Kaylas

Träd, dockteater, rasism & poesi...

Kategori: Vardagsliv

Den 21:a mars är en dag med många internationella dagar som markeras med olika evenemang runtom i världen. Så denna lördag kan vi både fira mångfald, våren, kulturen, poesin, respekt för våra medmänniskor oavsett antalet kromosomer, olika kulturer – och vår natur... Läs mer under bilden...


Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering
Den 21 mars 1960 sköt polisen i den sydafrikanska kåkstaden Sharpville 69 män, kvinnor och barn som fredligt demonstrerade mot apartheidslagarna. Den internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering är ett tillfälle att hedra minnet av de som sköts i Sharpeville och att ansluta sig till kampen mot rasism.

Världen har förändrats mycket sedan 1960 men miljontals människor kämpar fortfarande mot rasism och diskriminering varje dag. Rasdiskriminering tar många skepnader som alla är kränkningar mot mänskliga rättigheter och värdighet. Rasism försvagar de band som binder samhällen samman, kastar en skugga över mänsklighetens gemensamma öde och sår frön av misstro, säger Unescos generaldirektör Irina Bokova med anledning av dagen.

Internationella dagen för Nowruz
har sitt ursprung i den över 3000 år gammal persisk tradition. Nowruz markerar vårens första dag (ordet självt betyder passande ”ny dag”) och firas av över 300 miljoner människor runtom i världen. Denna vårens festival spelar en stark roll och symboliserar ömsesidig respekt samt fredens och grannsämjans ideal. ”Jag hoppas alla människor kan utnyttja dagen till att reflektera över naturens skönhet, löftet om vår och den styrka kulturen besitter för att bygga fred”, sade FN:s generalsekreterare Ban Ki-moon i sitt meddelande.

Internationella Downs Syndrom-dagen
Målet är att öka människors medvetenhet, och årets tema är ”rätten till arbete”. Tanken är att öka möjligheterna för personer med Downs syndrom att arbeta på tillgängliga och inklusiva omgivningar och arbetsplatser. Dessutom uppmanar den internationella dagen oss alla att klä oss i färggranna strumpor, opar strumpor, långa strumpor, bara en strumpa... ”kanske även tre strumpor för tre kromosomer” – vad som helst som fångar människors uppmärksamhet så du kan informera dem om dagen för Downs syndrom.

Internationella dagen för skogar och träd
Alla FN:s medlemsstater uppmanas att vidta ytterligare åtgärder för att vårda sina skogar och främja ett hållbart skogsbruk. Skogarna täcker över en tredjedel av jordens landmassa och spelar en avgörande roll i kampen mot klimatförändringen. Omkring 1,6 miljarder människor och 2000 ursprungskulturer – för att inte tala om djur- och växtlivets mångfald- är beroende av skogarna för sitt uppehälle. Trots detta förstör vi precis de skogar vi är så beroende av och den globala skogsavverkningen fortsätter i alarmerande takt.

Internationella dockteaterdagen
Internationella dockteaterdagen är instiftad av UNIMA (Union Internationale de la Marionnette). Att dockteatern har en så stark ställning beror säkerligen på att teater för barn och unga är en så vital del av teaterlivet i norra Europa. I ett halvt århundrade har dockteater varit lokomotiv för teatertåget. För barnpubliken har teaterns konstnärer kunnat pröva former och idéer, teman och arbetsmetoder. Dockteatern har varit en eldare på dragloket! Scenkonst på 2000-talet blandar dramatik, musik och dans med bilder och skapande ljus. Dockteatern har mer än på mycket länge blivit en av många teaterformer - fortfarande ofta i format som lätt kan flyttas. Och för både barn och vuxna, precis som dockteatern alltid varit.

Världspoesidagen
Världspoesidagen instiftades år 1999 av Unesco för att inspirera organisationer på nationell och internationell nivå att arbeta för att ge poesin en större roll i samhället, att lokala myndigheter skall uppmärksamma poesidagen och att skolor och bibliotek skall fyllas av poesi. Dödsannonserna är fulla av poesi. När vi är förälskade, när vi friar och gifter oss, när vi firar dop, jubileer och exempellösa framgångar. Då är det poesin som bäst uttrycker vad vi känner. På midsommarafton, på julafton, på nyårsafton ja till och med på kräftskivan, flödar poesin. När vi drabbas av sorg, när vi fylls av tvivel, när vi går igenom livskriser, då är det poesin vi vänder oss till för tröst, stöd och hjälp att förstå. Sanningen är att vi inte klarar oss utan den. Våga använda den. Våga provocera med den. Våga illustrera med den. Våga låta den tala i ditt ställe!