Kaylas

DAGS ATT HÄNGA UNDAN VINTERJACKAN

Kategori: Vardagsliv

Denna vecka tänkte jag skriva lite om vårmodet - det börjar ju bli tid att hänga undan vintergarderoben.

 

Ljumma vårvindar sveper in över hela landet. I butikerna färgas allt i ­pastell, vårens största trend. Vårtrenderna har redan varit här ett tag, men när utetemperaturen stiger ökar suget att stoppa undan vintergarderoben.


Här finns knappt något nattsvart, utan här trängs istället ljusa sorbetpasteller. Flera designers, som under tidigare säsonger har vältrat sig i olika nyanser av svart har bytt planhalva och transporterat sig till färger som mer påminner om sorbetsmaker. Citrongult, ljusblått, rosa och den så übertrendiga mintgröna nyansen är huvudingredienserna vårens trendpalett.

 

Pastellfärg, sportmode och mönster är vårens tydligaste trender. Jag gillar det! Det är jättefint med alla pasteller. Pastell gäller för i princip allt - kläder, skor, accessoarer, nytt för i år är att man gärna matchar pastell med pastell. Vill man vara extra trendig kan man även måla naglarna i pastell, då gärna mintgrönt.


När det kommer till skor är det pumps som gäller. Jag älskar att pumpsen kommer tillbaka. Allra hetast är klassiska pumps som är lite spetsiga, helst med en liten metallhätta längst fram.

 

Även mönster i alla dess former och färger är en stark vårtrend. Är man extra modig kan man dessutom matcha mönster med mönster. Mönstret får gärna vara grafiskt eller digitalt och väldigt färgstarkt.

 

En annan het trend är sommarkostymen - shorts med matchande kavaj. Och vill man inte ha på sig shorts kan man satsa på färgglada byxor. Färgglada jeans är jättemodernt, både pastellfärgade och jeans i starka färger, som till exempel knallrött.

 

Dagens bilder visar vårkollektionen från CUBUS

 


SOMMARTID & VÅFFLOR

Kategori: Vardagsliv


Jag har förlorat 1 timme – någon som har sett den? LER – Ja idag har ni väl inte glömt att ställa fram klockan eller?  Här i Sumpan blir det tvättstuga och våffelgräddning idag. De andra av dagens temadagar ”firar” jag inte. Senare ikväll blir det tv, måste ju se vem som åker ut i Big Brothers livesändning. Fick jag bestämma skulle både Marcel & Hanna åka ut…

 

Dagens temadagar är:
Våffeldagen
Internationella dagen till minne av slaveriets offer
Trandagen

 

Ska ni äta våfflor idag? Det ska jag – med sylt och grädde är de ju så ljuvligt goda. Våfflor har ätits sedan medeltiden. Ingredienserna kunde bestå enbart av mjöl och vatten, men under senare delen av 1800-talet började det bli lite vanligare med socker, grädde, smör och ägg i smeten. Dagens sätt att äta våfflor, med sylt och grädde till kaffet, blev modernt kring sekelskiftet 1900.

 

Det speglar ett ökat välstånd som allt fler fick del av. Det roliga är att våffelätandet inte minskat sedan dess. När vi frossar i våfflor är det förstås för att det är rasande gott. Men Jonas Engman (etnolog vid Nordiska museet) tror att svenskarnas förtjusning i våffeldagen också har att göra med kulturell och historisk identitet. – På våffeldagen blinkar vi bakåt till fattigsamhället som vi alla har rötter i, med innebörden, "vi förstår hur ni hade det", säger han.

 

Har du provat våfflor med hjortron och chèvre? Våfflor som serveras med getost blir tillsammans med hjortron en mättande efterrätt. Här får du receptet.

 

Våffelsmet:
50 gr smör
2 dl mineralvatten (eller vanligt vatten)
4 dl vispgrädde
4 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 krm salt

 

Tillbehör:
150 gr frysta hallon
½ dl honung
4 msk pressad lime
1 dl ljus sirap
2 krm mald ingefära
400 g chèvre (getost)
1 dl hjortronsylt
ev. grön karamellfärg (till limesirapen)

 

1. Våfflor: Smält smöret och låt det svalna. Vispa samman vatten, grädde, mjöl och bakpulver till en jämn smet.  Rör i smöret. Låt stå och svälla i rumstemperatur ca 2 timmar.
2. Passera hallonen genom en trådsil. Blanda hallonpuré och honung. Ställ kallt till servering.
3. Blanda limesaft, sirap och ingefära. Tillsätt ev. 1 droppe karamellfärg för färgens skull.
4. Skär osten i drygt cm tjocka skivor.
5. Hetta upp våffellaggen och häll i 1 dl smet per våffla.  Grädda några minuter tills våfflorna är vackert gyllenbruna.
6.  Servera våfflorna med hjortronsylt, hallonpuré, limesirap och getost.

 


Miljoner människor lider idag av rasism, sexuellt utnyttjande, människohandel eller tvingas arbeta under fruktansvärda omständigheter.


”Världen får skämmas för att dessa fruktansvärda brott fortgår och måste agera”. ”Låt oss hedra slaveriets offer genom att minnas deras kamp. Låt oss bära det med oss tills alla åtnjuter frihet, värdighet och mänskliga rättigheter.”

 

Från 1518 då det första slavskeppet nådde en spansk hamn till 23 augusti 1791, då upproret i Santo Domingo skakade slaveriet i dess grundvalar, gick många liv till spillo i slaveriets maskineri. Än idag vet vi inte hur många människor som gick miste om ett människovärdigt liv och blev just slavar. Men vi vet att när slaveriet officiellt upphörde i USA, 1865, förändrades levnadsvillkoren för 25 miljoner efterlevande. Denna fruktansvärda hantering av människor och den gigantiska omfattningen skapar förståelse för varför vi idag minns slaveriet som Afrikas förintelse.

 


Tran(e)dagen är en sed som har en mycket lokal prägel och förknippas med sydöstra Småland, Öland och Blekinge. När tranan kommer förebådar den vårens ankomst och dagen har då blivit så pass lång att det är ljust när man går till sängs. Därför brukar man säga att ”tranan bär ljus i säng”. Tranans ankomst finns avbildad i Olaus Magnus där tranor bär ljus i näbben. Den dagen skall man inte tända något ljus. Får tranan se att det är tänt i ett hus, där hon passerar, ansågs det i folkliga föreställningar att det skulle brinna i huset i fråga under årets lopp eller så skulle någon avlida där.

 

Under Trandagen ansågs dessutom allehanda lömska krafter vara i rörelse. Den kallades även räppadag, det vill säga början på vårkvartalet. Bonden höll reda på de 13 veckornas gång genom att räkna dem baklänges. I bondepraktikan sägs det att fryser det på denna dag skall det frysa i 40 nätter och lika mycket snö som det ligger på takets skuggsida skall bli liggande på nordvettande sluttningar till midsommar.

 

Trandagen är främst en högtidsdag för barnen här i sydöstra Sverige som otåligt väntar på tranans ankomst. Innan hon kommer på natten till den 25 mars skall barnen måla och rita tranor. Bilderna skall ställas mot fönsterrutan i varje sovrum för att locka tranan och visa att det finns barn i huset som väntar på henne. Det är viktigt att spjällen och kakelugnsluckorna är öppna i de rum, där det finns sådana. Inga dörrar skall vara stängda. Det går också bra att låta något fönster stå lite öppet så att hon kan komma in.

 

Tranan är lurig. Det är inte alltid som hon kommer på besök. Dels är hon synnerligen lättskrämd. Dels är kravet för att barnen skall få besök att de har uppfört sig ordentligt under året som gått. Tranan vet om de har skött sig eller ej. Innan barnen går och lägger sig på kvällen den 24 mars är det tillrådligt att de ställer en trana, som är målad på styvt papper och som har en bit ljus i näbben, på middagsbordet. Därefter kan de gå till sängs och vid sänggaveln kan de hänga upp sina strumpor. När de sedan vaknar på morgonen återstår att se om hon kom och vad hon lade i deras strumpor. Har de tur är strumporna fulla med godis. Ibland syns spår av henne i form av fjädrar som hon har tappat på golvet. Då kan barnen följa efter och se vilken väg hon tog. Hur länge barnen än försöker hålla sig vakna den kvällen missar de i allmänhet hennes besök. Hon kommer oftast inte förrän de sover. ”Barna skulle i säng medan solen var uppe på varferafton, annars skulle tranan göra något fult i sängen.”

 

Det har förekommit att folk har klätt ut sig till tranor i Kalmar län. De delade då ut godis till barnen medan de senare var vakna. Carl Wilhelm von Sydow skriver i sin artikel Tranan och Vårfrudagen om ett trankvällsupptåg av en barnsköterska som kom från Förlösa socken utanför Kalmar. ”Detta tillgick så att en person klädde ut sig till trana med en duk på huvudet, utdragen till en lång näbb, och med uppritade ögon. På händer och fötter voro dragna strumpor och det hela anordnat så likt en trana som omständigheterna medgåvo. Stora pappersvingar på ryggen fullbordade illusionen. Tranan kom med en ljusbit i ena handen och en käpp i den andra för att leta rätt på barnen och tvinga dem i säng. I sängen hade tranan lagt garnnystan som skulle föreställa hennes ägg. Idén var att barnen den dagen skulle gå till sängs vid dagsljus, annars skulle tranan komma och taga dem.” Von Sydow drar paralleller med tranvärpningen till de folkseder som är knutna till S:t Nicolaus ute i Europa i december månad. Än kommer han och delar ut sina gåvor, än finner barnen dem i sina skor eller strumpor, utan att ha sett honom…

 


SLÖ SLAPP FREDAG

Kategori: Vardagsliv

Världsmeteorologidagen & Nordens dag

 

Den 23 mars, uppmärksammar WMOs medlemmar världen över Världsmeteorologidagen. I år firas ”60 år i tjänst för din säkerhet och ditt välbefinnande”. I år fokuserar man särskilt på den kritiska roll som tjänster kring väder, klimat och vatten har för att säkra en hållbar framtid.



Den meteorologiska världsorganisationen har 188 medlemmar världen över, däribland SMHI. Dagen firas till minne av den 23 mars 1950, då den konvention som ledde till bildandet av WMO trädde i kraft.

Nordens dag firas 23 mars, till minne av Helsingforsavtalet som undertecknades 1962 och som utgör grunden för det nordiska samarbetet. Föreningen Norden uppmanar alla kommuner att flagga på Nordens dag och att uppmärksamma det nordiska samarbetet i kommunen. I Föreningen Norden arrangeras det nordiskt gästabud i anknytning till Nordens dag.

HÄRLIGT VARMT UTE

Kategori: Vardagsliv

Idag har det varit underbart ute, varmt & skönt. Jag har inte gjort nåt speciellt denna torsdag, förutom de vanliga vardagsbestyren som diskning, matlagning etc. Katterna har upptäckt att det börjar bli vår, de har tillbringat hela dan ute på balkongen (de tycker den é toppen nu när den blivit inglasad.)Turbo la sig i soffan och Xena tog stolen, så det blev inte nån plats över för mig...

 

 

 

Kennethdagen & Internationella vattendagen. Jag hade aldrig hört talas om Kennethdagen, men jag får väl säga grattis till min kusin nere i Skåne då... Passar på att gratta pappas särbo oxå eftersom hon fyller år.

 

 

 

 

 

Du ska vara ovanligt kreativ, ha en ständig glimt i ögat – och heta Kenneth, förstås. Vips, så har du ett brödraskap som backar dig i allt. ”En Kenneth hava alltid omtanke om Kenneth”, som det står i klubbens egen etikettbibel.

 

Kenneth fick en dag i almanackan 1993. Vi var en klunga med klipska Kennethar som ville göra något med det, säger Kenneth Selvehed, ordförande i Kennethklubben.

 

Alla som är döpta eller namngivna till Kenneth (de flesta stavningar accepteras) är välkommen att bli medlem i Kennethklubben. Föreningen som startade i Sundsvall 1993 har idag ca.1300 medlemmar och är världens största namnklubb. Lokalföreningar finns på 12 orter i Sverige. Och Kennethdagen i dag är förstås den stora högtidsdagen. Då hissar man flaggan, dricker Kennethdrinkar och käkar Kennethbakelser, och sjunger den traditionella Kennethsången.

 

Kenneth, Kennet är ett mansnamn med keltiskt ursprung med betydelsen 'vacker, skön', och har använts i Sverige sedan 1800-talet. Kenneth är den anglicerade formen av de två skotska namnen Coinneach och Cináed. De allra flesta Kenneth i Sverige är födda under en 20-årsperiod från slutet av 1940-talet till och med 1960-talet. Kenneth är den vanligaste stavningen, men Kennet förekommer också liksom stavningar med "C" i början. Även stavningar med ett "n" med "K" eller "C" i början och med eller utan "h". Ytterligare en variant är "Kennerth" med eller utan "h". Namnet är ett av många engelska namn som var populära i efterkrigstidens Sverige. Den 31 december 2007 fanns det totalt 35 241 personer i Sverige med namnet (samtliga stavningsvarianter), därav 27 kvinnor, varav 18 968 med det som tilltalsnamn, därav 19 kvinnor. Vanliga smeknamn är i Sverige Kent och Kenta, i anglosaxiska länder Kenny och Ken. (Källa Wikipedia)


 

Internationella Världsvattendagen är en temadag instiftad av FN som uppmärksammas 22 mars varje år. Dagen antogs formellt i Agenda 21 under konferensen i Rio de Janeiro 1992. Internationella Världsvattendagen hålls årligen för att fokusera uppmärksamheten på vikten av vatten och att verka för en hållbar förvaltning av världens vattentillgångar. I år är temat: ”Hållbar vattenanvändning för tryggare matproduktion”.


International Water Management Institute (IWMI) med huvudkontor i Colombo, Sri Lanka, har valts till pristagare av 2012 års Stockholm Water Prize. De får priset för sin banbrytande forskning som har bidragit till att förbättra vattenförvaltningen inom jordbruket, stärka tillgången till mat, skydda miljön och lindra fattigdomen i utvecklingsländer.

Visste du att 71% av jordens yta är täckt av vatten…



UNDERBART LJUVLIGT VÅRLIKT UTE

Kategori: Vardagsliv

Solen skiner och det é härligt varmt ute. Och jag mår riktigt bra idag! Det blir promenad runt Lötsjön sen i em. Har haft 3 killar här idag också, de fixade persienner i lägenheten. Men en sån här solig dag vill jag släppa in ljuset och njuta av vårens ankomst.

 

Temadagarna är många idag (5 st)så här följer en kort beskrivning över dem.

 

VÄRLDSPOESIDAGEN  
Världspoesidagen infaller den 21 mars och inrättades 1999 av Unesco (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization). Syftet är att uppmuntra till att läsa, skriva, undervisa och publicera poesi. Världspoesidagen firas årligen i Stockholm med en endagarsfestival där poeter framför sin poesi. 2012 har Rörelser som tema.

”Hur uppkommer rörelse i språkkroppen? Hur bringar man dikten i rörelse? Rörelse är motsatsen till stillestånd, till det frusna tillståndet, det döda. När diktaturen i Egypten föll var det en plötslig rörelse som uppstod i samhällskroppen, hur började den, var, när? Mystiska frågor som kanske inte har några svar, lika lite som rörelse i dikten kan påvisas, och pekas på, här rör den sig! Ändå upplever vi när vi läser den, att den färdas. En vilja hos de medverkande poeterna - på många vis vitt skilda i sina uttryck, är att på olika sätt ifrågasätta tanken på dikten som ”färdig” och avslutad. Även läsarens/lyssnarens position undersöks på nytt, en ofärdigare dikt kräver en mer aktiv läsare, dikten blir interaktiv.”



 

WORLD DOWN SYNDROME DAY
I dag firar vi också alla personer med Downs syndrom. Datumet är finurligt valt med omsorg, den 21:a dagen i den 3:e månaden, symboliserar den trippel av kromosom nummer 21 som personer med Downs Syndrom bär. Från och med i år är dagen även upphöjd till internationell FN-dag. Är inte en dag som denna ypperlig till att avdramatisera begreppet Downs syndrom och alla förutfattade meningar där omkring?

 

Downs syndrom är ett syndrom som beror på en kromosomrubbning. Det har sitt namn efter den brittiske läkaren John Langdon Down som år 1866 blev den första att beskriva syndromet. DS heter på medicinspråk Trisomi 21 eftersom det innebär att man har fått tre kopior av kromosom 21 istället för de vanliga två.



 

INTERNATIONELLA SÖMNDAGEN
Bland det viktigaste för god hälsa är en dito sömn. Det finns alternativ till sömntabletter och att räkna får. Prova dig fram bland örtpreparat, avslappning och nytänk. På Hälsa.se kan du läsa om hur Akupunktur, Citronmeliss, Humle, Hypnos, Johannesört, Kamomill, KBT (kognitiv beteendeterapi) Mindfullness, Teanin, Tryptofan, Valeriana eller Yoga kan hjälpa dig att sova bättre – helt naturligt.



 

INTERNATIONELLA DAGEN FÖR NOROUZ
Idag firar ca 300 miljoner människor nyår eller Norouz/Newroz. I Sverige samlar firandet över 200 000 personer, främst iranier, kurder, afghaner. Trots att Norouz/Newroz är stort är firandet kontroversiellt i Iran. I Iran inleds nyårsfirandet traditionellt med ELDFESTEN - En fest för våren, solen, ljusets återkomst och det nya året. Att fira med eld, dans och musik är en mångtusenårig tradition. Sprakande eldar, enastående artister med fantastiska uppträdanden och stora pyrotekniska shower fyller kvällen. En tradition är att hoppa över elden. Symboliskt förbränns det gamla som sägs ramla ner i lågorna när man hoppar. På så sätt lämnas plats åt det nya.



 

INTERNATIONELLA DAGEN FÖR AVSKAFFANDET AV RASDISKRIMINERING
1963 antog Generalförsamlingen genom resolution 1904 (XVIII) Förklaringen om avskaffande av alla former av rasdiskriminering. I den konstateras att diskriminering grundad på ras, hudfärg eller etnisk tillhörighet är ett svek mot FN-stadgan och ett hinder för fredliga förhållanden mellan folk.

 

1965 antogs den Internationella konventionen mot rasdiskriminering, som trädde i kraft 3 år senare. De stater som anslutit sig, åtar sig att fördöma all form av rasdiskriminering och att bedriva en politik som leder till avskaffande av alla former av rasdiskriminering. Konventionsstaterna förbinder sig oxå att skapa lagar som förbjuder rasdiskriminering, samt bekämpa fördomar som kan leda till rasdiskriminering.




VÅRDAGJÄMNING - OSTARA

Kategori: Vardagsliv

 

Idag inleder naturen sitt stora projekt för året: UPPDRAG GRÖNSKNING!


Jag ser videkissar
och jag hör fåglar som visslar
och vind som susar.
Det är bra.


(vårdikt av okänd elev i 4:e klass)

 

Vårdagjämningen är inte en dag, utan en ögonblicklig händelse som inträffar vid en bestämd tidpunkt vid olika klockslag på skilda ställen på jorden, beroende på i vilken tidszon man befinner sig.


Dag och natt är inte exakt lika långa vid vårdagjämningen. Detta förhållande inträder något dygn tidigare. Det beror på ljusets böjning i atmosfären, den så kallade atmosfäriska refraktionen. Refraktionen innebär att solen kan lysa på lite mer än halva jorden på en gång. Det medför att dagen blir längre och natten kortare än den annars skulle ha varit.

 

Detta är den punkt på året då ljuset och mörkret är lika starka, men ljuset kommer att öka. Naturen börjar vakna till liv, och man kan märka att det faktiskt är vår.

 

Vi häxor firar Ostara idag på vårdagjämningen. Om det kan du läsa i: Kayla – Vildhäxan i Sumpan

 

 

Idag firar vi inte bara vårdagjämningen utan det är också dags för den internationella Världsberättardagen, World Storytelling Day. I början av 90-talet inleddes de första stegen av denna den nya berättarrörelsen. Det är nu en stark våg av berättande över världen som faktiskt började i sin nya form i Sverige och Skandinavien. Nu berättas det traditionellt och folkloristiskt över hela världen. Där människor finns där finns berättelser. Så är det än i dag och historien och tillkomsten av nya berättelser har ingalunda tagit slut i samband med den industriella revolutionen för drygt 100 år sedan.

 

Över hela världen samlas människor den 20 mars för att berätta myter, sagor, historier ur livet, sjunga visor, framföra dikter eller berätta egna påhittade historier. Utan papper eller böcker, bara med rösten, hjärtat och minnet.

 

Precis som bondesamhället behövde sina berättelser för att orientera sig, visa värderingar och överföra kunskap så behöver dagens postmoderna samhälle, eller vad vi nu väljer att kalla det, sina berättelser. Så se dig om i din närhet på idag. Någonstans är det säkert berättarföreställningar på Världsberättardagen. I år är TRÄD det gemensamma berättartemat på Världsberättardagen. I hela världen kommer berättare och storytellers samlas med berättelser kring träd.

 

I dag blandar berättarna i berättarrörelsen rätt frimodigt ibland den gamla folkloristiska traditionen. Likt spelmän som förvaltar musikarvet, strävar berättarna efter att hålla kvar berättararvet och sätta sin samtids prägel på samma gång. Man tar också litterära nedteckningar som Bröderna Grimm, HC Andersen och berättelser från andra kulturkretsar bortom greker och romare.

 

Parallellt med den nya berättarrörelsen startade organisationsstorytelling i början av 90-talet. På sent 90-tal kom den hit till Sverige.

VÅRENS MAKEUPTRENDER

Kategori: Vardagsliv

Idag skiner solen här i Sumpan, och man märker tydligt att snart é det vår. På tisdag é det ju vårdagjämningen – eller Ostara, som vi häxor säger. Därför tyckte jag att det är passande att skriva o tipsa lite om vårens makeuptrender.

 

Huden behöver extra vård under- och efter vintern, och för att lyckas med en snygg bas är hudvård A och O. Satsa på vårdande ansiktskrämer och vitaminberikade serum för en bra grund.

 

Vårens färgskala är ljuv, krispig, dov med nyanser i mintgrönt, lavendel och ros i fokus. Naglarna forsätter vara i rampljuset och starka färger som grönt, lila och orange syns lite extra. STYLIICIOUS tipsar om vårens läckraste karameller från budget till lyx.

 

 

  1. Make Up Store Microshadow Heritage är en tropisk grönblå ögonskugga ur kollektionen Ethnic. 140: -
  2. Med gel rouget YSL Voile de Blush 01 Voile Carmin får ansiktet en frisk färg och lyster . 325: -
  3. Semi-transparenta Isadora Jelly Kiss 61 Ballerina ger mjuka, godisrosa läppar. 119: -
  4. Dior Garden Clutch Garden Party, vackra skuggor & läppglans i en fin dosa. 780: -
  5. Isadora Wonder Nail Marzipan - vårens trendfärg nummer ett. 69: -
  6. Lipgloss Wand från Make Up Store inspireras av blomster; Rose, Amaryllis och Dahlia. 145: -
  7. Mineral Eyeshadow Parma Violet från Lily Lolo är en högpigmenterad mineralskugga med fint pulvriserande mineraler. 130: -
  8. L`Oréal Color Riche Le Vernis minilack i 48 färger, 612 Green Couture blir nog en av favoriterna. 59: -
  9. Chanel Glowing Blush Harmony är en blandning av varma, mjuka nyanser. 480: -
  10. OPI inspireras av Holland och lila Dutch Ya Just Love OPI har ett fint guldskimmer. 150: -


Pastellfärger och metallicpennor! Nyanser på lack som slår stor i vår är grönt och lila, så lacken på bilden tror jag helt klart kommer bli storsäljare! I ISADORA’s vårlook Pearls of Passion finner vi vårliga pasteller! Inte så mycket pigment i dom, men det är nog meningen eftersom det ska vara en vår-look, kollektionen heter ju ändå "Pearls of Passion", så det ska ju vara lite diskret. Till årets vårkollektion har IsaDora dessutom tagit fram några nya produkter, vi hittar bland annat 4 nya läppglans Smooth ‘n Shine och 3 nya krämiga eyeliners Twist-Up Metallic Eye Pen.

 

 

OBS! Vårkollektionen finns bara att köpa i några veckor till, men från och med denna vecka släpper IsaDora ut sin nya Bronzing Look 2012 och den kommer att finnas ute i butik till och med vecka 20. Hos BUBBLEBOX kan du handla make-up, parfymer, hälsokost, naturläkemedel och mycket mer via nätet.

  1. Isadora Big Bold Mascara Svart. Supervolym direkt! djupsvarta pigment 139: -
  2. Isadora Eyeshadow Quartet 62 Rainbow Pearls. Vårens trendiga ögonskugga 129: -
  3. Isadora Glow Stick Blusher. Creme rouge med lyster 119:-
  4. Isadora Flex Tip Eyeliner Carbon Black. Supertunn spets för perfekt linje 109: -
  5. Isadora Jelly Kiss - Pearls of Passion. Vårens gloss för läpparna 115: -
  6. Isadora Armband Pearls of Passion. (Gåva vid köp av 2 produkter i Isadora Pearls of Passion)250: -
  7. Isadora Perfect Lipliner 34 Vintage Pink. Lipliner till vårens makeup 69: -
  8. Isadora Perfect Moisture Lipstick - 164 Marshmallow. Läckra vårläppar med Marshmallow 119: -
  9. Isadora Smooth´n Shine lipgloss. Ljuvlig glans till dina läppar 99: -
  10. Twist up Metallic eye pen Glittrande ögonpenna. Glittrande eyeliner för blinget i ögat 99: -
  11. Isadora Wonder nail Wide brush - Pearls of Passion 2012 trend nagellack 69: -

 

Lek med naturliga toner och färgsprakande detaljer – vårens kosmetik från H&M handlar om personlighet. Från mjukt och skuggat till uttrycksfullt och somrigt.

 

 

  1. Ett mjukgörande läppglans med fruktig doft, apelsin eller äpple – 29,50
  2. Mjukgörande läppbalsam med söt doft, smooth vanilla – 29,50
  3. Ett mjukt läppbalsam med lätt glans och söt doft - 39,50
  4. Skimrande läppglans med söt doft. Vanilla 14 ml. 29,50
  5. Ögonskugga med skimmer – 19,50
  6. Mascara med tät borste som ger fransarna volym och fyllighet – 49,50
  7. Ögonskuggor i 32 skimrande nyanser och 2 tvåsidiga applikatorer – 79,50
  8. Bronspuder ger huden en vacker färg och skimrande effekt. Användas i ansiktet och på kroppen – 59,50

 

 

Vårens 4 nya nagellack från H&M är lite större (16ml) och lite billigare (29,50kr) än deras vanliga
(City Pink, Pink Road, Orange Lane, Green Street). Riktigt snygga flaskor och färger! Thumbs up H&M!
Prova oxå deras fuktgivande ansiktsmask, chocolate – 19, 50

Upptäck nya vårlooken från DIOR. De bjuder in till fest i rosornas trädgård. Garden Party är en ny makeup kollektion med exklusiva produkter i härliga pastellfärger och rosmönster. Garden Clutch är den perfekta accessoaren med 3 ögonskuggor och 2 läppglans i ett unikt etui. Strålande nagellack med underbar rosdoft finns i mintgrönt och lila.

 

 

  1. Garden Clutch. Exklusiv palett med 3 ögonskuggor och 2 läppglans. 780 kr
  2. Addict Ultra Gloss. Utfyllande läppglans med fantastisk glans. Omedelbar utfyllande effekt. Som en tunnflytande slöja. 305 kr
  3. Ögonskuggspalett med 5 färger i harmoni. Kraftfulla färger: det blir exakt samma färg på ögonlocket som den i paletten. Krämig och jämn konsistens: lätt att applicera och bättra på. 615 kr
  4. Rouge Dior Lipstick. Klassiskt vårdande läppstift med rikt färgpigment och satinfinish. Intensiv och strålande färg. Mjukgörande och vårdande effekt. Finns i 34 st färger360 kr
  5. 3 Couleurs Eyeshadow. Ögonskuggspalett med 1 bas och 2 färger med matt och glittrig effekt. Professionell bas, creme-till-puder konsistens: ultraslätande. Ögonskuggor med dubbel effekt: textur som en andra hud. 455 kr
  6. Nagellack med lång hållbarhet och hög glans. Optimal hållbarhet. Starkare och tåligare naglar. Intensiv, strålande färg. Ny pensel med form för en lätt och snabb applicering. 260 kr

 

YVES SAINT LAURENT nya smink kollektion inför våren 2012 heter Yves Saint Laurent Candy Face Makeup Collection Spring 2012. Den är godisinspirerad med en perfekt blandning av mjuka pasteller och livfulla nyanser.

 

 

  1. Ombre 5 Lumières Palette - En begränsad upplaga med 5skimrande skuggor. De har mycket skimmer och pigment. Perfekta till både dag & kväll.
  2. Voile De Blush - Fantastisk vattenbaserande rouge. Har en transparent finish och en återfuktande formula. Det mjuka skimrande pigmentet ger huden en naturlig lyster, som kan förstärkas av skiktning av produkten. 4 nyanser kommer att finnas tillgängliga för köp, så välj din favorit.
  3. Volupté Sheer Candy - Ger glans och sinnlighet åt läpparna. Det är återfuktande som ett balsam och ger snabbt fyllighet. Den nya formulan för glosset gör att Volupte Sheer Candy blir ett med läpparna samt ger en långvarig känsla av välbehag. Glosset har olika smaker beroende på nyans och bland smakerna finner du bl.a. papaya, grapefrukt, kokos, granatäpple, björnbär och körsbär.
  4. Duo Manucure Couture - Fantastiskt duolack i färger som väcker konstnären i dig. Använd lacken som fransk manikyr eller använd ensam.
  5. Golden Gloss - Ett underbart och glittrande gloss med guldpartiklar i 24 karat.
  6. Vinyl Candy Palette - Vårens utmärkande samlarobjekt, inspirerad av en överfylld godislåda med oemotståndliga färger och texturer. Violet, rosa, svarta vinbär och krusbär: Lloyd Simmonds har skapat en harmoni av 4 Couture nyanser som påminner om godisets sockeröverdrag och söta karameller. De 4 ögonskuggorna lämpar sig för obegränsade uttryck av färg. Sofistikerade sotade ögon, intensivt förföriska, ett överflöd av YSL. Let´s rock! Det ikoniska YSL-emballaget är för säsongen klädd med ett hallonlock, en äkta Yves Saint Laurent accessoar, signerad med den guldiga YSL signaturen.

EN LÖRDAG MED TANDVÄRK... Men det sitter i tandköttet/käken

Kategori: Vardagsliv

Ja idag får jag gå på värktabletter, har en jä--a värk i överkäken. Jag HATAR verkligen att gå till tandläkare, så jag får prova ett par dar mé självbehandling, sen så får vi se...

IDAG "FIRAR" VI ST. PATRICKS DAY & KOLLEKTIVAVTALETS DAG

Iriska: Lá Fhéile Pádraig - Saint Patricks day är Irlands nationaldag som firas den 17 mars, men firas på många håll en hel vecka. Dagen firas till minne av landets skyddshelgon Saint Patrick. I bland annat USA, Kanada, Storbritannien och Irland är det tradition att ha gröna kläder på sig. Om man ser någon som varken bär gröna plagg eller accessoarer får man enligt tradition tillåtelse att nypa dem. S:t Patrick är även känd som den person som tog kristendomen till Irland.

 

Dagen är också känd som en stor festhelg runt om i världen, störst är den självklart i Dublin, men även i London och New York firas Saint Patrick’s Day rejält. En vanlig tradition är också att de som firar dagen tågar i parad. Paraden är fylld med dans och irländska sånger, och det gemensamma temat är färgen grön.

 

Paraden utmärker sig på olika sätt i världen. Chicago stad har ända sedan 1962 firat dagen genom att färga stadens flod grön, och på Fifth Avenue i New York anordnas den absolut största St. Patrick’s Day-paraden i världen. Under de senaste sex åren har en sådan parad kunnat skådas även i Stockholm. Den Svensk-Irländska föreningen håller i evenemanget och i år väntas massor att delta i den största och mest färgglada paraden någonsin i staden. Även på pubar runt om i Sverige anordnas firande av St. Patrick’s Day.

 

Allt fler svenskar har fått upp ögonen för de irländska traditionerna med både sång och dans men även mat och dryck. Maten och drycken är en viktig del av firandet. Man dukar gärna fram typiska irländska specialiteter som till exempel Irish Stew och ”Bacon and Cabbage”. Sältan i rätterna är en perfekt kombination med sötman i Guinness.

 

Följande uttryck på Gaeliska vara bra att känna till;
“Beannacht na feile Padraig ort” - Glad St. Patrick's Day
“Pionta Guinness ledde thoil"- En pint Guinness, tack!

 

Irish stew är en rätt som traditionellt på Irland tillagades med billiga, lättillgängliga ingredienser – lite enligt principen ”man tager vad man haver”. Här är ett grundrecept till 4 personer.



ca 750 gram grytbitar av nötkött                       ca 2-3 buljongtärningar
2 gula lökar                                                                2 tsk timjan
2 morötter                                                                 Färsk persilja
2 vitlöksklyftor                                                          Svartpeppar
1/2 paket bacon                                                       Vetemjöl
ca 2-3 dl Guinness                                                   Olja



Skala och finhacka lök och vitlök. Skala och skiva morötter och bacon. Vänd köttet i vetemjöl blandat med svartpeppar. Häll olja i en gryta. Stek först bacon tills de fått färg. Bryn sedan köttet och tillsätt vitlök, gul lök samt morötter. Slå över ungefär hälften av ölen när löken blivit mjuk, späd med vatten. Låt grytan koka ca tre timmar på svag värme. Späd med vatten eller öl om det blir för tjockt. Servera toppad med persilja samt med colcannon (irländskt potatismos) och en skiva irländskt sodabröd.

 

Så häller du upp den perfekta pinten:

1.      Ta ett rent pintglas
2.      Kyl ölet lagom – ett gott öl ska nästan aldrig vara iskallt då det tar bort en del av smaken
3.      Öppna ölet och håll glaset i 45 graders vinkel
4.      Häll försiktigt i ölet vid sidan av glaset och låt inte flaskan/burken röra öl eller glas
5.      Tillåt ölet att vila för att utveckla det karaktäristiskt krämiga skummet
6.      Bjud eller drick själv den perfekta pinten

 

 

Den nordiska fackliga modellen som börjar blir ett begrepp utanför norden i Europa för att den är bra både för arbetarna och för samhället. Den ger trygghet för arbetarna och ser till att den arbetslösa arbetskraften hamnar på konkurens kraftiga företag. I den nordiska modellen är kollektivavtalet en av dom bärande pelarna liksom en bra a-kassa och som gör det möjligt att leva på samma nivå under den tid man är utan arbete, utan att behöva sälja allt man har. Svenska kollektivavtal gäller i Sverige. Vi kan aldrig någonsin acceptera lönedumping och social dumping. Nu får det faktiskt vara nog! Ställ upp på manifestationen den 17 mars visa att du stödjer våra fackföreningar.

 

Kollektivavtalet är lika viktigt i dag som i fackföreningsrörelsens barndom. De anställda ska inte behöva bjuda under varandra för att överhuvudtaget få ett jobb.

 

Ett kollektivavtal är ett skriftligt undertecknat avtal mellan fackförening och arbetsgivare eller arbetsgivarorganisation, om vilka anställningsvillkor som ska gälla på arbetsplatsen. Det gäller bland annat löner, lönesättning, ersättningar, arbetstider, ledigheter, semesterlön och andra ting som parterna enats om.

 

Kollektivavtalet är juridiskt bindande för alla medlemmar i respektive organisation och är därmed lösningen på ett kollektivt problem där många står mot många. För löntagarna vore det mycket sämre att förhandla var och en för sig.

 

Men även för arbetsgivaren är det en klar fördel att bara ha ett avtal som gäller samtliga anställda. Då vet arbetsgivaren att alla anställda arbetar när avtalet är underskrivet och inga konflikter hotar produktionen så länge avtalet gäller.

 

Även de som inte är medlemmar i ett fackförbund omfattas av kollektivavtalet.


 

NU ÄR DELTAGARNA KLARA...

Kategori: Vardagsliv

Är du redo för glitter och glamour, blod, svett och tårar? Let's dance 2012 (7:e säsongen) drar igång fredag 30 mars.

 

Med vinexperten Bengt Frithiofsson är årets uppställning i "Let's dance" komplett. Han är det sista namnet som blev klart idag till TV 4:s dansprogram som sparkar igång den 30 mars, skriver Expressen.

 

Bengt Frithiofsson är äldst bland årets deltagare med sina 72 år medan 16-åriga skådespelaren Molly Nutley är yngst. I den övriga uppställningen finns bland annat en deckardrottning, en schlager-EM-vinnare, en hästbonde och en före detta supermodell.

 

Här är alla namnen i årets "Let's dance":
Sångerskan Camilla Henemark - dansar med Tobias Karlsson.
Fotbollsspelaren Anton Hysén - dansar med Sigrid Bernson.
Författaren Camilla Läckberg - dansar med Kristjan Lootus.
Skådespelerskan Molly Nutley - dansar med Calle Sterner.
Hästbonden Pär-Ola Nyström känd från "Bonde söker fru" - dansar med Jeanette Carlsson.
Sångerskan Helena Paparizou,
Fotomodellen Marcus Schenkenberg - dansar med Maria Bild.
Radioprofilen Anders Timell - dansar med Cecilia Ehrling.
Sångerskan Pernilla Wahlgren - dansar med Tobias Bader.
Vinexperten Bengt Frithiofsson – dansar med Oksana Spichak (Bild kommer senare.)

 

 

Juryn består av Tony Irving, Ann Wilson och Dermot Clemenger.

 

Huvuddomaren Tony Irving, 46 år, kommer från England men är bosatt i Sverige sedan 1993 och driver flera populära dansskolor. Under sina år som professionell dansare uppträdde Tony världen över och representerade England, USA och Sverige.
Domarmeriter: Tony är en väl ansedd nationell och internationell domare. Han är ensam i Sverige om att inneha den högsta internationella danspedagog och domarutbildningen, Fellowship, i både standard- och latindans. Han är dessutom den enda i Sverige som är godkänd internationell examinator både för danspedagoger och för domare och har domarutbildning i bugg, salsa, streetdance och disco. Tony Irving har dömt fyra världsmästerskap och han representerar Sverige för Worlds Dance Council.

 

Ann Wilson, 44 år, tävlade i den danska motsvarigheten till Let’s dance, Vild med dans, år 2004 och 2005. Ann är sjufaldig svensk mästarinna i standard- och latindans som amatör och har vunnit sju australiensiska mästerskap i standarddans som professionell dansare. Ann har även vunnit British International Rising Star Champion år 1996 och har tävlat i fyra VM och två EM-finaler i tiodans, både som amatör och proffs. Ann utbildar i dag nya danslärare för svenska danspedagogers riksförbund.
Domarmeriter: Ann är en erfaren domare som dömer alla typer av danstävlingar upp till VM-nivå. Hon är godkänd av det internationella dansförbundet och internationella amatörförbundet. Ann dömer fortfarande för Australien och har dömt i VM för både ungdom, vuxen och senior.

 

Dermot Clemenger, 39 år, kommer från Irland. Han har tidigare varit irländsk mästare i både standard och latindans och blev 1992 Closed British-mästare i latin. Dermot började dansa för Sverige 1993 och har varit svensk mästare i latin sex gånger, från 1993 till 1998. Han vann det prestigefyllda British Open Championship i latin 1993 och är fortfarande den enda som vunnit den tunga titeln som representant för Sverige. Mellan 1999-2004 turnerade Dermot som en av huvuddansarna i den berömda dansföreställningen Burn The Floor. Han har uppträtt på bland annat Radio City Music Hall (New York), Royal Albert Hall (London), Tokyo forum och även hemma hos Sir Elton John.
Domarmeriter: Dermot har WDC-licens (World Dance Council), IDSF License (International Dance Sport Federation) och IDO-licens (International Dance Organization) och är en erfaren domare på nationell och internationell nivå. Dermot har dömt i flera EM och VM, World Cup och Grand Slam-tävlingar i latin, standard, salsa och argentinsk tango. Under 2010 dömde han VM-standard i Seoul, Korea och även i SM i både standard och latin.

 

Programledare är David Hellenius och Jessica Almenäs.

 

GRATTIS PÅ FÖDELSEDAGEN

Kategori: Vardagsliv






♫ ♫ Vad är det för en dag? Är det en vanlig dag? Nej, det är ingen vanlig dag idag, för det é Connys födelsedag! Hurra! Hurra! Hurra ♫ ♫ Grattis <3






Mars månad är "yoga-månad" därför får du här lite mer övningar att träna på :)

Det kallas för medicinsk yoga och de enkla och mjuka övningarna skapar lugn och balans i kroppen. Här nedan få du tre övningar som hjälper dig till rofylld sömn. Men först hur du får en helt ny energi med skön yoga.

 

Andning med alternerande näsborrar
Sitt med rak rygg, lyft höger hand till ansiktet. Tryck höger hands tumme mot höger näsborre. Fingrarna pekar uppåt. Släpp armbågen och slappna av i axeln. Ha slutna ögon och fokus i en punkt mellan ögonbrynen. Andas långa, djupa andetag, in genom vänster och skifta sedan över valfritt finger på samma hand, tryck för vänster näsborre och andas ut genom höger. Skifta tillbaka, andas in vänster och så vidare under tio minuter. Tänk sat på inandning och nam på utandning. "Sat nam" betyder jag är sann. Avsluta med att sitta och andas både in och ut genom höger näsborre under en minut för extra energi. Ta sedan ner handen och gå vidare till nästa övning.

 

 

Ryggflex med rotlås
Håll händerna på knäna. Andas in, flexa ryggrad och bröstkorg framåt/uppåt, tänk sat. Andas ut och flexa ryggraden utåt/bakåt, tänk nam. Håll huvudet rakt med hakan stabil, axlarna förblir avspända genom övningen. Rulla över baken, känn bäckenrörelsen. Ha lugna jämna rörelser, fram och tillbaka i 3 minuter. Varje gång du kommer längst bak med krummad rygg gör du ett kort-kort rotlås på 2-3  sek. Sedan släpper du låset och flexar framåt igen. Avsluta sekvensen med rak rygg, gör ett djupt rotlås, ta ett par djupa andetag och gå där- efter vidare till nästa övning.

 

Rotlås gör du så här:
1. Andas ut all luft, håll.
2. Knip ihop slut- muskulaturen i bäckenbotten.
3. Knip ihop runt urinröret.
4. Dra in naveln.
5. Håll alla tre samman- dragningar tillsam mans i ca 10 sekunder.
6. Släpp taget och andas in igen.

 

Tips! Mjuka upp i muskulatur, leder och ligament med ryggflex. Övningen skapar samtidigt både lugn och flöde.

 

Sat kriya
Sitt på hälarna i klipp- ställningen eller på en stol, rak i ryggen, hakan lätt indragen. Fläta samman dina händer. Korsa tummarna. Höger tumme över vänster för män. Vänster över höger för kvinnor - och sedan vartannat finger hela vägen ner till lillfingret. Räta ut pekfingrarna och tryck dem mot varandra, upp mot taket. Sträck armarna så högt du förmår upp mot taket. Gör ett kort rotlås och säg högt "sat". Släpp låset och säg samtidigt "nam".

 

I denna övning sköter andningen sig själv, ögonen är slutna. Fokus i punkten mellan ögonbrynen.

 

Fortsätt på detta sätt i 3minuter. Andas sedan in. Sträck upp maximalt, varje muskel i din kropp. Andas ut, håll andan ute och gör rotlåset. Vila därefter med lugna djupa andetag under minst lika lång stund som du gjort övningen. Vid mens och graviditet hoppar du över alla rotlåsen och andas långa djupa andetag genom hela övningen i stället.

 

Kraftfullt Övningen sat kriya är en av denna yogaforms allra mest kraftfulla övningar för fullständig balans och energi.



Att vrida och vända på sig, snarka och vakna ofta är vanligt. I Sverige känner nästan varannan person sig trött. I förlängningen kan det få allvarliga följder.

 

"Vår stora folksjukdom"
11 % av den vuxna befolkningen har så svåra problem med sömnen att de skulle få diagnosen insomni. Det innebär att de har sömnsvårigheter de flesta av veckans dagar under minst senaste månaden.  Så många som var fjärde konstaterar att de vaknar för ofta eller för tidigt och nästan varannan person känner sig trött. Tröttheten beror ofta på sömnstörningar av olika slag, som att man snarkar eller har upprepade andningsuppehåll under natten, något man kanske inte själv är medveten om. Det är ett problem för många även om man inte riktigt klagar över det. För lite sömn är förenat med sänkt funktionsförmåga dagen efter. Ofta förstår man inte att det beror på störd sömn utan känner sig mest lite mosig.


Trötthet är ”vår stora folksjukdom” upplevelsen av hur pass sjuk eller frisk du är direkt kopplad till trötthetsnivån som i sin tur är kopplad till hur mycket du sover. Långvarig sömnbrist dubblerar risken för diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar. Risken att drabbas av utbrändhet och depression ökar också. Varje gång man sover för lite blir man lite nedstämd. Det är definitivt en stor del av mekanismen bakom depression.


Mellan 1994-2004 ökade sömnproblemen kraftigt. Nu har ökningen planat ut men fortfarande är alltså många drabbade. Stress är den vanligaste orsaken. På andra plats kommer oregelbundna arbetstider.

 

"Ju äldre ju piggare"
Genomsnittspersonen behöver ca 7 timmar per natt. Går man ner till 6timmar märks det inte i början men efter omkring 3 dygn med mindre sömn börjar de negativa effekterna komma.
Men sömnbehovet minskar med åldern. Mest sömn behöver tonåringar och yngre vuxna. 50-åringar är mycket piggare och fräschare.


Andningsankaret
Gör så här: Sätt dig med en kudde under sittbenen så att bäckenet lutar lätt framåt. Hitta en balans mellan buk och ryggmuskler, sänk axlarna och dra hakan lite lätt inåt. Alternativt ligg ner eller sitt på en stol.


Börja med ett par djupa andetag och landa i din kropp. Känn kroppens kontakt med underlaget, händerna i knät eller längs kroppen. Rikta nu hela din uppmärksamhet på ditt andetag. Lägg märke till var du känner din andning bäst. Det kan vara i näsan, bröstkorgen eller magen. Stanna kvar och försök att behålla din uppmärksamhet där under resten av mindfulness-meditationen. Följ varje andetag uppmärksamt. Känn hur andetaget känns när du andas in, när du andas ut och var varsam på den lilla pausen som uppstår naturligt mellan ut- och inandning.


Fortsätt på det här sättet under 5-10 minuter. När du märker att din uppmärksamhet inte längre är på din andning, för vänligt men bestämt tillbaka den. Målet är att lyckas med det, inte att uppnå frånvaro av tankar.


Effekt: Hjälper dig komma bortom den ström av störande tankar som hindrar dig från att slappna av, släppa taget och somna. Genom att du fokuserar på dina andetag lugnar du både kropp och sinne.

 


Shabd krya

Gör så här: Sitt i lätt meditationsställning med händerna i knät. Höger hand i vänster. Tryck tumspetsarna mot varandra, pekandes framåt och håll ögonen lätt slutna. Andas in genom näsan och fyll lungorna i fyra sniffar. Tänk mantrat ”sa ta na ma” i takt med sniffarna. Tänk samma mantra ytterligare fyra gånger medan du håller andan.  Andas ut genom näsan i två fnysningar och tänk ”wahe guru” i takt med de två fnysningarna. Fortsätt på detta sätt i upp till 11 minuter.


Effekt: Balanserar sinnet och gör att tankarna – och därmed även oron – stillnar. Påverkar sömncentrum i hjärnan.

Nackrullning, 3 minuter.
Gör så här: Slappna av i käkarna, låt hakan sjunka ner mot bröstet och rulla sedan hakan medsols hela varvet runt. Rita försiktigt en långsam, mjuk och kontrollerad cirkel tätt framför dig i luften med hakspetsen. Om du har spända käkmuskler, gapa varje gång du befinner dig i den övre cirkeln. Ett varv tar 10 sekunder. Efter 10-15 varv byter du riktning och gör ytterligare 10-15 varv tillbaka igen. Räta upp huvudet. Vila.


OBS! Får inte göra ont.


Effekt: Aktiverar parasympatiska nervsystemet, kroppens egna lugn och ro-respons. Verkar djupt avslappnande och kan göra dig sömnig.

 


SÖNDAG = TVÄTTSTUGAN

Kategori: Vardagsliv






Ja idag har jag tvättat här,sen blev det en sväng mé dammfaran i lägenheten oxå. Så söndagen var ingen vilodag här inte...

Men ikväll ska jag ta det lugnt. Strax é det middag här, det blir ingefärskyckling mé krispiga grönsaker.
Sen är det tv, kan ju inte missa livesändningen från Big Brother.

Idag uppmärksammar jag också Europeisk minnesdag för terrorismens offer & World plumbing day

 

Terrorism är en av dagens globala utmaningar. 11 mars är en dag för att hedra och minnas offer för terroristattacker, deras familjer och deras vänner. Den 11 mars är årsdagen av terrordådet i Madrid 2004, som dödade över 190 personer och skadade 1800. Drygt ett år senare i juli 2005 återupprepades de förfärliga händelserna i morgonrusningen i London, och förra sommaren drabbades Norge fruktansvärt.


Alla som fallit offer för illgärningar måste veta att de inte är ensamma. Det är minnesdagens styrka. Offrens röster och minnet av dem är det bästa vapnet i kampen mot terrorism. Terroristerna vill ha vår tystnad, så att samhället ska glömma det fruktansvärda de har gjort och deras brott. Men om vi fortsätter att minnas, då tvingar vi dem att ta ansvar och offrens vittnesmål kommer slutligen att bringa rättvisa, vilket är vad alla offer vill.

 


World Plumbing Day. 
Dagen är en internationell hyllning till VVS-branschens viktiga roll för hälsa och säkerhet i det moderna samhället. En stor del av VVS-montörernas stora bidrag till hälsa och säkerhet för människan har försvunnit från det allmänna medvetandet i vår moderna värld. Folk känner inte längre VVS-montörer som de en gång gjorde. Detta kan i slutändan riskera deras bidrag, framför allt i utvecklingsländer där en god VVS-montör mycket väl kan vara lika viktig för ett ungt barns överlevnad, som den läkare som behandlar en vattenburen sjukdom som kunde ha undvikits genom sund VVS, säger Russ Chaney, ordförande för World Plumbing Council, i ett videoklipp på organisationens webbplats.

World Plumbing Day den 11 mars uppmärksammas på olika sätt över världen. Det är artiklar, aktiviteter i skolor och uppvaktningar av politiker. World Plumbing Day instiftades 2009 av World Plumbing Council, dagen infaller alltid den 11 mars.

Även VVS Företagen bidrar, bland annat genom att stödja ett barnhemsprojekt i Ghana med en vattentank som fylls på med rent vatten till barnhemmet.



MELODIFESTIVALSFINAL & LÖRDAGSGODIS

Kategori: Vardagsliv

Det blev en sorgsam lördag här... Vaknade halv 11 av att telefonen ringde. Min lilla gumma satt hos veterinären och var tvungen att avliva sin katt. Hon var så ledsen, det é ju förståligt. Men hur gärna man än vill kan man inte behålla sjuka djur.


Hon var inne med katten i onsdags och då fick den behandling med dropp & medicin, sen verkade han piggare igen under torsdagen. Men igår blev han dålig igen, så det blev återbesök idag och ett stilla avsked.


Det är ju inte bara för att kostnaden é skyhög, utan vi fick tänka på kattens bästa oxå. Men jag tycker så synd om min gumma, Jason var hennes allt. När hon sen ringde igen och sa att han fått somna in, så stortjöt jag här hemma...


Men men, det får gå, så är ju livet. Så småningom kommer hon säkert skaffa sig en ny katt igen.


Annars så är det finalen i melodifestivalen som gäller här ikväll. Jag har laddat upp mé lördagsgodis = fruktsallad med glass, mandelflarn & flytande honung, choklad, torkad frukt & nötter.



”Shout it out” – David Lindgren
Sensationen från andra deltävlingen i Göteborg. Musikalartisten som både kan sjunga och ­snurra på ryggen. Ett ”Bolibompa”-nummer för vuxna människor med gymkort. På scen är 2010-talets Susanne Lanefelt lika spännande som en påstruken slipsnisse på valfri firmafest. Men låten är ett enkelt och rakt och bra reklamradiojippo från två låtskrivare som kan bli tävlingens ryggrad i framtiden.

 



”Jag reser mig igen” – Thorsten Flinck
Vissa gör långa resor under Melodifestivalen. Thorsten Flinck har på några veckor gått barfota mellan två hållplatser som ligger långt från varandra. Från att ha varit en uträknad freakshow till folkkär entertainer. Mycket tack vare den blodröda arbetarklassballaden ”Jag reser mig igen” – ett dramatiskt och laddat schlagerdrama där det låter som att Jan Malmsjö stiger upp från trottoaren efter att ha ­sovit på gatan i två år.

 




”Mystery” – Dead By April
Vad hände med gammelschlagern? Genren som var tävlingens syre och själ i flera decennier? Lugn. Schlagern är kvar. Den ser bara lite annorlunda ut. Nuförtiden kan den framföras av unga bläcktorskar med stora tatueringar och tuppkam. Lyssna på numetal-refrängen i Dead By Aprils ”Mystery”. Den är lika buggvänlig som Kikki-Bettan-Lotta. Och efter Melodifestivalen 2012 är ”growl” – sångstilen där utövarna tar i så att ögonen går sönder – det nya fredagsmyset.

 



”Why start a fire” – Lisa Miskovsky
Här finns inga krusiduller. Här finns ingen konfetti, inga eldfontäner, inte lösnaglar, no pyro och exakt noll papiljotter. När Lisa ­Miskovsky, som bland annat är en skicklig snowboardåkare från Umeå, debuterar i Melodifestivalen nöjer hon sig med två ­stora lakan och en gitarr. I den här tävlingen skulle snöängelns sparsmakade nummer kunna kallas för indie. Det låter som att Kate Bush fjällvandrar i Abisko.

 


”Baby Doll” – Top Cats
Utan rockabilly skulle den moderna pop­musiken vara betydligt tristare. Genren gav hitlistorna en könsdrift på 50-talet. Ett tonårsuppror som, nu som då, gick ut på att festa och dansa och ligga. Gene Vincent. Fantom­gitarristen Scotty Moore. Den unge Elvis Presley. Eddie Cochran. Jämfört med dem är Top Cats en... otrimmad moppe.

 




”Euphoria” – Loreen
Den inledande signalen. Det låter som att ett gigantiskt fartyg närmar sig i nattdimman. Första versen där musiken växer fram bakom Loreens röst. Den första refrängen som flyger upp i luften som nyårsraketer. Stamningen ”ah-ah-ah”, kanske den enskilt viktigaste detaljen som gjort låten till en hit. Breaket mot slutet. Snöfallet. Och när det mangainspirerade numret kulminerar i en smattrande technofinal... Klubbmusik brukar sällan ha så här mycket hjärta och själ, framför allt inte i Melodifestivalen.

 



”Soldiers” – Ulrik Munther
Munther skulle kunna väcka moderskänslor hos murgröna. Medan tonårsflickor och tonårspojkar säkert känner nåt helt annat i sina hjärtan. Musiken är en blandning av munspelspop och krigsmarsch. Eller Andreas Johnson och Martikas ”Toy soldiers”. Men låten skulle kunna vara ett bortglömt albumspår på en bortglömd skiva med en bortglömd ”Idol”-artist.

 


”Mirakel” – Björn Ranelid och Sara Li
I Leksand var de duon som överraskade alla – uträknade som ett skämt tog de revansch med en direktbiljett till final. En poetisk text till suggestiv musik som är i harmoni med orden. Aldrig har en artist och ett nummer fått så stor medial uppmärksamhet i Melodifestivalen som när det avslöjades att författaren Björn Ranelid, tillsammans med före detta Caracola-medlemmen Sara Li, skulle tävla i år. Men med en eurodiscolåt med poetry slam-inslag tog den udda duon sig till final och ikväll tävlar de i Sveriges största golfboll.

 



”Why am I crying?” – Molly Sandén
Vilket annat år som helst skulle Molly Sandén ha varit en av finalens största favoriter. ”Why am I crying” är en av de bästa powerballaderna som ställt upp i tävlingen de senaste tio åren. Men 2012 tävlar Molly mot Danny och Loreen och Thorsten,”oj, oj, oj”-kungen från Skåne och kommer lite i skymundan. ”Why am I crying” skildrar ilskan och smärtan efter att nåt fanskap har krossat ens hjärta. Välkommen till vuxenlivet, Molly. Var lugn. Det blir faktiskt värre.

 



”Amazing” – Danny Saucedo
Tävlingen behöver artister som Danny Saucedo – artister som går ”all in”, plus moms. ”Amazing” är ett fenomenalt skrytbygge. ­Musiken är en ”dannyfierad” version av ­Swedish House Mafias ”Save the world”. Och numret är bokstavligt talat ett självlysande ­bevis för hur mycket Melodifestivalen har ­utvecklats på tio år. Titta på breaket när ­Danny upphäver tyngdlagen. Jämför sedan med ­Afrodites vinnarbidrag från 2002...




Så här säger DN:s Hanna Fahl om kvällens finalister:

1. "Shout it Out" – David Lindgren
Den kamrerliknande musikalmannen med grannpojksutstrålning kom från ingenstans (eller, från en krogshow där han spelar gossversionen av Ledin, om man ska vara noga) och gjorde deltävlingssuccé. Låten är en simpel och lättsmält effektiv dansdänga. Men finalen är full av unga artister med radiohitambitioner, och Lindgrens trevlighetsaura räcker nog inte för att slå favoriterna även om den är så intensiv att man vill gifta bort sin förstfödda med honom på spek.

 

2. "Jag reser mig igen" – Thorsten Flinck & Revolutionsorkestern
Åh, det inre kaos som måste ha utspelat sig i tusentals svenska små barnahjärnor i det ögonblick då den plågade kallsvettigt kraxande skådespelaren slog ut Sean Banan i Andra chansen förra helgen. Det är i fullkomligt oförutsägbara stunder som den man älskar Melodifestivalen lite extra mycket. Flincks framför sin barfota kampsång för samhällets udda existenser med stor trovärdighet, och har uppenbart slagit an en sträng hos tittarna.

 

3. "Mystery" – Dead By April
Kudos till den som kom på idén att pryda schlagerscenen med en bondagerigg/medeltida tortyrkammare. Det ger Dead By Aprils growlande en extra nyans av avgrundsvrål, och dessutom är det ju alltid festligt med omotiverad ondska i Melodifestivalsammanhang (se även: Nordmans häxbränningsshow 2008). De senaste åren har det funnits en självklar och nästan obligatorisk plats för ett rockbidrag i finalen, men de brukar inte ha något att göra med slutstriden.

 

4. "Why Start a Fire?" – Lisa Miskovsky
Ibland underskattar man svenska folkets kärlek till det lågmälda. Jag gjorde det definitivt, och blev mäkta förvånad när Miskovskys komplexa låtbygge och minimalistiska scenshow bestående av två dansare i lakan tog sig direkt till final. Men en stor del av Sverige består av transportsträckor, och Miskovskys snygga midtemposkapelse är som gjord att köra bil till. Företrädelsevis ensam mitt i natten, med tillbehör såsom kallnat kaffe i pappmugg.

 

5. "Baby Doll" – Top Cats
Just när man tror att ett band inte kan bli mer övertaggat drar sångaren Jon Kleppenes ut sitt övertaggade leende ytterligare några millimeter över kinderna. Jag har personligen svårt för den här typen av spänd energi. Den gör mig nervös. Men det är samtidigt lätt att föreställa sig hur landets dansbanor exploderar i ett orgiastiskt brylcremesklimax när Top Cats kör ”Baby doll” ytterligare en gång som extranummer på sommarturnén.

 

6. "Euphoria" – Loreen
Loreen är så vinsttippad att det knappt är spännande. Man gillar ju häxestetiken och Joey Ramone-luggen. Bara det att hennes koreografi innehåller ett krabbliknande bredbent sidotrippande över fyrameterspodiet är värt en egen liten applåd, och dessutom namndroppar hon soundtracket till ”Terminator” i intervjuer. Det enda som hindrar en promenadseger är väl om den internationella juryn blir förvirrad av hennes light-avantgardistiska framtoning.

 

7. "Soldiers" – Ulrik Munther
Han är så gullig att han ser tecknad ut, han är obestridligen begåvad, och gör han rätt val framöver kan han ha en grym karriär. Den här låten är dock rätt blek. Försöket att bygga stämning med tunga bastrummor och militärmetaforer faller platt. Det är för murrigt och otydligt, och att han placerats mellan Loreen och Ranelid hjälper inte.

 

8. "Mirakel" – Björn Ranelid feat. Sara Li
Överraskningseffekten och surrealismen har runnit av numret, och nu kvarstår en habil eurodiskodänga med kultpotential. Jag har nåtts av rapporter om att barn börjat citera låttexten på skolgårdar. Det gör mig vagt orolig för kommande generationers mentala hälsa, men å andra sidan gjorde ungarna ”Stefan & Christer”-imitationer på mitt lågstadium och vi fick inga bestående men.

 

9. "Why Am I Crying?" – Molly Sandén
Vi mindes henne som brådmogen barnstjärna i tantiga långklänningar som sjöng P 4-hits, men plötsligt stegade en re-brandad Molly Sandén ut på Melodifestivalscenen i heta brallor och med ny blick i ögonen. Låten är perfekt för henne: en ballad som lyckas vara känslosam och nervig utan att bli lökig och gammeldags. Hon är ingen ESC-vinnare, men det vill hon nog inte heller vara.

 

10. "Amazing" – Danny
Han blev bestulen på segern förra året, laddade om med högteknologisk dräkt och danshit, och allt pekade på att årets final skulle vara hans schlagerkaka att svälja hel. Men så hände Loreen. Dessutom hände Dannys nervösa falsksång. Men refrängen är suverän och shownumret det bästa i modern Melodifestivalhistoria. Om Saucedo skärper sig och flirtar upp jurygrupperna är han fortfarande med i slutstriden.

 

Melodifestivalspåkulan har sagt sin sak! Den här låten vinner i Globen/Finalen?
Jag tror att det blir mycket jämnt men det kommer att handla om två låtar. Men det finns låtar som kan blanda sig i. Här kan ni se vilka Spåkulan tror blir juryns och svenska folkets favorit och slutställningen. Årets final är hur blandat som helst och kan bli jämnt om inte favoriterna håller. Se vem Melodifestivalspåkulan tror vinner och får åka till Baku. Så här blir det enligt Melodifestivalspåkulan;


Hur jag tror hur ställningen är efter Internationella juryn poäng;

1. Loreen
2. Danny
3. Dead By April

4. Molly Sandén
5. Lisa Miskovsky
6. David Lingren
7. Björn Ranelid & Sara Li
8. Thorsten Flinck…
9. Ulrik Munther
10. Top Cats

 

Hur jag tror det blir som får flest röster av svenska folket;

1. Loreen
2. Danny
3. Molly Sandén
4. Lisa Miskovsky
5. Thorsten Flinck
6. Björn Ranelid & Sara Li
7. Dead By April
8.Top Cats
9.David Lindbergh
10.Ulrik Munther

 

Hur det blir totalt i slutsällningen vem som vinner och blir 10;

1. Loreen - Euphoria
2. Danny -Amazing
3. Molly Sandén - Why am I crying
4. Dead by April - Mystery
5. Lisa Miskovsky - Why start a fire
6. Björn Ranelid & Sara Li - Mirakel
7. Thorsten Flinck. – Jag reser mig igen
8. Top Cats - Baby Doll
9. David Lindgren - Shout it out
10. Ulrik Munther - Soldiers


Kan Skrälla ikväll Loreen har det snackas mycket om denna vecka om sjukdom och att hon skall vinna och det har gått så långt att man kan tippa på vem som skulle vinna om hon inte var med. Men räkna inte bort Danny och Skrällen Molly tror att de kan skrälla om man tar under toppen så är det David som kan komma högre och kanske kan ta Dannys röster.

 

Under deltävlingarna har våra telefonröster avgjort hela resultatet. När finalen ska avgöras i idag tillkommer de 11 internationella jurygrupperna. Länderna som medverkar är utvalda på förhand av SVT.

 

De representerar en mix av öst, syd och väst. Det är dessutom så att de är intresserade och tycker genuint mycket om vår tävling, och de har förståelse för och vet att vi tar det på stort allvar, säger producenten Christer Björkman.

 

Här är länderna som är med och avgör finalen:

  • Belgien
  • Bosnien
  • Storbritannien
  • Estland
  • Frankrike
  • Cypern
  • Irland
  • Malta
  • Norge
  • Tyskland
  • Ukraina

På samma sätt som i Melodifestivalen 2011 kommer den procentuella andel tittarröster som varje bidrag får att avgöra bidragets antal tittarpoäng. Tittarna har lika många poäng att dela ut som de internationella jurygrupperna tillsammans.


TILL DOKTORN IDAG....

Kategori: Vardagsliv

 

 

 

 

 

Ja jag var tvungen att ringa och få en tid för min onda mage nu. Har haft jätteont i 4 dagar nu. Så jag ringde VÅC i morse och fick en tid kl. 13:30 - hoppas det inte é nåt jätteallvarligt.



Så min helg blir lugn, ska försöka kurera mig. Sen får man ju inte missa melodifestivalsfinalen i morgon


 

 

 

 

 

Efter flera år av blygsamma placeringar visade Eric Saade i fjol var skåpet skulle stå. Med sitt bidrag ”Popular” tog han Sverige till en tredjeplats i Eurovision Song Contest i Düsseldorf – vår bästa placering sedan Charlotte Perrelli knep vinsten tolv år tidigare (1999). Kommer någon av årets tävlande att kunna ta oss hela vägen?

 

David Lindgren och Lisa Miskovsky skrällde sig båda in i Melodifestivalens final. Medan alla blickar riktas mot storfavoriten Loreen har de ett strålande tillfälle att smyga sig fram och överraska igen.

 

Han gled in i tävlingen lite som på ett bananskal när Anna Järvinen plötsligt hoppade av. Med ”Shout it Out ” (en låt som ratats av Danny Saucedo) plockades David Lindgren in i Melodifestivalens andra deltävling, bland schlagerrävar som Andreas Lundstedt och Sonja Aldén.Ingen tog egentligen någon större notis om den okände musikalkillen. Förrän han gick och vann.

 

Även i delfinalen i Malmö talades det om en skräll. Där var det Lisa Miskovsky som överraskade med att gå direkt till final. Ingen hade räknat med att hennes stillsamma "Why start a fire" skulle placera sig före favorittippade hårdrockarna Dynazty, Eurovisionvinnaren Charlotte Perrelli eller duon Christer Sjögren och Lotta Engberg. Inte ens hon själv. Men när man inte förväntar sig någonting så känns det som att det blir extra roligt.

 

Fast udda som jag är, så gillar jag Björn Ranelid & Thorsten Flinck bäst.


ANSTÄLLNINGSINTERVJU

Kategori: Vardagsliv

Ska iväg på en anställningsintervju här strax. Så håll tummarna. Det gäller ett jobb som undersköterska på ett vårdboende. En timanställning och sommarjobb. Det é inte mitt önskearbete, men det ligger nära till hemifrån, 20 min med buss.

 

Idag är det INTERNATIONELLA KVINNODAGEN, det vet ni säkert. Men vet ni att det också är VÄRLDSNJURDAGEN? En väldigt viktig dag, och jag tycker den är viktig att uppmärksamma. Jag har själv en god vän som har problem med sina njurar och måste få dialys dagligen, i väntan på en transplantation. Du vet att jag tänker på dig vännen.

 

Världsnjurdagen ingår i en världsomspännande hälsokampanj. Dagen syftar till att uppmärksamma behovet av njurar för transplantation. Världsnjurdagen är ett gemensamt initiativ av International Society of Nephrology (ISN) och International Federation of Kidney Foundations (IFKF). Målet är att öka medvetenheten om vikten av våra njurar för vår allmänna hälsa och att minska njursjukdom och tillhörande hälsoproblem över hela världen.

 

Så mycket som var tionde svensk har nedsatt njurfunktion. Diabetes och högt blodtryck är vanliga orsaker till njursvikt. Njurskador vid diabetes och högt blodtryck kan påverkas om behandlig sätts in tidigt.

 

Instabilt blodsocker och högt blodtryck är mycket vanliga orsaker till att en diabetespatient blir njursjuk. Det är därför angeläget att den som har diabetes känner till att det inte är enbart blodsockret, som ska vara stabilt utan även blodtrycket.

 

Det är viktigt att göra sin vilja känd, att man tagit ställning till organdonation. Du kan anmäla dig till det nationella registret på Donationsrådet. Donationsrådet har tillsammans med Socialstyrelsen uppdraget att se till att Sverige blir bättre på organ- och vävnadsdonation, så att människor kan få ett bättre liv och fler liv kan räddas.



Anmäl dig och läs mer på www.donationsradet.se



Du kan också skaffa ett donationskort som du fyller i och sparar till exempel i plånboken. Donationskort finns på sjukhusen, hälsocentralerna och apoteken.

 

Tänk också på att prata med dina nära och kära så att ni vet om varandras ståndpunkt.

Du kan använda ett eller flera av dessa sätt. De är alla lika giltiga och det är den senaste uppgiften som gäller.

 

 

Internationella kvinnodagen inträffar 8 mars varje år och uppmärksammar ojämställdhet och kvinnors situation över hela världen.

 

Den internationella kvinnodagen instiftades redan 1910 av den socialistiska världsorganisationen Andra internationalen på initiativ av Clara Zetkin. Varje år i varje land skulle man på samma dag fira en kvinnodag under parollen: Rösträtt för kvinnor skall ena vår styrka i kampen för socialism.

 

Vid Förenta Nationernas första internationella kvinnokonferens i Mexiko 1975 togs initiativ till att införa en gemensam kvinnodag. FN:s generalförsamling beslutade sedan om detta i en resolution 1977. Sedan 1978 finns 8 mars med som internationell kvinnodag på FN:s lista över högtidsdagar. I och med FN:s ”erkännande” kan man säga att den internationella kvinnodagen ändrades från att ha varit en socialistisk kampdag till en opolitisk högtidsdag, men hur man firar den varierar mycket mellan olika länder. På flera håll har den mist sin politiska innebörd och istället blivit en dag då män uppmärksammar eller uttrycker sin kärlek till kvinnan, i samma anda som mors dag eller alla hjärtans dag. I andra länder har dagen kvar sin politiska prägel då man fokuserar på kvinnors kamp för lika rättigheter och på den ojämställdhet som råder i samhället.


STICKNING - ÅTER PÅ MODET

Kategori: Vardagsliv

Estelles kofta stickades av mormors mor Alice och har troligtvis burits av både Victoria och Madeleine. Här ser du hur du fixar en egen prinsesskofta. Och här får du fler gratis stickbeskrivningar.

 

Ja nu stickar vi som aldrig förr. Och det är inte längre syslöjden eller mormor som lär barnbarnen att sticka utan YouTube.

 

Det pekar uppåt hela tiden. Förra boomen var på 80-talet när folk stickade stora otympliga och stickiga tröjor och koftor i mohairgarn. Nu är det mest mindre plagg som mössor, sjalar, vantar och halsdukar, raggsockar, som gäller.

 

Folk vill sitta hemma och koppla av, coola ner lite grand. Många är stressade på jobbet och när de kommer hem vill de ha något för händer att sitta och vila med. Sedan är det modet som styr, nu är det väldigt modernt, folk vill ha stora tjocka halsdukar som viras flera varv runt halsen.

 

Att stickning är så populärt nu hänger förmodligen samman med trenden att sätta egen surdeg och att ”laga mat från grunden”. Många tillbringar en stor del av dagen framför datorn och då är det skönt att göra något handfast som kontrast.  Vi lever också i en tid då storstädernas medelklass blivit allt mer hjälplös i hemmet. När Rut-städerskan städar, Rot-hantverkaren snickrar och målar, personliga shopparen väljer kläder, rörmokaren byter packning i kranen, matkassefirman väljer vad familjen ska äta och kör hem maten, hundtränaren uppfostrar hunden, inredaren väljer soffa, läxassistans lär barnen att räkna och trädgårdsfirman beskär äppelträden kan det vara skönt att i alla fall klara att virka en mössa alldeles själv.

 

Det som på 1800-talet var enormt tidskrävande sysslor för arbetarkvinnor, att hålla familjen med kläder, vantar, sockor och mössor, nu på 2010-talet blivit ett nöje som letat sig in i alla möjliga sociala grupper. Det har blivit ett må-bra-medel, man gör det för välbefinnandet. Det finns många som haft utbrändhetssymtom som sagt att ”stickningen räddade mig”. När de inte orkat läsa böcker har de kunnat sticka, det samlar tankarna.

 

Lekfullheten och respektlösheten från gatans graffitistickare som stickar in cyklar och parksoffor har spridit sig till bloggvärlden. ”Tant kofta” stickar fodral till iPad i tweedgarn, ”Restgarnsblues” tipsar om stickade disktrasor, ”Stick å brinn” länkar till stickad gåbortsmustasch. Att klara att följa en stickbeskrivning utan att göra något fel är inte längre det som ger MVG, stickbloggarna sätter snarare en ära i att beskriva hur de gjort en egen twist på mönstret som passar just dem.

 

De som började sticka för några år sedan börjar bli riktiga nördar och vill bara lära sig mer och mer, inte bara rätstickning och slätstickning. Det är krång­liga mönster och man hämtar inspiration från Shetlandsöarna eller Estlands spetsstickning.

 

Tidigare var det tunnsått med idoler i slöjdens värld. Amerikanen Kaffe Fassett var en av de första. Andra namn är norskan Annemor Sundbø som skrivit böcker om traditionell stickning och hur man stickade in magi i plaggen, danskan Marianne Isager som låtit nordisk stickning influeras av Japan, Afrika och inkakulturen, Elsebeth Lavold som översatt vikingatidens ornamentik till stickade flätmönster.

 

Syjuntan har under 2010-talet fått nytt liv och blivit ett populärt sätt för kvinnor och en och annan man att umgås och handarbeta. Nu kallas det stickcafé och anordnas av garnaffärer, museer, bibliotek eller vänner.

 

I garnbutiken Litet nystan på Söder här i Stockholm ordnar ägaren Karin Larsson ibland stickcafé och även kurser. En tisdagskväll efter stängningsdags har elva kvinnor trängt ihop sig runt ett bord för att sticka, eventuellt få hjälp, men främst inspirera varandra. Den yngsta deltagaren är 27 år och ”har obscent många halsdukar, sjalar och strumpor hemma”, de äldsta i 70-årsåldern behärskar allt från tumkilar till estnisk stickning. De diskuterar garnsorter, mönster och favoritbloggar som Heléne Wallins En till Stickblogg.  Hon är duktig som sjutton. När man tittar på hennes blogg begriper man inte hur hon hinner sticka så mycket, hon måste sticka när hon sover, säger Carin Allard, 72 år. På de andras begäran tar Carin av sig skon och lägger upp foten på bordet och visar strumpan i opalgarn som skiftar i olika blågröna nyanser. Hon har stickat många sockor, de är bra att ge bort i present.

 

Samhället i dag är så oerhört komplicerat och högteknologiskt. Det finns en längtan att komma tillbaka till det som är enkelt och ursprungligt. I och med det kommer hantverk att växa sig starkare. Jag upplever en ny gröna vågen bland dem som är i 20-årsåldern, säger Birgitta Ringdahl. Hon är en av de trognaste kunderna på Litet nystan, hon tittar in varje vecka.  Litet nystan har även en blogg


I dag är många fler intresserade av design och att skapa sin egen stil. Det i kombination med att det finns många roliga garner som är lätta att sticka i och mycket inspiration på internet bidrar förstås till det ökade intresset. Mängden möjliga stickmönster är så otroligt många fler, det är lättare att hitta något som passar ens stil.

 

Idag betyder nätet mycket för att stickkonsten förs vidare. Det är inte längre säkert att mormor kan sticka om hon tillhör de generationer som anammade arbetsbesparande färdigmat och färdigstickat. I Karin Larssons butik kommer det in unga killar som lärt sig virka på YouTube. Numera finns mängder av instruktionsfilmer för stickning och virkning på nätet.

 

Nichlas Cederholm fick för några månader sedan för sig att han skulle sticka en halsduk när han var hemma och var sjuk. Räta maskor kom han ihåg från skolslöjden, men för aviga maskor fick han ta nätet till hjälp och hittade Hemmets journals stickskola. – 36 år och läser Hemmets journal, säger Nichlas och skrattar. Han gav halsduken till sin sambo. Sedan ville en tjejkompis ha en halsduk, först en till sig själv, sedan en till sin syster och en till sin sons pappa. När Nichlas lade ut bilder på halsdukarna på Facebook hörde snart fler kompisar av sig. Nu har han stickat 35 halsdukar och får hela tiden nya beställningar. Nichlas jobbar som steward och tillbringar mycket tid på hotellrum. Då är det skönt att ta fram stickningen framför tv:n.  Det är väldigt rogivande, lite terapi nästan. Det har gått så långt att det nästan är beroendeframkallande. Har jag inte fått sticka på en dag så tänker jag ”shit – nu vill jag sticka”.

NY VECKA - NYA TAG...

Kategori: Vardagsliv

Idag ska jag inte göra nåt speciellt, förutom de vardagliga sysslorna som disk, matlagning. Ska iväg till körskolan och hämta lite info om halkörningen i nästa vecka. Så det blir en lugn start på veckan för mig.

 


Idag högtidlighåller vi Cheez Doodle Day, Ostbågens dag.  Och vi svenskar gillar verkligen våra ostbågar. Det säljs nämligen en påse var 3:e sekund året om i Sverige.

 

De populära gyllengula majssnacksen började tillverkas i Sverige av OLW i Filipstad 1967, men skapades i USA redan 1964. Det var Morrie Yohai, som avled för 2 år sedan då 90 år gammal, som tillverkade de första påsarna i sin pappas fabrik i Bronx, New York. National Cheez Doodle Day den 5 mars är en amerikansk idé, men engagemanget är stort även i Sverige. På Facebook finns det flera grupper som engagerar sig i cheez doodles; ” Vi som älskar sega ostbågar!” och ”Vi som säger ostkrokar!” för att nämna 2.

 

I Sverige säljs det 11 miljoner påsar med OLW cheez doodles per år vilket motsvarar 1 påse var 3:e sekund. Det gör OLW cheez doodles till den enskilt största snacksprodukten i landet och därför tycker de att National Cheez Doodle Day är värd att uppmärksamma även i Sverige. De firar lite med en tävling på sin Facebooksida - säger Susanne Wibréus, produktchef för OLW cheez doodles.

 

Debatten kring namnet ostbåge kontra ostkrok ledde till att OLW förra året anordnade en omröstning där svenska folket fick avgöra vad de gyllengula snacksen egentligen kallas. Totalt röstade 40 571 personer varav 24 266 röstade på ostbåge och 16 305 på ostkrok. Det relativt jämna resultatet gjorde att OLW valde att trycka varannan påse cheez doodles märkt med beskrivningen ”spröda ostbågar med mild ostsmak.” respektive ”spröda ostkrokar med mild ostsmak.”

 

Fakta om OLW cheez doodles i Sverige

  • OLW cheez doodles är spröda majsbågar med smak av cheddarost.
  • Den berömda böjda formen skapas av ett starkt luftryck.
  • OLW cheez doodles bakas. De friteras inte.
  • OLW cheez doodles har funnits i Sverige sedan 1967.
  • Var tredje sekund säljs en påse cheez doodles i Sverige.
  • Varje år säljs det 11 miljoner påsar. Det gör OLW cheez doodles till Sveriges absolut mest sålda snacksprodukt.

SOLIG LÖRDAG I SUMPAN

Kategori: Vardagsliv

Ja det é en fin dag, man får lite föraning att våren é på G. Men jag håller mig inomhus ändå. Måste plugga lite teori, och sen é jag förkyld också. Så det blir en lugn dag här. Ska iaf kolla på melodifestivalen ikväll, men sen blir det mest dator och facebook.

 

Bland artisterna i Nyköping finns ingen solklar favorit, men spelbolagen och flera av de proffstyckare som är på plats håller ändå fram två som troliga vinnare: hårdrockarna i Dynazty och Sean Banan.

 

När melodifestivalens producent Christer Björkman ledde lottningen i webb-tv, om vilka bidrag som ska möta varandra i andra chansen blev det precis som det brukar bli med uppsamlingsheatet: Ingen bryr sig förrän det har börjat, men då sitter halva Sverige och biter på naglarna.


Så här skriver Hanna Fahl från DN om kvällens dueller.
Dynazty mot Top Cats - Hårdrock mot Rockabilly... Jag tror att Dynazty tar den här duellen ganska enkelt. De har svängigare låt, mer action på scenen, och lite högre freakfaktor.

 

Andreas Johnson mot Timoteij - Jag tror den här duellen är Andreas Johnsons. Han är ändå Andreas Johnson liksom. Man vet vad man får, han brukar gå till final, man behöver aldrig vara nervös över hans sluttoner.

 

Thorsten Flinck mot Christer & Lotta - Jag tror – och hoppas, att Flinck tar hem den här duellen. Han förtjänar det.

 

Sean Banan mot Youngblood - Barnpubliken gillar det här, det är nog Banans seger ändå.

 

IDAG FIRAR VI NOLLTAXEDAGEN
Den 3:e mars, firas Nolltaxedagen för 5:e gången. Nolltaxevänner, kollektivtrafikanter och pendlare går in för att hylla avgiftsfri kollektivtrafik. Men det é inte bara här i Sverige vi protesterar mot avgifter i kollektivtrafiken.  Nolltaxedagen firas numera över hela jorden för att uppmuntra skattefinansierad nolltaxa i kollektivtrafiken.

 

Toronto
The Campaign for Free and Accessible Transit anordnar Transit Forum 2012 på nolltaxedagen.  Jonah Schein en NDP Urban Transport Kritiker, Rexdale Youth TTC Challenge, Scarborough Transit Action, Fair Fare Coalition,  OccupyTTC och  TTC Riders kommer att tala.

 

Belgrad
Protestmarscher och bussockupationer planeras mot privatiseringar och för avgifstfri kollektivtrafik.

 

Oslo
I Oslo firas biljettfri dag på Vestli t-banestasjon klockan 14 – Facebookevent


Överallt! – Vad ska du göra på nolltaxedagen? Här är några tips!

 

Beställa ett exemplar av Trafikmaktordningen att ge bort till släkt och vänner!
Skriv en insändare om nolltaxa!
Sätt upp några klistermärken för Planka.nu!

 

Ha en trevlig nolltaxedag!


 

YOGAUTMANING HELA MARS

Kategori: Vardagsliv

Just nu florerar det "yogautmaningar" hos många bloggare, där man under 1 månad ska yoga varje dag. Därför ska jag ägna mars månad åt det.  Att yoga mellan 20-30 minuter minst varje dag i 30 dagar. Mest för att få in "vanan" och lugnet. Så idag rullar jag ut yogamattan och kör igång en dvd med hathayoga. Den é lättast, men jag har en dvd mé power-yoga också, betydligt tuffare. Kanske det blir den nästa vecka, för att variera lite om man nu ska köra det i 31 dar i rad. Någon mer som hänger på och är sugen? Skriv en kommentar och berätta om du antar utmaningen du också.


Jag har hållt på med yoga till och från i snart 6 år nu, men först nu har jag kommit att riktigt njuta av den. Har egentligen inte tyckt det varit så jättekul under tiden, men efteråt känns allt så toppen så därför har jag fortsatt.  Efter ett yogapass känner jag lätthet, glädje och ett lugnt inre och detta har jag även nu börjat känna av under själva passet.

 

Mitt problem har varit att jag hela tiden vill PRESTERA - Bli bättre och vigare … Och visst har jag kanske blivit lite smidigare & vigare men det är ju inte YOGA! Vad jag menar är att det tar tid - ge inte upp om du känner att "detta passade inte mig" - utan ge det lite tid!

Yoga betyder förening. – Och målet med yoga bör vara förena kroppen med själen.

 

Hathayoga är den i Europa mest kända formen av yoga, där man försöker skapa en balans i kroppens olika energisystem för att uppnå fysisk och psykisk hälsa och utveckling. Metoderna som används är reningsprocesser (shatkarma) kroppsställningar (asana), andningskontroll (pranayama), koncentrationsövningar och meditation.

 

Stavelsen ha betyder solen och tha månen. Ordet yoga betyder förening, och hatha yoga är alltså en förening mellan de olika energier som solen (Shiva, maskulin) och månen (Shakti, feminin) representerar. Ordet hathayoga används i Hatha Yoga Pradipika, en skrift om yoga från 1500-talet.

 

Så funkar det: Hathayoga är både fysisk och meditativ. Man intar olika ställningar i lugnt tempo. De samordnas med andningstekniker och koncentration för att ge en bättre kroppskontroll.

 

Det är kanske det – andning, rörelser och medvetande i samarbete – som gör att många av oss tycker så mycket om hathayoga. Det ger en grundlig genomarbetning av kroppen och sinnet, ger både styrka och rörlighet, lugn, energi, fokus och balans.


Den stora fördelen med hatha yoga är just att det är enkelt att komma igång. Med hathayoga är det fullt möjligt att som nybörjare börja träna själv hemma. Förutsättningen är viss försiktighet och att man undviker krävande positioner. Hathayoga är därför utmärkt för de som saknar psykisk energi för att ta en kurs, eller som av andra skäl inte vill eller kan träna med andra.  Passar dig som är nybörjare och som i lugn och ro vill pröva på vad yoga är. Har man tränat hathayoga ett tag är det enkelt att komma igång med andra former av yoga.

 

Här ser du positionerna i hathayogan. När man utövar yoga får vi effekter på flera olika plan, såväl fysiskt som mentalt.

 

Som till exempel:

  • Ger starkare, smidigare och längre muskler och löser upp spänningar och blockeringar i kroppen
  • Ökar mental och fysisk styrka, flexibilitet, uthållighet och balans
  • Renar kroppen från gifter och slaggprodukter
  • Stärker immunförsvaret och ökar ämnesomsättningen
  • Ökar självmedvetenheten och reducerar stress
  • Rätar ut snedheter i kroppen och frigör nervsystemet
  • Förbättrar syreupptagningsförmågan & kvaliteten på andningen
  • Ger allsidig träning för hela kroppen
  • Balanserar tarmarna och de inre organens funktion och kvalitet
  • Botar eller lindrar de flesta problem i rygg, axlar och nacke
  • Väcker kroppen och sinnet till liv och ger mer energi och livskraft
  • Ökar andlig medvetenhet och känslighet
  • Hjälper oss gradvis att leva ett sundare liv och att bli mer uppmärksamma på kroppens signaler
  • Lugnar sinnet och förbättrar minnet, koncentrationsförmågan, kreativiteten och livskvaliteten
  • Hjälper oss att hitta balans i våra liv och ger oss ett redskap att bättre hantera livets svängningar

 

Låter det flummigt? Kanske om man inte har Yogat .  Annars förstår man nog vad som menas.