Kaylas

Halloween vs Alla helgons dag

Kategori: Vardagsliv

Oh!—fruit loved of boyhood!—the old days recalling,
When wood-grapes were purpling and brown nuts were falling!
When wild, ugly faces we carved in its skin,
Glaring out through the dark with a candle within!
 
Ur dikten The Pumpkin (1850) av den amerikanske poeten John Greenleaf Whittier (17 Dec 1807 – 7 sep 1892)
 
Halloween firas varje år den 31 oktober, oavsett veckodag. Alla helgons dag är alltid på den lördag som infaller mellan den 31 oktober och 6 november.

Halloween är dagen vi klär ut oss och knackar dörr för ”bus eller godis”. Det är dagen vi går på fest och har roligt med vänner. Man leker, skojar och dansar och diskuterar vilken utklädnad som är bäst.

Halloween är en omskrivning av all hallows even som betyder Alla helgons afton. Halloween har sitt ursprung i Irland och Skottland. Traditionen lär ha vuxit fram efter att vikingarna kommit till Storbritannien. Vikingarna firade något som kallades höstblot, då man tog farväl av ljuset och välkomnade mörkret, dvs. vinterhalvåret. Kelterna i sin tur firade Samhain, vilket är en skördefest som välkomnar vintern och tar farväl av sommaren. Man trodde att de dödas själar kunde återvända till vår värld under denna natt. Ur dessa två traditioner lär sedan dagens Halloween ha vuxit fram.


Alla helgons dag är en kristen högtid som uppmärksammar de kristna helgonen. Kopplingen till att minnas och hedra våra döda är så gott som lika gammal och ingången. Vi minns dem vi saknar och tänder ljus vid deras gravar. Vi får chansen att stanna upp och andas

För mig är Alla helgons dag viktig. Det är en av de få dagarna under året jag går till kyrkogården. Det är en av årets vackraste stunder att få promenera i mörkret genom en upplyst kyrkogård, tända mitt egna ljus i minneslunden och lämna några tankar till mina nära och kära där uppe i himmelen.

Seden att uppmärksamma helgon och martyrer på olika specifika dagar uppstod tidigt inom kristendomen, och snart även behovet av en samlingsdag för mindre betydande helgon som inte fått en egen plats i kalendern. Därför infördes en ”alla (övriga) helgons dag” för dessa.

Inom de ortodoxa kyrkorna sker firandet inte på hösten utan första söndagen efter pingst. För ortodoxa kyrkan var åminnelsedagens ursprung Alla martyrers fest, vilken firades till exempel i Antiokia. Även inom den romersk-katolska kyrkan tycks detta ursprungligen ha skett på våren. Efter Pantheons invigning till kyrka den 13 maj 608 hänsköts firandet till den 1 november. Datumet fastslogs under påven Gregorius VII.

En koppling till mer allmän minnesdag över de döda uppstod också tidigt. Detta har rötter i förkristna keltiska traditioner och övertogs sedan av de kristnade germanerna. Man trodde att de döda i samband med sommarens slut och vinterns början återvände hem och behövde vägledas med ljus och eldar, vilket lever kvar i den moderna seden att tända ljus, smycka och vaka över anhörigas gravar.

ÖVERKLAGAN TILL FK

Kategori: Vardagsliv

Det är inte lätt att vara sjuk i dagens samhälle, man måste strida och kämpa om allt. Nu ska man tydligen vara jurist oxå och kunnig och insatt i lagarna angående rätt till sjukpenning...

Fick negativt beslut om min sjukpenning förra veckan. Jag hade skrivit en bestridan, och skickat in både läkarintyg och journalkopior, men sen den 14/9 får jag ingen sjukersättning... De anser inte att jag är tillräckligt sjuk.

Hur tror dom att man ska orka? Som om man inte har nog med allt ändå. Det är bedrövligt att man ska behöva strida för några futtiga kronor, men pengarna går väl till annat förstås, och den lilla människan är inte så viktig... Men jag har rätt att skicka in en omprövan av beslutet och det har jag gjort idag.

Var hos läkare idag igen, och blev nu "tvungen" att prova att börja jobba halvtid fr.o.m nästa vecka, så får vi se hur det går... Taskigt mot arbetsgivaren oxå, med en som inte orkar utföra sitt jobb men måste, för som FK så snällt skriver - Om jag inte går tillbaka till jobb så har jag ingen sjukpenninggrundande inkomst...

Så här blev min iaf skrivelse till FK. Nu hoppas jag innerligt att det går igenom. Ska hålla både tummar och tår tills jag får svar. Annars blir det överklagan till förvaltningsrätten som é nästa steg i proceduren...

Jag och läkare - både på vårdcentralen och specialister på Neurocentrum, Karolinska sjukhuset i Solna anser att min arbetsförmåga är nedsatt med minst en fjärdedel på grund av min sjukdom. Jag är inte färdigutredd ännu.

2015-XX-XX var jag hor dr. XX Neurocentrum, Karolinska sjukhuset i Solna. Besöket bestod av undersökning, uppföljning och framtida åtgärder. Det är trigerminus-nerven som är skadad. Jag lider av neuropatisk smärta, perifer genes av kirurgiskt skada utlöst vid tandutdragning den 2015-XX-XX. Det gör att höger ansiktshalva har känslobortfall, delvis är ansiktsförlamad, bortdomnad, stel, svullen. Känns som hela höger ansiktshalva är bedövat. Detta tillstånd strålar även ner i halsen, vilket gör det svårt att svälja, då jag inte känner hur nerver/muskler arbetar. Jag biter mig väldigt ofta i kinden, har bedövningskänsla kind/käke, tunga och i halsen, har kvävningskänsla, musklerna till svalget ”låser” sig, bara några exempel av de besvär jag har.

Det beslutades bl.a. att jag ska göra en datortomografiröntgen av hals 2015-XX-XX, och börja med medicinen S. Svaret på datortomografiröntgen går till dr. XX, Neurocentrum, Karolinska sjukhuset i Solna. Därefter beslutas vidare om fortsatta åtgärder. Effekten av medicinen S visar sig först efter 3-4 veckor, så vi väntar och ser vad den ger för resultat. Vidare har vårdcentralen 2015-XX-XX beslutat att skicka remiss till käkkirurg för kontroll av tandnerven och ev. skada på den.

Mina läkare är,XX, Neurocentrum, Karolinska sjukhuset i Solna & XX Hallonbergens vårdcentral.

Mina besvär ökar då jag anstränger mig, och i mitt arbete har jag ingen möjlighet att lägga mig och vila, så som jag gör hemma under sjukskrivningen. Jag har ingen som kan avlasta mig, eftersom jag alltid jobbar ensam ute hos brukarna. Det är ofta något händer utanför schemat, och då blir det både slitigt och stressigt, många stress-relaterade faktorer inom detta jobb.

Varje person jag möter har en individuell situation och upplevelse. Ibland kommer jag i situationer där jag måste kunna fatta beslut snabbt. En kund ska ha hjälp med stödstrumporna och en annan behöver frukost. Samtidigt går larmet: Det är bråttom till en kund som ramlat. Ja dagarna kan vara mer eller mindre fyllda av oväntade händelser, och jag ska lösa strukturen så att alla kunder vid dagens slut fått den hjälp de behövde. – Det är ett stort ansvar, med många stressmoment.

Under en dag kan jag hjälpa en man med stödstrumpor, ta blodprov och smörja om hans utslag. Jag hjälper till med morgonrutinerna som att komma upp ur sängen, duscha, förbereda frukost och ge brukarna hjälp att ta sina mediciner. Sen är det återbesök på sjukhuset eller vårdcentralen. Besök till frisör eller ledsagning för att åka och köpa kläder eller dyl. Det ska tvättas, bäddas eller städas. På vägen till nästa brukare handlar jag mat och sköter post/bankärende.

Jag anser därför enligt ovan angivna skäl att Försäkringskassan gjort en felaktig bedömning av varaktigheten av min funktionsnedsättning. För det andra menar jag att utredningen är bristfällig, då inget underlag inhämtats från läkare, vare sig på vårdcentralen eller Karolinska sjukhuset i Solna.

MAKTSPELET...

Kategori: Vardagsliv

Igår började Big Brother igen… Big Brother 2015: Maktspelet. 10 deltagare som ska försöka hålla sig kvar i 10 veckor… Nytt för i år är att varje vecka får en deltagare makten i huset. Jag kan inte hjälpa det, men jag gillar det.


Årets deltagare:
Alex Flores,
Christian Sahlström,
Deborah Grace,
Linnea Wall,
Myrna Österlund,
Patricia Elmqvist,
Sasa Jensen,
Sergio "BamBam" Benvindo,
Troy James
Lina Sjöberg

 
Tittarna valde Lina till den som skulle få bli maktspelare första veckan. Hon fick som första uppdrag av Big Brother att dela ut ett straff och en belöning till 2 deltagare i huset.

Patricia fick straffet. Detta innebär att hon kommer att fick tillbringa söndagskvällen ensam och isolerad i schackrummet tills dess att Big Brother meddelar annat. Alex var den som fick belöningen. Han får ett presentkort på 4000 kr att spendera på en upplevelse.

Vill du läsa mer, kolla då in på - http://bigbrotherblogg.se/