Kaylas

SOLIG SKÖN SÖNDAG

Kategori: Vardagsliv

Idag firar vi Dansens dag! Inte har jag dansat precis, men iaf rört på mig. Jag & lilla gumz gick tipspromenad runt Lötsjön på fm. Ljuvligt väder – varmt o solsken. Sen gick vi hem o tog en fika med arraksboll till.

 

 

Eftermiddagen gick i slöhetens tecken. Lite dator, lite solande på balkongen. Jag & C gick till affären och köpte lite mat. Under tiden så gumz hand om städningen hemma. Hon diskade, dammsög och moppade golven. Så skönt att slippa det för en gångs skull.

 

Efter middagen blev det tv. Först spelade vi bingolotto, sen var det ju Big Brother-live. Ingen vinst i Bingolotto och Tenny åkte ut ur BB-huset. Jag trodde Hanna skulle åka idag...

 


GRATTIS MAMMA

Kategori: Vardagsliv

 

Min mammas födelsedag är i dag. Födelse blir ett sådant märkligt ord när det handlar om någon som inte längre är i livet. För vad är en födelse värd om dess resultat inte längre existerar?

 

Mamma skulle ha fyllt 77 år idag. Hon fick inte ens uppleva sin 55:e födelsedag. Men åren går ändå, de här dagarna passerar. Hennes bortgång stannade inte världen. Men sorgen, den stannar, och växer dagar som dessa.

 

Jag vet vad min mamma skulle ha velat göra om hon vore här för sin födelsedag. Hon skulle ha samlat hela familjen till middag o sen hade det blivit kaffe & tårta…

 

Under dom här åren har många saker förändrats, och en del till det bättre men en viktig person saknas oss och det är DU. Tiderna förändras, och nu när jag tillhör den äldre generationen så känner jag ansvaret att föra berättelserna och minnena från förr, vidare med mina barn, som du gjort med mig och dina barnbarn.

 


SPÄNNANDE - JOBBINTERVJU IDAG

Kategori: Vardagsliv

Idag ska jag iväg på anställningsintervju, för ett jobb som undersköterska, så ni får hålla både tummar & tår. Annars har jag inget planerat mer idag. Ska plugga lite teori också har jag tänkt.

 

 

Idag firar vi VÄRLDSBOKDAGEN
1995 beslutade Unescos generalkonferens att den 23 april skulle bli hela världens festdag för firandet av böcker, författare och läsning samt värnandet om upphovsrätten och människors fria tillgång till information.

 

I Katalonien i Spanien har man sedan 1900-talets början firat skyddshelgonet St Görans (St Georges) dag den 23 april genom att ge en bok i gåva till dem man tycker om. Av tradition får givaren får en ros tillbaka. Med inspiration från denna tradition föreslog IPA, International Publishers Association en "internationell dag" och Spanien lämnade förslaget till Unesco.

 

Idén om att uppmärksamma boken kompletterades med upphovsrätten och i november 1995 beslöt Unesco att utse den 23 april till the World Book and Copyright Day (Världsbok- och upphovsrättsdagen). Inte bara är den 23 april en katalansk dag, den är också minnesdag för författare som Shakespeare, Cervantes, Nabokov, Manuel Mejia Vellejo, de la Vega, Laxness, Josep Pia, Manuel Mjia Vallejo m.fl.


Upphovsrätt har länge varit en hjärtefråga för Unesco som ser dagen som ett sätt att fokusera bl.a på författarnas möjlighet till ersättning för sitt arbete i en snabbt digitaliserande värld.

 

I januari 2010 lanserade Unesco ”World Anti-Piracy Observatory” (WAPO) som ett led i bekämpningen av brott mot upphovsrätten. Det rör sig om en plattform online för globalt utbyte av information om nationella åtgärder och policies.


 

IDAG FIRAR VI JORDENS DAG

Kategori: Vardagsliv

 

Jordens dag (engelska: Earth day) är en temadag initierad av den amerikanske senatorn Gaylord Nelson för att uppmärksamma världens miljöproblem. Dagen har sedan starten 1970 firats 22 april varje år.

 

Dagen firas runt om i världen för att vi skall uppmärksamma de stora miljöproblem som vi har i världen. Firandet av dagen är störst i USA(Earth day) men firas även i små mängder i Sverige, främst i studentstaden Lund.

 

Annars blir det en lugn söndag här. Det regnar till o från i Sumpan idag, så vi hoppade över dagens tipspromenad. Igår var vi på kalas, alltid trevligt att fika o träffa ”tjocka släkten” emellanåt.

 

Min pärla var och fotade sig igår - Visst é hon fin?

 

 

Ikväll blir det tv, jag kan ju inte missa Big Brother livesändning. Vem tror ni åker ut idag? Jag tror det blir Hulda som får gå.

 


KALAS I KUNGSÄNGEN

Kategori: Vardagsliv

Det har varit en ganska trist händelselös vecka. Dagarna blir rejält sega när man går hemma hela tiden. Det blir mycket dator, och så de vardagliga sysslorna förstås. Städning, matlagning o tvätt kommer man ju aldrig ifrån.

Igår kom lilla gumz hit igen. Alltid kul att ha henne här, men trist att hon ska ha det så besvärligt. Men hoppas allt ordnar sig för henne, nu när hon äntligen fått en lägenhet. Det é ett par veckor kvar, men 1/6 ska hon iaf få flytta in i en nyrenoverad 1:a.

Japp idag ska vi alltså på kalas, K fyller 17. Annars blir det nog en lugn lördag.


Igår var det visst INTERNATIONELLA CANNABISDAGEN. Jag själv tycker det verkar helt ok, om man använder det i MEDICINSKT SYFTE.

Den 20 april varje år infaller den internationella cannabisdagen. Det är en dag då människor, som uppskattar den olagliga örten, över hela jordklotet firar den luriga plantan. Men historien om varför just denna dag valts ut är lika mångtydig som de som använder sig av drogen är talrika.


Enligt chefredaktören för tidningen High Times, Steven Hager, kommer begreppet 420 (uttalas fyratjugo) från San Rafael High School i USA. Det myntades 1971 då ett antal cannabisrökande studenter träffades just klockan 16.20 på eftermiddagen för att nyttja den olagliga substansen. Till slut började de använda 420 som ett kodord för när de skulle träffas.

 

Men andra versioner berättar en annan historia. Enligt en version var 420 polisens kod för ett misstänkt cannabisbrott medan en annan teori menar att siffrorna kommer från en kemisk sammansättning i plantan.

 

Men oavsett vilken historia som är sann så har 420-dagen blivit ett datum som är fast rotat inom cannabiskulturen.

 

För närvarande händer det mycket inom marijuanaområdet i USA. Både New Jersey och Illinois har föreslagit en legalisering av marijuana för medicinsk användning. Och Obama-administrationen har öppet gått ut med att polisen inte bör jaga och ta fast personer som använder sig av marijuana för att lindra sina sjukdomar, skriver Huffington Post.

 

Även i Danmark pågår en diskussion om att legalisera drogen - som ett led i att sätta stopp för den drogrelaterade brottsligheten. I Sverige tycker den moderata kommunpolitikern Christopher Aqurette, verksam i Malmö, att vi bör göra något liknande.

JAG VILL HA SOLSKEN OCH FÅGELSÅNG...

Kategori: Vardagsliv

Vem f-n snodde våren? Snöblandat regn och temperatur runt 0-strecket é inte vad jag vill ha, men så é läget i Sumpan nu – USCH.

Idag blir det en sväng in till city, C ska köpa skor och gumz ska köpa hårfärg bl.a.. Jag ska hjälpa henne fylla i håret, så det blir jämt färgat. Nyansen denna gång heter ”Deep plum”. Sen blir det hem och baka surdegsbröd och kanelbullar. Men till kvällen parkerar jag mig i tv-soffan, eller framför datorn.

 

IDAG FIRAR VI:
Volvons dag
Mahl Language Day
Cultural Unity Day
Surdegsdagen

 

Volvons dag
Just detta datum 1927 så rullade den första serietillverkade Volvon ut från fabriken på Hisingen. 1927 utgör startpunkten för Volvobilarna. Sedan dess har en stadig ström av Volvomodeller lämnat de olika Volvofabrikerna och skapat bilhistoria. Var och en med sin egen historia att berätta. Jag har en morbror vars röda Amazon för alltid kommer finnas i mitt minne. Han hade skivspelare i den, och där i framsätet satt jag och spelade The Tokens ”The lions sleeps tonigt” om och om igen. Jag kunde väl vara nåt mellan 5-7 år.

 


Mahl Language Day
Divehi Language Day - Mahl (Divehi) är det officiella språket i Maldiverna. Det talas också i södra Indien av indiska Mahls. Dagen firas den 14 april till minnet av Husain Salaahuddin (bilden), som skrev sina böcker på Mahl. Husain Salaahuddin föddes den 14 april 1881.

 

 

 

Cultural Unity Day
Culture Unity Day är ett tillfälle att bekräfta värdet av alla våra olika språk, övertygelser och kulturer, och vår gemensamma tillhörighet till en unik och mångsidig nation.

 

 

 

Surdegsdagen
Då är det dags att fira surdegsbrödet i alla dess former, varför inte göra som jag och baka det själv. Surdegspizza, surdegsbröd, surdegsfrallor eller kanske surdegsbaguetter! (Köpt går också bra.) Man får självklart äta det precis som man vill till soppa, med gott pålägg eller varför inte doppa det i olika sorters vinäger eller olivoljor?

 

 


FREDAGEN DEN 13:E - OTUR ELLER INTE?

Kategori: Vardagsliv

 

Varför just fredagen den 13:e? Och varför bringar det otur? Det finns ju till och med folk som stannar hemma från jobb och skola pga det. Det finns flera olika hypoteser varför fredagen den trettonde uppfattas så. En grundar sig på att Jesus hade 12 lärjungar, och när Jesus blev förrådd var Judas den trettonde vid bordet. Det kan även ha varit så att det baseras på att det fanns 13 personer totalt och att Jesus korsfästes och dog på långfredagen.

 

En annan hypotes grundar sig på att ett betydande antal ordensmedlemmar från Tempelherreorden blev fängslade av Filip IV av Frankrike fredagen den 13 oktober 1307 på order av påven Clemens V. Många av dessa torterades och avrättades dessutom.

 

Vidare finns i den nordiska mytologin en berättelse om hur svekets och ondskans gud Loke kom som den trettonde gästen till ett gästabud i Valhall - och sedan lurade blinde Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en mistelpil.


Samma sak typ med vissa föremål och saker kan göra, t.ex. som att om det går en svart katt över gatan/vägen så måste man spotta 3 gånger över axeln. Och samma sak om man välter saltkaret då ska man slänga salt över axeln 3 gånger.

 

Egentligen är det ju bara en helt vanlig dag. Eller?

 

 




Det finns fler saker som räknas som otur om man ser/gör, t.ex.

· Tar sönder en spegel, då får man tydligen otur i 7 år.

· Går under en stege, vad är det för farligt/oturligt med det? Tydligen att man kan få 3 veckors otur

· Att ha ett paraply uppfällt inomhus.

· Gå på en A-brunn ska tydligen ge otur. (Sen sägs det ju också att om man går igenom 2 stycken A-brunnar så får man bättre sexliv.)

 

Så finns det ju "önskebrunnar" också, uppfyller dom verkligen ens önskningar om man kasar ett mynt i dem?

 




 

TRÖTT TORSDAG...

Kategori: Vardagsliv

Japp é lite trött idag, somnade sen och vaknade tidigt. Målaren skulle komma och spackla o måla på toan här hemma. Sen sov jag o gumman vidare lite till, innan det sög i magen efter frukost. Så kl.12 kom vi upp här idag. Hyfsta väder ute och termometern visar 10+ så det blir en liten promenad idag oxå.

 


IDAG FIRAR VI LAKRITSDAGEN
Lakrits är en av våra äldsta och vanligaste aromer. Den används framför allt i godis och i olika typer av drycker, samt i tobak och mediciner. Aromen framställs från lakritsrot.

 

Lakrits är också medicin, den är: Slemlösande, inflammationshämmande, hostdämpande, laxerande, milt lugnande, urindrivande, ökar salivproduktionen, kramplösande, läkande effekt vid magsår, illamåendeshämmande, naturligt blodtryckshöjande, aptitdämpande och förbränningsökande.

 

Känsliga personer med högtblodtryck ska passa sig för att regelbundet inta för stora mängder lakrits då blodtrycket ökar naturligt. Enligt Livsmedelsverket rekommenderas ca 50 g lakrits per person och dag som maximalt intag för personer med högt blodtryck. En hög regelbunden konsumtion av lakrits kan hos känsliga personer ge upphov till skadliga effekter, t ex förhöjt blodtryck, ödem och svaghet. Det visar en nordisk rapport som bedömt riskerna med glycyrrhizinsyra-intag via lakrits.

 

Jag är egentligen en chokladälskare, men idag vill jag lyfta en butik på Sveavägen här i Stockholm som heter Lakritsroten, de är specialiserade på just lakrits. Det går även att nätshoppa deras produkter på lakritsroten.se!

 

I butiken säljer de  Lakridts by Johan Bülow, ett danskt företag som tillverkar exklusiv lakrits. Deras fina burkar är numrerade (se nr.4 ovan) och jag gillar produktdesignen mycket. Skulle kunna tänka mig och ha burkar med 1,2,3 framme i köket bara för att det är snyggt :)

Ett litet axplock;
1 - Lakritspraliner Molar
2 - Lakritssmaksättning på flaska
3 - Lakritsfudge
4 - Mjuk sötlakrits, Lakridts by Johan Bülow
5 - Lakritsrot
6 - Lakritstänger


HAKA PÅ TRENDEN - BAKA MED LAKRITS!
Att baka med lakrits är den senaste matlagningstrenden, och det gillar jag. Här får ni några recept, sen är det bara att experimentera fram goda desserter själv hemma i köket!

 

Chokladhallonkaka med lakritsmaräng och färska hallon - 16 bitar
Chokladhallonkakan
200 g smör
3 dl frysta hallon
3 dl socker
1 dl kvalitetskakaopulver
3 ägg
3 dl vetemjöl

 

1. Sätt ugnen på 185°. Smält smöret i en kastrull och häll i de frysta hallonen och låt dem tinar. Sjud 1 min. och ta kastrullen från plattan.

2. Blanda socker och kakaopulver och rör ner detta i hallonsmöret

3. Rör ner ett ägg i taget i smeten och sikta sedan ner mjölet försiktigt och rör. Häll smeten i en smord och bröad form med löstagbar kant.

4. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 min. Får gärna vara lite kladdig i mitten när den är klar. Ta ur och låt den svalna.

 

Lakritsmaräng
2 äggvitor
½ kryddmått med ättika
1 dl socker
1 tsk lakritspulver

 

1. Sätt ugnen på 200°

2. Vispa äggvitorna i en minut och tillsätt ättikan.

3. Tillsätt socker och lakritspulver i omgångar och fortsätt vispa tills äggvitorna blivit fasta. Smaka av och smaksätt med mer lakritspulver efter behag.

4. Täck chokladhallonkakan med marängsmeten och sätt in i ugnen. Låt marängen få lite färg och ta ut chokladhallonkakan. Dekorera med färska hallon och rivet skav från en lime.

 

Lakritspannacotta - 4 port.
4 dl grädde
2 ½ msk socker
1-2 msk lakritspulver
1 ½ gelatinblad

 

1. Koka upp hälften av grädden, socker och lakritspulvret. Vispa och lös pulvret. När pulvret löst sig så häll i resten av grädde och fortsätt koka upp.

2. Blötlägg gelatinet i minst 5 min i kallt vatten. När grädden kokat upp, dra av den från plattan, och rör ner gelatinbladen så de löser sig.

3. Häll upp i portionsformar och ställ i kyl i ett par timmar eller tills pannacottan har stelnat ca 3 timmar.

4. Garnera med hallon, antingen färska eller rör ihop tinade hallon till en hallonsås.

 

Salt Lakrits Crème Brule med färska hallon - 12 port.
5 dl mjölk
5 dl grädde
120 g strösocker
8 ½ äggulor
1 msk lakritspulver
salt efter eget behag
strösocker till servering

 

Dag 1
Koka upp grädde, mjölk och socker. Vispa ner lakritspulvret och salt. Låt smeten svalna av till ca 50°. Rör i äggulorna. Låt smeten stå över natten.

 

Dag 2

1. Häll upp smeten i ugnsfasta formar. Sätt formarna i djup plåt. Häll ca 1 cm vatten i botten på plåten. Plasta plåten med formarna noggrant så att det blir helt tätt. Baka av nästa dag på 100° i 60 min/tills bruleérna har stelnat. Ta ut ur ugnen. Låt svalna.

2. Strö ett lager strösocker på bruléen och bränn av med bunsenbrännare.

3. Servera med lite färska hallon till.

 

Lakritskola
½ l grädde
½ kg socker
0,75 dl ljus sirap
2 msk glykos
30 g osaltat smör
½ msk lakritspulver
vaniljsocker

 

Klä en liten form med bakpapper och vik upp kanterna. Blanda alla ingredienser. Koka på jämn värme cirka 25-30 min. Ha ett glas med vatten till hands. Droppa ett prov i vattnet. När du kan rulla det till en kula är kolan klar. Slå upp massan i formen och låt den kallna. Skär upp lagom stora bitar.

 

Friterade äppelklyftor med lakrits
3 ägg
1 tsk socker
1 tsk florsocker
3g lakritspulver
1 nya salt
mjölk
olja till fritering

 

Skala och rensa äpplena och dela dem i klyftor. Blanda alla ingredienser till frityrsmeten, tillsätt mjölk till ni får en lagom tjock smet och det går lätt att doppa äpplena i. Fritera klyftorna i 180° i några minuter tills de blir gyllenfärgade. Serveras som tilltugg eller med glass.

 

Variera äppelkaka med lakrits
Byt ut kanelen eller andra kryddor I äpplekakan mot lakritspulver. Garnera den färdiga, varma äpplekakan med krossade lakritspastiller på toppen. Tillsätt lite lakritspulver när ni vispar grädde eller gör vaniljsås till äpplekaka.

 

Lakritszabaione med färska bär - 4 port.
3 st äggulor
½ dl socker
1 msk lakritspulver
½ dl marsalavin
1 l jordgubbar, hallon eller andra frukter och bär.

 

1. Vispa äggulor och socker vitt och pösigt i en rostfri skål.

2. Blanda lakritspulver med marsalavin och häll sakta, under ständig vispning, ner blandningen i äggsmeten.

3. Sätt skålen i vattenbad, (i en kastrull bottnad med lätt sjudande vatten). Se till att innehållet i skålen inte kommer i kontakt med det sjudande vattnet.

4. Vispa med stålvisp eller elvisp tills krämen tjocknat och är skummig, det tar ca 5-10 min.

5. Häll smeten i glas eller portionsskålar och servera direkt tillsammans med frukt och bär.

Tips: Spara dina äggvitor och gör lakritsmaränger

 

Saltlakritsglass från OS-konditorn Elisabeth Johansson - 6 port.
Glass:
2 dl vispgrädde
2 äggulor + 1 äggvita
4 msk florsocker
1 tsk saltlakritspulver eller krossade salmiak karameller
1 tsk lakritsgranulat eller lakritspulver

 

Lakritskolasås:
½ dl ljus sirap
½ dl strösocker
1 dl vispgrädde
1 tsk lakritsgranulat
ev. lite svart hushållsfärg

 

Vispa grädden. Vispa äggulor och florsocker i en separat skål till ett fluffigt skum. Tillsätt lakritsen. Vispa upp äggvitan separat. Vänd ihop äggulorna med den vispade grädden och äggvitan. Fördela glassen i portionsglas och sätt in i frysen 3– 4 tim. Gör under tiden lakritskolasåsen.

 

Till kolasåsen: Koka ihop sirap, socker, grädde, lakritsgranulat och ev. färg. Koka till 115 –118° tills såsen börjar tjockna, den tjocknar efter när den kallnar. Serveras gärna med grovhackad salt lakrits, hallon eller mynta.


IDAG KOMMER LILLA GUMZ HIT IGEN <3

Kategori: Vardagsliv

Det var ju inte så länge sen hon var här, men det är alltid lika härligt att få umgås mé sina barn, och skämma bort dem lite.  Vad vi ska hitta på har jag inte planerat, men det brukar lösa sig iaf. Det räcker långt med att bara få rå om henne ett par dar, och bara umgås också.

 

Som jag skrev igår, så är det ju hästsvans som gäller i vår. Så idag tänkte jag fortsätta lite med det här med hårstyling…

 

Vad blir resultatet om man kombinerar shoppinginspiration med hårstyling och massor av hårspray? Det var kanske så en spansk hårstylist tänkte när hon skapade dessa galna frisyrer i en tävling där den mest kreativa stylisten skulle utses. Resultatet blev minst sagt kreativt! Jag kan bara tänka mig vilket arbete som måste ha krävts för att fixa dessa frisyrer.

 

Mousse, crème, gelé, vax och pasta - Det är några av våra vanligaste hjälpmedel för att bli snygga i håret. Vilken variant som behövs och hur du använder dem beror på flera saker, t ex hur långt ditt hår är och vilken effekt du är ute efter. Se dock till att börja din stylingresa redan i duschen. Balsam är nämligen en viktig grund, precis som en ren och återfuktad hud är ett måste för ett bra makeupresultat. Balsam är speciellt viktigt om du vill att slutresultatet ska vara glansigt och kännas fräscht. Med ett schampo och ett balsam som passar din hårtyp har du skaffat dig ett riktigt bra utgångsläge. Sedan är det bara att välja stylingprodukt. Här får du en snabbguide till några olika varianter.


Gelé = En fixerande produkt som numera finns som spray och i klassisk burkform och fått ett uppsving i år tack vare hårtrender där man kombinerar slätt och rufsigt i samma hår. Sprayerna är lättare att fördela i långa hår och därför bättre att föna i. Du använder gel för att skapa, skulptera och lägga formen på plats i både korta och långa hår men också för att få fram en slätare och tajtare finish, till exempel på en fläta.
Pröva t ex: Studio Line Indestructible Gel och Toni & Guy Forming Spray Gel.

 

Glansförhöjare = Sprayer, crèmer och droppar som inte ger någon stadga men mycket glans - pricken över i till ett annars färdigstylat hår. Det behövs väldigt lite för stor effekt så var lätt på handen när du använder den här typen av produkt och håll den en bit från huvudet om du har en sprayvariant. Pröva t ex: Urban by Björn Axèn Sparkle Explosion Shine Spray och PHC Hair Repair Silk Serum.

 

Mousse = En skumprodukt som är lätt att fördela och finns i en fantastisk mängd olika styrkor. Du använder mousse för att få volym men också för att krama upp lockar och det passar till alla frisyrer och längder. Dagens fina mousser har ofta både vårdande och värmeskyddande ingredienser och blir inte alls pinniga på samma sätt som när produkten först kom. Pröva t ex: Björn Axèn Volume Mousse och Aussie Aussome Volume & Conditioning Mousse.

 

Pasta = En modern version av vax med fibrer, det kallas ibland även för formvax, som ger håret en mattare finish. Du kan använda det för att ge ett kortare hår form, mycket busighet och tydligare struktur men det fungerar också i långa hår för att få kontroll. Värm gärna din pasta i handen innan du applicerar den i håret så blir den mer lätt att hantera och du får bättre effekt. Pröva t ex: Björn Axèn Fiber Fudge och Schwarzkopf Got2Be Beach Mat Matte Paste.

 

Saltspray = En produkt som ger den där lite sträva och sköna strandkänslan till håret som du annars kan få just vid salta bad. Håret blir lättare att styla, t ex kan du enkelt krama upp lockar och få till vågor med fin naturlig form. Saltprodukter kan användas både i fuktigt och torrt hår men effekterna blir lite olika. Var sparsam för att undvika att håret blir för tungt. Pröva t ex: PHC Salt Water Styling Spray och Sachajuan Ocean Mist.

 

Spray = En finfördelad vätska i sprayflaska som inte bara finns i flera styrkor utan också i olika varianter. Spray kan användas till allt från att frysa en uppsättning till att preparera håret innan du ska sätta i spolar. För det senare är en blötare så kallad mist bäst. Den kommer i pumpflaska och kan också användas innan du t ex plattar håret. Ett tunnare och finare hår klarar sig med en lättare spray men kan bli för tungt och fall ihop om den är för kraftig medan ett grövre hår måste ha en det senare för att hålla formen. Med en blötare spray måste du vänta tills håret är torrt innan du kan röra det utan att påverka formen. Pröva t ex: L’Oréal Elnett och Toni & Guy Heat Protection Mist.

 

Torrschampo = Ett pulver på burk eller i sprayform som suger upp överflödigt fett och fräschar upp håret mellan schamponeringarna. Idag används det också för att det ger massor av volym utan att du behöver jobba så mycket. Spraya det i hårbotten och fördela ut genom att rufsa med fingertopparna eller borsta. Pröva t ex: Batiste Dry Shampoo och Kisby Dry Shampoo.

 

Vax = En slags hårgelé som används för att hålla ihop en frisyr och forma den. Vax kan också användas för att ge glans. Det passar till korta frisyrer där du vill ha definition och lite rufs, då kan du också relativt enkelt styla om håret under dagen. Men du kan även använda vax till längre hår som du vill kamma bakåt eftersom det samlar ihop stråna och håller dem plats utan att det blir hårt. Det finns också ett slags mjukare vax som används för att hålla ihop och definiera frisyren. Eftersom det är lättare i konsistensen kan du med fördel använda crème i mellanlånga och långa hår. Det ger lite glans och lätt kontroll. Pröva t ex: Kiehls Creative Cream Wax och Studio Line Indestructible Wax.

 


HÅRFÄRGNINGSGUIDE

  • Du bör alltid läsa och följ bruksanvisningen på förpackningen noga.
  • Du bör utföra ett hudallergitest 48 timmar före varje användning av hårfärg eller henna, se därför till att köpa produkten minst 48 timmar före du avser att använda den.
  • Hårfärg är inte avsedd för barn under 16 år.
  • Om du har temporära tatueringar med svart henna kan det öka risken för allergier vid hårfärgning.
  • Du ska inte färga håret om:
    Du har utslag i ansiktet eller känslig, irriterad och skadad hårbotten
    Du har reagerat på hårfärgningsmedel tidigare
    Du har reagerat på en temporär tatuering med svart henna tidigare


Här ser du vilka olika tekniker som finns när du vill byta hårfärg. Fråga gärna personalen i affären om du behöver hjälp.


Blondering
Använd en blondering för att ljusa upp ditt hår, göra slingor eller för att ta bort gammal hårfärg innan du färgar håret i en ny nyans. En blondering ljusar upp håret 1–6 nyanser, beroende på vilken produkt du väljer och hur länge du låter den verka.

 

Täcker grått hår:

0% (grått hår saknar pigment)

Hållbarhet:

Permanent

Efterbehandling:

Schampo och balsam för blonderat hår


Permanent färg
Med permanent hårfärg kan du få nästan vilken nyans du vill, så länge den är mörkare än din ursprungsfärg. Det går att färga håret något ljusare, men under förutsättning att ditt hår inte är färgat sedan tidigare. Tänk på att om du är blond och vill färga ditt hår mörkt bör du förpigmentera, för att undvika missfärgning – fråga personalen om tips och råd!

 

Täcker grått hår:

50 till 100%

Hållbarhet:

Permanent

Efterbehandling:

Färgbevarande schampo och balsam


Intensivtoning
Är du nyfiken på att byta hårfärg, eller vill du kanske bara täcka de första grå håren? Då är intensivtoning ett bra val. Den stora fördelen är att du slipper en skarp utväxt. Välj gärna en något mörkare nyans än din nuvarande hårfärg – det går inte att tona håret ljusare.

 

Täcker grått hår:

Upp till 50%

Hållbarhet:

24 tvättar

Efterbehandling:

Färgbevarande schampo och balsam

 

Toning
Vill du bara fräscha upp din naturliga hårfärg och öka lystern, är en toning ett utmärkt val. Tänk på att du aldrig kan tona ditt hår till en ljusare nyans och att en toning inte alltid täcker gråa hår.

 

Täcker grått hår:

50 till 100%

Hållbarhet:

6–8 tvättar

Efterbehandling:


Färgbevarande schampo och balsam


JAG ÄR TRENDIG - För en gångs skull

Kategori: Vardagsliv



När vårsolen börjar värma är det många av oss som blir sugna på en ny frisyr. Vågigt, stramt eller färgglatt. Det lättaste sättet att skapa en ny stil är att ändra hårfärg eller frisyr. Damernas.se guidar dig till vårens 6 hetaste frisyrtrender direkt från catwalken.  Titta, njut och låt dig inspireras.


Att samla håret i en svans hör inte bara samman med svettiga gympapass - tvärtom! Våren 2012 är en låg och stram svans högsta mode. Så jag é jättetrendig i år :) Jag har ju alltid hästsvans! Så här fixar du också vårens hetaste hårtrend.

 

1. Har du nytvättat hår, börja med att föna det torrt med hjälp av en paddelborste. Ha gärna i en värmeskyddande produkt först, både för att skydda hårstråna och också för att binda ihop dem bättre. Föna i hårets växtriktning för maximal glans. Har du torrt hår, hoppa direkt till nästa steg.

2. Samla allt hår i en låg, stram svans i nacken och fäst med en hårsnodd. Stryk gärna över ett glansgivande, frissdämpande serum för att tämja eventuella hårstrån.

3. Ta en liten slinga från din svans och vira den runt svansrosen, för att dölja hårsnodden. Fäst slutet av slingan under svansen med hjälp av en liten hårnål.


4. Använd en plattång på din svans för att få maximal glans och en extra stram känsla i frisyren.

5. Se till att dina hårtoppar känns lika mjuka och glansiga som resten av håret med hjälp av ett glansgivande serum.

6. Avsluta med en glansgivande, hård hårspray för att få både stadga och glans.

 

1. Den låga svansen
Den lågt fästade svansen började synas redan i höstas och i vår är den hetare än någonsin. Bland andra Herve Leger, Hermés och Nicole Fahri visade finfina varianter på den eleganta (och så enkla!) frisyren. Toppa gärna med en håraccessoar, till exempel en hårring eller klämma i metall, så är du verkligen hemma.

 

2. Romantiska flätor
Flätor, gärna inbakade, är helt rätt i vår. Valentino visade romantiska uppsättningar medan Vivienne Westwood, Braganza och John Galliano satsade på mer traditionella långflätor.

 

3. Bakåtsträvan
Att dra håret närmast ansiktet bakåt med hjälp av en hårgelé är en perfekt frisyr-räddare dagar då håret känns smutsigt eller bara platt och tråkigt. Syntes bland annat hos BCBG, Chalayan, Felder och Gurung.

 

Trend 1: Uppsättningar
Retrovindar med tydliga 1950-talsvibbar blåser i vår. Jean Paul Gaultier, Diane von Furstenberg och Rochas visade höga uppsättningar på catwalken medan Fendi och Jil Sander lät sig inspireras av en modern Grace Kelly. Här ser du en hög retro-uppsättning från Diame von Furstenberg.

 

Så här fixar du den höga uppsättningen på egen hand
1. En tuperingskam fixar höjden som du vill ha, Ghd Tail Comb, 119 kr.
2. En texturizer ger hållbar struktur i håret, Revlon Style Masters Mattnific Texturizer, 183 kr.
3. En hård hårspray håller frisyren på plats, Toni & Guy Creative Extreme Hold Hair Spray, 130 kr.

Trend 2: Vågade längder
Utkammade eller definierade, i vår får det långa håret gärna vara arrangerat i långa vågor - precis som om du tillbringat en lång dag på stranden och låtit håret självtorka. Bland annat Elie Saab, Thomas Vanderham, Pucci och Givenchy visade saltstänkta vågor på catwalken. På bilden syns härliga vågor från Elie Saabs vårvisning.

Så här fixar du naturliga vågor på egen hand
1. Om du har lockigt hår: kamma ut lockarna med hjälp av en rundborste Glanz med äkta svinborst, 460 kr.
2. Hjälp lockarna på traven med Moroccan Oil Intense Curl Cream, 259 kr.
3. En vågtång fixar fina vågor på nolltid, OBH Nordica Björn Axén Tools Wave Maker, 795 kr.


Trend 3: Färgglatt

Färgade toppar och slingor i regnbågens alla färger är säsongens mest iögonfallande, och kanske roligaste, trend. Dessutom är den perfekt när du är sugen på något nytt men inte är redo att plocka fram saxen - det finns både permanenta färger och blandningar som kan tvättas ur. Knallig färg syntes hos bland annat Narciso Rodriguez, Moncler, House of Holland, Peter Som, Haider Ackermann och som bilden visar hos Danielle Scutt.


Så här fixar du tillfällig färg på egen hand

1. Måla önskad effekt och färg med Isadora Hair Mascara, 129 kr.
2. Urtvättbar sprayfärg finns hos Buttericks för 79 kr.
3. Pensla på och tvätta sedan ur färgen med Kevin Murphy Color bug, 160 kr.

Trend 4: Stramt
Lösa och romantiska frisyrer lyser med sin frånvaro våren 2012, i stället är det strama tag som gäller. Salvatore Ferragamo, Paul Smith, Gucci och Haider Ackermann drog sidhåren stramt bakåt och sparade hår på höjden, medan det var blankt hår draget bakåt som gällde hos Donna Karan, Derek Lam, Hermès och Nicole Farhi. Här ser du stramt hårmode från Derek Lams catwalk.


Så här fixar du den strama looken på egen hand

1. Fixera håret och ge extra glans med Sassoon Spray Shine, 262 kr.
2. Ge håret stadga och glans med Tigi Bed Head Hard Head Mohawk Gel, 249 kr.
3. Skulptera fram den frisyr du vill ha med Joico Joilotion Sculpting Lotion, 175 kr.


Trend 5: Blött hår
Gillar du att stå länge i duschen på morgonen är din lycka gjord våren 2012, du behöver nämligen inte bry dig om att torka håret om du inte hinner. Hår med en blöt look är en av säsongens mest oväntade trender och syntes hos bland annat Alexander Wang, Helmut Lang, Bottega Veneta, Chanel och Giambattista Valli. Här ser du snyggt blött hår från Sportmax vårvisning.


Så här fixar du
blött hår på egen hand

1. Verkar anti-friss gör L Oréal Professionell Gelée Cashmere, 195 kr.
2. Ge håret en blank och blöt känsla med Tigi Catwalk Session Wet Look Gel, 249 kr.
3. Redken Velvet Gelatine 07 ger mjukhet och glans, 270 kr.


Trend 6: Accessoarer
En fin accessoar tillför glamour och stil på nolltid till en vardagstrött frisyr. På catwalken visade bland annat Chanel, Yves Saint Laurent, Hermès och Louis Vuitton pärlor, guldspännen, strassprydda diadem och mjuka hårband. Det här vackra diademet prydde Louis Vuitton sina modeller med.


Så här kan du fixa guldkant på din frisyr

1. Strassbestrött diadem, Accessorize, 340 kr.
2. Silverfärgat diadem, French Connection, 220 kr.
3. Guldkantad hårsnodd, Asos, 125 kr


IDAG FIRAR VI CSS-NAKED DAY & ANNANDAG PÅSK

Kategori: Vardagsliv

Ccs-naked day är den mest dirty dagen av dom alla. Dagen då alla sidor ska klä av sig och gör internet mer osäkert för barn. Nu är det dock inte att vi ska lägga upp nakenbilder eller annat på vara sidor. Idag, den 9 april, är dagen då man ska stänga av CSS:en på sin sida. Varför kan man undra. Själva grundidén bakom detta är att främja webbstandarder. Så enkelt är det. Man ska alltid tänka på dom som inte har stöd för CSS.

 

CSS Naked Day, en tradition startad av Dustin Diaz är dagen då vi hedrar alla som jobbar med webbdesign genom att visa hur webben skulle se ut helt utan formgivning. Det innebär att man klär av bloggen sin CSS-kostym för att fira alla dessa CSS-konstnärer som med sina kunskaper gör webben så hanterlig och bitvis vacker som den är. Hur gör du? Hänger du på? Själv har jag aldrig firat denna dag.

 

CSS Naked Day varar faktiskt i hela 48 timmar. Anledningen till det är att det faktiskt är det datumet någonstans i världen under dessa timmar.

 

Annandag påsk var förr ungdomarnas dag för att ställa till med fest och roa sig. Tidigare har vi även firat både3:e & 4:e dag påsk som helgdagar, men de avskaffades 1772.  Men annandag påsk var ungdomarnas festdag. Alla pigor i byn bjöd in drängarna till en fest som kallades påskastua, det gick ofta mycket glatt till eftersom man ju inte fått dansa och festa under hela fastan.

 

Även barnen ordnade egna små fester. De klädde ut sig, ofta till ett brudfölje, med brud och brudgum i spetsen, och gick mellan gårdarna för att tigga mat och godis. Ofta byggde de små hyddor utomhus där de höll festen och kalasade på alla de godsaker de lyckats tigga ihop.

 

ÖNSKAR ER EN FIN FORTSÄTTNING PÅ PÅSKHELGEN

Kategori: Vardagsliv

IDAG FIRAR VI PÅSKDAGEN & ROMERNAS NATIONALDAG

 

 

Påskdagen är tillsamman med långfredagen påskens två viktigaste dagar. Långfredagen innebar sorg och bot, medan påskdagen firas med glädje, jubel och ljus. Jesus är ju återuppstånden.

 

Påskdagen firas i kristen tradition till minne av Jesu uppståndelse. Själva uppståndelsen går inte att säga så mycket om eftersom det faktiskt inte står någonting om denna – däremot står det om den uppståndne Jesus att läsa i bibeln.

 

 

Påskdagen är en dag i glädjens tecken. Det var vanligt att man gick upp tidigt på morgonen för att få se solen dansa, vilket man trodde att den gjorde av glädje för att herren var uppstånden. Nu var det åter tillåtet att klä sig i ljusa kläder, äta, festa och leka. Kyrkklockorna ringde igen för att förkunna att det goda segrat över det onda och allt farligt som varit i farten under dymmeln var nu borta. Det var också vanligt att barnen ritade och skrev påskbrev som de gav till varandra, därav kommer vårt bruk av att skicka påskkort och de teckningar som dagens små påskkärringar går runt och delar ut.

 

Om man på påskdagens morgon betraktade kyrkobesökarna genom en ring så kunde man se att vissa kvinnor i själva verket satt med rumpan vänd mot prästen. De hade också smörbyttor på huvudet eftersom de nyss överlämnat stulet smör som gåva till djävulen. Ett annat knep för att kunna se detta var att i fickan eller i hatten lägga ett ägg som värpts under långfredagen.

 

Romernas nationaldag
I dag fredag firas romadagen – till minne av den första internationella romska konferensen för 41 år sedan, då FN erkände romerna som en internationell minoritetsgrupp. Samtidigt infördes den romska flaggan och den romska "nationalsången" "gelem gelem", som betyder "jag har vandrat".

 

 

I went, I went
I went, I went on long roads
I met happy Roma
O Roma where do you come from,
With tents on happy roads?

O Roma, O brothers

I once had a great family,
The Black Legions murdered them
Come with me Roma from all the world
For the Roma roads have opened
Now is the time, rise up Roma now,
We will rise high if we act

O Roma, O brothers
Open, God, Black 
 doors
You can see where are my people.
Come back to tour the
Roads and walk with lucky Romani
O Roma, O brothers

Up, Gypsy! Now is the time
Come with me Roma
World  brown face and dark eyes
Much as I like black grapes
O Roma, O brothers…

 

Under åren har romernas samhälleliga rättigheter ökat, men ännu är gruppen utsatt för fördomar och diskriminering även här i Sverige.

 

Romerna har de senaste decennierna lyckats skapa en väldigt stark gemensam identitet som nation. Visserligen utan gränser eller land, men väl med nationalsång, flagga och stolthet. Samtidigt är medvetenheten mycket stor om att man framför allt i Europa är den folkgrupp som förföljs och diskrimineras allra mest.


PÅSKAFTON = ÄGG, Både godis och kokta målade...

Kategori: Vardagsliv

 

Fin idag i gult. Passa på att frossa i den pigga och varma färgen. Tycker du att en helgul outfit blir i mesta laget - satsa på en svart bas och krydda med pigga accenter.

 

Här kommer några tips:
Utgå från en svart bas - kontrasten till det gula blir som effektivast då. Svarta smala jeans är supersnyggt till en gul glesstickad tröja.

 

Är du lite rädd för starka färger på kläderna? Kör knallgult på naglarna, passar finfint till en svart kjol.

 

Nu är det påsk igen - Melodi: Nu är det jul igen
Nu är det påsk igen, nu är det påsk igen.
På påsken vill jag äta godis.
Nu är det påsk igen, nu är det påsk igen.
På påsken vill jag äta godis.
Choklad är jättegott och ägg är jättegott
och marsipan det är väl godkänt.
Choklad är jättegott och ägg är jättegott
och marsipan det är väl godkänt…

Förr var påskaftonen bara den sista dagen i fastan och man ägnade dagen åt att städa och förbereda allt inför påskdagen som var den verkliga festdagen. Idag är påskafton den dag under påsken som vi firar mest i Sverige, precis som vi firar julafton och midsommarafton.


På påskaftonens kväll firade man att fastan var slut med en måltid då man åt av allt som varit förbjudet under fastan såsom ägg och kött. Vi äter mycket ägg till påsk, bl.a. beroende på att man förr inte fick äta ägg i fastan, samt att hönorna började lägga ägg på våren, vilket gav ett överflöd av ägg vid påsktiden. Här gällde det givetvis att ta för sig av detta överflöd.

 

Påsksång - Melodi: I sommarens soliga dagar
Ett ägg och en tupp och en Höna
en kyckling i gräset det gröna
Och barnen i solen den sköna
gör påsken gul och kul
Kuckeliku!

Ett påskaris, en tulipan
en liten tupp av marsipan
En eld, en smäll, ett fyrverkeri
ett vackert ägg med godis i.
En häxa, en katt och en höna
gör påsken gul och kul
Kuckeliku!

 

LÅÅÅÅÅNGFREDAG - Varför heter det så?

Kategori: Vardagsliv

Långfredag började firas redan på 300-talet i Jerusalem på initiativ av en biskop med namnet Kyrillos av Jerusalem. I norden blev långfredagen en helgdag på 1600-talet. I kristen tro firas långfredag till minne av Jesus korsfästelse och död på Golat utanför Jerusalem. Långfredagen infaller fredagen närmast före påskdagen.

 

I Sverige har långfredagen länge setts som en sorgsen dag. Inga onödiga aktiviteter fick utfärdas, många restauranger och affärer hölls stängda under långfredagen ända till 1969.

 

Vad var det som hände? Varför hände det? Fanns det någon avsikt hos någon? Det kanske är bra att hålla isär frågorna, särskilt när man ställer dem till Långfredagens händelser. Vad var det som hände? Varför hände det? Fanns det någon avsikt hos Någon eller några med det?

 

Kort svar: Långfredagen har fått sitt namn eftersom den enligt kristen tradition var den dag Jesus korsfästes. Fredagen var således en lång och besvärlig dag för Jesus där han hängde på korset.



Enligt kristen tradition var det på fredagen som Jesus hängdes upp på korset. Samtliga evangelier berättar att Jesus korsfästes dagen före sabbaten. Att det skulle ha varit på en fredag som Jesus korsfästes stämmer dock inte överens med andra uppgifter från Bibeln.

 

Skall Jesus varit död i 3 dagar och 3 nätter samt ha uppstått på en söndag är det svårt att få ihop det med att han korsfästes på en fredag. Olika teorier (som jag inte går in på här) finns för att förklara denna motsägelse…

 

Men långfredagen behöver inte vara en dag av sorg, och inte heller en långtråkig dag. Fira en lyxig långfredag med stil! Lite räkor & vin, en fin stass + mysigt sällskap - och kvällen é räddad.




PÅ VÄG TILL BLÅKULLA...

Kategori: Vardagsliv

 

Skärtorsdagsnatten var i folktron häxornas natt. Häxorna flyger på smorda kvastar till Blåkulla för att umgås med djävulen och hans anhang.

 

Man måste stänga dörrar och spjäll och plocka undan alla redskap som häxorna kunde tänkas använda för sin blåkullafärd på skärtorsdagen: hötjugor, spadar, ugnsrakor, bakspadar och kvastar. För att skydda kreaturen mot påskkäringarna målade man kors på fähusdörren eller la stål i ladugårdströskeln. Annars kunde häxorna tjuvmjölka kreaturen eller använda dem till riddjur vid flygturen till Blåkulla.

 

Att dessa föreställningar knutits till natten före långfredagen är inte svårt att förstå. På skärtorsdagsnatten höll Jesus påskmåltiden för sina lärjungar och instiftade nattvarden. Senare på natten förråddes Jesus av Judas och Jesu lidande började. Enligt folktron släpptes alla onda makter fria i samma stund som Frälsaren blev dömd. Därför ansågs skärtorsdagsnatten vara häxornas natt. Man kunde skydda sig mot påskkäringarna genom att skrämma dem med skott och påsksmällare eller tända påskeldar.

 

Dagens beskedliga påskkäringar, utklädda barn, som önskar Glad påsk! och eventuellt överlämnar ritade påskbrev, har inte mycket gemensamt med de riktiga påskkäringarna.  Men från början imiterade påskkäringarna riktiga häxor, både till utseende och beteende. De hade täckande masker, kvast, ibland smörjhorn och kaffepanna och försökte skrämmas genom att kasta ner sten i skorstenen eller lägga en glasskiva över skorstenen för att röka ut familjen.


Traditionens ålder och ursprung är okänt, men den existerade åtminstone vid 1800-talets början i västra Sverige. Under 1900-talets början spred den sig därefter snabbt.

 


 

FINA NAGLAR TILL PÅSK

Kategori: Vardagsliv

Ja självklart måste jag lacka naglarna gula till helgen. Fick ett gult nagellack från Depend av lilla gumz nu när hon var här. För 25 år sedan fanns det knappt någon nagelmarknad i vårt land.  I Sverige var vi generellt inte så duktiga på att ta hand om våra naglar och händer, det var nästan lite skamset att lägga tid på sitt yttre och skönhet. Helst berättade man inte för sin man eller väninnan att man hade gjort sina naglar.

 

Numera använder vi inte bara nagellack för att pynta oss. Att lacka är ett sätt att snabbt plocka upp trender och enkelt förstärka sin stil. Det kan vi bland annat tacka modevärlden för där lacken har blivit en viktig del av helheten på catwalken. Den naturliga nagelvården har de senaste åren också utvecklats enormt och blivit en del av den vardagliga hygienen – oavsett ålder, yrke och kön.  Det finns ett helt annat intresse idag och de flesta kvinnor vill ha fina och välvårdade händer. Det är som ett visitkort att kunna visa upp.

 

Det har aldrig varit så enkelt att få ordning på naglarna och det finns massor av bra produkter att ta hjälp av. Många tror att det är krångligt att fixa sina naglar. Men så är det inte.

 

Det är viktigt att du satsar på produkter som passar dina naglar. Är de torra, sköra och bryts lätt så behövs ett underlack med vårdande egenskaper medan mjuka och svaga naglar som ofta skivar sig har behov av en stärkande produkt som gör nagelns skikt lite styvare. Men även om du inte har några större problem kan dina naglar behöva ses över regelbundet för att hålla sig snygga.

 

Försök få in en rutin någon gång i veckan då du gör en ordentlig manikyr. Det behöver inte ta mer än en ½-timme. Dagar då du måste få resultat snabbt kan du pröva "Princess Quick Fix", Scratch of Swedens 5-minuters-behandling som du kan göra själv hemma (eller på Åhléns City Stockholm)


1. Ta bort nagellacksrester med en acetonfri remover.
2. Forma nageln med filen.
3. Droppa på en NailFood en nagelolja som är fin nog att sjunka in i naglarna och massera in den med en polerfil.
4. Pensla på ett lager No yellow nail som är vårdande och döljer missfärgningar.
5. Lägg på ett lager Let it Glow överlack och pensla varje nagel med Let it dry för att snabba på torktiden. 
(alla produkter från Scratch.)


SCRATCH NAIL FOOD
Nail Food används på naturliga, konstgjorda och lackade naglar. Nail Food är en ren naturprodukt som återger nageln sin naturliga spänst och elasticitet. Den ger en flexibel nagel som klarar smällarna, inte en hård som lätt går av. Produkten framställs av kallpressade sesamfrön, s.k. jungfruolja, myrra och lavendel. Sesam konditionerar nagelbandshuden, myrra och lavendel är antiseptiska och har en bakterie- och mögelhämmande verkan som även stimulerar blodcirkulationen.

Nail Food är en småmolekylär olja som lätt kan tränga igenom hudens översta epidermislager och på så vis skapa en djupgående verkan. Nageln är ”törstig” och tar lätt åt sig oljan. En droppe på varje fingertopp, 2 ggr/dag och du får en nagel som:

 

• Återfår sin rätta balans och fuktighet.
• Återhämtar sin styrka och flexibilitet.
• Inte skivar eller spricker.
• Växer snabbare.
• Bildar en ogynnsam (antiseptisk) miljö för bakterier och svampangrepp.
• Konditionerar irriterad nagelbandshud.

 

CRYSTAL STONE
Crystal Stone är en skonsam men effektiv nagelvårdsprodukt. Den filar nageln varsamt och lämnar en fin jämn kant, som förebygger flisning och vassa kanter. Crystal Stone består av tusentals små kristaller som med sina skarpa kanter förseglar nagelns fria kant så att den inte skivar sig.

 

Nagelband
Med en fuktad Crystal Stone skjuter du försiktigt och skonsamt ned nagelband utan att skada nagelplatta eller nagelband (se manikyr hemma).

 

Filningsteknik
1. Jämna försiktigt nagelns parallella sidor.
Var noga med att inte fila bort nagelns stöd, låt nagelns linje gå rakt ut från sidorna och forma endast toppen på nagelns fria kant.
2. Fila den fria kanten flisfri. Till skillnad från en ordinär fil kan du med Crystal Stone ”såga” nageln fram och tillbaka utan att den skivar dig.

 

Håll din Crystal Stone i gott skick genom att rengöra den ofta med tvål och vatten. Förvaras i tillhörande hylsa.

 

SPECIALREMOVER
Nagellacksremover utan aceton och olja. Torkar ej ut den egna nageln. Ger inga missfärgningar. Bevarar konstnageln. Tvätta alltid bort removerrester innan lackningen för bästa reultat.

 

Visste du detta om Aceton:
• Den torkar ut din nagel.
• Den missfärgar nageln.
• Aceton med olja gör att acetonet lättare stannar kvar i nageln.
• Aceton löser upp konstmaterial.
• Aceton används för att rengöra metallytor, ej naglar.

 

NAGELPOLERARE
Steg 1. Den mörkgrå sidan – Tar bort ojämnheter och missfärgningar. Matta försiktigt ned hela nagelytan i växtriktningen. OBS! högst 3 gånger per år. Vid påföljande behov, matta endast den nya utväxten. Din nagel växter normalt ca 3 mm per månad.

 

Steg 2. Den vita sidan – Förberedande glans. Tar fram en glans i nageln. Kan brukas regelbundet på olackade naglar. Med denna sida kan du med fördel massera in Nail Food och öka blodcirkulationen i nagelbädd och nagelband.

 

Steg 3. Den ljusgrå gummisidan – Högglans. Tar fram en högglans som skyddar nagelytan. Kan brukas dagligen på såväl olackade som lackade naglar. Ökar blodcirkulationen. Den skyddande högglansen och den perfekta ytan ger ett utmärkt underlag för nagellacket som både fäster bättre och håller längre men även underlättar appliceringen av Scratch lacket.

 

MANIKYR HEMMA
1. Tag bort gammalt lack med Scratch Nails acetonfria specialremover.
2. Forma och försegla nagelns fria kant med Crystal Stone.
3. Låt händerna vila i varmt vattenbad i 3–5 minuter.
4. Applicera Scratch Nails Cuticle Remover på nagelplatta och nagelband. Massera och låt verka ett par minuter för att lösa upp döda hudceller.
5. Skjut därefter försiktigt ned nagelbanden med fuktad Crystal Stone.
6. Tvätta bort hudrester med nagelborste och torka.
7. Droppa Nail Food på nagel och nagelband. Massera och polera in oljan med hjälp av Nagelpoleraren (se Nagelpolerare). Torka av ev. överflödig olja med handduk.
8. Lacka nu naglarna enligt Applikationsmetoden. (se nedan)
Grunda först med ett Foundationlack efter individuellt behov för att skydda, stärka eller utjämna nageln. Lacka sedan i önskad färg i två lager och till sist ett skyddande lager Finish eller Decolack för högglans eller glittereffekt.
9. Avsluta med att pensla på Let it Dry, snabbtorksolja.

Innan du börjar att lacka, blanda innehållet i flaskan genom att slå i botten på flaskan i din hand och rulla flaskan mellan dina händer.

 

Applikationsmetoden
• Skruva av hatten på flaskan, torka av överflödigt lack på penseln på insidan av flaskhalsen.
• Applicera lacket genom att placera penseln på mitten av nagelytan.
• Skjut försiktigt ned lacket mot basen av nageln. Stanna 1 mm från nagelbandets kant.
• Dra penseln mot nagelns fria kant.
• Upprepa samma solfjädersteknik i lackfält 2 och 3. Se bilden nedan.

 

Tips
För att hålla lackningen fräsch och undvika flagor, applicera gärna ett lager överlack varannan dag.
OBS: Det är viktigt att du håller flaskhalsen ren, för att undvika luft i flaskan som orsakar att ditt lack tjocknar.

 

 

DAGENS TEMADAG ÄR INTERNATIONELLA DAGEN FÖR MINOR OCH MINRÖJNING
En bra dag att röja minor, och att berätta för omvärlden att det finns en sjuk industri bakom dessa vapen som varje timme dödar eller skadar en människa. Var tredje gång drabbas ett barn.

 

Trots det internationella arbetet för att stoppa användningen av landminor har 65 länder ännu stora problem med minor och andra odetonerade sprängladdningar. EU deltar i den internationella kampanjen både politiskt och ekonomiskt. Ottawakonventionen, som innehåller ett förbud mot antipersonella minor, trädde i kraft 1997 och EU stöder konventionens mål.

 

Idag stöder EU bland annat följande projekt:

  • I Angola är det övergripande målet att återställa drägliga livsvillkor och se till att de minerade områden blir brukbara igen.
  • I Bosnien och Hercegovina omfattar insatserna en utvärdering av minröjningsbehovet och finansiering av utrustning och utbildning för landets minåtgärdscentrum.
  • Sri Lanka får stöd för ett minröjningsprogram som ska leda till att internflyktningar kan återvända hem.

KÄRLEK TILL ER ALLA

Kategori: Vardagsliv

JAPP! IDAG ÄR DET KÄRLEKENS DAG
En dag att sprida lite extra kärlek. Tur är väl att man har hjärta nog att sprida kärlek de andra 364 dagarna om året också. För visst är det så att det är den kärlek och omsorg vi visar våra nära årets alla 365 dagar som är det viktiga och inte det vi gör en dag om året.

 

Det finns inget negativt med en kärlekens dag om man inte väljer att fokusera på det man INTE har istället för det man har. Kärlekens dag för mig handlar om att inse hur mycket kärlek det finns till allt i vår omgivning. Det är en vördnadsdag där vi hyllar vår starkaste känsla. Se på bilden med Victoria & Estelle här – så mycket KÄRLEK - moderskärlek.

 

Kärlek kan man känna till mycket. Så gott som samtliga människor har minst 5 personer som bryr sig väldigt mycket om just dig. Det är sällan man hör att en människa inte kan finna någon person som den känner kärlek inför. Kanske inte ens en människa men kanske ett husdjur. Fokusera istället på det fina i tanken med en dag i kärlekens tecken.

 

Vi firar födelsedagar, bröllopsdagar, religiösa högtider, ett nytt år och annat som har betydelse i vårt liv och då känns det ganska självklart att ha en dag då hela världen hyllar kärleken. En dag då de vi älskar får stå i centrum. Då vi visar lite extra omsorg och uppskattning mot vår omgivning. En dag då vi tänker lite extra på de som står oss nära. Våra barn, en partner, föräldrar, syskon, släkt, vänner, kollegor och de som inte längre finns bland oss. Sedan är det upp till var och en av oss hur vi ”firar” denna dag.

 

Våga vara galen i kärlek – för samhörighet med varandra är något som skapar synergieffekter. Att vilja dela sin vardag med någon, är något som skapar lycka och harmoni inombords och till vardags. Hoppet är det sista som försvinner, säger talesättet, låt hoppet och drömmen bli verklighet genom att skapa en vardag där positiv galenskap och kärlek går hand i hand.

 

Våga visa din kärlek och ge din kärleksförklaring till den du älskar allra mest – våga avsluta meningen "Älskar dig, min kärlek till dig innebär att…

 

Enligt SAOL (Svenska Akademiens ordlista) betyder kärlek: "En stark känsla. Böjelse för någon med en önskan om föremålets lycka och välgång. Glädje och tillfredsställelse över att befinna sig i denna persons närhet och att göra honom eller henne till lags. Innerlig tillgivenhet".

 

Enligt Wikipedia så är kärlek - en känsla som präglas av en stark ömhet och tillgivenhet. Kärleken kan vara riktad mot abstrakta ting som konst eller en nation, mot mer allmänna konkreta ting som naturen, Kyrkan eller till mer specifika konkreta objekt som ens hem, ens husdjur eller en nära medmänniska, inklusive den egna personen. Kärlek i dess olika varianter är ett ofta återkommande tema inom litteratur, film och sång. Man kan också ha en kärlek till saker som t.ex. jag älskar glass!



NU HAR GUMZ ÅKT HEM IGEN...

Kategori: Vardagsliv

Tyst och lugnt blev det här i huset idag, när lilla gumz åkte hem. Vi har haft en trevlig långweekend. Fredagen tog vi det lugnt, sen blev det alternativmässa (Harmoni Expo) i Solna, både lördag & söndag. Alltid kul att gå på mässan, men ännu roligare nu när jag hade sällskap.

 

Jag handlade inte massa men det blev lite iaf. Köpte Doreen Virtues kortlek ”Änglaterapi” – helt underbar. Sen blev det lite naturgodis och skönhetsprodukter också.

 

 

Köpte ett hematithjärta oxå, som jag gjorde mig ett halsband av.

 

Ett riktigt aprilväder har vi haft både igår och idag – blandad kompott av snö, solsken, blåst och hagelskurar… Usch. Men jag trotsade vädret idag och var ute och promenerade 7 ½ km. Så nu ikväll känner jag mig trött i både knopp & kropp.

 

Dagens temadagar är:

INTERNATIONELLA BARNBOKSDAGEN
Idag uppmärksammas Internationella barnboksdagen runt om på vår jord. Varje år är ett av världens länder värd och i år är det Estlands tur med temat ”The Book Remembers”.

 

Här kommer lite info från Regeringskansliets sajt: I dag firas den Internationella barnboksdagen världen över till minne av HC Andersens födelsedag och för att uppmärksamma barn- och ungdomslitteratur och inspirera till läsning. Det var IBBY, the International Board on Books for Young People, som redan 1967 kom med idén om att hylla barn- och ungdomsböcker med en särskild dag på året.


INTERNATIONELLA AUTISMDAGEN
Kunskapen om autism, Aspergers syndrom och andra autismliknande tillstånd är otillräcklig. Fler människor känner till funktionsnedsättningarna, men färre förstår vad de verkligen innebär och vilka konsekvenser de får för skolgång, sysselsättning och vardagsliv! Personer med kognitiva funktionsnedsättningar inom autismspektrat utsätts för avskyvärda kränkningar såväl som rättsövergrepp inom verksamheter som ska ge stöd och service och tillförsäkra de funktionshindrade goda levnadsvillkor. Det är i strid med inte bara lagstiftning utan också mot FN:s konvention om de mänskliga rättigheterna. Okunnigheten och fördomarna finns överallt i världen. Krafttag måste till för att stoppa detta. Låt oss börja agera aktivt för en förändring och förbättring just idag – på den Internationella Autismdagen!

 

STUDENTERNAS DAG
Är en högtid som SFS (Sveriges förenade Studentkårer) lyft i syfte att uppmärksamma aktuella studentfrågor och forma Sverige till en kunskapsnation i världsklass. En viktig fråga för alla studentkårer, är att det finns ett oberoende studentinflytande. Att det finns en medvetenhet hos studenter om just de sakfrågor som studentkåren står för; ett oberoende studentinflytande och trygghet. SFS skriver “Ibland hörs i debatten röster som tycker att studenterna bara gnäller och att vi ska vara nöjda för att vi har det så bra. Att vara nöjd är dock endast att acceptera rådande läge utan att fråga sig "vad kan bli bättre?"