Kaylas

EN HET GUL DJÄVUL

Kategori: Vardagsliv

Chili Devils Tongue avlades fram av Amishfolket i Pennsylvania USA under 1990 talet . Den är väldigt lik chili Fatalii - både till form och färg, men den blir mindre och fruktens ”skinn” är mycket slätare till ytan. Frukten mognar från grön till gul, den är mycket het och har en söt fruktig ton i smaken. (Fataliis smak är mera åt citrushållet). Från frö till mogen frukt tar det ca 6 månader.


Trivs i soligt fönster, uterum, växthus, utomhus i soligt och skyddat läge under sommaren. Vid odling under vinterhalvåret krävs i regel någon form av växtbelysning. Hjälp till med pollinering genom att skaka plantan eller med en liten pensel. Fleråring, beskärs på hösten, övervintras inomhus i ljust läge.

Jag har även satt citruskärnor, men vet inte om det är citron eller apelsin. Minnet é bra men det é kort. Hoppas det blir frukter på det – så jag får se vad det blir.

 
 

UTSLAGEN

Kategori: Vardagsliv

Ja man märker hur sårbar man blir av att förlita sig till teknikens under. Visst är det härligt att vi har kommit så långt i utvecklingen, men ibland är det till mer problem än till nytta. För hur mycket kostar det inte – både i tid och pengar - att reparera och få allt att fungera igen…


Utslagen av åskan har jag varit i 2 dar nu. Söndagens åskoväder ställde till en hel del. Internet la av, telefoner och tv också. Varken brickor till porten eller portkoder, porttelefon fungerade. Tur i oturen var iaf att inte strömmen gick också, så jag kunde åtminstone brygga kaffe och laga mat.
 

PRINSESSBRÖLLOP

Kategori: Vardagsliv

Solen stekte över Stockholm när Herr O’Neill fick sin prinsessa. Chris var märkbart rörd med tårar i ögonen, när kungen förde Madeleine till altaret. Hon sa ja och han I will, under vigselakten som var både på svenska och engelska.

Lilla charmtrollet Estelle stal en del av uppmärksamheten, genom att sitta på sin stol och småprata för sig själv när Victoria läste en bön för sin lillasyster. Utanför kyrkan kastade Estelle slängkyssar till de runtomkring.

Sen blev det kortege i city och båtfärd ut till Drottningholm, där bröllopsfestens hålls natten lång.

STEKANDE SOL

Kategori: Vardagsliv

Igår firade jag nationaldagen på Golfängarna… Heder åt Sundbybergs stad som anordnar allt detta gratis för oss.


Jättevarmt och soligt var det och MASSOR av folk. Jag tror hela Sumpan hade samlats där. Trångt med alla barnvagnar, picknickfiltar och grillar överallt. Sen stekte solen också massor. Jag bor ju precis bredvid, så jag gick hem och svalkade mig lite grann. Men uppträdena vill man ju se, sen tog jag lite lotter också vid tivolit – men ingen vinst…

Annars var det jobb idag också, har ju min lilla tant som ska ha sin tillsyn ett par gånger om dagen. Kvällen tillbringade jag i tv-soffan och framför datorn.
 

SLÄNGT 1 TOP

Kategori: Vardagsliv

När man rensar på utsidan, då rensar det på insidan. Antar du utmaningen? Jag gjorde det idag... Så nu kör vi 1 år framåt...

Du kan kasta eller sälja, det är upp till dig. Men 100 saker ska bort inom loppet av 1 år. Det är tanken bakom Crop100, ett projekt som vill att vi ska minska röran i livet och väcka tankar om en hållbar konsumtion.

Vad skulle du ta med dig om huset brann upp? De flesta skulle nog snabbt rycka med sig fotoalbumet och skynda sig ut ur lågorna. Den där gamla mp3-spelaren blir med största sannolikhet kvar i byrån som står i hallen.

– Det brinnande huset en bra liknelse tycker jag. Många skulle ta med sig något som har ett sentimentalt värde. Och det är lite det som är tanken bakom projektet. Vi har så mycket prylar som tynger ner oss både fysiskt och psykiskt, säger Fredrik Wass som tillsammans med Michael Kazarnowicz startat Crop100.

Crop100 är lika mycket ett projekt som det är en utmaning, och reglerna kan nästan urskiljas i namnet (crop betyder på engelska beskära). Under ett år ska den som antar utmaningen göra sig av med hundra prylar, alltså en sak ungefär var tredje dag. Det kan vara allt från en t-shirt till den där gamla datorn som bara samlar damm.

Tanken är sedan att utmanarna ska dokumentera vad de gör sig av med på sociala medier. På så sätt ska deltagarna sporra varandra att fortsätta under ett helt år.

– Utmaningen blir lite vad man gör den till. Skänker man bort en säck med kläder så kanske man blir av med 40 saker på en gång. Utmaningen går ut på att börja tänka annorlunda. Men allting blir enklare om man har en siffra att gå efter, säger Fredrik Wass.

Samtidigt vill han poängtera att utmaningen inte innefattar ett köpstopp. Det är helt okej att konsumera, så länge det sker med eftertanke.

– Det är inget fel med en modern livsstil. Men det finns en hållbarhetsaspekt. Det gäller att vara mer noggrann med sina val. Man kanske köper en dyr pryl istället för flera billiga, kvalité framför kvantitet, säger Fredrik Wass.

Han berättar att han själv påbörjade utmaningen för bara några dagar sedan, men har redan lyckats sälja två prylar. Det ena var en gammal dator han inte använde, det andra var en surfplatta.

– Jag känner redan nu att det är en befrielse. Som hur det var med surfplattan, jag hade inget riktigt behov av den. Och så tror jag att det är för många. Vi har saker som bara ligger och skräpar, och så tänker vi ”den där borde jag använda mer”. Prylarna ligger där och pockar på vårt samvete.

Kommer det inte att sluta med att man sitter där efter ett år med en tom lägenhet?
– Då kanske det har gått lite väl långt. Det var som Michael (Kazarnowicz) sade, ”utmaningen frigör tid”. Man får mer fokus på relationer och sociala interaktioner. En tom lägenhet är nog inte målet för det.

Fredrik Wass förklarar att Crop100 i första hand handlar om en mental förändring.
– När man rensar på utsidan, då rensar det på insidan, säger han.