Kaylas

INTERNATIONELLA NALLEDAGEN

Kategori: Vardagsliv



En kramgo nalle är många barns bästa vän, den ger både trygghet och värme. Själv hade jag en gul nalle, som hängde med mig långt upp i tonåren. Den var likadan som den på bilden här under, men gul istället. Den satt alltid på min säng. Jag minns inte att jag lekte med den, men i fotändan av sängen där skulle den alltid vara. Har du någon nalle som betytt nåt extra för dig? Skriv gärna en kommentar och berätta.

 

 

Den Internationella nalledagen (Teddy Bear Day) firas på Theodore Roosevelts födelsedag den 27 oktober varje år. Teddybjörnen sägs ha fått sitt namn från Roosevelt som i samband med en jakt blev erbjuden att döda en infångad björnunge, men vägrade. En följd av det massmediala intresset för händelsen blev att alla leksaksnallar kallades för teddybjörnar efter presidenten, som därefter fick kallades Theodor ”Teddy” Roosevelt.

 

Så här lyder berättelsen:
Vid en resa till Mississippi 1902 bjöds presidenten på en jakttur. Jaktlaget fann en björnunge och band den vid ett träd och erbjöd presidenten att skjuta den, men han hade inte hjärta att göra det utan släppte björnen fri. Det blev stora skriverier i tidningen. Det blev t.o.m. en serie i tidningen om händelsen. Denna serie inspirerade i sin tur en man vid namn Morris Michtom att be sin fru sy två stoppade mjuka nallebjörnar med knappögon. Han tog kontakt med presidenten och bad att få kalla dem Teddy's Bear. Och i och med det var Teddybjörnen född.  Roosevelt gjorde björnungen till sin maskot och genomförde en lyckad kampanj och Morris Michtom kunde stänga sin godisaffär och i stället grundade han en leksaksaffär vid namn Ideal Novelty and Toy Co och idag är det företag ett av världens största.

 

Den mest berömda tillverkaren av teddybjörnar är Steiff.
I Tyskland fanns 1902 ett leksaksföretag som hette Steiff. Det var ett familjeföretag och Richard Steiff skickades till USA för att söka idéer till nya leksaker. I USA gick han på cirkus och såg bland annat björnungar och kom då på idén om att skapa en björn med rörliga armar och ben, såsom en docka... Väl tillbaka i Tyskland satte han igång med att tillverka den första björnen med ledade armar och ben. Den såg ganska mycket ut som en riktig björn och när den visades upp på en leksaksmässa i Leipzig (år 1903) så var den först ingen succé. Men när mässan nästan var slut köpte en man från ett stort varuhus i New York alla 3000 björnar. Steiffs leksaksföretag ändrade sin björn med tiden så den fick ett rundare ansikte och idag samlar många människor på nallebjörnar och en Steiff nalle är extra värdefull!

 

Lasse Berghagens visa om Teddybjörnen Fredriksson är ju världskänd, så här kommer den:



Idag är det också internationella skolbiblioteksdagen. I Sverige har Nationella Skolbiblioteksgruppen, där bland annat Lärarförbundet ingår, talat om hur viktigt det är att eleverna har tillgång till ett bemannat skolbibliotek. I dag finns det inte på alla skolor, enligt statistik.
Kravet på skolbibliotek finns nu i skollagen from juli i år. De ska garanteras bemanning, lokaler och resurser. Internationella skolbiblioteksdagen firas sedan 1999. Den ska uppmärksamma vikten av skolbibliotek i barns lärande.

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: