Kaylas

Halvsnö-Tvätt-Lepra

Kategori: Vardagsliv

Idag är det Halvsnödagen. Enligt en gammal sägen ska hälften av vinterns snö ha kommit idag. Så ja, ni förstår ju vad vi har att vänta… Jag önskar mig 5-10 minusgrader, sol och inte en snöflinga till.

Idag har vi nollgradigt här i Sumpan, så det slaskar lite ute nu. Men vi har fortfarande mycket snö. Så här såg det ut i torsdags och fredags.


Nu ska jag ner till tvättstugan och ta hand om tvätten. Sen får det bli mat, tv och soffhäng.

Förresten - Idag uppmärksammar vi även Världsdagen för leprasjuka - Denna dag är ett viktigt tillfälle för att visa solidaritet med de bröder och systrar som lider av denna sjukdom. För det är en sjukdom, som ofta ignoreras av kommunikationsmedier, och fortfarande idag, varje år drabbar drygt 250.000 personer i världen, av vilka de flesta lever i fattiga förhållanden. Och barnen förskonas tyvärr, inte från denna sjukdom. Enligt uppgifterna från ”Raoul Follereaus italienska förening” så finns det varje år 40.000 leprasjuka barn i världen och omkring 12% av alla nya leprafall är barn under 15 år.

FRUFRIDAGEN

Kategori: Vardagsliv

Frufridagen blev aldrig någon succé. I dag låter värderingarna ”Alla kvinnor kan ligga kvar i sängen och bara lata sig – hela dagen. Männen tar hand om barn och hushållsarbete” mer från medeltiden än från klämkäcka 60-talet.

”Söndagen den 24 januari, så ska i detta landet varenda äkta man sköta allting hemma. Han ska bädda, han ska diska, han ska laga maten, han ska sköta barna. Hon ska få vara alldeles fri och för en gångs skull göra precis det hon vill.”

Dagen infördes av Lennart Hyland i det omåttligt populära radioprogrammet "Karusellen" den 24 januari 1954. Inte i sin vildaste fantasi hade Lennart Hyland kunnat ana vad han satte igång när han proklamerade Frufridagen. Att männen under en hel dag skulle ta ansvar för hemmets skötsel medan kvinnorna skulle få ta det lugnt fick det svenska folkhemmet i gungning. Radiopsykos talades det om och det Hyland tänkt som en rolig lek uppfattades av många som ett diktat uppifrån. Debattsidor och insändarspalter svämmade över av oroliga och indignerade inlägg. Sverige delades i två läger. För och emot Frufridagen.
 
  • Alla i hela Sverige häpnade.
  • Alla i hela Sverige hade en åsikt om detta påhitt.
  • Alla i hela Sverige sa vad de tyckte, särskilt om de tyckte illa vara.

  • Kåsörerna skrev, insändarskribenterna skrev, debattörerna skrev, poeterna diktade och musikartisterna uppträdde med nya ord i gamla välkända slagdängor och Hyland själv ställde sig i tv och berättade hur man gör när man diskar. Lite som Ernst när han hänger upp en gardin.
  • SJ sålde tågbiljetter för halva priset till alla kvinnor om resan företogs just på frufridagen, vilket resulterade i att kvinnor åkte tåg som aldrig förr. Under en dag.
Redan då var det kontroversiellt — många män ansåg sig nämligen tvingade att hjälpa till hemma, något de inte alls hade lust med. På sedvanligt svenskt manér ansåg de sig kränkta. I radion fick männen lära sig att laga mat (köttpaj), städa och diska. Kvinnorna uppmanades "ligga kvar i sängen" alternativt "resa bort".

Någon succé blev det aldrig. Men 1963, när tv-mediet hade slagit igenom på bred front, lanserades frufridagen på nytt, nu i november och "Hylands Hörna".

Dagen var till för att markera att det var hemmafrun som var stöttepelaren i kärnfamiljen och därmed i samhället.

Sedan frufridagen instiftades har hemarbetet blivit alltmer jämställt, men kvinnor gör fortfarande mer hushållsarbete än män. Enligt SCB ägnar kvinnor varje dag 4 timmar åt hemarbete medan män bara ägnar 3 timmar och 14 minuter åt det.

ELEKTRISKT

Kategori: Vardagsliv

Elens dag den 23 januari instiftas för att uppmärksamma värdet och vikten av tillgången på el. Förhoppningsvis hjälper det valda datumet och årstiden till för att illustrera några av elens mest uppenbara nyttor: ljus, värme, komfort och trygghet. För visst förtjänar elen att ha en egen dag? Utan den skulle inte vår vardag funka. Tack vare den är vårt liv ljusare, tryggare, lättare, friskare, roligare och mycket mycket mer.
 
Sex skäl till att vi firar elens dag:

1. El är det största som har hänt människan i modern tid
Har du tänkt på hur många gånger per dag du använder något som går på el? Elen gör att vi lever längre, har bättre hälsa och att vi får en massa tid över till annat som vi annars inte skulle ha hunnit med. Den har också gett oss alla en enklare, säkrare, ljusare och varmare tillvaro. Kort sagt är el en förutsättning för att vi ska kunna ha den livsstil och det samhälle som vi har idag.

2. Det är inte mycket som fungerar om strömmen går
Dagens samhälle bygger helt och hållet på system som behöver el för att fungera. Väldigt mycket av det vi gör i vardagen sker med hjälp av el. Om strömmen någon gång har gått när du är på jobbet eller i en affär, så vet du att det inte finns mycket kvar att göra. Affären kan inte ta betalt, du kan inte arbeta med de flesta av dina arbetsuppgifter och du märker helt plötsligt en massa andra saker, som du inte ens brukar tänka på, som helt plötsligt inte funkar.

3. Fritid tack vare elen
I början på 1900-talet tog hushållsarbetet för en familj cirka 54 timmar i veckan. Nästan all vaken tid gick åt till att laga mat, tvätta och hålla värmen och så jobb därutöver. Sedan 1990-talet tar samma arbete 15 timmar i veckan, tack vare alla hushållshjälpmedel som drivs med el. Dessutom kan arbetet fördelas på dygnets alla timmar med hjälp av elbelysningen.

4. Elen skapar nytta varje dag i samhället
Vi har haft el i Sverige sedan 1870-talet. Först användes den till belysning i industrin, på gator och i hemmen. Nu använder vi den till It-teknik, maskiner i industrin, hushållsmaskiner i hemmen och transporter med tåg och tunnelbanor. I takt med utvecklingen används elen inte bara till nyttoteknik, utan också i hög grad till nöje och rekreation. Nu använder vi el för att kommunicera med varandra, för underhållning, för att skapa trygghet och för att bli av med tråkigt och tungt jobb etc.

Sveriges elföretag spelar en mycket central roll för den ekonomiska tillväxten i landet. Varje år investeras tiotals miljarder, som skapar tusentals arbetstillfällen, teknisk utveckling och exportintäkter. Vi i elbranschen förser också Sveriges företag med en av de viktigaste förutsättningarna för att bedriva sina verksamheter – en trygg och tillförlitlig tillgång till prisvärd el.

5. Räddar liv och förbättrar arbetsmiljön
Tillgången till el inom sjukvården har gjort det möjligt att utveckla utrustning som räddar otaliga liv varje år. Allt från hjärtstartare till olika typer av livsuppehållande utrustning som respiratorer och övervakningsmonitorer till laserteknik och verktyg som gör det möjligt att genomföra eller leda operationer på distans. Även personalen inom äldrevården har fått det bättre med hjälp av el. Olika typer av liftar hjälper numera till på många ställen så att patienter kan lyftas i och ur sina sängar på ett säkert och bekvämt sätt utan att slita på vårdbiträdenas ryggar.

6. Färre arbetsskador och bättre arbetsklimat tack vare el
Hela vår industriella utveckling hänger ihop med elektrifieringen. Arbetet har moderniserats, blivit mindre fysiskt krävande och mer effektivt tack vare el. Arbetsmiljön har blivit bättre genom att robotar (som ju också drivs med el) har tagit över tunga monotona eller hälsovådliga arbetsuppgifter, som till exempel lackering. Elektrifieringen har även inneburit stora miljöfördelar när el ersatt olja eller kol då utsläpp till luften helt har försvunnit eller renas med el. Sist, men inte minst så bygger hela den moderna tekniken inom IT-området också på el.

VINETS DAG

Kategori: Vardagsliv

Idag firas för 2:a gången ”Vinets Dag” i Sverige. Initiativet till den här manifestationen för vinets plats i vår kulturhistoria och på vårt matbord togs för några år sedan av Svenska Vinakademien.

Dagen firas i alla vinproducerade länder under St. Vincents Dag, som en hyllning till vinets skyddshelgon, en martyr från tidig kristendom.
 
 
St. Vincent var en spansk diakon som greps under religionsförföljelserna runt år 304. Han
torterades men vägrade ge upp sin tro och enligt sägnen var det trots flera avrättningsförsök
nästan omöjligt att ta död på honom. Därför blev han sannolikt vinodlarnas helgon som en
sinnebild för vinrankans oerhörda livskraft.
 

En annan myt runt St. Vincent är att han stannade till vid en vingård för att prata lite med vinodlarna allt under det att hans åsna passade på att glufsa i sig skotten på vinrankorna.
Året efter blev skörden mindre och otroligt mycket bättre vilket tolkades så att åsnan hade
uppfunnit beskärningen, en central del i modern vinframställning.
 
Munskänkarna, Vinskribenterna, Sommeliererna - och många andra vinälskare slår ett extra slag för vinet denna dag och uppmanar Sverige att dricka ett riktigt gott glas vin och gärna kosta på sig något utöver det vanliga vardagsvinet. ”En boxfri dag” är en utmärkt ide om man med det menar att dricka mindre och bättre! Eller gärna ge bort en flaska riktigt bra vin…

Det som händer denna dag är att man tar sig samman och slopar boxen och fulviner, och dricker något extra gott, något man inte alltid unnar sig. Många arrangerar provningar i vinklubbar eller hemma i goda vänners lag, och krogarna erbjuder vinmenyer och finviner på glas och en massa annat.
 
 

KRAM TILL ER ALLA

Kategori: Vardagsliv

Det är snöigt och kallt – iaf här i Sumpan, vad kan då inte passa bättre än en lång, värmande och mysig kram? I dag har du chansen att få lite extra närhet – det är nämligen kramens dag. Jag började själv därför dagen med en stooor kram.

 
På kramens dag skall man passa på att ge så många kramar som möjligt. Kramar betyder mycket för vårt välbefinnande, kroppens endorfiner ökar genom kroppskontakt och endorfiner gör oss glada. Så en kram kan faktiskt vara rena hälsokuren!

Vi ingår inte längre i en social relation med vår omvärld, vi är ansluten till den genom datorer och teknik. Detta kan göra många saker smidigare, men risken finns att vi glömmer värdet av mänsklig kontakt och närhet. Kanske glömmer vi till och med den underbara känslan som kommer av att hjälpa en främling till en bättre dag genom en helt osjälvisk handling? När hjälpte du en främling senast?

Det handlar inte bara om själ, känsla och inre välmående när det kommer till värdet av en varm kram. Det finns 3 bevisade hälsofrämjande effekter som kommer av en enkel kram.

Kramar minskar risken för hjärtsjukdommar
Högt blodtryck är en av de främsta orsakerna till olika hjärtsjukdommar. Medicinska studier visar att en kram sänker blodtrycket och således minskar risken för hjärt- och kärlsjukdommar.

En kram motverkar stress och ökar lugnet
Flera studier som Harvard Medical genomfört visar att en kram gör dig gladare (ingen överraskning där). Kramar gör nämligen så att din kropp utsöndrar hormonet oxytocin som leder till ökad tillit minskade aggressioner och minskad ångest

En enkel kram stärker förhållandet
Förutom signalsubstansen oxytocin utsöndras även hormonerna serotonin och dopamin i din kropp vid kramar. Dessa hormoner får dig att känna dig lycklig, glad och berusad. Som en följd av det stärker du också din relation med personen du kramar eftersom denne ger dig en väldigt skön känsla i kroppen. Du kommer då söka samma person omedvetet i framtiden för att få samma sköna känsla i kroppen igen och igen.
 

En kram är en fysisk omfamning av en annan person med armarna. Kram är en form av beröring. Kramen fyller i vissa sociokulturella sammanhang en viktig funktion vid hälsning och avsked, ofta som ett alternativ eller komplement till handskakning när detta kan kännas alltför formellt, i Sverige till exempel inom familjen eller den närmaste vänskapskretsen. Kramen kan också vara ett sätt att ge tröst och trygghet åt en annan varelse. Denna användning har stöd i vetenskapliga undersökningar om samband mellan lugn och beröring.
(http://sv.wikipedia.org/wiki/Kram)

http://hant.se/13-mysiga-gifs-pa-hur-du-firar-kramens-dag-pa-allra-basta-satt/

TVÄTTDAG

Kategori: Vardagsliv

Det är så typiskt… Har bokat tvättstugan nu i em, och tvättkorgen är mer än överfylld. Vad händer då? Jo när vi kommer ner så är en maskin trasig, vilket innebär att jag bara har 1 maskin att tvätta i. Men jag får väl fylla den så gott det går, fast jag skulle ha behövt 4-5 maskiner idag. Det ska ju hinna torka och vara klart till kl.18 också.
 

Annars händer inte så mycket här i Sumpan idag. Jag passar på att städa lite också, när jag ändå är igång. Sen får det bli tv-soffan ikväll, alltid finns det nåt att se på, annars får det bli en film.