Kaylas

DAGS ATT BYTA LÖSENORD

Kategori: Vardagsliv

 

"En borttappad telefon rena guldgruvan för den illvillige"

I år kommer det bli mer vanligt att betala i matbutikerna med din mobiltelefon. Det kommer att finnas dörrlås som öppnas med mobilen. Våra bankärenden sköter vi via en mobil-app och de allra flesta har tillgång till jobbmejl och andra företags­tjänster via sin smartphone. Därför är det en smula oroande att det fortfarande slarvas med lösenordsskydd i mobilen!  Att få direkttillgång till företagshemlig­heter, nycklar och kanske även betallösningar är ju varje tjuvs dröm!

Så se till att bums aktivera ditt lösenord för att komma in i mobilen. Och om du redan gjort det – byt ditt lösenord! Det är hög tid ...
 
Idag firar vi "Lösenordsbytardagen" som instiftades av PC för Alla 2010. Huvudsyftet med dagen är att informera och påminna alla om hur viktigt det är att byta ut och ändra sina lösenord, samt att ha ett säkert lösenord. Du bör byta ut samtliga dina lösenord minst en gång per år för att undvika att det kommer i orätta händer.

Olika lösenord är olika säkra, ett osäkert lösenord kan enklare listas ut än ett säkert genom s k “Brute force” eller enkelheten att komma ihåg det. Vi rekommenderar att ni använder er av ett säkert lösenord. Ett säkert lösenord bör innehålla minst 8 tecken, minst en av dessa skall vara en gemen bokstav och minst en VERSAL. Lösenordet bör även innehålla minst en siffra och minst ett specialtecken som t ex *, %, # eller @. Lösenordet skall du aldrig skriva ner någonstans utan du bör ha ett lösenord som du kan komma ihåg, detta för att ditt dokument kan komma i orätta händer. Ett tips är att skapa ett lösenord utifrån ett ord eller en mening.


Här får du hjälp att skapa ett säkert lösenord inför Lösenordsbytardagen;
Ta en mening med minst 8 ord som du kommer ihåg, t ex “Jag tycker att det är bra med ett säker lösenord”. Denna kan du göra om genom att först ta den första bokstaven i varje ord. Du får då “jtadäbmesl”, byt ut alla å, ä, ö, ü och é mot a, o, u och e då alla sidor inte stödjer lösenord med svenska tecken. Efter detta kan du välja att byta ut vissa av bokstäverna mot siffror eller specialtecken. T ex i och l mot 1, e mot 3, a mot 4, s mot 5, g mot 6, t mot 7, g eller q mot 9 och o mot 0. Detta gör att vi får ett lösenord som kan se ut såhär “j74d4bm3s1″. Byt ut någon eller några av de gemena bokstäverna till versala och byt ut något av tecknen mot ett specialtecken t ex 5 eller s mot $ eller o eller 0 mot ¤. I slutändan har du då ett lösenord som kan se ut såhär “J74d4Bm3$1″.

Tänk på att inte använda samma lösenord på fler än ett ställe.

Du kan läsa mer om lösenord till facebook, mobiler, datorer, webbläsare, trådlösa nätverk här

Kommentarer


Kommentera inlägget här: