Kaylas

SOLIG SÖNDAG

Kategori: Vardagsliv

IDAG FIRAR VI - VEGANPIZZA-DAGEN

Idag 29/1 är det veganpizza dagen, så klart ska man ha pizza då! Jag älskar att fira saker (vem gör inte det?) Idag av alla årets 346 temadagar är det veganpizzans tur! Man kan fira allt! Till och med en pizza. För veganpizzan är inte på något sätt samma sak som den geggiga skinkpizzan med kilon av lågprisost och burkchampinjoner. Du vet de där som du hittar var som helst. I varenda liten håla av Sveriges avlånga land. Nä, veganpizzan är en svårflörtad art som finns på utvalda platser. En lyxig variant, när du vet vad en pizza verkligen handlar om.

Att definiera veganpizzans ursprung är en svår uppgift. Men den kom långt innan, och har en mycket längre historia än de med ost och mozzarella. Första gången man använde ost på en pizza var faktiskt 1889. Så veganpizzan var först. Den kan se ut på mycket olika sätt. Men den tunna frasiga brödbottnen, bakat på mjöl, vatten, jäst och olivolja, toppad med tomatsås, gjord på färska tomater, vitlök, olivolja, basilika, oregano, salt och peppar är den grund, kära vänner, som alltid kommer vara pizzans fantastiska hemlighet.


Detta behöver du till pizzadegen:
•    15-20 g jäst
•    2 ½ dl vatten
•    ½ tsk salt
•    ½ dl olivolja
•    minst 6 dl vetemjöl

Om du inte har jäst hemma kan man baka med bakpulver eller torrjäst också. Här hittar du massa olika recept på pizzadeg

Gör så här:
1. Värm vattnet till 37 grader. Smula jästen i en bunke. Häll över vattnet och rör tills jästen löst sig.
2. Tillsätt resten av ingredienserna och arbeta degen. Ta så mycket vetemjöl att degen känns bra och inte kladdar.
3. Låt jäsa ca 30 minuter under bakduk. Dela degen i 4 delar, och kavla ut varje del tunt på mjölat bakbord till en rund pizzabotten.
4. Lägg på valfri fyllning och grädda i ugnen.
5. Slutligen, in i ugnen på 225 grader i 10-20 minuter.

Topping finns massor att göra. Du kan göra med banan, lök och cashew (och curry kanske). Squash, svamp, tomat, lök. Morot, squash, majs, oliver. Svamp, lök, oliver. Hacka och blanda de grönsaker du gillar helt enkelt. Pesto kan vara gott på, liksom den vegetariska tacofärsen från Santa Maria. Alternativ till fyllning på pizza

• Tomatsås (Gör en tomatsås, gärna med färsk basilika och oregano. Låt såsen koka ihop så den blir tjock och fyllig. Mixa såsen lätt, den behöver inte vara helt slätt. Låt svalna!)
• Smältbar vegansk ost (Cheezly super melting, finns i smakerna Mozzarella, Edamer och Gouda). Tofuttis skivade ost (Cheddar, Mozzarella)
• Champinjoner
• Paprika
• Lök
• Vitlök
• Tzay/sojakött
• Banan
• Jordnötter
• Tomater
• Zucchini
• Curry
• Soltorkade tomater
• Ruccola
• Kall örtsås (sojayoghurt, färska örter, salt,peppar ev, vitlök)

Annars så händer det inte så mycket här i Sumpan denna dag. Har tvättstugan på em, sen ska jag försöka ta ett varv med dammfaran oxå. Sen blir det tv-soffan ikväll, ska bla kolla på "Slaget om Sverige" det é ju frågesport - som jag älskar. Sen blir det svensk sci fi - "Äkta människor" en helt okey serie.

Vad händer när robotarna blivit så mänskliga att det knappt går att skilja dem från riktiga människor? När de till och med kan vara våra älskare? SVT:s nya storsatsning utspelar sig i en parallell nutid och följer några människor vars liv förändrats fullständigt av den nya teknologin.

I rollerna ser vi bland andra Andreas Wilson, som slog igenom i Oscarnominerade Ondskan, Eva Röse känd från filmer som Storm och Rallybrudar, Leif Andrée som i våras kunde ses i Gynekologen i Askim och Lisette Pagler, som spelar Julia i Romeo och Julia-musikalen.

Från skaparen av Tusenbröder, Lars Lundström och Kristallen-belönade samt Emmy-nominerade regissören Harald Hamrell kommer "Äkta människor". Harald Hamrell gör avsnitt 1-4 och 9-10. Övriga avsnitt regisseras av Levan Akin som tidigare regisserat Livet i Fagervik och Anno 1790. Vetenskapen har tagit fram ett mekaniserat tjänstefolk, hubotar, som är så snarlika oss människor att de kan betraktas som fullgoda substitut.

Leo (Wilson) och Niska (Röse) är två ledargestalter i en grupp vilda hubotar som kämpar för frihet. Under en flykt skadas och försvinner Leos älskade, Mimmi (Lisette Pagler) och Leo beger sig av för att leta efter henne. Samtidigt bestämmer sig familjen Engman - Inger och Johan (Pia Halvorsen och Johan Paulsen) efter många diskussioner att skaffa en begagnad hubot, något som inte visar sig vara helt problemfritt.

Dessa "varelser" väcker djup avsky och hat hos många och motståndet blir allt mer organiserat. Hängiven anhängare i en av motståndsgrupperna är lagerförmannen Roger (Leif Andrée), en frånskild man som ligger i en bitter vårdnadstvist. Han misstänker att hans ex-fru Therese (Camilla Larsson) nu lever med en hubot som till och med hans styvson Kevin börjat ty sig till.

 


LITE LITE BÄTTRE... PEPPAR PEPPAR

Kategori: Vardagsliv

IDAG FIRAR VI - NEJ INTE FIRAR KANSKE, MEN KOMMER IHÅG FÖRINTELSENS MINNESDAG



Den 27 januari är den internationella minnesdagen för Förintelsens offer och samma datum som koncentrationslägret Auschwitz befriades år 1945. FN deklarerade år 2005 denna dag som en internationell minnesdag över Förintelsens offer. Sedan år 1999 är dagen en nationell minnesdag.

Minnesdagen uppmärksammas med ceremonier, tal, fackeltåg och utställningar över hela världen i en årlig manifestation för att bekämpa intolerans, främlingsfientlighet, rasism och antisemitism. På flera platser i Sverige framträder överlevande tillsammans med barnbarn till andra överlevande.

En bra pdf-bok som berättar om detta hittar du här!

Jag själv mår lite lite bättre nu, men é långt ifrån bra. Allt känns ganska okey när man vaknar och går upp o käkar frukost. Men sen efter ett tag kommer mattheten krypande igen, huvudvärken börjar, bihålorna täpps sakta men säkert igen, och jag börjar känna mig tungandad igen... Tycker att jag proppar i mig så mycket mediciner så jag borde bli piggelin strax.


Nu har jag varit sjuk 1 vecka, så nu vill jag bli frisk. Längtar efter att få gå ut o få frisk luft, promenera runt Lötsjön, bara gå ut och strosa... Men nu har jag ingen ork alls till det. Bara tanken på ansträngningen gör mig svag. Blir ju helt slut bara av att diska här nu...


DET GÅR ÅT FEL HÅLL...

Kategori: Vardagsliv

HALVSNÖDAGEN & VÄRLDSDAGEN FÖR LEPRASJUKA

Med de två senaste årens vintrar fortfarande färskt i minnet känns den här vintern ganska beskedlig. Det är kanske för tidigt än att ropa hej redan. Förra vintern kom det stora mängder snö i februari och mars. Idag är det iaf "halvsnödagen" enligt gammal sägen. Det innebär att hälften av vinterns snö har kommit redan - och stämmer det så är i alla fall jag nöjd.  Jag önskar mig 5-10 minusgrader, sol och inte en snöflinga till . Det låter väl bra?

Nåt som inte é bra, är jag. Det går bakåt istället för framåt. Nu har jag fått ont i luftrören också, svårt med andningen. Är täppt överallt nu känns det som. Jag orkar inte ens sitta vid datorn, utan är mest liggandes i sängen eller tv-soffan.

Tillbaka till dagens temadag nu - Lepra, spetälska eller Hansens sjukdom är en infektionssjukdom orsakad av bakterien Mycobacterium leprae. Man räknar med att det finns cirka 10 miljoner leprasjuka i världen, främst i tropiska länder med låg utvecklingsnivå. Sjukdomen har tidigare funnits också i Sverige, men de få fall vi ser nuförtiden är personer med ursprung från tropikerna.

Förr trodde man att lepra var smittsam (95 % är immuna) och obotlig och de drabbade isolerades därför i spetälskekolonier. Sådana kolonier existerar fortfarande, bland annat på Filippinerna. Det har senare visat sig att sjukdomen relativt enkelt kan botas genom en långvarig antibiotikakur. Det är naturligtvis också viktigt att eventuella skador som patienterna har ådragit sig till följd av känselförlusten behandlas. Bibeln omnämner spetälska flera gånger, men det är tveksamt om det är samma sjukdom som avses.


FORTFARANDE SJUK...

Kategori: Vardagsliv

Ja nu é febern & värken i kroppen borta, men istället har jag en 7-helvetes skrällande hosta och ont i bihålorna. Jag nyser, snorar och hostar... Sicken tur att det é frufridagen idag - så jag bara kan slappa :)

Japp idag firar vi Frufridagen. Men vad i jösse namn är då det? Låter det mossigt? Man googlar – och hittar Kapten Stofils mycket upplysande sida. Om Hyland och folkstormen och 14 dagar som skakade Sverige. Det känns mycket länge sedan, men det var alldeles nyss. Lite kvinno- tv- och manshistoria.

Karusellens sista timme samsändes med TV och brukade ha omkring 5 miljoner tittare varje vecka. Frufridagen var ett inslag i radioprogrammet Karusellen 1954. Tanken var att alla husmödrar skulle få ledigt en hel dag och deras män skulle sköta hushållet och sköta barnen. Reaktionen på inslaget blev intensiv och idén skapade debatt. Tidningarna fylldes av recept och praktiska tips inför frufridagen och idrottsrörelsen undrade hur det skulle gå med tävlingar och lagsporter om männen var tvungna att laga mat och byta blöjor.


Undersökningar om hur hushållsarbetet fördelas mellan könen genomfördes inte i Sverige förrän på 1980-talet då det konstaterades att kvinnor ägnade tre gånger så mycket tid som män till hushållsarbete. Utifrån det kan man försöka föreställa sig hur fördelningen var på 1950-talet då det rådde en striktare uppdelning av hemarbetet och de flesta gifta kvinnor inte förvärvsarbetade. (Maktutredningen SOU 1990:44, s 87)

Kommersiella och ideella intressenter, tidningar och poeter - alla hade åsikter i frågan. SJ passade på tillfället att erbjuda halverat biljettpris för kvinnor, vilket blev en succé med tåg som till övervägande delen hade kvinnliga passagerare.


JAG ÄR SJUK...

Kategori: Vardagsliv

Jag brukar inte klaga, men fy f-n vad jag mår dåligt :( Ligger I sängen med feberfrossa, huvudvärk, hostar och snorar, hela kroppen värker… Influensan har kommit till Sumpan!

 

Kramens dag - En kram är en fin, värmande och vänlig gest som kan ge stöd och tröst. En kram kan vara så mycket och betyda så mycket, den 21 januari varje år firas Kramens dag. Dagen firas för att uppmärksamma kramen och dess betydelse och för att vi ska få en chans att kramas lite extra. Kramar är ju bra. Värmande, stärkande och vad jag kan komma på har de inga ohälsosamma bieffekter alls. Rena lyckopillret!

Men hur kommer det sig då att det är ganska tyst om just denna dag? Media skriker högt när det är kanelbullensdag, fettisdagen, alla hjärtans dag och liknande dagar och det pratas inte om annat. Men om kramens dag har det varit väldigt tyst. Kan det vara så att det är tyst om kramens dag helt enkelt för att kramar är gratis? De kostar inget! De behöver inte inhandlas någonstans. Inga handlare som kan sälja och tjäna pengar och därför heller ingen reklam eller mediahype kring kramens dag?

Det tål att tänkas på det där och även om jag är en av dem som förespråkar kramar varje dag för kärleken, hälsans och glädjens skull så känns just Kramens Dag som en av alla dessa "trend dagar" som bör hyllas och uppmärksammas. En dag som inte handlar om pengar utan bara om glädje och att främja folkhälsan. Så stor kram till er alla!

KRAMENS BETYDELSE
En kram är en fysisk beröring mellan två eller flera individer och är ett kärleksfullt sätt att visa uppskattning till andra i din omgivning. I vissa kulturer är kramen en hälsningsfras och det är ett vanligt sätt att visa att man blir glad av att träffa andra människor eller ett sätt att dela glädje – som när man gjort mål och kramar sina medspelare eller när man vill dela lycka med varandra, efter att fått ett positivt svar etc…

Att kramas kan alla göra och är en universal handling, ni behöver inte prata samma språk eftersom det är en faktisk handling där ni använder kroppen och kroppshandlingar som verktyg.

Kramdagen firas inte bara i Sverige utan har spritt sig ut över världen. Utomlands kallas temadagen för "National hugging day". Det finns mer information om Kramens dag här

ALLA DESSA DAGAR...

Kategori: Vardagsliv

En del är roliga, en del é knasiga och andra får oss att tänka efter...

Idag firar vi hur som helst Sten Stures ben - vid samma datum varje år, den 19 januari. Vill du veta vem Sten Sture var och varför vi firar hans ben så läs vidare…

Året var 1520, platsen var Åsundens is vid Bogesund och det hela var ett slag mellan Sverige och Danmark. På den svenska sidan stod Sten Sture den yngre med sina soldater och på den danska sidan stod Kristian Tyrann med sina. Sten Sture blev under slaget träffad av en kanonkula som totalt krossade hans knä av ett kanonskott och den svenska hären flydde i panik. Den 3 februari dog han under transport till Strängnäs på Mälarens is. Men detta var inte slutet på hans otur. I samband med Stockholms blodbad så grävdes hans lik upp av danskarna för att brännas med de övriga förrädarna! Detta var en av anledningarna till att danskarna sedan vann slaget som gjorde att de senare tog makten över Sverige.


Vi har i Sverige sedan år 1520 firat denna högtid som nu tyvärr är utdöende, vi vill därför uppmana er att den 19 januari fira vår forne konung Sten Sture och hans förlorade ben. Ni firar först genom att ni kastar kanonkulor i form av snöbollar på varandra för att sedan äta upp kanonkulorna i form av chokladbollar.

Det är en ganska ny högtidsdag, men den är på frammarsch, till och med en del konditorier har börjat uppmärksamma det hela. Det rapporteras också om att i Ulricehamn, som ju ligger vid Åsunden, har en av skolorna redan hunnit med en rejäl batalj och en del chokladbollsmumsande.

TULPANER, TEORI OCH TVÄTTSTUGAN

Kategori: Vardagsliv



Idag är det mycket här…
Måste plugga teori mest hela dan. Har körskolan måndag-torsdag, körlektioner och teori.
Tvättstugan é bokad i em. Har några maskiner att köra där. Sen ikväll blir det nog bingolotto
Om jag får tid över att gå ut och köpa en lott…

Den 15 januari varje år firar vi Tulpanens Dag. I år fyller Tulpanernas Dag 23 år.

Tulpanens dramatiska historia
Ingen annan blomma har haft så stort inflytande på politik, ekonomi och kultur som tulpanen. Den kom från Asien till Europa under 1500-talet och blev snabbt populär bland franska hovdamer såväl som bland välbärgade köpmän. Tulpanen blev de facto så populär att den i Holland orsakade hysteri och till sist börskrasch. När löken var som dyrast kunde köparen få punga ut med summor som gott och väl räckte till att köpa något av de dyraste husen i Amsterdam vid den här tiden. Den så kallade tulipomanin gjorde flera spekulanter mäkta rika och andra utfattiga. Efter kraschen stabiliserades marknaden och idag är affärsverksamheten med lökar en solid industri och tulpanen har blivit en blomma för alla.

Det finns ca 6000 olika tulpansorter i världen, varav ca 400 sorter odlas i Sverige under säsongen, som varar från januari till april. Andelen av lokalodlade tulpaner ökar varje år.

Vi svenskar är faktiskt "världsmästare" på att köpa tulpaner - ca 120 miljoner tulpaner pryder vi de svenska hemmen med varje år! Finland kommer på 2:a plats och Danmark på 3:e, så det är här i mörka Norden intresset för dessa färgglada glädjespridare är störst. Men visst ska vi väl glädja oss själva och kanske bästa vännen med en frasig bukett tulpaner?


Hur får man mest glädje av sin bukett?
Skär av ca 1 cm av stjälkarna med en vass kniv när emballaget fortfarande finns runt tulpanerna. De suger lättare upp vatten då. Sätt tulpanerna med sitt emballage i en ren vas som är väl fylld med friskt och kallt vatten och låt dem stå svalt och dra åt sig vattnet i ett par timmar. Ta sedan bort emballaget och arrangera tulpanerna. Efter ett par dagar kan man med fördel snitta om tulpanerna och byta till nytt fräscht vatten i vasen. Fyll på rikligt med kallt vatten. Tulpanerna håller sig fräscha länge om de placeras svalt. Undvik direkt solljus för längsta möjliga hållbarhet. Tulpanens åldrande påskyndas av den etylengas som frukter utsöndrar. Placera därför inte tulpanerna vid sidan av ett fruktfat.

Mer om tulpaner kan du läsa här: http://www.tulpanguiden.se/

Lite vitt iaf. Härligt mé ljus, idag é det...

Kategori: Vardagsliv

Lite vitt iaf. Härligt mé ljus, idag é det soligt.

Turbo sover i brödkorgen

Kategori: Vardagsliv

dsc00672 (MMS)

Turbo sover i brödkorgen

HAPPY BIRTHDAY ELVIS

Kategori: Vardagsliv




Det är Elvis födelsedag idag (77 år skulle han bli).  Att välja bara en låt blir svårt, men jag väljer den här. Just för att det är en mycket bra låt och ett bevis på vilken röst han hade. Refrängen ger mig alltid gåshud… Long live the king... Naturligtvis spelar jag Elvis musik, så här blir det rock and roll från morgon till kväll :)

 



Här en liten quiz om kungen, för skojs skull


GOTT NYTT ÅR

Kategori: Vardagsliv



Gott nytt år!
Klappen tungt i klockan slår.
"Nu är nyår inne"!
Tack du kära gamla år,
som så trött på tröskeln står
och är snart ett minne!
Nya år,
kom med fröjd och sol och vår
och ett tacksamt sinne!
En dikt av Elsa Beskow

Ett riktigt GOTT NYTT ÅR önskar jag er alla. Här firar vi lugnt med god mat och dricka. Lite festklädda, sminkade och fräscha. Till sist tar vi mé oss ett glatt humör, så blir kvällen lyckad. Vid midnatt går vi ut och tittar på alla fyrverkerierna. Här ser du kvällens meny hos oss i Sumpan.

Du nyår som susar med vingar av glänsande snö,
som blandar med glittrande solljus den bittraste vind
och tänder mer flammande rosor på jungfrulig kind
och kramar än hårdare bröstet på den som skall dö -
jag hälsar dig nyår med glänsande vingar av snö!

O giv att all världen till slut måtte bliva som då
när Herren ej ännu befallt någon gräns mellan vatten och land,
när ännu ej djurögat stirrat mot rymdernas blå
och ännu en svagling ej rivits av tass eller hand,
och kärleken ännu ej kommit att locka och slå -
O giv att all världen till slut måtte bliva som då!

Nyårsdikt

Ring, klocka, ring i bistra nyårsnatten
Mot rymdens norrskenssky och markens snö;
Det gamla året lägger sig att dö...
Ring själaringning över land och vatten!

Ring in det nya och ring ut det gamla
I årets första, skälvande minut!
Ring lögnens makt från världens gränser ut,
Och ring in till sanningen till oss, som famla!

Ring våra tankar ut ur sorgens häkten,
Och ring hugsvalelse till sargad barm
Ring hatet ut emellan rik och arm
Och ring försoning in till jordens släkten

Ring ut bekymren, sorgerna och nöden,
Och ring den frusna tiden åter varm
Ring ut till tystnad diktens gatularm,
Men ring till sångarhjärtan skaparglöden

Ring ut den stolthet, som blott räknar anor,
Förtalets lömskhet, avundens försåt
Ring in det rätta på triumfens stråt,
Och ring till seger mänsklighetens fanor

Ring, klocka, ring... och seklets krankhet vike;
Det dagas, släktet fram i styrka går!
Ring ut, ring ut de tusen krigens år,
Ring in den tusenåra fredens rike!