Kaylas

HALVSNÖDAGEN

Kategori: Vardagsliv

Enligt gammal sägen ska hälften av vinterns snö ha kommit idag - och hälften kvar… Det har varit ruggigt kallt senaste veckan, - 16°/-20° grader för jämnan. Katterna och jag har spenderat den mesta tiden i tv-soffan. Jag har haft ont av min magkatarr, och igår började min hals svida oxå. Så det blir en lugn helg här i Sumpan
 

Idag uppmärksammar vi även Världsdagen för leprasjuka - Denna dag är ett viktigt tillfälle för att visa solidaritet med de bröder och systrar som lider av denna sjukdom. För det är en sjukdom, som ofta ignoreras av kommunikationsmedier, och fortfarande idag, varje år drabbar drygt 250.000 personer i världen, av vilka de flesta lever i fattiga förhållanden. Och barnen förskonas tyvärr, inte från denna sjukdom. Enligt uppgifterna från ”Raoul Follereaus italienska förening” så finns det varje år 40.000 leprasjuka barn i världen och omkring 12% av alla nya leprafall är barn under 15 år.

 

 

FRUFRIDAG

Kategori: Vardagsliv

Igår började konståknings-EM. Jag gillar att både titta på - och åka skridskor. Men nu var det många år sen jag själv åkte. Men det é fint att titta på alla piruetter och hopp. Konståkning är ju en idrott som på ett unikt sätt förenar fysisk prestation med elegans, fantasi och charm.
 

Konståkningen delas in i:
• Singelåkning
• Paråkning
• Isdans
• Synkroniserad konståkning (fd teamåkning)

I singelåkning tävlar man i ett kortprogram och ett friåkningsprogram. Kortprogrammet innehåller 8 föreskrivna element, bestående av hopp, piruetter, och stegsekvenser.
består av ett väl balanserat program av friåkningselement såsom hopp, piruetter, steg och andra sammanbindande rörelser - utförda med ett minimum av tvåfotsåkning i harmoni med den musik åkaren valt.

Paråkningen brukar betraktas som konståkningens mest spektakulära gren, främst på grund av de höga lyften och kasthoppen. Paret behöver inte alltid utföra samma rörelse eller ha kontakt med varandra hela tiden, men skall ge ett följsamt och harmoniskt intryck av att de är ett par.

Ett bra paråkningsprogram inkluderar singelåkningens element – hopp, piruetter och stegsekvenser. Dessutom måste åkarna utföra de speciella paråkningselementen – lyft, dödsspiraler, parpiruetter och kasthopp. Alla element måste utföras i samstämmighet, som är en mycket viktig komponent när paråkningen bedöms.
Kortprogrammet består av 8 föreskrivna element som skall utföras med sammanbindande steg och rörelser.
Friåkningsprogrammet är ett välbalanserat program med en variation av friåkningselement utförda i harmoni med den valda musiken.

I isdans tävlar ett par som utgörs av en manlig och en kvinnlig åkare. Där ligger fokus på fotarbetet, förmågan att uttrycka musikens karaktär och åka i takt med musiken. Danselementen som utförs är stegsekvenser, lyft och danspiruetter som alla kan ha olika svårighetsgrad. Hopp och lyft över axelhöjd är inte tillåtet. Isdansen innefattar två delar:
 
Kortdans med fastställda steg och dansmönster som utförs till utvalda musikstycken.
Fridansen komponeras till valfri musik som dock ska ha en tydlig rytm. Programmet består av en variation av olika stegsekvenser, danslyft och danspiruetter.

 
Synkroniserad konståkning (fd teamåkning) är konståkningens lagsport. Ett tävlande team består av 16 åkare på isen och upp till 4 reserver. Man tävlar med ett kortprogram och ett friåkningsprogram. Programmen består av olika element, såsom passeringar, hjul, cirklar, block och linjer, som vävs samman med olika friåkningsrörelser och steg. Även variationer i handfattningar bedöms av domarna.
 

Frufridagen skapade rabalder 1954. Debattsidor och insändarspalter svämmade över av oroliga och indignerade inlägg. Sverige delades i 2 läger - För och emot Frufridagen. I dag kan det vara lite svårt att förstå den våldsamma reaktionen.

Frufridagen var ett inslag i radioprogrammet Karusellen 1954. Tanken var att alla husmödrar skulle få ledigt en hel dag och deras män skulle sköta hushållet och sköta barnen. Reaktionen på inslaget blev intensiv och idén skapade debatt. Tidningarna fylldes av recept och praktiska tips inför frufridagen och idrottsrörelsen undrade hur det skulle gå med tävlingar och lagsporter om männen var tvungna att laga mat och byta blöjor.

Kommersiella och ideella intressenter, tidningar och poeter - alla hade åsikter i frågan. SJ passade på tillfället att erbjuda halverat biljettpris för kvinnor, vilket blev en succé med tåg som till övervägande delen hade kvinnliga passagerare.

Programledaren Lennart Hyland ledde svenska folket i en rad lekar och tävlingar – han fick männen att byta slipsar i Humlegården, han lät ett äkta par bo en vecka i ett soldattorp på Skansen, och han gjorde sångidol av en bandyspelare från Bollnäs.

Det mest omtalade inslaget i programmet var Frufridagen, då alla husmödrar skulle få ledigt en hel dag, och deras män skulle laga mat, diska, städa och sköta barnen. Idén skapade stor oro i folkhemmet och utlöste starka känslor, både positiva och negativa.

BAMSEKRAMIZAR

Kategori: Vardagsliv

Hoppas att ni alla fått kramas ordentligt idag? Idag var det ju Internationella Kramdagen - National Hugging Day (eller Kramens dag som den kallas för här i Sverige) Så jag vill ge er alla en BAMSEKRAM!

 
Det finns något i en kram.
Den värmer om hjärtat, den välkomnar oss hem.
Den gör det lättare att skiljas åt.
En kram är ett sätt att dela glädje och sorg,
eller ett sätt för en vän att visa att dom gillar dig
för att du är du.
Kramar är till för alla som vi bryr oss om.
Från mormor till din granne eller din nallebjörn.
En kram är något fantastiskt.
Den är det perfekta sättet att visa något.
Att visa kärlek som är svår att uttrycka i ord.
Det är underligt vad en kram kan göra för
välbefinnandet.
Den fungerar överallt

 
Kramdagen äger rum den 21 januari, där människor världen över kramas lite extra. En dag där du kan göra allt för att kunna sprida kärlek och värme till andra människor och få del av detta i form av beröring och närhet på både ett vänskapligt sätt och skapa möjligheter till att förgylla vardagen lite extra.

Det finns få saker som är så fina och trevliga som att kramas. Pekka och Bibbi Langer var kramandets apostlar under många år, men jag tycker inte att några direkt har axlat deras mantlar. Lite synd tycker jag, för det kramas alldeles för lite rent generellt. Det är därför läge att dela ut massa kramar idag, både irl och cyberkramar. Jag tyckte att det kan vara på sin plats en dag som denna ...


Wikipedia skriver så här om kramen: En kram är en fysisk omfamning av en annan person med armarna. Kram är en form av beröring. Kramen fyller i vissa sociokulturella sammanhang en viktig funktion vid hälsning och avsked, ofta som ett alternativ eller komplement till handskakning när detta kan kännas alltför formellt, i Sverige till exempel inom familjen eller den närmaste vänskapskretsen. Kramen kan också vara ett sätt att ge tröst och trygghet åt en annan varelse. Denna användning har stöd i vetenskapliga undersökningar om samband mellan lugn och beröring.


DAGS ATT BYTA LÖSENORD

Kategori: Vardagsliv

 

"En borttappad telefon rena guldgruvan för den illvillige"

I år kommer det bli mer vanligt att betala i matbutikerna med din mobiltelefon. Det kommer att finnas dörrlås som öppnas med mobilen. Våra bankärenden sköter vi via en mobil-app och de allra flesta har tillgång till jobbmejl och andra företags­tjänster via sin smartphone. Därför är det en smula oroande att det fortfarande slarvas med lösenordsskydd i mobilen!  Att få direkttillgång till företagshemlig­heter, nycklar och kanske även betallösningar är ju varje tjuvs dröm!

Så se till att bums aktivera ditt lösenord för att komma in i mobilen. Och om du redan gjort det – byt ditt lösenord! Det är hög tid ...
 
Idag firar vi "Lösenordsbytardagen" som instiftades av PC för Alla 2010. Huvudsyftet med dagen är att informera och påminna alla om hur viktigt det är att byta ut och ändra sina lösenord, samt att ha ett säkert lösenord. Du bör byta ut samtliga dina lösenord minst en gång per år för att undvika att det kommer i orätta händer.

Olika lösenord är olika säkra, ett osäkert lösenord kan enklare listas ut än ett säkert genom s k “Brute force” eller enkelheten att komma ihåg det. Vi rekommenderar att ni använder er av ett säkert lösenord. Ett säkert lösenord bör innehålla minst 8 tecken, minst en av dessa skall vara en gemen bokstav och minst en VERSAL. Lösenordet bör även innehålla minst en siffra och minst ett specialtecken som t ex *, %, # eller @. Lösenordet skall du aldrig skriva ner någonstans utan du bör ha ett lösenord som du kan komma ihåg, detta för att ditt dokument kan komma i orätta händer. Ett tips är att skapa ett lösenord utifrån ett ord eller en mening.


Här får du hjälp att skapa ett säkert lösenord inför Lösenordsbytardagen;
Ta en mening med minst 8 ord som du kommer ihåg, t ex “Jag tycker att det är bra med ett säker lösenord”. Denna kan du göra om genom att först ta den första bokstaven i varje ord. Du får då “jtadäbmesl”, byt ut alla å, ä, ö, ü och é mot a, o, u och e då alla sidor inte stödjer lösenord med svenska tecken. Efter detta kan du välja att byta ut vissa av bokstäverna mot siffror eller specialtecken. T ex i och l mot 1, e mot 3, a mot 4, s mot 5, g mot 6, t mot 7, g eller q mot 9 och o mot 0. Detta gör att vi får ett lösenord som kan se ut såhär “j74d4bm3s1″. Byt ut någon eller några av de gemena bokstäverna till versala och byt ut något av tecknen mot ett specialtecken t ex 5 eller s mot $ eller o eller 0 mot ¤. I slutändan har du då ett lösenord som kan se ut såhär “J74d4Bm3$1″.

Tänk på att inte använda samma lösenord på fler än ett ställe.

Du kan läsa mer om lösenord till facebook, mobiler, datorer, webbläsare, trådlösa nätverk här

ONSDAG = TVKVÄLL

Kategori: Vardagsliv

Kollade på premiären av ”Mia på Grötö” igår, gäster var; Tilde de Paula Eby, Peter Jöback & Anders Bagge. Vilket kanonprogram - så naturligt och avslappnat, och med både djup och humor. Nu blir det tv-soffan och Mia på onsdagar kl.21 hädanefter.

Anders pratade om djur och sin längtan efter barn.
 


Peter och Mia pratade om att de båda blivit utsatta för sexuella övergrepp och konsekvenserna av att komma ut med det i media.
 
 
Mia undrade hur Tilde får ihop livspusslet, med programledarjobbet och 4 barn och sambo hemma.
 

Tittade även på "Sveriges mästerkock". Leif Mannerström, Per Morberg och Markus Aujalay har nu valt ut de 12 som ska göra upp om vinsten i den 3:e säsongen.

Helena Appelqvist; Carl Bodin Svensk; Madeleine Örtbrant; Markus Fredén; Pia Norgren; Stina Patetsos; Jennie Walldén; Anders Wigh; Julien Huéber; Hanna Rehlin; Magnus Bexhed; Anders Julin

UT MED JULEN

Kategori: Vardagsliv


”Nu är glada julen slut, slut, slut
julegranen kastas ut, ut, ut
men till nästa år igen
kommer han vår gamle vän
för det har han lovat.

Förhoppningsvis är vid denna tidpunkt all julens mat, godis och tillhörande drycker slut och då kan man förmodligen också instämma i följande gamla Knutsrim:

”Slut på julen och slut på ljusen,
och slut på brännvinet i alla husen!”

Min dator é lite krasslig, jag har megaproblem att använda mitt tangentbord, kan knappt inte skriva något, det tar evigheter att skriva några rader. Bokstäverna hoppar o far över hela sidan. Så till helgen ska datorn gås igenom av Danne datadoktor :)

Annars så ska jag bara städa ut julen denna helg. Och göra en tarotläggning, det é alltid kul.