en anklagande ton. Så här rappar William ”Doktor C” Craaford i Just D:s ”Juligen” om Guds enfödde son:

”O Jesus, se nu vad du har gjort. För om du inte blivit född hade vi sluppit en högtid med tomtar, lutfisk och kvalmig glögg vid nå’n risig gran och som ackompanjemang får man överdoser utav bjällerklang.”

Det är kul när det kommer uppstickare som i år med Mauro Scoccos ”Julkort från New York”. Annars är det samma låtar som brukar dyka upp varje år, och det finns väl något tryggt och hemtamt i det.En tydlig skillnad är att den svenska har flera plojiga låtar och den engelskspråkiga har ingen. Det är intressant att svenskar har ett romantiserat förhållande till de angloamerikanska julsångerna som ju är oerhört sentimentala. Det är som att man vill balansera upp det med de lite mer distanserade och profana låtarna. Det kanske avspeglar vårt ambivalenta förhållande till julen?

De svenska jullåtar som spelats mest i radio
• Mer jul (text: Anders Falk, musik: Tomas Adolphson och Anders Falk, inspelad av Adolphson-Falk m.fl.)
• Juligen (text och musik: Doktor C och Pedda Pedd, inspelad av Just D)
• Tänd ett ljus” (text och musik: Lasse Lindbom och Niklas Strömstedt, inspelad av Triad)
• Jag kommer hem igen till jul (musik: Niclas Frisk och Andreas Mattsson, text: Andreas Mattsson, inspelad av Peter Jöback)
• Julkort från New York (text och musik: Mauro Scocco, inspelad av Mauro Scocco)
• Betlehems stjärna (text: Alice Tegnér och Viktor Rydberg, musik: Alice Tegnér, inspelad av Alice Babs m.fl.)
• Julraketen (text och musik: Gustav Efraimsson och Ola Lustig, inspelad av Lustig)
• Hej mitt vinterland (text och musik: Britt Lindeborg, inspelad av Carola Häggkvist m.fl.)
• Jul, jul strålande jul”(musik: Gustaf Nordqvist, text: Edvard Evers (inspelad av Håkan Hagegård m.fl.)
• Happy new year (text och musik: Benny Andersson och Björn Ulvaeus, inspelad av ABBA)
 
De angloamerikanska jullåtar som spelats mest i radio
• All I want for christmas is you (text och musik: Walter Afanasieff och Mariah Carey, inspelad av Mariah Carey)
• Last christmas (text och musik: George Michael, inspelad av Wham m.fl.)
• Do they know it’s christmas (text och musik: Bob Geldof och Midge Ure, inspelad av Band Aid)
• Driving home for christmas (text och musik: Chris Rea, inspelad av Chris Rea)
• Fairytale of New York (text och musik: Jem Finer och Shane MacGowan, inspelad av The Pogues och Kirsty MacColl)
• Happy xmas (War is over) (text och musik: John Lennon och Yoko Ono, inspelad av John & Yoko and The Plastic Ono Band with the Harlem Community Choir)
• Christmas time (text och musik: Bryan Adams och Jim Vallance, inspelad av Bryan Adams)
• Santa Claus is coming to town (text: Haven Gillespie, musik: Fred J Coots, inspelad av The Chrystals och Bruce Springsteen m.fl)
• It may be winter outside, but in my heart it's spring (text och musik: Paul Politi och Barry White, inspelad av Love Unlimited m.fl)
• My Only Wish This Year (text och musik: Brian Kierulf och Josh Schwartz, inspelad av Britney Spears)

JULKALENDERN - Lucka 17

Kategori: Vardagsliv

Ljus hör julen till, här hemma har jag ljus överallt nu under den mörka årstiden. Det é ljuslyktor på golven och värmeljus lite överallt. De både värmer och ger en härlig ombonad mysfaktor.

Fixa egna mysiga julljus! Det är egentligen barnsligt enkelt – men resultatet blir fint. Smeta klister runt burken/flaskan och rulla det i snöflakes. Du kan också rulla vanliga blockljus i snöflakes.Ta dekorationstejp och pynta värmeljusen. Köp glitterfärg eller ljusdekorationer i stearin och dekorera med egna motiv.

Gör dina egna julljus med glimmande änglar! Du behöver:
- vita ljus
- blå ljusfärg
- beige ljusfärg (hudfärg)
- silver glitterlim

Titta på bilden och rita din egen ängel på papper. Öva att rita en ängel först. Applicera färgen direkt på ljusets yta och låt torka. Om du tycker det är svårt att rita utan mall rita konturerna av en ängel på ljuset först med någonting som är skarp.
 
Vi använder massor av ljus under julen, traditionen att använda ljus vid festliga tillfällen är urgammal och har förekommit inte minst vid de högtider som är förlagda till den mörkaste tiden på året. Vid dem har man symboliskt kunna tända sig en miniversion av de ljusa dagar och den sol och sommar som väntade i framtiden.
 
I kristna sammanhang har ljus också stor betydelse därför att Jesus i Johannesevangeliet talar om sig själv som världens ljus. Ljuset för med sig mycket gott, särskilt som det förjagar mörkret och därmed också det onda.
 
 
 

I den katolska kyrkan hyllas en lång rad olika helgon också typiskt med processioner, i vilka man bär med sig ljus. En av de mest kända i julsammanhang är naturligtvis Sankta Lucia. Det är svårt att säga när de ljus som troligen alltid har förekommit under
midvinterhögtid- erna blev till egentliga julljus, men det har varit sed att pynta träd på olika sätt, också långt innan man började använda julgranar.
 

Adventskransar och ljus är en tradition, som uppstod i Tyskland på 1800-talet och därifrån spred sig till andra länder. Det var också i Tyskland och England som julkalendern, i vilken man räknar ned till den stora dagen, uppträdde för första gången. Det låg därför också nära till hands att kombinera kalender och ljus, men de lanserades faktiskt först vid tiden för andra världskriget som en vara som kunde köpas. Det finns dock många tidiga exempel på att människor tillverkade privata ljuskalendrar.
 
Källor:
www.historie-online.dk
en.wikipedia.org: candle

JULKALENDERN - Lucka 16

Kategori: Vardagsliv

Idag har jag inte gjort så mycket nytta, bara fixat klart alla julkorten. Sen har jag ju jobbat lite också såklart.

Ingen snö alls, det é lite trist. Dagarna é så gråmulna och det blir aldrig riktigt ljust ute. Inte undra på att man é så trött då. Fast å andra sidan så samtidigt é det bra att det inte é massa snö och oväder på söndag då jag ska ut och åka tåg.
I husmorspraktikan ”Tomtemors december kom-i-håg” står det idag att vi ska slå in julklappar och skriva fiffiga rim. Och enligt boken ”Första julhjälpen” ska vi göra julköttbullar idag. Skillnaden mot vanliga köttbullar är att dessa innehåller kryddpeppar, som ger en ganska markant smak. Inga mängder, men tillräckligt för att ge köttbullarna en speciell julsmak. Jag brukar göra dessa varje jul, men i år åker jag ju ”hem” till Skövde så i år gör jag inga. Men här kommer receptet för ca 40 köttbullar:

400 gr köttfärs
¾ dl ströbröd
1 ½ dl vispgrädde
1 msk riven gul lök
1 ägg
1 tsk salt
1 krm malen kryddpeppar
smör till stekning

Blanda ströbrödet med grädden, låt stå och svälla 5-10 min.
Blanda färsen med lök, salt och kryddpeppar.
Tillsätt ströbrödsblandningen och rör tills färsen är smidig och väl blandad.
Fukta händerna med kallt vatten och forma till jämna köttbullar.
Stek några i taget i smör. Skaka pannan så att de blir jämnt brynta.
Sänk värmen när de fått färg, och stek tills de är genomstekta 5-10 min.
 

JULKALENDERN - Lucka 15

Kategori: Vardagsliv

När tredje ljuset brinner
vi juleklappar syr
och mamma bakar kakor
och har ett fasligt styr.
Då är det söndag igen och 3:e advent, allt går så fort. December är årets mörkaste månad men även kortaste? Eller beror det på att man alltid har så mycket att göra för att ”hinna” bli klar till jul?

I min lilla bok ”Första julhjälpen” står det att vi ska köpa gran idag. Granens ursprungliga betydelse råder det delade meningar om. Förr i tiden trodde man att de klockor och bjällror som satt i granen skulle skrämma bort onda andar. Så innan julgranen blev självklar inomhus ställdes den ofta utanför ytterdörren för att på det viset skydda sig mot onda makter.

 
Själv har jag tänkt att jag ska göra vårt pepparkakshus idag. Jag har köpt en färdig byggsats, så det é bara att sätta ihop och dekorera.
 
Kölden biter i advent
och vårt tredje ljus blir tänt.
Gud bevara alla frusna,
ge dem värme, låt det ljusna
 

JULKALENDERN - Lucka 14

Kategori: Vardagsliv

Idag har jag fixat de sista julklapparna, så skönt att vara klar med det. Nu behöver jag bara planera min packning och se till att allt é klart om en vecka, då jag åker ”hem” till Skövde.

I år har jag köpt alla mina julklappar på nätet, förutom lite godis som jag tänker köpa på julmarknad i veckan. Jag jobbar ju 7 dar/vecka så det blev inte tid att springa på stan i år. Visserligen har jag mycket ledig tid på eftermiddagarna, men då ska ju hemmet skötas oxå med tvätt, städning, handla och laga mat.
 
Det é skönt att vara lite lat ibland och fixa klapparna hemifrån soffan. Julhandeln på nätet har aldrig varit enklare. I år väntas den pågå längre än någonsin eftersom företagen blivit bättre på att leverera in i det sista.

Med bara 10 dagar kvar till julafton börjar det bli trångt i butikerna, iaf här i Stockholm. Men näthandeln tar en allt större del av helghandeln. Det funkar bättre och bättre med betalningar och leveranser. Samtidigt har kunderna mognat och känner sig tryggare.

Julhandeln på nätet exploderade för några år sedan, men verkar nu ha lagt sig på en stabil nivå. I år väntas var 3:e köpare klicka hem klapparna. Förr var det i första hand priset som var näthandelns främsta argument. Nu handlar det i allt högre grad om bekvämlighet och utbud. Det är framförallt elektronik, böcker och kläder vi handlar på nätet, även om helt nya produkter som matkassar kommer starkt.

Tidigare skedde en stor del av julhandeln på nätet under november. I år väntas den pågå långt in i den kommande veckan. Många näthandlare har extra snabba leveranser nu före jul för att köparna ska hinna få klapparna i tid.

Det är inte bara klapparna som kan fixas via nätet. Du kan också ordna med julstädning, mat och pynt, ja till och med få granen hemkörd och (när julen är öve) bortforslad. Ja det mesta går att ordna smidigt via nätet, även tomten – men det kostar ju förstås.

Med en e-julslipper man stressen i affärerna och kan tänka igenom sina köp. Samtidigt går man kanske miste om julstämningen i affärerna. Men det går att plocka russinen ur kakan. Först e-handla i lugn och ro och sedan njuta av att komplettera julhandeln med att gå och mysa på julmarknad (eller i butikerna.)
 
För många kan det vara en fördel att i lugn och ro hemma jämföra priser och få en överblick över hur mycket man lägger ut. Men det finns oxå personer som säger att om man handlar på nätet känns det inte som på riktigt.

JULKALENDERN - Lucka 13

Kategori: Vardagsliv

Här kommer nu jungfru Lucia,
en sagornas strålande mö.
Hon bor i ett feslott i skogen
vid stranden av Drömmarnas sjö.
En endaste gång blott om året
så vandrar hon ut från sitt slott.
Det lyser på vägar och stigar,
där jungfru Lucia har gått.
Hon kommer med ljus och med värme,
en tindrande, skinande krans.
Hon kommer med stjärnor och glitter
och månstrålars glimmande glans.
Hon kommer, när klockorna ringa
och julljusets låga är tänd.
Hon kommer, när mänskorna sjunga
"Se, nu är det heligt Advent"


Ja idag har jag inte firat lucia precis, men har iaf ätit lussekatter och pepparkakor till fikat.
 
I Sverige har man firat Lucia under många hundra år. Men inte på samma sätt som idag. Förr var lucianatten en mycket speciell natt. Man trodde att den var årets längsta och mörkaste natt. Man sa att alla olika trolltyg härjade fritt denna natt och att djuren kunde tala människornas språk.

Långt innan seden med luciatåg kom var den 13 december en speciell dag. Lucianatten räknades som årets längsta natt enligt den julianska kalendern. Vid kalenderreformen 1753 flyttades vintersolståndet till den 21-22 december, men föreställningen om den långa lucianatten levde kvar. Enligt folktron var natten farlig, övernaturliga makter drev sitt spel och djuren kunde tala. På sina håll trodde man att Lucia var en kvinnlig motsvarighet till Lucifer, och att hon hade demoniska krafter. Allt arbete skulle vila den dagen, annars kunde man bli straffad, och barnen hölls inomhus för att inte råka ut för Lucias trollkonster.

I Danmark och på vissa håll i Sverige fanns en lustig sed. Om en flicka ville veta vem som skulle bli hennes tillkommande, skulle hon på Luciadagen ställa sig framför en spegel med ett ljus i varje hand och säga:

Lucia rara
säg kan du svara
Vems duk ska jag breda
Vems säng ska jag reda
Vem ska bli min kära
Vems barn ska jag bära
Vems famn ska jag sova i

Så visade sig den tillkommande i spegeln.

Under medeltiden var Luciadagen den tid då julfastan började. Efter Lucia fick man inte äta kött utan bara fisk ända fram till jul. Till luciadagen skulle man ha tagit hand om all säd och julslakten skulle vara färdig. Grisen som man åt på julafton slaktade man på natten till Lucia. På luciadagens morgon åt man så mycket man orkade - ända upp till 7 frukostar kunde man äta!

Under 1660- och 1700-talet kom den första Lucian - lussebruden. Man hade också "lussegubbar" - ungdomar som gick från gård till gård. De var klädda i pälsar som var vända ut och in. Lussebruden var klädd i vitt och hade ett ljus i handen. Hon gick före lussegubbarna mellan de olika gårdarna. De sjöng och skojade och fick mat och dryck.

Så mörk är natten i midvintertid. Men se då nalkas Lucia.
Hon kommer den goda med ljuset hit
hon kommer med hälsning om julefrid.
Hon kommer med ljus i sin krona.
I mörka natten i midvintertid vi hälsa di väna Lucia.
Välkommen du goda med ljuset hit.
Välkommen med hälsning om julefrid.
Välkommen med lus i din krona.

JULKALENDERN - Lucka 12

Kategori: Vardagsliv

Lussekatt, lussebulle, lussekuse, saffranskuse eller julkuse, förr dövelskatt eller dyvelkatt. Ja kärt barn har många namn som bekant.

Idag har jag bakat lussekatter, vill ju gärna ha det på Lucia i morgon. Och fredag den 13:e é det också. Enligt sägnen ska ju det vara en otursdag. Ja även lussekatterna har sin sägnen, som du ser här nedan.

Fredagen har sedan antiken ansetts vara en ond dag. I det gamla Rom avrättades dömda brottslingar på fredagar, och romarna korsfäste Jesus på långfredagen. Talet 13 är ett olycks-bådande tal inom många kulturer. Man var ju till exempel 13 till bordet under den sista nattvarden.

Kombinationen av fredag och talet 13 upp¬märksammades först år 1907, då romanen "Friday the 13th" kom ut i USA. I dag är boken bortglömd men datumets dåliga klang lever vidare, och varje gång den olycksaliga kombinationen inträffar kan vad som helst hända ...

Enligt en tolkning var det i Tyskland på 1600-talet som seden med lussekatt kom till. Enligt sägnen gav djävulen, i kattens skepnad, barn stryk, medan Jesus i form av ett barn delade ut bullar till snälla barn. För att hålla den ljusskygge djävulen borta färgades lussebullarna med den gula saffranskryddan.


Lussekatter har i Västsverige förr även kallats dövels- och dyvelkatter, där "dövel" ursprungligen betyder djävul, med första belägg 1897. Nordisk familjebok från 1912 saknar ännu ordet lussekatt, men skriver däremot: I sydvästra Sverige bakas till L. ett särskildt kultbröd (se d. o.), kalladt "dövelskatt".

Ibland hävdas att även lusse i lussekatt kommer av Lucifer, som är det namn som brukar förknippas med djävulen. Nordisk familjebok från 1912 har dock ännu inte med ordet "lussekatt", och bara 29 år senare listar SAOB lusse som en variant av Lucia. Båda verken har samtidigt med andra ord som börjar på lussi-, utan att koppla dem till Lucifer, som det medeltida ordet Lussimässa för Luciadagen. Just lussekatt är först belagt i Göteborgs Handels- och Sjöfartstidning 1898. Däremot ska det finnas en gammal folketymologi där Lucia förknippats med Lucifer på grund av ljudlikheten mellan namnen (som båda kommer av genitivformen lucis av latinets lux, "ljus").

JULKALENDERN - Lucka 11

Kategori: Vardagsliv

Dags att skriva julkort. Nu har posten bråda dagar. Idag köpte jag lite julkort som ska skrivas och skickas i helgen. På måndag ska de senast postas med julfrimärke om man vill att de ska komma fram till jul. Annars kan man posta med vanligt frimärke.


Jag skickar både med post och på datan. En del sänder ett mail eller sms i stället, men det är inte lika kul. Så det får bli julkort i år också. Till en del nära och riktigt kära tycker jag man ska skriva ett riktigt julkort för hand. Många vill ju inte ha ett elektroniskt kort heller, en del äldre har ju inte ens dator.


Britten John Callcott Horsley gjorde 1843 det första julkortet, med texten "A Merry Christmas and a Happy New Year to You.” 1875 började tyskfödde Louis Prang i USA att massproducera julkort.

Bruket att skicka julhälsningar på kolorerade vykort spred sig snart både till USA och via Tyskland och Danmark till Sverige. I Sverige blev det populärt att skicka julkort i slutet av 1800-talet och traditionen är fortfarande mycket populär. Från början importerade man i Sverige julkort från Tyskland och England. Motiven visade då främmande jultraditioner som julgran, jultomte och julklappar till barnen, och snart kom dessa företeelser att inlemmas även i de svenska traditionerna.

Tomten på de importerade julkorten var ofta klädd likt en gruvarbetare, sannolikt med inspiration från Bröderna Grimms sagor. Den svenska tomten, vars ursprung var den ofta vresige hustomten, avbildades däremot klädd likt en bonde. Men snart skulle vår alldeles speciella svenska tomte få sitt utseende.

År 1890 startade Axel Eliasson sitt konstförlag med vykortsproduktion. Sju år senare gjorde han en beställning som kom att få den största betydelse för det svenska julkortet, liksom för bilden av den svenska julen. Det var av konstnären Jenny Nyström, som just kommit hem från Paris och som kom att ge oss bilden av den svenska jultomten, julklappar och julgran. Med tiden blev det kring 600 julkortsmotiv av Nyström som blev mycket populära.

Andra kända svenska julkortskonstnärer är Elsa Beskow, John Bauer, Aina Stenberg-MasOlle och Curt Nyström. Många julkort har också skapats av Lars Carlsson, Ingrid Elf, Lennart Helje och Anders Olsson. Barbara Bunkes julkort för Unicef har sålts i närmare 100 miljoner runt om i världen.

Motiven har växlat genom åren. Idag ser vi sällan grisar och änglar eller byar i snö. Patriotiska motiv förekom under världskrigen, till exempel vajade då ofta den svenska flaggan vid den lilla röda stugan på korten.
Källa: Wikipedia

JULKALENDERN - Lucka 10

Kategori: Vardagsliv

Julen ska blomma och dofta, så ta fram mormorsskålen, höganäskrukan och de ärvda kastrullerna och använd dem som ytterkrukor för stämningens skull. Aldrig är vi så nostalgiska med våra blommor som till jul. Julstjärnan ska vara tomteröd. Amaryllisen ska slå ut på julafton. Det ska dofta hyacint i huset när Kalle Anka & Co hälsar julen välkommen… Så ska det vara, precis som vanligt. Men tänk också på att många av julblommorna är giftiga för våra husdjur.

Själv har jag bara julstjärnor och amaryllis. Jag brukar alltid köpa röda julblommor, men i år fick jag en vit amaryllis med röda strimmor på.
 
1 Julstjärna
Har sålts i Sverige sedan början av 1900-talet. 90-95 % av julstjärnorna som köps är röda. Numera säljs strax under 10 miljoner exemplar, mindre än hälften är svenskodlade. Den härstammar från Mexico, där den kallas ”Den heliga nattens blomma”. Julstjärnan är mycket känslig, mår varken bra av kyla eller drag och måste emballeras väl inför hemtransporten. Dessutom ska den inte placeras för nära ett fruktfat eller barrväxt. Titta noga på själva blomkulorna: de ska vara fräscha och gröna. Om de är bruna och intorkade betyder det att plantan snart är förbrukad! Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré. Symptomen är i de flesta fall lindriga. Kraftigare besvär med svullnad och sväljsvårigheter kan förekomma.

2 Hyacint
Blir alltmer populär som julblomma i Sverige, numera säljs nästan lika många exemplar av hyacinten som av julstjärnan. Sedan några år tillbaka finns den i 3 olika doftkoder: svag, medel och fyllig. Man trodde nog att folk skulle välja svagdoftande hyacinter, men många vill att det ska dofta mycket av jul. Vanligaste färg är vit, följt av blått och rosa, men det finns även i rött. Hyacintens popularitet ligger nog i att man kan göra så mycket med dem: sätta i lökglas, hänga den, gruppera och mossklä. Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.

3 Amaryllis
Ca 3-4 miljoner säljs i Sverige. Amaryllis har kommit starkt de senaste 5-10 åren, mycket beroende på att man hittat nya sorter och förädlat växten, bland annat fått fram bra längd. Tidigare var det problem att de trillade lätt, men nu finns designade och trevliga stöd. Dessutom har många lärt sig att ju mindre vatten och värme man ger amaryllisen kan förebygga förekomsten av långa stjälkar vilket gör att krukan kan tippa. Om amaryllisen i kruka blir övertung, så att blomstjälken går av, blir den perfekt som snittblomma. I vas håller den sig fin i flera veckor. Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.

4 Azalea
När det gäller azalea är det viktigt att inte köpa alltför knoppiga exemplar, några blommor bör vara utslagna. Plantan ska vara översållad med knoppar, som har öppnat sig så pass att de visar blomfärgen. Känn på jorden – den ska vara fuktig. Azalean har blivit en fantastiskt lättskött krukväxt. Men man får se till att den inte torkar ut för då ramlar knopparna av. Jag rekommenderar att man har en ytterkruka med lite lecakulor i botten. Sedan ska man hälla på en deciliter vatten i ytterkrukan varannan dag, det är ett jättebra sätt att få det perfekt vattnat.

5 Julros
Julrosen har blivit mer och mer populär och finns i flera olika storlekar, varianter och färger. Men inför jul är det mest vit skira blommor som gäller. När julrosen blommat över i krukan kan du spara den frostfritt, och plantera ut den i trädgården, där den blommar år efter år. Hela växten är giftig.
 
Julkaktus: Ofarlig
Lilja: Ofarlig för hundar. Hela växten giftig för katter. Orsakar i svåra fall njursvikt, kan leda till död.
Mistel: Bladen och bären giftiga. Orsakar diarré och kräkningar.
Novemberkaktus: Ofarlig
Tazett: Hela växten, framför allt löken, är giftig. Orsakar kräkningar och diarré.
Tidlösa: Hela växten är giftig. Orsakar kräkningar, blodig diarré, cirkulations- och andningsproblem. Förgiftningen påverkar njurarna.
Tulpan: Framför allt löken är giftig. Orsakar kräkningar, magsmärtor och salivering.

Färger
Vitt är färgen som gäller i början av december men ju närmare jul man kommer desto mer rött blir det.

Trendiga granar
En ny populär trend är att köpa gran i kruka. Det är en trevlig produkt framför allt om man har mindre utrymme. Man kan klä den som en vanlig gran men eftersom den är mindre kan man sätta den på ett bord. Även den så kallade rumsgranen är både tuff och trendig. Den är som en krukväxt inne och man kan ha kvar den efter helgerna.

Men så många andra trender finns nog inte. När det gäller julväxter är det nog ledorden klassiskt och tradition som gäller.

Vattna lagom
För lökväxter gäller att de vill ha svalt och sparsamt med vatten före blomning. Julstjärnan kan få gula blad och bladavfall både om man vattnar för mycket och för lite. Här gäller det alltså att låta växten torka ut emellan men ändå inte låta den stå torr för länge för då märker man hur bladen skrumpnar ihop. Ett bra knep är att lyfta krukan, den ska inte vara jättelätt men det ska heller inte droppa ifrån den.

Köp i tid
Man vill ju ha det fint med blommande växter redan nu, och till exempel hyacinter, som inte är så dyra, kan man ju köpa flera gånger. Men generellt gäller att hur snabbt de börjar blomma beror på hur mycket vatten och värme man tillför.

ADVENTSKALENDER - Lucka 9

Kategori: Vardagsliv

Den 9 december är det pepparkakans dag. Det var pepparkaktillverkaren Anna’s som instiftade pepparkakans dag. Anledningen till valde just 9/12 är att Anna har namnsdag idag.

Det finns olika teorier om varför det heter pepparkakor. Att peppar användes om flera starka kryddor. En stark kryddad kaka heter då logiskt pepparkaka. Förr och även idag fanns/finns peppar med som en ingrediens i pepparkaksdegen. Men det är inte det vanliga idag.

Som många av Sveriges jultraditioner tror man att pepparkakan har sitt ursprung från Nürnberg i Tyskland. Där tillverkade man Lebkuchen på medeltiden. Antagligen blev svenskar bekanta med dessa tyska pepparkakor på 1400-talet. 1444 nämns pepparkakor för första gången i Sverige. Redan på 1500-talet såldes pepparkakor på marknader. På 1700-talet var pepparkaksbak ett vanligt inslag i julförberedelserna. Men redan i mitten av 1500-talet tycks pepparkakor ha sålts på marknader runt om i vårt land, men de bakades också i hemmen - i varje fall i städerna. Hur länge det dröjde innan pepparkakan blev populär i allmogehemmen vet man inte med säkerhet. Under 1700-talet var dock pepparkaksbak ett vanligt inslag i julförberedelserna.


Annas favoriter - Recepten hittar du HÄR

Hur pepparkakorna bakades på 1400- 1700-talet vet vi inte då det inte finns några recept bevarade från den tiden. Däremot finns Kajsas vargs receptur hennes bok "Hjelpreda i hushållningen för unga fruentimber" utgiven 1755 kvar:

"Utaf 5 skålpund socker och litet vatten kokas en sirap, som slås i ett tråg, hwarefter 5 skålpund godt hwetemiöl deruti straxt blandas, med et och et halft lod cardemummor, et halft lod muskotblomma, et och et halft lodcanel, et halft lod näglickor, 3 lod sönderskurne pommerantsskal, 3 lodsönderskurne citronskal, et och et halft lod Paradiskorn, et och et halftlod Sal Tartari, hwilken sistnämnde först uppblandas med rosenvatten, rör sedan alltsammans i sirapen, medan han är varm, en hel timma ommed en trästöt och låt det få giäsa et halft dygn, kafla derpå ut degen tunnsom en dubbel slant och skär honom sedan i rutor, eller på annat sätt, efter eget behag; strö litet mjöl på koppar-bottnar eller bläckfat, hwaruppåde uti ugnen gräddas. Den som behagar, kan lägga sönderskurenmandel eller succat i degen när han utkaflas.

Ordlista:
Skålpund = 425 g
Lod = ca 13 g
Paradiskorn = krydda av kardemummatyp
Sal Tartari = pottaska, användes som hävningsmedel.

Här är ett annat gammalt recept på pepparkakor, det är från 1879 och kallas Ronneby pepparkakor och finns i E M Hagbers kokbok.

1 kg 60 g brunt socker, 30 cl vatten, 50 g stött kanel, 20 g stötta nejlikor, 4 matskedar fint sönderskurna, syltade pomeransskal, 600 g smör, 1 kg 700 g mjöl, 30 g pottaska.

Sockret kokas med vattnet, kryddorna iläggas och få ett hastigt uppkok, lyftes av elden, smöret ilägges, upphälles genast derefter i stenfat och röres tills det kallnar; nu inarbetas mjölet och pottaskan med mycken noggrannhet till en fin och smidig deg, hvilken lemnas i ro 12 à 24 timmar, den kan sedan gräddas i temligen varm ugn.

Idag är pepparkakor alltid bruna, men vid 1800-talet slut fanns också till exempel vita pepparkor. Dessa var ofta vackert dekorerade med karamellfärg. Idag är det inte så stor skillnad på kryddningen i pepparkakor men förr kunde de innehålla olika kryddkombinationer.

☃ stött ingefära, kryddpeppar, anis, fänkål, pomeransskal
☃ muskot, cedrooolja, syltad citron
☃ kanel, kardemummor, nejlikor, malen peppar och pomeransskal.

Ibland användes honung istället för sirap. Pepparkakorna penslade också ofta med vatten före gräddningen för att de skulle bli mer aptitliga.

Man började baka pepparkakshus i Sverige på 1880- talet. Det var på denna tid som Bröderna Grimms sagor började läsas i de rikare borgarhemmen i städerna. En av Grimms sagor är ju Hans och Greta, där häxan ju bor i ett pepparkakshus.

En teori till varför pepparkakor gör en snällare är följande: I de äldre recepten ingick ju pottaska som en ingrediens. Pottaska har också effekten att den mildrar magknip och magbesvär. Magknip och magbesvär är ju lätt att få när man äter mycket god och fet mat. Teorin är alltså om man åt pepparkakor så blev magen bättre och en själv blev gladare och därmed snällare.

Annadagen är den dag då lutfisken skall läggas i blöt enligt tradition, för att den skulle få precis rätt konsistens till julafton 2 veckor senare. Det var vidare på Annadagen som julbyk, julbak och ljusstöp skulle sättas i gång. Och på Annadagen skulle julölet vara färdigt för en första avsmakning. ”Anna den granna, hon kommer med kanna” rimmade man och bjöd hem släkt och vänner för en första kanna av det alkoholstarka ”jäsölet”. Traditionen föddes på den julianska kalenderns tid. I vissa delar har emellertid seden varit tvärtom, att ölet skall börja bryggas på Annadagen. Avsmakningen skedde därefter på Tomas-dagen, den 21 december. Kanske många tog en bägare för mycket - dagen kallades nämligen för "Tomas fylletunna".

För den som trodde på övernaturliga krafter fanns det mycket att iaktta när man bryggde öl. En vanlig sed var att hurra när jästen lades i. På sina håll, enligt Ebbe Schön (Julen förr i tiden, 1980), ropade man i stället ”hoj” eller ”hej lustig” så högt man orkade när jästen kastades i, och då skulle jäsningen gå fint. I Västergötland satte man fart på jäsningen genom att springa runt i huset.

Ölet var i Norden länge av stor betydelse för julens rätta firande. Under vikingatid kallades julfirandet rätt och slätt att ”drekka jól” under denna ”festernas fest”, som ordet ”jól” anses betyda.

Förut i gamla svenska almanackor hette dagen Marie afl. en förkortning av Marias obefläckade avlelse. Maria, mor till Jesus, hade (påven upphöjde det till en trosdogm 1854) fötts av Anna som blivit gravid av en kyss från sin dåmera 80 år gamle man Joakim.

I vissa delar av Finland sägs vädret vara möjligt att spå från Annadagen, genom uttrycket "Braskade Anna skulle det bliva kallt om julen, slaskade det, blev väderleken mild"

ADVENTSKALENDER - Lucka 8

Kategori: Vardagsliv

När andra ljuset brinner
är snart Lucia här.
Hon bjuder oss på kaffe
och bud om julen bär.

Sumpan bjöd på en fin 2:a advent när jag vaknade idag, -10° ute och en klar himmel med en sol som försöker kika fram.

Nu börjar verkligen nedräkningen, inte bara till jul utan till min ledighet. Åh vad jag längtar efter att få mysa med barnbarnet och döttrarna, bara lata dagar utan tider att passa.

 
Det är väldigt vanligt i våra hem att vi har någon typ av nedräkning som markerar hur långt det är kvar till jul. Den nedräkningstyp man har använt under en lång tid och som nu är en tradition i våra hem är ju den klassiska adventsljusstaken och adventsstjärnan i våra fönster. Den moderna nedräkningen som många barn följer är adventskalendern som har blivit väldigt populär att följa på tv, i år är det familjen Hedenhös. Även jag har en adventskalender, men min är från Bingolotto.

Idag ska jag inte göra något alls – bara vara. Men jag har ju jobb idag också - M som jag ska gå och ”natta” ikväll. Men det går bra, hon bor i huset bredvid, så jag behöver inte bege mig iväg nån längre sträcka. Jag går till henne morgon & kväll.

Mörkret tätnar i advent
och vårt andra ljus blir tänt.
Gud bevara dem som gråter.
Låt dem le och leka åter.

Avslutar dagens lucka med denna sång, den é i original och jul och advent för mig. Och DU – glöm inte släcka ljusen sen.
 

Dom dom dom… Tänd ett ljus och låt det brinna, låt aldrig hoppet försvinna det är mörkt nu men det blir ljusare igen. Tänd ett ljus för allt du tror på, för den här planeten vi bor påtänd ett ljus för jordens barn. Jag såg en stjärna falla, det var inatt när alla sov jag tror jag önskade att du var nära. För en minut sen brann den för en sekund sen försvann den det var det bara jag som såg, på radion sjöng dom om fred på jorden jag ville tro dom slitna orden. Tänd ett ljus och låt det brinna låt aldrig hoppet försvinna det är mörkt nu men det blir ljusare igen. Tänd ett ljus för allt du tror på för den här planeten vi bor, på tänd ett ljus för jordens barn åååh… Tänd ett ljus för jordens barn.

ADVENTSKALENDER - Lucka 7

Kategori: Vardagsliv

De allra flesta av oss har det oförskämt bra och kan fira jul med våra nära och kära, köpa julklappar till våra barn och frossa i julmat. För andra är julen mest en plåga; för de som är ensamma eller sjuka, de som inte har råd att köpa julmat till familjen, barnen vars föräldrar firar julen med att vara berusade. Många människor i världen kan inte fira jul alls då de är på flykt från krig eller naturkatastrofer. Vill du göra något för dem som inte har det lika bra som du finns det ett flertal organisationer du kan kontakta och stödja i deras arbete. Här finner du ett urval, men det finns naturligtvis flera.


BRIS
BRIS är en ideell organisation som lever på privatpersoners och företags goda vilja. BRIS är en partipolitiskt och religiöst obunden organisation som bistår barn som far illa. FN:s konvention om Barnets rättigheter är ett viktigt riktmärke i det arbetet. BRIS verkar som en länk mellan barn, vuxna och samhälle. Kärnan i BRIS verksamhet är Barnens hjälptelefon dit barn och ungdomar upp till 18 år anonymt och kostnadsfritt kan vända sig när de behöver stöd från en vuxen. (Källa: BRIS hemsida)

Svenska kyrkan
Diakoni är kyrkans sociala arbete. Uppdraget är att genom delaktighet, respekt och ömsesidig solidaritet möta människor i utsatta livssituationer. Diakoner och präster arbetar under tystnadsplikt. De besöker äldre och sjuka, ordnar sorgegrupper och samtalar med enskilda personer om livets glädje och besvär. Diakoni kan också innebära att kyrkan möter missbrukare och deras anhöriga för att ge stöd och hjälp. (Källa: Svenska kyrkans hemsida)

Radiohjälpen
Radiohjälpen är en stiftelse som ägs av Sveriges Television AB, Sveriges Radio AB och Sveriges Utbildningsradio AB. Stiftelsens uppdrag är att "samordna radio- och TV-bolagens insamlingsverksamhet för humanitära ändamål". Enligt stadgarna innebär detta två saker: Att samla in pengar men också att informera om varför, vilka behov som finns och hur pengarna sedan används. Radiohjälpens uppgift är att förmedla kunskap och skapa förståelse och solidaritet med behövande. (Källa: Radiohjälpens hemsida)

UNICEF
UNICEF (the United Nations Children's Fund) arbetar på uppdrag av FN för att förverkliga barns rättigheter. Sedan 1946 har vi kämpat för alla barns rätt till överlevnad, trygghet, utveckling och inflytande. Över hela jorden arbetar vi med att bilda opinion, påverka politiker, samla in pengar och skaffa fram materiella resurser för att kunna förändra barns liv. (Källa: Unicefs hemsida)

Stadsmissionen
Stockholms Stadsmissions verksamhetsidé är att "utifrån en kristen människosyn utmana och komplettera samhällets insatser för utsatta grupper. Det innebär att i handling aktivt agera för att Stockholm ska bli en mänskligare stad för alla." (Källa: Stadsmissionens hemsida)

Länkarna
Länkarna är en opolitisk, icke religiös ideell frivilligorganisation, som står öppen för alla som vill göra ett ärligt försök att komma ifrån sitt missbruk. (Källa: Länkarnas hemsida)

Barncancerfonden
Barncancerfondens uppgift är att samla in medel för att förebygga och bekämpa cancersjukdomar hos barn samt att arbeta för en bättre vård- och livssituation för cancerdrabbade barn och deras familjer. Barncancerfonden drivs uteslutande med hjälp av gåvor från privatpersoner och företag, och får inga bidrag från vare sig stat, kommun eller landsting. Sedan starten 1982 har Barncancerfonden bidragit till forskningen inom barncancer med närmare 835 miljoner kronor. (Källa: Barncancerfondens hemsida)

Röda Korset
Röda Korset är en världsomspännande organisation som arbetar med humanitärt hjälparbete. Vårt mål är att förhindra och lindra mänskligt lidande, oavsett vem det drabbar och hur det än uppstår. Röda Korset finns i nästan hela världen, med 185 föreningar i lika många länder. (Källa: Röda Korsets hemsida)

SOS-barnbyar
SOS-Barnbyar är världens största organisation som tar hand om föräldralösa och övergivna barn och ger dem ett hem, en familj och utbildning. Utöver våra barnbyar driver vi också skolor, sociala center, yrkesskolor, ungdomshus och medicinkliniker. Dessutom arbetar vi i barnbyarnas närområden med att försöka förhindra att barn överges på grund av bland annat sjukdom och fattigdom. SOS-Barnbyar är politiskt och religiöst obunden och arbetar långsiktigt för att förverkliga Fn:s barnkonvention. Omkring en miljon människor får varje år hjälp genom SOS-Barnbyar. (Källa: SOS-barnbyars hemsida)

Lions
Lions är en av världens största hjälporganisationer med 1,3 miljoner medlemmar. Medlemmarna engagerar sig ideellt i olika samhälls- och hjälpprojekt för att göra världen till en bättre värld att leva i. Lions förbättrar livskvaliteten för människor lokalt, nationellt och internationellt. Hjälpen sker från människa till människa och styrs av lokala behov, då nätverket av medlemmar i Lions finns i 200 länder. (Källa: Lions hemsida)

Plan Sverige
Plan är en av världens största och äldsta internationella barnrättsorganisationer som arbetar för att barns rättigheter erkänns, respekteras och efterlevs. Plan Sverige startade sin verksamhet 1997 och bedriver insamling i Sverige för att kunna finansiera, stödja och vidareutveckla Plans arbete för barn i utsatthet runt om i världen. På Plans kontor i Stockholm arbetar ca 50 anställda och vi har över 70 000 faddrar runtom i Sverige.
(Källa: Plan Sveriges hemsida)

ADVENTSKALENDER - Lucka 6

Kategori: Vardagsliv

Kväll ska jag ut med jobbet, vi ska på julbord på Bällstabro värdshus. Men först ska vi träffas på kontoret och ”mingla” och byta julklappar. Jag har köpt en chokladfylld julgranskula med Lasse Åberg-motiv (den med den inslagna nallen.)

Julbordet har sina rötter i vikingarnas midvinterblot, men få av rätterna på dagens julbord är från äldre tider, med dopp i grytan, julkorv och lutfisk som undantag.

Under 1900-talets början efterfrågades en allt mer perfekt jul, vilket även syntes på utvecklingen av julbordet. Husmodern lagade många smårätter som dekorerades och pyntades.

Att äta julbord på restaurang blev populärt först efter första världskriget, och serverades då från några söndagar före jul, medan det i dag kan börja serveras redan i november. Under 70-talet var det väldigt populärt bland företag att bjuda anställda på julbord.

Här är kvällens meny – jag tror jag ska bli mätt :)
 
 
• Glögg, russin, mandel, pepparkaka

KALLA BORDET
• Inlagdsill
• Senapssill
• Löjromsgravad strömming
• Skärgårdssill
• Sillsallad
• Löjromsägg,
• Skagenägg
• Varmrökt norsk fjordlax
• Kallrökt norsk fjordlax
• Gravad norsk fjordlax
• Färska räkor med majonäs
• Rostbiff
• Kalkonpastrami
• Julskinka
• Rullsylta
• Västrerbottenpaj
• Viltpaté med lingonchutney
• Rödbetssallad
• Kvibille whiskeycheddar
• Västerbottenost
• Grönmögelost
• Brie de meaux
 
SMÅVARMT
• Köttbullar
• Prinskorv
• Revbensspjäll
• Jansons frestelse
• Kokt potatis
• Rödkål

TILLBEHÖR
• Julvört, julknäcke, tunnbröd,
• skånsk senap, svensk senap,
• fransk senap, äpplemos,
• delikatessgurka, potatissallad,
• hovmästarsås, kex till ost
 
GODIS
• Ris a ́la malta, korg med nötter, pepparkakor, julgodis.

ADVENTSKALENDER - Lucka 5

Kategori: Vardagsliv

Allt fler vill dra ned på stressen inför jul och nyårshelgen. Förväntningar och alla måsten drar ned på glädjen, många väljer t.o.m. att fly utomlands för att slippa kraven.

Släkten/barnen/familjen måste få sitt. – Eller är det månne själen som ska ha sitt under helgerna? Problematiken kanske börjar och slutar med att vi romantiserar julen från barndomens samlade minnen. Vi har då en tendens att packa samman ljusglimtarna och glömma avigsidorna. Det blir en orealistisk dröm om den perfekta julen, eller om den perfekta partnern, semestern osv.

Kvinnor i 40-årsåldern lär vara mest stressade. De ska vara bullmammor, klara karriär, hålla vikten och vara allmänt vackra. De ska vara vältränade med ett rikt socialt liv och skjutsa barnen vart de än ska. Till jul ska de hålla samman släkten och se till att advent, lucia, julbak och julbord blir så att allas barndomsdrömmar infrias.

Vakna upp, kära läsare, vakna upp! Sluta att drömma om det perfekta, börja istället att närvara i ditt liv nu - det är rena drömmen. Fokusera på det centrala i att fira jul - gemenskap och värme. Till det behövs inte alla prylar och ritualer - kanske inte ens Kalle Anka?

Gör en julplaneringsguide
Skriv en lista på allt som ni behöver göra fram till jul, gärna med datum om det behövs. Ta en funderare på om det är lagom mycket tid ni lägger på julen. Hinner ni? Om inte, välj bort sånt som inte känns så jätteviktigt från listan. Här kommer några exempel på vad som kan behöva göras:

5-23 december
* Skriv inköpslista på julklappar.
* 8-9 dec, paniksäkra din lucia: funkar batterier? Passar linnet? Köp det som saknas till lucia.
* Köp frimärken om du ska skicka julkort.
* Baka pepparkakor och lussebullar. Eller köp färdigt. Jag rekommenderar: Färdiga pepparkakshus som kan monteras och dekoreras.
* 13 dec: pausa och mys!
* Gör upp en städplan, alla i familjen får ett ansvarsområde. Grundstäda, sedan får alla ansvara för sitt område fram till jul. Den som lyckas bäst får pris!
* Fram med julpynt och upp med något trevligt på dörren!
* Planera in egotid! Skriv in i kalendern!
* Köp julgran (och ställ så svalt som möjligt innan den ska in).
* Laga sådant som kan frysas in.
* Pysselkväll! Har du inga barn, ta en julefridskväll med lite glögg i soffan.
* Klä granen.
* Slå in klappar.
* Rimstuga.
* 23 dec: Häng upp julstrumpor.Koka skinkan.
* Julafton! Njut av en skön och mysig jul.
 
 
 

ADVENTSKALENDER - Lucka 4

Kategori: Vardagsliv

Denna lista har cirkulerat bland julbloggarna ett tag. Jag har ingen aning om vem som skrivit den men här är i alla fall mina svar. Vore kul om ni också skriver något i kommentarer, eller lägger ut det på er sida/blogg.
 
Vet du hur/var och med vilka du ska fira julafton i år?
Ja - nere i Skövde med mina barn och barnbarnet.

Vet du hur du ska fira nyår, i så fall hur?
Jag firar hemma i Sumpan, men vet inte hur än.

Vad önskar du dig i julklapp?
Varmluftsborste

Brukar du stiga upp och åka på julotta på juldagsmorgonen eller har du gjort det förut?
Näe det é ingen tradition vi har. En gång när jag var liten var jag på julotta, då sprang en råtta över kyrkgolvet – det é det minnet jag har därifrån.

Har du börjat köpa julklappar ännu?
Jaa, jag é nästan helt klar!

Vilken scen är bäst ur Kalles jul klockan 3 på julafton?
Tomtens verkstad och Tjuren Ferdinand.


Brukar dina julaftnar leva upp till dina förväntningar?
Ja oftast, jag har inte så stora förväntningar, det blir inte bättre än vad man gör sig.

Brukar du känna att det är skönt när julen är över?
Näe – har ingen speciell känsla efter jul

Vad är viktigast och minst viktigt på julbordet?
Skinka och sill é viktigt, minst viktigt é dopp i grytan.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Vilken julmust är godast?
Apotekarnes

Vilket glöggmärke är godast?
Blossa

Har du firat jul utomlands någon gång?
Nej

Vilken jullåt är den bästa, varför?
Oj den var svår, finns ju så många. Men jag gillar Last christmas med Wham.



Vilken julfilm är den bästa, varför?
Svårt val men Grinchen, den är rolig, mysig och har ett fint budskap och massa julstämning!

Bästa julkalender?
Teskedsgumman

Vilken artist tycker du är juligast av alla?
Bing Crosby och Carola

Har du varit Lucia någon gång?
Ja och nej, inte i skolan eller offentliga sammanhang, men hemma.


Vad är ditt bästa råd för en bra jul?
Fira utan krav och stress. Lite smart planering, då och då i lagom stora doser kan vara svaret på hur du kan få din drömjul. Den där julen då allt bara fungerar och då du inte sitter och flåsar av utmattning i ett hörn när julafton äntligen står för dörren.

ADVENTSKALENDER - Lucka 3

Kategori: Vardagsliv

Ledsen vänner, jag missade skriva gårdagens lucka. Men nu lovar jag att skriva varje dag fram till julafton...

Idag är det ”Drink a beer day” Själv dricker jag inte öl (är mer vin- och cidertypen) men eftersom jag nu skriver en julkalendder, så får jag väl lov att skriva om våra julöl iaf. :)
 
Sverige har vi bryggt helgöl sedan urminnes tider och redan i de gamla landskapslagarna förekommer ordet julöl. För 20 år sen fanns inte så många olika varianter av denna högtidsdryck, men de senaste åren har julölsutbudet i det närmaste exploderat.
 
 
Systembolaget har under de senaste åren kunnat erbjuda omkring 40 olika julöl: från den traditionella svenska julbrygd vi alla känner, via maltig brittisk ale till alkoholstinn dansk stout och julkryddad belgisk kriek. Spännvidden är enorm, och det enda dessa öl egentligen har gemensamt är att de säljs under julen – internationellt sett är julöl ett marknadsföringsbegrepp snarare än en ölstil.

Förutom julöl så var ingefärsöl det närmaste julaktiga jag kom på. Lösningen får jäsa i försluten flaska, varvid den blir kolsyrad. Ginger beer kan även framställas på samma sätt som mineralvatten, nämligen genom att kolsyra pressas in i en blandning av vatten, alkohol, socker och ingefära.

Hittade den här enkla varianten av ginger beer. Perfekt att ha i kylskåpet och plocka fram när andan faller på...


OBS - att det här inte är en dricka-bara-ginger-beer utan snarare ett drinktillbehör som kräver alhokol/sockerlag för att komma till sin rätt!

Ginger beer
2 l vatten
2,5 dl riven ingefära (lämna skalet på!)
6 cl råsocker
3 cl limejuice

Koka upp vattnet och stäng av värmen. Tillsätt riven ingefära och täck kastrullen med lock. Låt stå i 1 tim. och sila sedan (se till att pressa ut all smak ur ingefäran genom att trycka baksidan på en sked mot silen). Tillsätt limejuice och råsocker, rör runt ordentligt (tills sockret löst sig) och häll upp på flaska. Förvara i kylskåpet.

ADVENTSKALENDER - Lucka 1

Kategori: Vardagsliv

 
 
När första ljuset brinner
står julens dörr på glänt
och alla är så glada
att fira få advent.

December och 1:a advent. Men det är inte alltid advent 1/12 som många tror. 1:a advent är alltid en söndag. Den 4:e söndagen före juldagen (och inte julafton som många också tror) varje år.

Advent för många en förväntans tid, en tid då många tänder ljus. Det värmer själen i vintermörkret… Första advent är starten på julfirandet. Då tänder man det första ljuset i adventsljusstaken, äter julbord eller går på julmarknad. Det är hög tid att börja fundera ut vilka julklappar man ska ge och att börja planera julafton. Har ni några speciella adventstraditioner? Skriv och berätta i en kommentar.

Julen är inte den enda högtiden där ljus är en viktig symbol. Den judiska högtiden Chanukka är också känd som ljusets fest. Kanske det för de flesta människor, oavsett religion är så att ljuset har en särskild plats i livet. Handlar det om att människan tämjt elden, naturkraften som kan förstöra?

Nu när vi har så mycket levande ljus i våra hem, så é det bäst att du kollar säkerheten också. En olycka händer så snabbt. När olyckan är framme är det bra om brandvarnaren fungerar, är batteriet färskt? Kolla din brandvarnare för idag är det också nordiska brandvarnardagen och alla uppmanas att testa sina brandvarnare. På brandvarnardagen vill vi uppmana alla att testa sina brandvarnare, säger Räddningsverket.

Det är viktigt att ha en fungerande brandvarnare så att man får en tidig varning för att kunna agera. Vanligaste förklaringen till att människor inte testar sin brandvarnare är att man helt enkelt inte tänker på det. En annan förklaring är att man inte vet hur man gör.

Chick a Dee som är en optisk brandvarnare, utformad som fågel på en gren och piper med 85 dB när den aktiveras. Den är designad av Louise van der Veld och tillverkas i vit plast av The Initiator & Company, och den är godkänd enligt EU:s regler.


Ett enkelt tryck på knappen räcker för att testa att den fungerar. Kom ihåg att testa din brandvarnare, så kan du sova gott och vakna fort. Ju fler som testar sina brandvarnare, desto bättre! Så påminn dina nära och kära om att testa sina. Skicka ett sms eller lägg ut följande på din blogg eller facebooksida:Nästa person som får det kan bara vidarebefordra det till personer som han/ hon känner.

Sov gott. Vakna fort. Testa din brandvarnare. En fungerande brandvarnare kan rädda liv. Skicka detta sms vidare till någon som du bryr dig om.
Vinden susar i advent
och vårt första ljus blir tänt.
Barn som har det svårt i världen,
Gud bevare dem på färden.