Kaylas

Rosa Bandet gala & Potatisens dag- Måste ju firas ;)

Kategori: Vardagsliv



Hasse Aro och Renée Nyberg programleder, Anders Borg håller i räkneverket och på scen ser vi Ane Brun, Agnes och Eldkvarn. Missa inte Rosa Bandet-galan!

 

På TV3: Direktsänds onsdag 26/10 kl 20:00.
På TV3 Play: Efter sändning i rutan.

 

Det finns flera sätt att visa sitt stöd för Rosa Bandet och kampen mot bröstcancer. Det kanske allra viktigaste är att agera som en god ambassadör i denna livsviktiga kamp. Bär bandet och prata med dina vänner om Rosa Bandet. Var och en kan dra sitt strå till stacken. För mer information titta in på cancerfonden.se




Allt och alla ska ha en egen dag i almanackan. Nu är det potatisens tur. Idag den 26 oktober är det dags att fira knölarna. Potatisakademien har tagit initiativet till att proklamera denna dag som potatisens dag. Tanken är att vår kära knöl skall firas i hela landet då potatisen är skördad och tillgången är god i hela landet. Förhoppningen är att det serveras potatis i alla landets skolor och äldreboenden men även på restauranger och givetvis i hemmen. Potatisens dag kommer att bli en årligen återkommande tradition att fira för odlare, handlare och konsumenter. Genom att premiera den goda knölen med en egen dag vill Potatisakademien sprida kunskap kring vår mest älskade basvara.

 

Det var upptäcktsresande från Europa som på 1500-talet stiftade bekantskap med potatisen vid upptäckten av Amerika och tog med sig de första knölarna hem till Europa. Till Sverige kom potatisen under 1600-talet som en ny botanisk växt. Med Jonas Alströmers goda insats kom potatisen på de svenska matborden på bred front. Alströmer genomförde sin första dokumenterade odling av matpotatis på sin gård Nolhaga i Alingsås 1724. Det var hans forskningsrön om odling och lagring av potatis som var banbrytande för etableringen i Sverige. Alströmer var övertygad om potatisens potential som basföda för folket och gjorde stora ansträngningar för att popularisera den.

 

Potatisakademien fortsätter att driva detta fantastiska arbete med mottot ”För potatisen i tiden”. Potatisakademien, som har sitt naturliga säte i Alingsås, bildades 2008 för att värna om potatisen i alla dess former. Varje år delas det Stora Potatispriset ut till någon som gjort något bra för potatisens bästa i samband med Potatisakademiens årsmöte på Jonas-dagen den 29 mars. Redan nu är det dags att nominera pristagare till nästa års prisutdelning.

 

Potatisrecept av Kari Pettersson från Bjälbo som utsågs till potatisambassadör för några år sedan.


Kronans kaka (8 – 10 bitar)
2 ägg
1,5 dl socker
100 g riven mandelmassa
1 medelstor kokt potatis, gärna King Edward
2 msk vetemjöl
3 bittermandlar eller 3-4 droppar bittermandelolja

 

Vispa ägg och socker pösigt. Mosa potatisen. Blanda mandelmassa, potatis, mjöl och bittermandel med ägg- och sockersmeten. Smörj en form med löstagbar kant, ca 20 cm i diameter och bred ut smeten. Grädda i 175 grader i 35-40 minuter. Garnera med tunna, lättkokta äppelskivor och lite muscvadosocker över.

 

Grovkrossad potatis med tomat - En vegetarisk huvudrätt som alla uppskattar. Välj gärna med fasta potatissorten Folva.


salsa (4 portioner)

12-15 potatisar
2-3 msk margarin och rapsolja
salt och peppar
8-10 körsbärstomater
12-15 svarta oliver
4 tomatillos eller paprika på burk
2-3 salladslökar
1 bit chilipeppar, strimlad
färsk basilika
färskriven pepparrot

 

Koka potatisen och stöt eller mosa den grovt. Blanda med lite margarin och rapsolja. Smaka av med salt och peppar. Gör en salsa på hackade tomater, oliver, tomatillos och salladslök. Tillsätt chili och hackad basilika.
Lägg upp potatisen på tallrikar och strö över salsan. Garnera med basilikablad och riv gärna lite pepparrot över.

 

Marie Antoinettes sesam-mandlar (4 portioner)
12 små Amadinepotatisar
rapsolja
sesamfrön
flingsalt

 

Doppa potatisarna i oljan och rulla dem sedan i sesamfrön och salt. Grädda i 225 grader i 20-25 minuter. Stick i tandpetare och servera som starter.

 

Aptitretare (4 portioner)
färdig smördeg
potatis, gärna Folva
ansjovisfilé eller matjessillfilé
parmesan

 

Skär smördegen i trekanter. Koka potatisen och skiva den kall. Lägg en potatisskiva på varje smördegsbit och fiskfiléer i ett kryss ovanpå. Riv över rikligt med parmesan. Grädda i 225 grader i 8-10 minuter.

 

Baconlindad potatis (4 portioner)
8-12 små potatisar, t.ex. Smått & gott potatis
1 pkt bacon
färsk rosmarin

 

Vira en baconskiva runt varje potatis. Lägg på bakplåtspapper och baka i 225 grader varm ugn i ca 25 minuter. Stick en liten rosmarinkvist i varje potatis. Det går också att koka potatisen. Stek baconet och vira runt. Värm den i ugn strax före serveringen och sätt i en rosmarinkvist.

 

Kungshagaskolans laxdröm (4 portioner)
En underbart god rätt prisbelönt rätt av 5-6 klassare i Mälardalen. 2 000 skolor bjöds in för att tävla om vilken som kunde göra det potatismoset som var både godast och mest nytänkande.

 

700 g mandelpotatis (Folva blir också bra)
100 g finskuren rökt lax100 g finskuren färsk bladspenat
3 dl mjölk
1-2 dl matlagningsgrädde
2-3 krm salt
2 krm nymald vitpeppar
½ dl olivolja

 

Koka potatisen med skal 15-20 minuter. Skala dem och pressa med en mospress i en skål. Tillsätt varm mjölk och grädden, vispa kraftigt så att moset blir luftigt. Blanda i laxen, spenaten och olivoljan, smaksätt med salt och peppar. Servera genast.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: