Kaylas

SÄLLSYNTA DAGEN & SKOTTDAGEN

Kategori: Vardagsliv

Idag ska jag till körskolan, nu é jag snart färdig – hoppas jag.  Ser iaf slutet börja närma sig nu. Sen blir det nog en ganska lugn onsdag här i Sumpan. Ska baka brödlimpor idag.

 

Igår köpte jag ny hårfärg, så det kanske blir att jag slänger i den till helgen. Testar Syoss denna gång i nyansen ”Dark brown”, en djup och fyllig nyans med en intensiv mörkbrun ton.

 

 

Idag firar vi SÄLLSYNTA DAGEN & SKOTTDAGEN


SÄLLSYNTA DAGEN
På skottdagen, den 29 februari 2012, firar vi Sällsynta dagen - en dag då det sällsynta blir vanligt. 2008 genomfördes den första Sällsynta dagen. Idén som kom från det svenska riksförbundets styrelse var att instifta en dag då man uppmärksammar de sällsynta diagnoserna och behoven av särskilda strategier för att bemöta dess behov. Sällsynta dagen firas nu internationellt i 56 länder.

 

Med din hjälp kan Riksförbundet Sällsynta diagnoser nå ännu längre med påverkansarbetet kring förbättrad vård för personer som har sällsynta diagnoser. De är tacksamma för allt engagemang! Prata om Riksförbundet Sällsynta diagnoser i möten med vårdgivare och politiker. Kunskapsnivån om hela vårdsituationen kring personer som har sällsynta diagnoser är generellt låg, även hos våra allra duktigaste vårdgivare. Hänvisa gärna till deras hemsida och deras rapporter och medlemsundersökningar. Dessa material är unika på det sättet att de täcker flera olika sällsynta diagnosgrupper och representerar hela landet.

 


SKOTTDAGEN - MIN PÄRLA SKA FRIA TILL SIN KILLE IDAG, HAR HON SAGT IAF.

 

 

 

Så snart kanske jag får gå på bröllop :)

 

Legenden berättar att det var Irlands skyddshelgon S:t Patrick som blev en tidig jämställdhetsapostel när han bestämde att kvinnor kunde få fria en dag vart fjärde år. Seden bjöd att kvinnans propå skulle tas på största allvar.

 

Inom europeisk äldre tradition påstås det ha varit tillåtet för kvinnor att fria till ungkarlar under hela skottåret. Det är en tradition som sägs gå att härleda till en legend från 400-talet från Irland om Patrick och Brigid av Kildare. Det har dock påvisats att det inte går att belägga sedvänjan längre tillbaka än till 1800-talet.

 

Det fanns från medeltiden ända fram till 1800-talet en oskriven lag på de Brittiska öarna som sade att den man som avvisade en friare under ett skottår var tvungen att ge henne en kyss samt ett silkeslinne eller ett par handskar.

 

Enligt gammal tradition får giftassugna kvinnor bara fria på skottdagen. Och då har damerna trumf på hand. Den man som tackar nej bör dra sig ur med hjälp av en dyrbar gåva.

 

 

 

 

 

 

VÅREN TOG PAUS - Det var nog för kallt...

Kategori: Vardagsliv

Ja i natt fick vi lite snö här igen så våren sprang iväg - men hon lovade att komma tillbaka.

Ska ut i trafiken och övningsköra idag igen, sen blir det att plugga lite teori. I morgon é det dags för körning på trafikskolan, och om 2 veckor är det halkörning. Så nu blir det till att ta tag i teorin ordentligt, och passa på att köra så mycket jag kan.

Idag firar vi: INTERNATIONELLA MUSARMSDAGEN & MYGGHOLKENS DAG

Syftet med Internationella Musarmsdagen är att uppmärksamma problemet och föra fram tips om ergonomi framför datorn. Allt för många har väldigt dåliga arbetsplatser; och det gäller inte bara på kontor utan även i hemmet. En väldigt vanlig bortförklaring till varför man inte vill ordna en bra lösning i hemmet är att ”jag sitter ändå inte vid datorn så mycket”, men det vet vi alla att det inte stämmer. De allra flesta blir sittande i timmar då och då.

Ett stort problem inom ergonomi är att folk allt mer väljer att köpa bärbara datorer. Att arbeta längre stunder framför en bärbar dator, utan att anpassa arbetsplatsen, är onyttigt. När du sitter med rak rygg i din arbetsstol, ska dina ögon vara i samma höjd som ovankanten på skärmen. Det är de inte om du använder en bärbar dator. Musplattan på bärbara datorer är också ett ergonomiskt katastrofområde.

 

Contour Design, som arbetar med ergonomiska produkter och som ligger bakom initiativet till undersökningen om svenskar och musarm, har flera tips för att undvika belastningsskador:

 

  • Lyssna på din kropp. Ta fler pauser och försök koppla av regelbundet.
  • Ändra din arbetsställning, ofta.
  • Sträck på ryggen, även när du sitter i stolen.
  • Använd kortkommandon.
  • Ge plats för tangentbord och mus så att det känns naturligt för din kropp.
  • Förflytta dig på jobbet, res dig upp, gå eller stå.
  • Behöver specialanpassade glasögon? Prata med din chef och undersök saken närmare.
  • Utnyttja de möjligheter som finns på din arbetsplats, såsom reglera, justera och ställa in bord, stol, belysning med mera.
  • Välj den typ av datormus som det känns bäst för dig att jobba med.
  • Placera det material du arbetar med närmast kroppen. Du ska kunna arbeta avspänt, med rak nacke och rygg, avspända axlar, stöd för armarna och ett avstånd till skärmen som känns bra för dina ögon.
MYGGHOLKENS DAG kan bara en sann djurvän fira. En myggholk är bo för mygg.


VI GÅR MOT VÅR....

Kategori: Vardagsliv

Ja åtminstone här i Sumpan idag. Solsken och plusgrader är så härligt, och våren é ju faktiskt på väg, på torsdag är det ju mars, =vårmånad.

 

Men det var inte så skönt med solen i ögonen när jag var ute och övningskörde på em. Inte var det mindre trafik ute idag som jag trodde. Tänkte att vi har ju sportlov här i Stockholm nu, så då é det nog mindre trafik och sen körde jag ju vid 14-tiden då det inte ska vara nån rusningstrafik heller. Men jag tycket det var väldigt många trafikanter ute.

 

Idag publicerade hovet de första bilderna på vår nya prinsessa. Vem är hon lik tycker ni? Skriv gärna en kommentar och berätta. Själv tycker jag nog hon liknar sin pappa mest.

 

 


Dagens temadag som vi firar är - INTERNATIONELLA ISBJÖRNSDAGEN

 

Isbjörnar är bland de finaste djuren på hela planeten.  Tyvärr kan de inte leva på samma sätt som de har gjort i flera tusen år, eftersom det för första gången i världshistorien, som människan påverkar klimatet och inte tvärtom. 2050 beräknas 2/3 av världens isbjörnar dött ut, pga att de drunknar när isarna smälter. De kan inte få någon mat när andra arter dör ut på grund av den globala uppvärmningen och miljögifter. Man blir så jäkla arg. När ska människan faktiskt förstå att vi inte är de enda som lever på planeten Tellus? Vi behöver stoppa den globala uppvärmningen och sätta miljökrav om vi själva ska överleva i framtiden, men också på grund av att tusentals andra arter ska överleva - som isbjörnen…


HÄR kan vem som helst bli isbjörnsfadder, eller fadder till andra utrotningshotade djur.

 

Isbjörnen lever i Arktis på packisen nära kuster och öar. De delar sin livsmiljö med ursprungsbefolkningen och djur som vikare, fjällräv, narval, vitval och miljoner av flyttfåglar. De är mycket goda simmar och dykare och kan simma upp till 50 km i det iskalla vattnet mellan packisen.

 

Deras enorma ramar fungerar som snöskor på snön och paddlar i vattnet. Isbjörnen har en otroligt varm päls och det tillsammans med ett 11 cm tjockt lager av fett, håller dem varma speciellt under vintern och simturerna.

 

Isbjörnen lever oftast ensam förutom när det är parningsdags. Honor parar sig 1:a gången vid 3 års ålder och får 1-3 ungar (som väger ca 600 g) 8 månader senare (i idet) runt nyår, mitt i vintern. Isbjörnshonan spenderar vintern i idet och ger mjölk till ungarna och i mars/april, när ungarna är ca 3 månader, lämnar de idet tillsammans. Ungarna stannar hos sin mamma tills de är ca 2 år. Under den tiden lär hon ungarna hur de ska överleva i den arktiska miljön och snart kan de simma i det iskalla vattnet och åka rutschkana nerför snön.

 

Isbjörnar jagar sälar i deras andningshål eller letar upp ungar som fötts i hålor i isen. Isbjörnarna jagar även storsäl intill kalvande glaciärer och ute på isen grönlandssäl och vitval. Isbjörnen klarar till och med av att dra upp en val på över ett ton på isen.  Isbjörnar som är strandade på land äter självdöda sälar och valar, samt fågelungar och ägg.

 



TVÄTTAR MATTOR IDAG...

Kategori: Vardagsliv

Japp idag har jag tvättstugan (precis som alla söndagar…) Tvättar mattor här, vill ju ha lite fint i huset nu när VÅREN närmar sig. Jo den kommer sakta men säkert här i Sumpan. Idag skiner solen och det é plusgrader – så skönt.

 

Annars blir det en lugn söndag här. Ikväll gosar jag ner mig i tv-soffan och kollar på livesändningen från Big Brother.

 

 

Alla deltagare är nominerade den här veckan, förutom MARCELO & LARS, eftersom de var de sista att komma in i huset. Din favorit är beroende av att få din röst! Du kan rösta båda via telefon och sms, du hittar telefonnumret för respektive person här.


Det hetade till mellan Hanna W & Joe under festen i torsdags. Efter Joes dans för Hanna slutar det med att de fortsätter sin romantiska stund i sovrum nummer 2, det röda sovrummet. Big Brother slår på stämningsfull musik och det blir en romantisk känsla över det hela. Det slutade med att Hanna W blev nöjd, eller fejkade eller något, och kliver upp och lämnar Joe ensam. Hon vill tydligen ha mer alkohol.

 

Under natten berättade Joe för huset om sina känslor för Hanna W. Han vet inte riktigt varför, men dom har fått väldigt bra kontakt och han känner att han är kär i henne. Han har ett pirr i magen, när han ser Hanna och de övriga deltagarna gör det klassiska "aaaaaw" ljudet. Nu måste jag bara få henne att förstå det också, säger Joe och skrattar.

 

I en bikt så berättar Joe att Hanna W har lyckats träffat hans svaga del, hjärtat. Han säger också att han faktiskt är kär i henne.

- Annars är det väl lungt.

- Mer än att man är så kär i Hannah

- Man får liksom inte riktigt..

- Man vet inte vart man har henne ibland

- Hon har lyckats träffa min svaga del (visar hjärtat) här på den här

- Jag är faktiskt kär

 

Lördagar brukar vara förknippat med tvätt och städdag i huset, så även fallet detta år. Jessica lär Hanna W och Marcelo hur man tvättar kläder i tvättmaskinen. Hon instruerar i vilket fack man lägger tvättpulver och var man lägger sköljmedel. Marcelo ser mer intresserad ut att lära sig av vad Jessica har att säga.

 

Det pratas också en hel del om söndagens livesändning i huset. Alla är nervösa för utröstningen. Det har ganska tydligt uppstått vissa grupperingar i huset och nu idag så har MARCEL & TENNY pratat lite om vilka de absolut inte vill ska åka ut. Självklart dom själva, men även HANNA J, SIPAN & PETRONELLA, de har hittat varandra bra och känner verkligen att dom är som en familj. Tenny säger att de känns som han känt Marcel i tre år. De är båda överens om att det är dom 5 som får det att hända saker i huset, annars är det ganska tråkiga deltagare, de är dom som är the bad boys.

FREDAG
Idag har det inte hänt så mycket eftersom fredagar (och lördagar) är dom tråkigaste dagarna för deltagarna. Men Lars kom in i huset med en trumma och väckte alla deltagare.

 

Efter han kom in så utsattes han för ett korsförhör utav de andra deltagaran som alla nya deltagare råkar utför. Det kom in ett uppdrag om att deltagarna skulle fota sig med badkläder och skulle flexa. 3 helkropps och 2 halvkroppsbilder skulle det bli. Petronella och Hanna R vägrade först men efter en stund så gav dom med sig och ställde upp.

 

Tristessen på kvällen har varit så enorm så vissa deltagare somnade medans några andra körde droppboll och limbo.

GRAPEFRUKT & MELODIFESTIVAL

Kategori: Vardagsliv

Ja idag firar vi GRAPEFRUKTENS DAG  - Att äta frukt till frukost är mest populärt bland stockholmare, medan gröt framförallt tilltalar norrlänningar och göteborgare. Det visar en undersökning om svenskarnas frukostvanor som är gjord med anledning av Grapefruktens Dag den 25 februari. Av undersökningen framgår dessutom att grovt bröd med pålägg är den absolut vanligaste frukostvarianten bland svenskar.

Visste du att:

  • En halv grapefrukt innehåller hela dagsbehovet av C-vitamin, en av de viktigaste antioxidanterna som kan bidra till att stärka immunförsvaret, vilket är extra viktigt under vinterhalvåret då vi tenderar till att vara mer infektionskänsliga.
  • Grapefrukten innehåller kostfiber som ger längre mättnadskänsla och underlättar tarmverksamheten, vilket håller magen i god form.
  • Rosa och röd grapefrukt innehåller betakaroten, en antioxidant som omvandlas till A-vitamin när kroppen behöver det och skyddar mot fria radikaler som kan skada kroppens celler.

Så passa på i helgen - och när som helst att med gott samvete äta grapefrukt! Dela den och ät med en sked. Blanda bitar i salladen eller laga middag med grapefrukt som en av ingredienserna.

 

Dagen har en egen sida med massa recept och annat, du hittar den här



Annars så blir det inte så mycket händer här idag. Ska ut ocj övningsköra lite under eftermiddagen. Sen ikväll blir det sista deltävlingen i melodifestivalen.

 

Från vissa håll höjs nu röster om snedfördelning och att veckans startfält är onödigt hårt jämfört med de tidigare veckorna. Om du jämför startfälten så är det milsvid skillnad. Den här veckan är betydligt mycket svårare jämfört med de andra. Vad som helst kan hända.

 

Konkurrensen i Melodifestivalens sista deltävling är stenhård. Nu oroar sig artisterna för att den ojämna fördelningen ska leda till stora stjärnfall på lördag. - Det är klart att det hade varit smidigare att vara med i en annan deltävling säger Charlotte Perrelli. Det här är den tuffaste.

 

Förhandsfavoriten Danny Saucedo, rutinerade Christer Sjögren och Lotta Engberg, låtskrivarproffset Lisa Miskovsky och schlagerfavoriten Charlotte Perrelli är bara några av namnen som slåss om två finalplatser på lördag.

 


1. CHARLOTTE PERRELLI – The Girl
Charlotte Perrelli är sångerskan som ställt upp i melodifestivalen 2 gånger – och vunnit båda. Nu är hon tillbaka för 3:e gången. Hennes låt är specialskriven för henne av Fredrik Kempe, och enligt Charlotte speglar den tydligt vem hon är och var hon står idag. Det är en upptempolåt som känns väldigt mycket nu. Poppig, lite klubbigare än det jag gjort förut, och har en text som beskriver var jag står idag. Den är lite självutlämnande, men personlig på ett bra sätt, säger hon.

 

2. OPA - Allting blir bra igen
Med sin medelhavspop på svenska står de för något helt unikt i årets melodifestival. Med sitt bidrag för de in grekiska folktoner i tävlingen. Efter att ha spelat ihop på otaliga fester och uteställen föddes den unika stilen, som blandar medelhavsinfluenser med svenska texter. ”Det är en hybrid mellan flera olika stilar som har växt fram under lång tid”, säger de.

 

3. DYNAZTY - Land of Broken Dreams
Som hårdrockare ska man vara med i Melodifestivalen för att man bär fanan för hårdrocksgenren. Mer hårdrock i media är ett våra mål, och melodifestivalen är det största program man kan vara med i säger de.  Land of Broken Dreams är en pompös hårdrockslåt med 90-talsinfluenser.


4. LOTTA ENGBERG & CHRISTER SJÖGREN
Lotta Engberg och Christer Sjögren har inte bara jobbat ihop – de har även haft en privat relation. Efter mycket tisslande och tasslande medger de nu att det är precis den som de sjunger om i bidraget "Don't Let Me Down". Så är det ju. Det handlar om att vi blivit äldre och har tagit med oss erfarenheterna, säger Lotta. Låten skrevs av Lasse Holm och Lars "Dille" Diedricson, och var ämnad särskilt åt dansbandsduon. Nu lämnar de dansbandsgenren – men utlovar fortfarande svängiga och dansanta toner.  Man kan dansa till den, men det är ingen dansbandslåt. Den är lättillgänglig, man kommer ihåg den när man hört den, säger de.

 

5. HANNA LINDBLAD - Goosebumps
Hon tävlade i melodifestivalen 2010 med ”Manipulated”. Bidraget gick inte vidare, men öppnade många dörrar i nöjesbranschen. Enligt Hanna var också melodifestivalen en av de mest minnesvärda upplevelserna någonsin. Det var så jäkla kul, och man var omgiven av så många duktiga människor. Det var en fantastisk resa. Låten ”Goosebumps”, beskriver hon som en 80-talsinspirerad låt med mycket energi och kärlek.


6. AXEL ALGMARK – Kyss mig
Efter att ha vunnit både Sjöviks schlagerfestival och Svensktoppen nästa i Jönköping är Axel Algmark nu redo för melodifestivalen med en låt han beskriver med ett ord: "Party". Kyss mig beskriver han som en typisk lördagslåt som andas party. Det är en riktig energidänga. Det kommer att bli svårt att sitta still!


7. LISA MISKOVSKY - Why Start a Fire
Bidraget ”Why Start a Fire” beskriver Lisa som ”en bard i skogen som älskar Prince och Kate Bush”. Hon skrev den med inspiration av Alicia Keys ”Try Sleeping With A Broken Heart”, och menar att den ligger i samma känslovärld som världshiten. Det är hennes 1:a låt i melodifestivalen – men intresset att ställa upp i tävlingen har funnits länge. Jag har varit väldigt nyfiken på melodifestivalen, och har först och främst varit intresserad av att skriva till det här evenemanget. Alla säger att det är väldigt roligt att vara med, och melodifestivalen är genremässigt bredare än någonsin.

 

8. DANNY SAUCEDO - Amazing
Sedan genombrottet för 5 år sedan har Danny släppt 3 soloalbum och ett flertal singlar, alla inom hans välkända dance- och popgenre. Han har även gett ut 3 skivor tillsammans med gruppen EMD. På sin egen födelsedag ställer sig Danny på scen i Malmö Arena med den blivande hiten ”Amazing”. Det är en pop-/houselåt som jag tror inbjuder mer människor än vad ”In the Club gjorde”. Den är väldigt fartig och funkar i ett större sammanhang, säger han.



 

Mina söta kissar

Kategori: Vardagsliv

dsc00678 (MMS)

Mina söta kissar

GRATTIS VICTORIA & DANIEL

Kategori: Vardagsliv


Ja dagens stora händelse har väl inte undgått någon? Vi har fått en ny prinsessa.
Stort GRATTIS till de lyckliga nyblivna föräldrarna.

PLUGGA TEORI...

Kategori: Vardagsliv

Ja det måste jag göra nu. Igår bokade jag tid för halkkörning, så nu börjar jag ana slutet på min väg till körkort.

Annars händer det inte mycket i Sumpan idag. Om vädret tillåter så blir det nog en promenad runt fågelsjöarna oxå. Det é ju så skönt mé frisk luft när man suttit inne och pluggat ett par timmar.

Dagens temadagar är:

ALLA SCOUTERS DAG, INTERNATIONELLA BROTTSOFFERDAGEN, ASKONSDAGEN


ALLA SCOUTERS DAG
Den 22 februari var både Lord Baden-Powell´s och Olave Baden-Powells födelsedag. World friendshipday, alla scouters dag började firas 1926 inom WAGGGS och var länge flickscouternas högtidsdag. 1932 startade "Thinking Day Fund" som länge var flickscouternas världsförbunds enda ekonomiska möjlighet att stödja flickscouting i världen. En fond där man genom att sätta in pengar stödjer scoutverksamhet i världen. Nu firas Thinkingday av både pojk- och flickscouter.

 

Scoutbönen
Käre Fader i Din himmel,
du som alltid hjälper mig,
vart jag går i världens vimmel!
Hör min bön som söker dig:
Hjälp mig leva dig till ära hedra Sverige, mor och far,
min och andras bördor bära,
hjälp mig lyda scouters lag!
AMEN!

Bönen är gemensam för alla scouter i Sverige och är skriven av en norrman, Carl Söyland. Scoutbönen finns även tonsatt. I KFUM-KFUK:s material hittar du noterna.

 

INTERNATIONELLA BROTTSOFFERDAGEN
Varje år den 22 februari uppmärksammas den Internationella brottsofferdagen av Brottsoffermyndigheten och en rad ideella organisationer. Årets tema är kunskap och konsekvens - kunskap ökar rättssäkerheten genom bättre bevisning och bevisvärdering, stärker förtroendet för hälso- och sjukvården och socialtjänsten och breddar möjligheterna för hjälp- och stöd från ideellt aktiva. Det är kunskap som ger positiva konsekvenser, skapar tillit och ytterst kan få brottspreventiva effekter.

 

En god idé sprider sig! Martin Luther Kings ord ”Tragedin i världen är inte de onda människornas brutalitet, utan de goda människornas tystnad”, väckte tanken om en internationell brottsofferdag hos Björn Lagerbäck, dåvarande ordförande för Brottsofferjourernas Riksförbund. Syftet med dagen är att belysa brottsoffrens situation och att sprida kunskap om de ideella organisationer som arbetar med och bland brottsoffer.

 

Idén spreds 1989 av Sverige till European Forum For Victim Services. Den 22 februari valdes för att det skulle vara mörkt vid ljusmanifestationen. Redan året därpå uppmärksammades dagen i England, Frankrike och Tyskland. Numera sker det i flera europeiska länder, däribland Bulgarien, Malta, Slovakien, Tjeckien och Serbien. Länder på andra kontinenter bl.a. Sydafrika och Japan är inspirerade att följa Europas exempel.

Överallt där Internationella Brottsofferdagen högtidlighålls är ljusmanifestationen central. Därutöver varierar formerna. Utbildningssatsningar, presskonferenser, musikarrangemang och insamlingar till stöd för brottsoffer är vanliga. Det är också vanligt att lagar till förmån för brottsoffer aviseras eller antas i samband med Internationella Brottsofferdagen.

 

ASKONSDAGEN
Askonsdagen (dies cinerum) är den dag som inleder den egentliga fastetiden. Den har fått sitt namn efter den katolska sedvänjan att strö aska på de botgörare som denna dag fick lämna kyrkan. Ett uttryck för viljan till bot och bättring och ett tecken på omvändelse och längtan efter förnyelse. Efter absolution fick de åter komma in i kyrkan på skärtorsdagen.

 

Under kvällens askonsdagsmässa är det vanligt att prästen tecknar ett kors med aska på gudstjänstdeltagarnas pannor för att påminna om människans dödlighet. Vid tecknandet säger prästen detta eller liknande: "Kom ihåg, o människa, att du är stoft och att du åter skall bli till stoft. Omvänd dig och tro evangelium."



Askonsdagen har en plats med detta tema i Svenska kyrkans evangeliebok. Den återinfördes 1983 efter att ha varit bortplockad sedan reformationstiden. Också i Finlands lutherska kyrka har kyrkohandboken texter och böner för askonsdagen och instruktioner för hur dagen skall firas.

FETTISDAGEN FIRAR JAG MED HEMBAKADE SEMLOR

Kategori: Vardagsliv

Idag är det inte bara semledagen utan vi firar -

FETTISDAGEN & INTERNATIONELLA PANNKAKSDAGEN + INTERNATIONELLA DAGEN FÖR MODERSMÅL

 

FETTISDAGEN
Idag firas dagen i nästan varje svenskt hem och i de flesta länderna i världen, där dagen har namn som Mardi Gras, Shrove Tuesday, Faschingsdienstag och Fastlagstisdag.

 

Fettisdagen, eller något ålderdomligt vita tisdagen (eftersom dessa bullar gjordes av vetemjöl (vitt mjöl), är i kristen tradition tisdagen efter fastlagssöndagen, 47 dagar före påsk. Dagen är alltså rörlig, och kan infalla som tidigast 3 februari och senast 9 mars. Fettisdagen är den 2:a av de 3 dagarna i fastlagen (dagarna före fastan) där den första är blå måndagen och sista askonsdagen. Namnet fettisdag är bildat av "fet" och "tisdag", där fet syftar på all god mat som brukade ätas på fettisdagen.

 

 

Att det är sista dagen innan påskfastan har gett upphov till traditionen att denna dag, och ursprungligen bara denna dag, äta semlor, även kallade fastlagsbullar eller fettisdagsbullar. I södra Sverige har den traditionellt ätits på fastlagsmåndagen (bullamåndag). Enligt en muntlig tradition, var semlor släta bullar som var bland det enda som fick ätas under fastan. För att dryga ut denna mat började folk göra hål i semlorna och lägga in olika andra godsaker, vilket med tiden utvecklades till den vispgrädde och mandelmassa som numera anses vara det riktiga innehållet i Sverige. I Norge och Danmark har fastlagsbullarna sylt i stället för mandelmassa och ibland även vaniljkräm. I Svenskfinland kallas semla för fastlagsbulle, i Norge och Danmark för fastelavnsbolle.

 

PANNKAKSDAGEN
Pannkaksdagen kommer från början ifrån England, där man istället för semlor äter just pannkakor. Av denna anledning har de infört Internationella pannkaksdagen på samma dag som fettisdagen infaller.

 

I England arrangeras under dagen många olika pannkakslopp dagen till ära. Det går ut på att man med en stekpanna i handen innehållande en pannkaka skall springa ett lopp där man som deltagare under loppets gång skall vända pannkakan i luften vid minst tre tillfällen.

 

Allt om pannkaksdagen kan du läsa här på deras egen sida!

 


INTERNATIONELLA DAGEN FÖR MODERSMÅL


”I språkens galax är varje ord en stjärna.” (Unesco)


Det språk som talas av flest i världen är mandarin, därefter kommer spanska och först på 3:e plats engelska. Den 21 februari är FN:s internationella modersmålsdag - en dag då jordens alla 6000 språk ska firas. Av jordens cirka 6000 modersmål beräknas hälften vara utdöda år 2100. Dagen instiftades av UNESCO 1999 som ett sätt att varje år lyfta fram språklig och kulturell mångfald, uppmärksammar rätten till utbildning på modersmål, till ökad förståelse för kulturell mångfald och tolerans för andra människor. Syftet var att rädda de språk i världen som håller på att dö ut. I Sverige finns sedan årsskiftet 2010 en ny lag om nationella minoriteter och minoritetsspråk som stärker de svenska minoriteternas rättigheter att använda sitt modersmål.

 

Idag é det fettisdagen, så jag har gjort h...

Kategori: Vardagsliv

dsc00683 (MMS)

Idag é det fettisdagen, så jag har gjort hembakade semlor.

TEORI HELA VECKAN & KÖRLEKTIONER MÅ & TO...

Kategori: Vardagsliv

Japp dagarna går åt till att plugga teori i veckan. Sen har jag körlektioner ikväll och på torsdag. Det går framåt med körkortet och det känns bra, men teorin é ganska tuff. Eller rättare sagt - de formulerar frågorna så dumt, så det blir svårt bara för det....

Annars händer det inte så mycket här idag. Ska tillbringa kvällen i tv-soffan, det é ju en massa program att kolla på men bästa höjdpunkten é ju BIG BROTHER.

Ja så var BB-säsongen igång igen. Efter att deltagarna gick in i huset blev det fest – såklart…

 

Årets 1:a uppdrag fick Petronella & Marcel. Vad har en 23-årig truckförare från Skåne gemensamt med en 24-årig träslöjdslärare från Sundbyberg? Inget kan man tro förutom att de båda är deltagare i Big Brother. Men Gry hade ett litet uppdrag till Marcel Söderqvist och Petronella Persson när det var dags för dem att äntra Big Brother; de ska låtsas att de är ett kärlekspar under den första veckan och Marcel såg lagom förtjust ut när han fick veta vad som var på gång.

 

I Big Brother-huset finns en knapp. Under den står det "rör ej". Ingen av deltagarna vet vad som händer om de trycker på knappen.  Men det vet du som tittar. Här ser du hur din favorit ligger till. Befinner sig din favoritdeltagare i det gröna fältet väntar en glad överraskning. Befinner den sig på det röda fältet får man däremot en obehaglig present. Deltagarna kan trycka på knappen närsomhelst men när de tryckt på den en gång så slutar den fungera under en viss tid. Vad som händer får deltagarna först reda på när de tryckt. Men du har full koll hela tiden.

 

Här kan du se vad som händer med din favorit om denne trycker på knappen

Amandus Allstadius: Får inte duscha på 5 dagar.
Sipan Cakir: Är immun i nästa livesändning.
Annica Englund: Får ½ massage av den längsta killen i huset.
Tenny Engdahl: Välj ett plagg från 3 olika deltagare som ska bli dina.
Jessica Rasmussen: Får inte prata på 1 dygn.
Camilla Jacobsen: Får dela ut 2 extra röster i nomineringen.
Marcel Söderqvist: Du ska sova med den längsta tjejen i huset.
Petronella Persson: Du ska välja vilken låt ni ska väckas med i morgon.
Hanna Rosenberg: Du ska jogga 1 timme på utegården.
Jimmy Österling: Du måste äta veganmat i 1 vecka.
Hannah Widerstedt: Du får inte använda smink på 1 vecka.
Nadia Lindén: Du får sova i en egen säng
Kija Habibzadeh: Välj ut en deltagare som blir av med sina kläder i 1 vecka. Eller välj att ge upp dina egna kläder i 1 vecka.
Hanna Johansson: Krama killen till vänster om dig i 7 minuter.
Lars Bergström: Samla alla i soffan och berätta om ditt livs bästa bus.
Juliana Ssempala: Du får välja 2 låtar som ska spelas under kvällen.

 

 

Klockan 15.00 i lördags klev den första deltagaren in på Loftet. Joe Rovik från Norrland fick upptäcka Loftet själv tills han fick sällskap av Jackie Ingevald från Stockholm. Det blev ett jobbigt första möte då Jackie hade problem med att höra vad Joe sa. Sen fick de stifta bekantskap med Alexander Pettersson och Ludvig Lannerås som båda visade sig vara sociala pratkvarnar. Stämningen på Loftet var trevande i början men utvecklades ju mer premiärnerverna släppte.

Kvällen fortlöpte med mycket lekar och skratt. De lärde känna varandra genom olika övningar, de fick vara kreativa med pysselredskap och framåt senare delen av kvällen lekte de sanning eller konsekvens. Joe verkar ha fattat tycke för Jackie. Alexander och Ludvig verkar komma väldigt bra överens då det blir mycket skratt och skämtande de emellan. Alla verkar trivas och har skoj i sitt nya hem.

 

Efter förra säsongens kollapser fokuserar ”Big brother” på deltagarnas välmående. Förra säsongen tvingades Rickard Andersson, 27, ­lämna huset efter en misstänkt psykos. Han hamnade på sjukhus och försökte hoppa framför en bil. Kort därefter togs Jessica Karlén, 22, ut ur huset efter att ha uppträtt förvirrat och inte sovit på två nätter.

 

Storebrodern har lärt sig sin läxa. Inför säsongs­premiären fokuserar ”Big Brother” mer än någonsin på deltagarnas välmående. – Det går egentligen emot programmets grundidé, men vi gjorde det ändå, säger Pelle Porseryd, exekutiv ­producent för ”Big ­Brother”.

 

Inför den här ­säsongen har produktionen jobbat med förebyggande åtgärder så att upplevelsen i huset ska bli så bra som ­möjligt.

 

– Vi har verkligen tagit till oss av det vi behövt förändra och försökt skapa en plats där människor kan må bra. Vi vet aldrig vad som kommer ­att hända i huset, men vi har försökt säkerställa så mycket vi kan, säger Pelle Porseryd. I det nygjorda huset finns numera ett extra sovrum och ett gym. ­Det finns dessutom en plats i huset där deltagarna kan ta emot hälsningar hemifrån. – Om en deltagare känner sig ledsen och längtar efter sin mamma så kan de få ett ­meddelande från den personen på en skärm och på så vis bli lite gladare.

 

– Deltagarna ska egentligen inte ha så mycket att göra, det går emot grundidén. Men vi har utrustat huset i år för att det ska vara ställe där de kan må bra.  – Vi hoppas kunna visa att ”Big brother” fått ett ansiktslyft.

 

Även Gry ser fram emot den nya säsongen. – Jag hoppas att det kommer att finnas deltagare som jag kommer att tycka väldigt mycket om och några som man kan reta sig lite på. Jag hoppas att det kommer att bjudas på mycket skratt. Just nu är jag väldigt nyfiken.


ÄNTLIGEN DAGS FÖR BB

Kategori: Vardagsliv

Ja det é inte någon som ska föda, utan dags för BIG BROTHER! Jag kan inte hjälpa det, men jag bara älskar det…

 

Gry Forsell är återigen tillbaka som programledare för Big Brother. Även i denna säsong kommer deltagarna vara inlåsta i huset i totalt 106 dagar (15 veckor). Därmed sänds finalprogrammet den 3 juni 2012. Programmet sänds söndag-fredag i TV11.


Ikväll kl. 21:00 kommer årets Big Brother-deltagare att ta sina första kliv i huset. Men redan igår stängde 4 förväntansfulla personer in sig i ett separat hus, ett litet loft på BigBrother-husets tak, för att tävla om att få bli riktiga deltagare. Läs mer om det under Loftet-bilden.


HÄR ÄR ÅRETS DELTAGARE

 

 



Precis som i föregående års säsong sänds veckofinalerna på söndagar kl. 21.00–22.25 i TV11. I dessa program röstas vanligtvis en deltagare ut från huset, dock beroende på hur läget är kan det också hända att ingen deltagare röstas ut en söndag, alternativt att flera deltagare röstas ut från huset. TV11 sänder sedan varje måndag-fredag kl. 22.00–23.00 ett s.k. sammandragsprogram med det bästa av vad som hände under föregående dygn i huset.

 

Deltagarna tävlar varje vecka i olika utmaningar, vilket hålls hemligt fram till respektive tävlingsvecka äger rum. Beroende på reglerna kommer deltagarna och/eller Big Brother att varje vecka nominera 2 eller fler deltagare till utröstning. Det är sedan upp till oss tittare att telefonrösta ut en deltagare. Big Brother nominerar deltagare som bryter mot regler och/eller om tävlingsveckan exempelvis innebär att "alla" ska nomineras etc.

 

En nyhet för denna säsong är att varje vardagskväll kl. 19.30–20.00 (måndagar) och 19.00–20.00 (tisdag-fredag) direktsänder TV11 från huset i originalkanalen TV11. Därmed kan personer som har TV-kanalen TV11 se det som sker i huset live.



Detta händer någonting runt om en, i skolan, på jobbet och på andra ställen där man är en grupp personer, om man tänker efter kan man lägga märke till det. Förändras någon av dina vänner när det kommer en ny kille/tjej i gänget? Förmodligen. När Gurkan och Roza kom in i huset förra säsongen, blev det förändring bland de olika rollerna som personerna tagit i huset, detsamma kommer hända när personen/personerna från loftet går in i årets hus. Detta är en av de sakerna som gör att Big Brother är intressant och som driver konflikter, relationer, intriger etc. vidare.


Loftet kommer du kunna följa helt gratis på bigbrother.se med start lördag den 18:e februari. Deltagarna i det riktiga huset har ingen aning om att det bor 4 aspiranter på taket. Det har inte sagts hur länge de ska bo där, bara det att det hela avgörs genom webbröstning. De 4 deltagarna flyttade in på "Loftet" kl 15.00 igår. De övriga deltagarna som går in i riktiga Big Brother-huset vet inte om "Loftets” existens. Loftet" kan endast ses från TV11 Play. Rösta på din favorit så har den chans att få gå in i det riktiga BB-huset!


GRATTIS PÄRLAN - JA MÅ DU LEVA, HIP HIP HURRA

Kategori: Vardagsliv

Ja idag fyller min stora Pärla år – 32!!! Åhh vad åren går, tycker det inte alls var länge sen hon gick på lekis…

 

Annars så har dagen varit ganska slö. Men jag har iaf hunnit mé att moppa golv och fixa till bananrulltårta. Har haft DG här på fika. Han fixa bl.a min laptop som hade tappat kontakten mé den trådlösa kopplingen…

 

Nu efter tortillas till middag, sitter jag här mé en mugg kaffe o kollar på melodifestivalen. Det måste man ju se, alltid lika roligt – eller inte. Vad tycker ni? Jag gillar iaf det, även om det inte é som förr i tiden…. Så här ser kvällens startfält ut:

 

1. YOUNGBLOOD – Youngblood
De kallas för Fredrik Kempes nya supergrupp. Youngblood är pojkbandet som handplockats för att underhålla en publik – genom att både kunna sjunga, dansa och lysa på scen. I Melodifestivalen 2012 ställer de upp med en självbetitlad låt. ”Vi älskar det vi gör och därför heter vi samma sak som låten”. Vi älskar att sjunga och dansa. Vi har ett gemensamt intresse, säger Simon.

 

Det självbetitlade bidraget som Youngblood tävlar med i Melodifestivalen beskrivs som en hittig upptempolåt med en kaxig feelgood-känsla. Och den faller tydligt under samma kategori som flera av Fredrik Kempes tidigare verk. I samband med att gruppens medverkan i Melodifestivalen offentliggjordes släppte de sin första singel, ” Blame it on you”, och under våren kommer Youngbloods debutalbum.

 

2. MARIA BENHAJJI - I mina drömmar
Vinnare av Webbjokern. Maria Benhajji har frilansat som sångerska och körat bakom många svenska artister, bland annat Robyn, Sonja Aldén och Blues. Sedan 2011 är hon även med i kören i Allsång på Skansen, och i Melodifestivalen 2006 körade hon bakom artisten Laila Adèle i låten ”Don´t Try To Stop Me”. Till skillnad från det bidraget, som var en upptempolåt, är Marias låt i Melodifestivalen 2012 en klassisk schlagerballad - med den obligatoriska tonartshöjningen.


Vi tror att Maria kommer att ta Sverige med storm och att hon har en given framtid som soloartist! säger låtskrivarna kusinerna Nanna Sveinsdóttir och Thomas Cars.

 

 

3. MATTIAS ANDRÉASSON – Förlåt mig
Tillsammans med gruppen E.M.D kom Mattias Andréasson på en 3:e plats i Melodifestivalen 2009. Med den egenskrivna låten ”Förlåt mig” satsar han i årets tävling på att visa vem han är som soloartist. Min låt är som Mattias Andréasson låter 2012”, säger han. Ny fräsch svensk pop med amerikanska influenser, så beskriver han sitt bidrag. Mattias berättar att han till årets tävling ville göra någonting annorlunda. Eftersom han tidigare skrivit på engelska valde han att göra sin låt på svenska. Låten ”Förlåt mig” skrev Mattias med inspiration från en period då förhållandet med hans nuvarande sambo tog slut. Att det är en helt egenskriven låt som han dessutom producerat själv gör att han är extra nervös inför årets medverkan.

 

 

4. LOVE GENERATION– Just A Little Bit
Popgruppen Love Generation är tillbaka i Melodifestivalen - nu i skepnaden av en trio. I år bjuder Charly Q, Cornelia och Melanie på ännu en popexplosion skriven av superproducenten RedOne. Låten ”Just A Little Bit” beskrivs av tjejerna som en popexplosion som förmedlar attityd, power och glädje. – Den är lite som en glad ”slap in the face”, säger Melanie. – En sådan som man tackar för i efterhand, fortsätter Cornelia.

 

Spekulationerna om att popgruppen Love Generation skulle placera sig högt i finalen i Melodifestivalen 2011 var många. Det räckte inte hela vägen då, utan tjejkvartetten blev utslagna i duellen mot Sara Varga i Andra chansen och slutade där på en andra plats.

 

5. CAROLINA WALLIN PÉREZ – Sanningen
Jazzsångerskan Carolina Wallin Pérez blev känd för svenska folket genom sina tolkningar av rockbandet Kents låtar. Bidraget hon sjunger i årets tävling är en bombastisk poplåt.

 

Bidraget ”Sanningen”, som är skrivet av Martin Bjelke och Michael Clauss, beskriver Carolina som en bombastisk låt med poppig produktion. Hon förklarar att låten har en ganska mörk historia och att den handlar om val man gjort i livet och konsekvenserna som följer. Men trots den något dystra tonen i texten hoppas Carolina ändå på att kunna göra publiken glad genom att bjuda på en bra låt. – Jag vill att lyssnarna och tittarna ska lyssna på texten och få en historia berättad för sig, säger hon.

 

6. ANDREAS JOHNSON - Lovelight
Vid det här laget kan Andreas Johnson räknas som en av de riktiga veteranerna i Melodifestivalen. Med 4 bidrag i bagaget är han tillbaka igen - denna gång med en gospelinspirerad poplåt. Bidraget ”Lovelight” beskrivs som en glammig poplåt med en touch av gospel. Den går tillbaka till Johnsons musikaliska rötter och har flera likheter med hans första låtar i festivalen – ”Sing For Me” som tävlade 2006 och ”A Little Bit Of Love” från 2007. Den drar lite åt samma håll, men känns lite rockigare. Den har en slags vinnarmentalitet. En riktig arenalåt, säger Andreas.

 

Förutom en framgångsrik artistkarriär med meriter som krogshowen ”Oslagbart” på Hamburger Börs och ”Ladies Night” kan Andreas Johnson, bland mycket annat, även stoltsera med vinsten i Körslaget 2011.

 

 

7. MOLLY SANDÉN - Why am I crying
För 2:a gången ställer Molly Sandén upp i Melodifestivalen. Hennes artistkarriär tog fart när hon 2006 vann den svenska uttagningen till Junior Eurovision Song Contest. 3 år senare debuterade hon i Melodifestivalen där hon tog sig till final med låten ”Så vill stjärnorna”. Nu är hon tillbaka och låten ”Why am I crying” har hon skrivit själv tillsammans med Aleena Gibson och Windy Wagner.

 

Texten kommer från hjärtat och baseras på egna erfarenheter, tankar och känslor och betyder väldigt mycket för mig, berättar Molly. ”Jag vet verkligen vad varje ord handlar om och jag hoppas kunna förmedla det också”, säger hon. Eftersom att texten har en så stor betydelse för henne fokuserar hon i årets tävling på att försöka förmedla känslorna i låten. – En ballad som handlar om saknad, tomhet och att man intalar sig själv att: ”Jag är stark och jag kommer att klara det här”, men att man ändå gråter och frågar sig själv varför.


8. BJÖRN RANELID feat. SARA LI  - Mirakel
Författare, fotbollsspelare, underhållare. Björn Ranelid är en mångsysslare som genom åren skaffat sig många meriter. Tillsammans med sångerskan Sara Li lägger han nu till ännu en erfarenhet i karriären – en medverkan i Melodifestivalen, årets mest omtalade bidrag.

 

Sara har tidigare varit med i gruppen Caracola och jobbar för tillfället som showartist och servitris på Wallmans salonger.

 

Musiken i låten ”Mirakel” är skriven av musikproducenten Fredrik Andersson, medan Ranelid själv står för texten. Artistduon beskriver bidraget som en dansant och positiv låt med en poetisk text. Björn hoppas att låten ska bli minnesvärd hos lyssnarna. – Den ska vara sådan att du blir berörd av den och att den lever en stund efter när vi har framträtt. Man ska inte glömma melodin, man ska inte glömma texten, säger han.

 

 

IDAG FIRAR VI OXÅ FOTENS DAG

Det är snart dags att lufta dina fossingar i sandaler och gå barfota ute. Men hur mår dina hälar, naglar, trampdynor och tår egentligen? I dag, på fotens dag, är ett utmärkt tillfälle att ta lite extra hand om dem.

Dagen vill uppmärksamma fötterna och ägna dem lite extra omtanke, vi är dåliga på att sköta våra fötter. 72 % av befolkningen brukar få problem någon gång under sitt liv. Det kan vara förhårdnader, liktornar och nageltrång.

 

FOTENS BETYDELSE
Våra fötter håller oss upprätta och stabiliserar oss så vi kan gå och springa. En människa går i genomsnitt 8 000–10 000 steg/dag vilket gör ca 11 000 mil under en livstid – mer än 4 gånger runt jorden.

Foten är ett biologiskt mästerverk med sina 26 ben, 33 leder, 107 ligament, 19 muskler och senor som håller ihop konstruktionen och tillåter den att röra sig på en mängd olika sätt. Vart och ett av de 26 benen ligger i ett exakt förhållande till nästa ben. Om foten utsätts för långvariga mekaniska påfrestningar uttänjs banden och kan inte längre hålla valvens byggstenar på sina platser någon längre tid utan behöver hjälp av underbenets och fotens muskler. Om muskulaturen är för svag eller ansträngs för mycket sjunker fotvalvet. Om detta sker kommer skelettdelarna i ett oriktigt läge och lederna blir felaktigt belastade och foten deformeras. Detta ger foten dålig funktion, smärta, förhårdnader och andra fotproblem men även andra delar av kroppen påverkas. Nerver kan komma i kläm och muskler och ligament blir felbelastade och börjar smärta. För att slippa smärtan börjar vi gå snett med fötterna och får besvär också med knän, höfter och rygg.

Oavsett om besvären är en deformitet, liktorn, hälsprickor, nageltrång etc. finns nästan alltid hjälp att få. Man behöver inte ha ont.

 

EGENVÅRD - tips - så sköter du dina fötter

  • Tvätta och torka fötterna noga. Smörj in dem.
  • Gå i lagom storlek vad gäller strumpor och skor. Även strumpor kan tränga ihop tårna.
  • Att fila fötterna vill jag helst avstå från att råda om. Det är mycket vanligare att man får problem för att man filar för mycket än att man inte smörjer in. Om man filar och glömmer att smörja in blir huden hård och narig igen.
  • Bär skor som är lämpade för dina fötter och aktivitet.

Ta hand om dina fötter och kontrollera dem regelbundet hos en medicinskt utbildad fotterapeut. Se till att ha en bra blodcirkulation i fötterna genom att lägga dem högt när du sitter eller ligger, stretcha, massera eller ta ett varmt fotbad.

Hindra spridning av bakterier genom att tvätta fötterna varje dag med tvål och vatten, rengör naglar (över, under och på sidorna), klipp vid behov, torka fötterna ordentligt, speciellt mellan tårna. Dela aldrig handduk med annan person. Byt skor och strumpor varje dag.

Raska promenader, löpning, dans och simning är bra motion för fötterna. (Allt som tränar rörligheten och ökar muskelstyrkan.) Det hjälper musklerna och ligamenten i fötterna att arbeta mer effektivt och gör dem mer böjliga och flexibla. Även den allmänna hälsan förbättras genom att det bidrar till viktkontroll och gynnar ett bättre allmäntillstånd, ökar hjärtkärlfunktionen genom att hjärtat slår snabbare och transorterar därmed syrerikt blod snabbare från lungorna till musklerna. Att röra på sig regelbundet gör att hjärta och lungor växer och därmed minskar blodtrycket. För personer med nedsatt blodcirkulation i armar och ben kan t ex gång öka effektiviteten i de små blodkärlen.


KÄRLEK

Kategori: Vardagsliv

I morgon är det alla hjärtans dag! Fira kärleken genom att bjuda dina nära och kära på något vackert och gott som du har gjort alldeles själv. Själv ska jag baka KÄRLEKSMUMS



Alla hjärtans dag, eller Sankt Valentins dag som det också kallas, är dagen då vi firar kärlek och romantik. Men du behöver inte köpa dyra presenter för att visa din uppskattning för folk du tycker om. Bjud dem på något hembakat istället, något som kommer från hjärtat och som du kan sätta din personliga prägel på…

 

 

Skriver du inte egna kärlekshälsningar, får du här en länk med tips på en massa kärleksdikter!

 

KÄRLEK (enligt Wikipedia) är en känsla som präglas av en stark ömhet och tillgivenhet. Kärleken kan vara riktad mot abstrakta ting som konst eller en nation, mot mer allmänna konkreta ting som naturen, Kyrkan eller till mer specifika konkreta objekt som ens hem, ens husdjur eller en nära medmänniska, inklusive den egna personen. Kärlek i dess olika varianter är ett ofta återkommande tema inom litteratur, film och sång.

 

KÄNNETECKEN
Kärlek kännetecknas av en vilja att ge villkorslöst till någon eller något, det vill säga att bete sig altruistiskt. Ett exempel är föräldrars kärlek mot sina barn, se också agape. Ett annat är den känsla som två människor känner för varandra som innehåller en både fysisk och psykisk attraktion.

 

Kärleken kan också bestå av en biologisk attraktionskraft av sensuell eller sexuell natur. I det senare fallet kan känslan vara mer allmän, så kallad romantisk kärlek, eller mer konkret åtrå, också benämnt libido.

 

Kärlek till den egna personen – narcissism – kan av omgivningen ses som något negativt, där egenkärleken kan ta sig uttryck i handlingar som ökar det egna välståndet eller välmåendet på andras bekostnad. Det finns även en mildare form av egenkärlek där personen unnar sig en del av det goda i livet, utan att brista i respekt eller empati inför medmänniskorna. Sådan egenkärlek är kopplad till en god självkänsla, vilket i sin tur är viktigt för att kunna visa kärlek – att ge ovillkorligt.

 

Förälskelse kallas den intensiva inledningsperioden av ett kärleksförhållande. Att bära kärlek eller förälskelse som inte är besvarad av motparten kallas olycklig kärlek.

 

Att visa kärlek mot något kallas att älska. Lössläppt applicering av ordet "älska" inkluderar också idiomatiska uttryck som inte alltid bär positiva förtecken, exempelvis ett sardoniskt uttryck av missnöje: "Jag älskar verkligen hur politiker alltid ger ut tomma löften". Denna breda mening av ordet älska står i strid med den egentliga betydelsen av begreppet kärlek.

 

I germanska språk förekommer som regel endast ett ord för kärlek. I det grekiska språket förekommer däremot flera, bland andra agape (αγάπη) och eros (ερως). Dessa har olika innebörder och används i olika sammanhang. "Eros" står för erotisk kärlek (därav det svenska ordet), medan "agape" är det ord som förekommer i Nya Testamentets originaltexter, och dess betydelse är av stor betydelse för teologin.

 

 

 

OLIKA FORMER
Kärlek skulle kunna definieras i 4 olika former: eros (grekiska), agape (grekiska), philia (grekiska) och libido (latin).

 

Eros
Eros är en kärleksgud i den grekiska mytologin, och symboliserar den romantiska och lidelsefulla kärleken, kärleken som aldrig mognar och växer upp. Eros motsvarighet inom den romerska mytologin är Amor, även kallad Cupido. Eros gestaltas symboliskt ofta som en bevingad barngestalt – en erot, även kallad amorin eller kupidon.

 

Agape
Står för den förutsättningslösa kärleken, den självutgivande formen av kärlek och har ingen sexuell underton eller överton. Agape står också för hur (den kristna) Gudens kärlek är gestaltad i relation till människan, och hur människor ska älska Gud och varandra. Den latinska motsvarigheten är Caritas; den oegennyttiga kärleken uttryckt i handling.

 

Philia
Står för syskonkärlek (utan erotisk eller sexuell underton). Philia är ett begrepp för kärleken till sina släktingar, blodsbandet. Se även platonsk kärlek, vänskap.

 

Libido
Är den sexuella och fysiska kärleken, vår könsdrift. Sigmund Freud benämnde den energi, livsdriften, människan fick ur sin könsdrift med det latinska ordet Libido. Motsatsen och komplementet till libidon var enligt Freud dödsdriften, Thanatos. Thanatos är aggressionen, den självdestruktivitet som vänds utåt mot andra.


 

SKÖN SLAPP SÖNDAG

Kategori: Vardagsliv

Idag blir det fika hos familjen G. Jag ska ut och övningsköra i vinterväglaget, det har ju inte blivit av i veckan eftersom jag vart dålig…

Annars blir det en lugn söndag, lite bingolotto i kväll, Schlagermånaden fortsätter, på scenen står bandet Barbados som medverkat hela 4 gången i Melodifestivalen samt sångerskan Jenny Silver. För första gången har jag köpt bingolottorna via internet, brukar inte gilla att handla via nätet när man ska behöva överföra pengar och så. Men det é ju smidigt och lätt, sen skriver man bara ut lotterna...

Idag firar vi: DJURFÖRSÖKENS DAG & DARWINS FÖDELSEDAG

Forska Utan Djurförsök arbetar för att djurförsök successivt ska ersättas med moderna djurfria metoder. De bildades 1964 och vårt arbete har lett till att många djurförsök inte längre utförs. Verksamheten är helt beroende av gåvor och arv.

Forska Utan Djurförsök finansierar forskning som leder till att djurförsök kan ersättas. De delar varje år ut anslag till forskningsprojekt för att utveckla djurfria metoder. I första hand prioriterar vi projekt som syftar till att ersätta plågsamma djurförsök. Men de har även andra projekt de stödjer.

Nya effektiva metoder utvecklas. Deras forskningsstöd har bidragit till att påskynda utvecklingen av ett flertal nya metoder som ersatt djurförsök, t.ex. vid produktion av vacciner, diagnostik av olika sjukdomar och testning av läkemedel och andra produkter. Tack vare anslag från dem finns det snart metoder som kan ersätta plågsamma giftighetstester på djur, t ex inom kemikalieindustrin.

Forska Utan Djurförsök är den enda organisationen i sitt slag i Sverige, dvs. som arbetar för att utveckla effektiva alternativ till djurförsök. De är politiskt obundet och får inga statliga bidrag. Verksamheten finansieras uteslutande genom gåvor och arv.

(Forska Utan Djurförsök hette tidigare Stiftelsen Forskning utan djurförsök.)

Charles Darwin föddes den 12 februari 1809 i den engelska staden Shrewsbury. Han är känd som upptäckaren av evolutionsteorin och kallas därmed evolutionsteorins fader, han skulle i år ha fyllt 203 år.

Inget är sig riktigt likt sedan evolutionsteorin började spridas och debatteras för 150 år sedan. En del hävdar till och med att det är den bästa idén någonsin.

Genom evolutionsteorin bevisade Darwin att samtliga arter med liv kommer från ett och samma ursprung. Men med hjälp av evolutionen så har alla arter utvecklats på olika sätt från generation till generation men med samma biologiska ursprung. Denna evolutionsprocess kallas även för naturligt urval och är idag en av de mest omfattande vetenskapliga teorierna. År 1858 publicerade Darwin tillsammans med Alfred Russel Wallace, som är naturhistoriker, en artikel där de tog upp just begreppet naturligt urval.

Charles Darwin är berömd för sin forskning om arternas uppkomst. Mindre känt är hans intresse för daggmaskar. Under sin sista tid skrev Darwin en bok om de grävande maskarna, en studie som har haft stor betydelse för förståelsen av mullbildning i lövskogar.


TVÄTTSTUGA & MELODIFESTIVAL

Kategori: Vardagsliv


Efter matförgiftningen i måndags, så börjar nu magen bli normal - nästan iaf. Men helt bra än é jag inte, det känns fortfarande som en centrifug i magtrakten emellanåt.

Tvättar här just nu, strax é det dags att börja mé middagen oxå. Idag blir det Chèvrekyckling med äppelsallad. Sen blir det tv - Melodifestivalen é ju ett måste men jag får nog hoppa över chipsen mé tanke på magen...



Schlagerns jämnaste startfält  - Växjö hade Loreen och i Malmö väntar Danny, men startfältet i Göteborg saknar given förhandsfavorit. Kvällen blir svårtippad - och spännande. Jag gillar ju Thomas Di Leva, men Andreas, Timoteij & Sonja é ju oxå bra...

Göteborg är känd som skrällarnas stad, där just Timoteij överraskande vann över Darin 2010. Inför lördagens tävling pratar många om rockabillybandet Top Cats. De är helt själva i sin genre medan Timoteij, David Lindgren, Andreas Lundstedt och Mimi Oh slåss om samma röster, säger Johan Elevant.

Medan Sonja Aldén Top Cats, Timoteij och Ulrik Munther tippas gå vidare efter deltävlingen verkar inte många tro på den 80-talsvurmande nykomlingen Mimi Oh från Stockholm. Ett faktum som inte bekommer sångerskan nämnvärt.

Det är svårare än förra veckan. I deltävlingarna blir det otroligt viktigt med artisterna. I finalen är låten viktigare eftersom folk har fått höra låtarna och kunnat vänja sig vid dem, men nu är artisterna viktigast. Vad betyder det i Göteborg? Timoteij får man säga är etablerade nu efter sin framgång med ”Kom” för två år sedan. Ulrik Munther tror vi rätt hårt på också, han är mest populär bland de som är lite yngre. På fredagen toppade de två artisterna spelbolagets lista över vilka som antas gå direkt till Melodifestivalens final i Globen, men efter de första repetitionerna i Scandinavium ville de klädsamt modesta Timoteij inte hoppas på för mycket.

1. Soldiers – Ulrik Munther
Han har vunnit såväl Lilla Melodifestivalen som alla svenska flickors hjärtan. Nu ställer Ulrik Munther upp i Melodifestivalen 2012. ”Man kommer ihåg den när man hört den”, säger han om låten, som egentligen inte var skriven för festivalen. "En rykande färsk pop-/rockdänga med militär feeling. Den handlar om förlåtelse." För alla som är någorlunda bekanta med Munthers inte så omfattande repertoar lär "Soldiers" knappast komma som en blixt från en klar himmel. Det låter som - Ulrik Munther! Med munspel, Pontare-trummor och gitarr kliver pojkvaskern säkert in och sjunger om att... palla äpplen? Nej, om att kärlek är ett krig. Inte så omtumlande, men effektivt.

2. Baby Doll – Top Cats
Rockabillybandet Top Cats från Torsby ser inte sin stil som ett eget val – utan som en självklarhet. Bandet var semi¬finalister i "Talang" här om året. Susi Pävärinta är en av upphovsmännen. Nu ställer de upp i Melodifestivalen med målet att sprida sin genre ytterligare. ”Vi hoppas att fler ska upptäcka vår fantastiska musik”, säger de. "En glad låt med fullt ös, som passar oss. Nu blir det rock!" Rockabilly är inte längre någon subkultur reserverad för nostalgiska raggare, efter Baseballs framgångar är det en genre lika bred som autobahn. Top Cats öser på som om fartkameror inte existerade i en småklämmig hyllning till en, öh, snygg brud. Med coolt stå-bas-trick i låtens final. Men gjorde inte gubbarna i Playtones samma grej i fjol? Fast bättre?

3. I din himmel – Sonja Aldén
Sonja Aldén slog igenom stort med ”För att du finns” i Melodifestivalen 2007, men de många fans hon fick har fått vänta länge på en comeback. ”Den känsla jag hade då är svårslagen, och skulle jag vara med igen skulle det kännas minst lika bra i magen”, säger hon. "I din himmel” är en powerballad som känns i hela kroppen när man sjunger den. Sonja kliver in till oljudet av borkarövare, men när låten försiktigt rullar igång är det Disney för hela dollarn. Med tindrande Pocahantas-ögon framför Sonja en text - på en bro!?! - som får tårna att krulla sig. Det är klyschkalas signerat balladhövdingen Bobby Ljunggren. Men den eleganta sista minuten förlåter det mesta. Celine Dion hade inte gjort den bättre.

4. Aldrig aldrig – Andreas Lundstedt
Han har tävlat i Melodifestivalen vid sju tillfällen – tre av gångerna slutade han topp tre. Dessutom tävlade han för Schweiz i Eurovision 2006. Nu är Andreas Lundstedt tillbaka i Melodifestivalen – med målet att försvara de svenska färgerna. "Medryckande melankoli på svenska." Säga vad man vill om Disco-Andy - the boy can dance. Men all supersynkad koreografi i världen kan inte rädda det här från att aldrig riktigt hända. "Aldrig aldrig" låter som om någon hittat en Trackslista från 1989, plankat Tommy Ekmans, Anders Glenmarks och Johan Kindes mossigaste melodier och producerat röran i ett vadderat rum.

5. Stormande hav – Timoteij
4 klasskompisar från Skaraborg som blev internationella schlagerfavoriter, Tjejerna i Timoteij tog det svenska folket med storm med sin etnopop och skrällde rejält när de kom på en 5:e plats i Melodifestivalen 2010. Nu är de tillbaka med en ny storm - bidraget "Stormande hav". "En hittig och energifull upptempolåt med Timo- teij-touch." Å ena sidan är gycklar¬introt så enerverande att man ser sig om efter tjära och fjädrar, å andra sidan är fortsättningen så avväpnande glad och härlig att det inte spelar någon roll. Timoteijs lätt upphottade Sarek-disco har en refräng som inte tar de väntade vägarna. Just därför är den så effektiv. Dessutom: Skövdes Kim Wilde är tillbaka på flöjt! (Mitt älskade Skövde får givitvis pluspoäng)

6. Shout It Out – David Lindgren
Musikalartisten David Lindgren är redan van vid stora scener och publiker. Nu uppfyller han drömmen om att medverka i Melodifestivalen. ”Jag vet inte om jag har greppat det än. Nu är jag här, så det är bara att nypa sig i armen och njuta”. "Det är en väldigt glad låt med lite lagkänsla i. Riktigt stark." När Anna Järvinen strök sitt deltagande i schlager-SM kallades David in i leken. Med en låt som Danny tackat nej till. Det är för övrigt rätt mycket "In the club 2" över "Shout it out", inklusive vita sneakers. Men det är något med Lindgrens välgjorda shownummer som inte känns lika trovärdigt. Det känns som trött stekarhouse, framförd av en speedad bankir.

7. Det går för långsamt – Mimi Oh
Mimi Oh, eller Mimmi Olsen som hon egentligen heter, bestämde sig tidigt för att det var sångerska hon skulle bli. Efter tre år på Kulturamas sånglinje och ytterligare två år på skolans yrkesutbildning för artister hittade hon ett personligt uttryck i musiken. Hon började skriva svenska låtar med inspiration och influenser från 80-talet och projektet Mimi Oh var ett faktum. Låten ”Det går för långsamt” handlar om kärlek, och självklart är 80-talsreferenserna tydliga. En modern, bombastisk poplåt med en slående refräng. Mimmi Pigg? Mini Maggio? Mimi Oh, ska det vara. Även om varenda gest i det här numret känns som en detaljstudie av Veronica Maggios rörelseschema. Att musiken är närbesläktad gör, så att säga, sitt till. Visst är det tillåtet att kopiera - det gjorde även Elvis och Beatles - men de adderade en massa, också. Trots alla neonfärger är detta bara extremt blekt.

8. Ge aldrig upp – Thomas Di Leva
Med sina excentriska kläder och alternativa musik har Thomas Di Leva blivit känd som en av de mest unika personligheterna inom svenskt artisteri. I 30 år har han levererat sina spirituella verk till det svenska folket och sedan solodebuten 1982 har han hunnit släppa 20 album. Genom åren har Di Leva hållit fast vid sin säregna stil och blivit allt mer folkkär, och populariteten eskalerade ytterligare i och med hans medverkan i TV-programmet ”Så mycket bättre”. Flera år i rad har Thomas tackat nej till att medverka i Melodifestivalen. Men i år kände han att det äntligen var dags. – Melodifestivalen har en sådan otrolig bredd. Alla former av musik, artister och grupper är välkomna. Det är ett forum där man presenterar idéer, och den som kommer först är inte den enda som syns, säger han. Enligt Thomas är Melodifestivalen ett forum för idéer, och en av de främsta anledningarna till att han ställer upp just i år är att han har ett viktigt och aktuellt budskap att förmedla. Inspirationen kom när han såg hur osäker världen har blivit. Bidraget ”Ge Aldrig Upp” har Thomas själv skrivit och handlar om att man ska ta vara på livet. – Den handlar väldigt mycket om att man aldrig ska ge upp det man tror på och att man ska våga leva sitt hjärtas dröm här på jorden. För livet är ju så otroligt fantastiskt, det är ju ett mirakel att vi är här. "En stor och medryckande arenarocklåt med viktig och upplyftande text."

DAGS FÖR DOP

Kategori: Vardagsliv

Japp! Idag ska vi på dop, lilla Noali ska döpas. Hoppas bara de har värmt upp kyrkan ordentligt, för det é ju bister kallt ute. Det är alltid svårt med presenter och speciellt dopgåvor. Men vi köpte iaf ett litet minibibliotek, Disneys Nalle Puh, 12 små böcker i en liten väska med handtag på. Storasyster Noomi får en Nalle Puh-målarbok och en ask kritor.

IDAG FIRAR VI: NUTELLADAGEN & RUNEBERGSDAGEN - Så då passar jag på att tipsa om bakverk med just nutella att baka inför denna dag.

Nutella, som till skillnad från Nötte också innehåller kakao och idag har en lite annan konsistens är faktiskt från Italien! Jag trodde absolut det var ett amerikanskt påhitt. Under 1940-talet utvecklade konditorn Pietro Ferrero en choklad- och hasselnötskräm som senare på 1960-talet fick namnet Nutella. Hans företag, Ferrero, finns än idag och tillverkar även Kinderäggen och Tic Tac (tänk att de fortfarande finns kvar!)

Kanske är det därför inte helt otippat att detta lilla projekt med World Nutella Day startat i just Italien av Sara Rosso som skriver i bloggen Ms Adventures in Italy. Även Michelle Fabio som skriver sin blogg Bleeding Espresso, har ett finger med i världsdagen.

Runebergsdagen firas framförallt i Finland till minne av nationalskalden Johan Ludvig Runeberg, född 5 februari 1804 i Jakobstad i Finland (då ännu tillhörande Sverige), död 6 maj 1877 i Borgå. Han var en finlandssvensk författare och poet. J.L. Runeberg diktade på svenska och hans verk översattes till finska och många andra språk.

Ofta firas denna dag med Runebergstårtor (ett slags bakelser) och diverse aktiviteter som skådespel och litterära aftnar runtom i landet. Även Runebergspriset utdelas på Runebergsdagen.

En Runebergstårta (Runebergintorttu) är en bakelse (alltså egentligen inte en tårta) som äts på Runebergsdagen. Det påstås att Johan dagligen ska ha ätit en dylik bakelse. Det sägs också att det var hans fru Fredrika Runeberg som uppfann bakelsen på 1850-talet, men sanningshalten bakom detta har ifrågasatts. Sockerbagaren Lars Astenius bakade redan på 1840-talet en variant av "Runebergs bakelser".


Idag finns många varianter av bakelsen, och exakt hur den ursprungliga bakelsen såg ut är oklart, men den vanligaste varianten idag är en grov, cylindrisk bakelse gjord på mandel eller hasselnötter och ströbröd som är indränkt i rom eller punsch och garnerad med kristyr och hallonsylt.

Till den första kärleken

En gång min första kärlek frågte jag:
"Min lefnads stjärna, säg, hur tändes du,
Och hvadan äger du ditt milda ljus?"
Då sade stjärnan: "Har du sett nå'n gång,
Hur lätt en flyktig sky kan skymma mig?"
Jag sade: "Än med mörker, än med ljus
Ett moln gått opp och dolt dig för min syn;
Dock brann du lika klar, sen det försvann."
Och stjärnan sade åter: "Har du sett,
Hur lätt en jordisk dag fördunklar mig?"
Jag sade: "Mången jordisk sol jag såg
Gå opp i glans och öfverstråla dig;
Dock gick den ständigt ned, men aldrig du."
Då sade stjärnan: "Tror du på mitt ljus,
Och vill du tända lifvets hopp därvid?"
Jag sade: "Bortom molnet log din blick,
Och bortom dagens bländsken brann du klar,
Och bortom grafven skall du lysa än."
Då sade stjärnan: "Vet du, hvad jag är?
En suck jag är ifrån din egen barm,
Som sökt med fridens hopp en högre värld;
En blixt jag är utaf ditt eget lif,
Som flög i strålar till sitt hemland opp;
Ett solljus är jag af din egen själ,
Och i min milda låga lefver du."


KALAS & MELODIFESTIVAL

Kategori: Vardagsliv

Idag var det ännu en kylig dag, men solsken o fint mitt på dagen. Slöa o slappa lite här hemma innan det var dags att duscha och göra sig iordning för kvällens kalas.


Det blev en riktigt trevlig stund hos fam G. God mat och god dricka. Kaffe & en supersmarrig chokladtårta. Sen var man både mätt o lite lagom slö.


När vi kom hem igen så såg jag den sista halvtimmen på melodifestivalen. Bidragen som deltog idag var: Deltävling 1- Växjö
1. Sean Banan – "Sean Den Förste Banan"
2. Abalone Dots  – "På väg"
3. The Moniker – "I Want To Be Chris Isaak ..."
4. Afro-Dite – "The Boy Can Dance"
5. Dead by April – "Mystery"
6. Marie Serneholt – "Salt And Pepper"
7. Thorsten Flinck & Rev... – "Jag reser mig igen"
8. Loreen – "Euphoria"

Tyckte inte det verkade som om det var nån höjdare direkt. Men jag vill iaf se på det, så får spana in reprisen.

Kvällens resultat ser du här:


IDAG FIRAR VI: VARGENS DAG & INTERNATIONELLA CANCERDAGEN

Vargens dag är ett spontant initiativ från medlemmar i föreningarna Nordulv och Svenska Rovdjursföreningen. Dagen utropades av några privatpersoner 2007 och uppmärksammas med föredrag och andra aktiviteter på några platser i landet. Tanken är att 4 februari årligen ska uppmärksammas för vargarnas skull.

I år är det 5:e året om man räknar in året för instiftandet. Då uppstod frågan i pressen om vargen verkligen behövde en egen dag och det tycker Vargens Dag fortfarande att den gör. Vi är många i detta land som välkomnade vargens återkomst med glädje, och skulle tycka det var förfärligt om vissa marginaliserade grupperingar skulle lyckas med sin utrotningskampanj.

Det står var och en fritt att på sitt eget sätt, enskilt eller tillsammans med andra manifestera vargen den fjärde februari varje år.

The Howl of freedom
Listen to the sound of midnight
Silence,
silence,
silence...
And then,
suddenly from a far distance
Miles away and deep inside your body
The Sound
The Call
The Howl of freedom
Open your heart and join
Whitewolf

Jag tycker att svensk vargpolitik ska fortsätta vara en svensk fråga som avgörs av dem som berörs av den, nämligen de som bor med vargen runt knuten.  Dagens vargpolitik har stöd i de svenska folkvalda församlingarna och bland befolkningen i de områden där det finns varg. Den syftar till att bygga upp en stark och frisk vargstam och sedan förvalta denna så att det alltid finns en balans mellan vargarnas antal och hälsa. Vargen ska vara ett uppskattat inslag i den svenska faunan, inte ett inslag som människor känner sig hotade av, idag är det så och forskning visar att en av de vanligaste dödsorsakerna för varg i Sverige är tjuvjakt. Detta trots risken för fängelsestraff. Ett lokalt problem som detta löser vi inte bäst långt borta i Bryssel utan här hemma.


INTERNATIONELLA CANCERDAGEN  - Den här dagen kallas också världscancerdagen.
Visste du att svenska kvinnor har störst chans i Europa att överleva bröstcancer? Vi ligger på 4:e plats i världen.

Cancer är en vidrig sjukdom ... Många av oss har mist någon nära i cancer och det känns som en viktig dag att uppmärksamma lite extra. Jag skickar extra tankar till er som drabbats.


Internationella unionen mot cancer (UICC) startade Världscancerdagen för 6 år sedan med utgångspunkt från en konferens i Paris. Man valde då att utnämna 4:e februari till Världscancerdagen.

Internationella unionen mot cancer har som uppdrag att samordna verksamheter som rör cancer och Världscancerdagen, något som de gör tillsammans med medlemmar runt om i världen. Världshälsoorganisationen, internationella atomenergiorganet och många andra internationella organisationer är även med och stödjer kampanjen.

Förutom att varje år lyfta olika teman ,tidigare år har man bland annat talat om rökfri miljö, fokus på hälsosam kost och fysisk aktivitet och vacciner mot virus som HPV, har UICC några kärnfrågor.

Kärnfrågorna handlar om att barn ska ha möjlighet att vistas i rökfri miljö, vikten av att kombinera en balanserad kost med fysisk motion och därigenom undvika följdsjukdomar och fetma, att öka kunskapen om vaccin som kan förebygga cancer och även försöka öka kunskapen kring helhetsbilden av cancer.

UICC vill lyfta fram det faktum att 40% av alla cancerfall skulle kunna förebyggas genom en kombination av flera eller alla av ovanstående kärnfrågor.

Här får du 2 boktips!

 


Frukostbullar klara. Nybakade, kom på att ...

Kategori: Vardagsliv

Frukostbullar klara. Nybakade, kom på att jag inget bröd hade, så fick baka mitt i natten.

VINTRIG FREDAG

Kategori: Vardagsliv

GRAMMATIKDAGEN & ANDNINGENS DAG

Idag är det alltså grammatikens dag. Såg på nyheterna, där någon språkvetare tyckte att vi svenskar är sämst på satsdelar. Det må hända, även om jag personligen skulle röstat på särskrivningar.

Dagen har till och med förärats en egen hemsida, bakom vilken står en enad front av språkkonsulter och svensklärare. Att det är ett initiativ att applådera framgår så fort man öppnar en dagstidning, eller surfar in på densammas hemsida. Några minuter efter att jag blivit uppmärksammad på Grammatikdagens existens hittade jag den här lilla gräsligheten på Aftonbladet.se:
Evert räddade
sin matte mot
orm på hotellet
”Mot” orm alltså. Att många, speciellt ungdomar, har svårt med prepositionerna det har jag sett länge nu…
Här kommer ett litet knep som jag läste på nätet idag:

Är du osäker på om det ska vara "de" eller "dem", testa att byta ut mot "jag" eller "mig". (Använd inte dom, det är talspråk!)

Funkar det med "jag" ska det vara "de".
Funkar det med "mig" ska det vara "dem".

Ex. Spara en bit mat till jag. Spara en bit mat till mig. Alltså ska det vara Spara en bit mat till dem! Enkelt va´!

KYLIGT - MEN EN FIN TORSDAG

Kategori: Vardagsliv

IDAG FIRAR VI:
INTERNATIONELLA VÅTMARKSDAGEN &  GROUNDHOG DAY

Kallt och soligt + snöfall i mängd = Det é riktig vinter. Dagen började med att G kom på fika på fm. Alltid trevligt med lite besök och småprat.

Sen var det tid att plugga lite på em. Men det blev lite tid för facebook också, man måste ju vara lite social också *ler*

Kvällen ägnades liggandes i tv-soffan. Såg bl.a på ”Once upon a time” – Mysigt spännande med sagor ju. Pratade mé döttrarna i tel också. De mådde bra.


Groundhog Day (Murmeldjursdagen) är en festlighet som firas i flera orter i USA & Kanada. Firandet har sitt ursprung i Pennsylvania. Varje år den 2 februari bedöms hur länge vintern kommer att vara. Därför drivs ett skogsmurmeldjur (engelska: groundhog) ur sitt bo. Om djuret ser sin skugga, förutsatt att det är klart och ljust väder, pågår vintern i ytterligare 6 veckor.

I andra delar av världen blev evenemanget känt genom filmen Måndag hela veckan (originaltitel: Groundhog Day) från 1993 med Bill Murray och Andie MacDowell i huvudrollerna.

Groundhog Day är en traditionell amerikansk festival som har sina rötter inbäddade i folklore. Enligt legenden om Groundhog Day, som alltså äger rum den 2 februari, så är skogsmurmeldjurets beteende ett sätt att förutsäga vädret. Om det ser sin skugga, och försvinner ner i hålan igen, innebär det att vintern kommer att fortsätta i 6veckor. Men om djuret  inte ser sin skugga, då kommer det inte att vara rädd för att komma ut ur sin håla och vintern kommer snart vara slut.

Detta tror man eftersom murmeldjuren som bor under jord, inte är vana vid att ha en skugga. Därför blir djuret rädd om det ser sin egen skugga och går tillbaka ner i hålan.

Om denna metod faktiskt kan ses som en exakt förutsägelse av vädret är diskutabelt. Men traditionen Groundhog Day går tillbaka hundratals år.

Det ursprungliga namnet på denna tradition var av kristna Kyndelsmäss.


Årets tema för World wetland day är "Wetland tourism: A great experience - Responible tourism supports wetlands and people"

Den 2 feb 1971 antogs den internationella konventionen för våtmarker i staden Ramsar vid Kaspiska havet. Den är den första moderna konventionen som rör biologisk mångfald.

Ramsarkonventionen arbetar för att bevara våtmarker, sjöar, vattendrag och grunda marina områden och nyttja dem på ett hållbart sätt. Konventionen trädde i kraft 1975 och över 160 medlemsstater har skrivit under den. Varje land har åtagit sig att utse och bevara sk ramsarområden, viktiga områden med internationell betydelse.
I Sverige finns det 51 st och är utpekade som riksintressen för naturvården i Miljöbalken.

Våtmarker över hela världen tillhandahåller många viktiga ekosystemtjänster. De utgör en viktig del i hushållning och rening av vatten samt lagring av kol. Dessutom har våtmarker stor betydelse för vår anpassning till ett förändrat klimat. I varmare länder är bevarandet av mangroveskogar av stort samhällsekonomiskt intresse då de bidrar till skydd mot naturkatastrofer som stormar och tyfoner i kustzonerna. De spelar också en viktig roll för den biologiska mångfalden längs kusterna och utgör viktiga yngelområden för fisk. Även i nordligare breddgrader utgör våtmarkerna en mycket viktig del i naturens ekosystemtjänster.    


En av de allra artrikaste skogstyperna i Europa är sumpskogen som även kallas Europas regnskog. Den vanligaste typen av sumpskog i Skåne är klibbalkärr, som har hög biologisk mångfald och är av stor betydelse för vedlevande insekter. Klibbalkärr ligger ofta insprängda i annan lövskog och hjälper till att bevara fuktigheten i omgivande skogar. Eftersom det är svårt att komma till med maskiner i de blöta skogarna har de ofta fått stå orörda över lång tid.