Kaylas

Det é nåt visst mé bönder...

Kategori: Vardagsliv

 
De verkar så lugna, nästan lite sävliga. Men oftast alltid glada, charmiga och bekymmersfria. Ja jag gillar iaf programmet mycket, och kommer ligga i tv-soffan följande onsdagskvällar.
 
Nästa vecka väntar speeddejting på Sundbyholm slott. Det måste vara svårt att välja vilka man vill se på första mötet. Pär fick över 200 brev... Hur väljer man ut 10 av dem?


Programmet är en svensk anpassning av originalformatet Farmer Wants a Wife, som ger ensamma svenska singelbönder chansen att få träffa olika potentiella partner, för att senare försöka hitta sin rätta bland dessa. Programledare för samtliga säsonger har varit den före detta Fröken Sverige-vinnaren Linda Lindorff.
 
Dessa bönder får dejta å egen hand
Anders Andersson är 41 år och bor utanför Högsäter i Dalsland. Anders har tre gårdar där den första är familjegården vid Uddevalla, den andra bor han på och den tredje bor hans äldsta dotter på. På sin Kravmärkta gård föder han upp ekologiska köttdjur men han har även åkermark och skog.


Han har gift sig i sommar. Om det kan du läsa här:

Magnus Bolander är 59 år och bor i Atlingbo utanför Romakloster på Gotland. Han föder upp grisar och odlar potatis som huvudsyssla, men han har också en skock får.

Jenny Mauritzsson är 38 år och bor i Dösjebro i Skåne. Hon föder upp och tränar travhästar som hon också tävlar med.

Niklas Lorenz är 45 år och bor på Åsby gård i Hallstahammar i Västmanland. Åsby består egentligen av sex stycken gårdar som har spannmål, vall, beten, skog och köttproduktion med cirka 350 djur.

Här är de bönder vars jakt på kärleken vi får följa i tv i höst

Nils-Olof Olsson är 35 år och bor i Norra Lien utanför Koppom i Värmland. Han bedriver skogsbruk och föder upp köttdjur på familjens gård, men jobbar även på ett sågverk. Han kommer få ha fyra kvinnor boende hos sig på gården under hösten.

Marléne Ljungdahl är 27 år och bor i Välje utanför Hallen i Värmland. Gården har funnits i familjens ägo sedan 1905 och hon arrenderar den av sin far. Hon är getbonde med över 70 djur och säljer mjölken till olika mejerier som tillverkar ost. Hennes dröm om att hitta kärleken kommer vi också få följa i höst.

Mikael Carlsson är 52 år och bor i Boxholm utanför Mjölby i Östergötland. Han är köttbonde på gården som han växt upp på och ärvt av sina föräldrar. På gården finns det även höns och inhyrda hästar. Även han kommer få sällskap av fyra kvinnor på gården i höst.

Pär Eriksson är 27 år och bor på Ågårdarna i Åhn i Jämtland. Han är mjölkbonde på familjegården som funnits i släkten sedan 1918. Dessutom bedriver han skogsbruk, spannmålsodling och vall för eget bruk. Han hoppas kunna hitta sitt livs kärlek i brevhögen och kommer få gå på många härliga dejter i höst.

INDIANSOMMAR

Kategori: Vardagsliv

I hela landet är det varmare än det brukar vara den här tiden på året. I dag har det varit varmt här i Sumpan, solen skiner och i skrivande stund visar min termometer på +22,7° så visst kan jag säga att det är en riktig indiansommar här.


Sommarväder i september = Indiansommar som är en period med varmt, soligt och sommarliknande väder under hösten. Ordet indiansommar är importerat från engelskans indian summer. Uttrycket kommer av att de nordamerikanska indianerna brukade gå på buffeljakt om det var en varm och solig höst. En annan teori kopplar det till Indien och den stabila varma period som brukar följa sommarmonsunen.

Begreppet är nästan synonymt med brittsommar. En del hävdar att en brittsommar endast relaterar till varmare perioder runt den 7 oktober.

Uttrycket indian summer kan i engelskan också beteckna en lugn, trevlig eller framgångsrik tid i slutet av en period, t.ex. i slutet av en människas liv.

KÖRSLAGET

Kategori: Vardagsliv

Nu har det nästan gått 1 månad sen jag skrev här... Har haft fullt upp med jobb, hemsidan och att skriva om och lägga ut dagens tarotkort i min facebookgrupp "Kayla Tarot". Men idag blev det iaf ett inlägg här oxå :)


Körslaget é ett program jag gärna tittar på, dels för musiken och körledarna - men oxå för all den energi och glädje de sprider. De har ju sån kämpaglöd alla körerna. Här nedan ser du årets deltagare, och efter kvällens program så tyckte iaf jag att Anna Book & Wille Craaford var sämst. Bäst var utan tvekan Team Rickard.
 
  1. Dogge Doggelito, 38 är artist och multikonstnären som kommer från Botkyrka utanför Stockholm. Han firar i år 30 år som artist och är mest känd som medlem och frontfigur i gruppen The Latin Kings. Han har även bedrivit diverse andra musikprojekt och hans texter handlar ofta om samhällsproblem ur vardagslivsperspektiv, som till exempel rasism och arbetslöshet. Under mitten av 1990-talet var han en av förgrundsfigurerna i Europarådets antirasismkampanj "Alla olika, alla lika". Dogge Doggelito har dessutom varit med i Melodifestivalen, en långfilm och ett antal tv-program.

  2. Anna Book 42, är schlagerdrottningen och bloggerskan från Munkfors. Hon upptäcktes 1985 när hon deltog i SVT:s familjeserie Solstollarna. Stora genombrottet kom året därpå när hon deltog i Melodifestivalen med låten ABC. Förutom sångkarriären så har hon också arbetat mycket med dubbning av tecknade filmer och datorspel. 2006 var hon med i tv-programmet Let's dance där hon till slut hamnade på en andraplats.

  3. Wille Craaford 47, är en mångfaldigt grammisbelönad kompositör, trubadur och hiphopare från Bromma i Stockholm. 1980 fick han sitt genombrott med gruppen Just D tillsammans med Peder Ernerot och Gustave Lund. Tillsammans fick de ett antal guldskivor, grammisar och en rockbjörn 1996. Efter Just D har han även gett ut ett antal soloalbum. Wille Craaford har även fått priser som Ulf Peder Olrog-priset, Karamelodiktstipendiet och tog med Snapsviselandslaget hem VM-guldet i Helsingfors 2010.

  4. Sonja Aldén 35, är sångerska och låtskrivare och föddes i St Albans i Storbritannien. 2004 vann hon den riksomfattande musiktävlingen Schlagerstjärnan. Sedan dess har hon kunnat ses flitigt i tv, till en början som körsångare åt Shirley Clamp. 2006 tävlade hon som soloartist i Melodifestivalen och hon har även skrivit många låtar till tävlingen som bland annat The Poodles Night of passion och Shirley Clamps Att älska dig. Hon har också turnerat tillsammans med Sanna Nielsen och Shirley Clamp och vunnit en rockbjörn som Årets svenska kvinnliga artist.

  5. Andreas Weise 27,, sångare och låtskrivare, blev känd för svenska folket när han deltog i TV4:s Idol 2010 där han slutade på femte plats. Året därpå var han med i tv-programmet Let's dance. Där dansade han sig till en åttondeplats. Under 2011 skrev Andreas Weise skivkontrakt med Sony Music Entertainment och albumet gick första veckan in på plats nummer 2 på svenska albumlistan.

  6. Dansbands- och countrysångerskan Elisa Lindström 22, är mest känd från dansbandet Elisa's. 2005 ställde hon upp i Lilla Melodifestivalen med gruppen Lali och slutade på sjätte plats. Både 2011 och 2012 tilldelades hon Guldklaven i kategorin Årets Sångerska. Hon har även fått Sveriges radios specialpris för ungt uppstickarband 2011.

  7. Rickard Söderberg 38, är en av Sveriges mest framgångsrika operasångare i dag. Han är framför allt känd som tolkare av barockmusik, Mozart och Wagner, i roller som Idomeneo, don Ottavio, Lurcanio, Oronte och Loge. Han har också gett ut två album: The Perfect Man och Castrato Arias - Uncut Edition. På senare år har han börjat sjunga allt mer musikal. 2006 år fick han svenska Wagnerstipendiet, 2007 år fick han Drottningholmsteaterns Vänners stipendium och 2011 Malmö Operas Vänners stipendium.