Kaylas

OXVECKOR

Kategori: Vardagsliv

Idag när jag var på besök hemma hos en brukare, sa hon: Jaha nu börjar oxveckorna då… Har du hört talas om dem, frågade hon mig. Näe det hade jag ju inte. Då sa hon att veckorna efter trettondagshelgen kallades så förr. Oxveckorna kallade man i det gamla bondesamhället den arbetsperiod som vidtar efter en längre ledighet, t.ex. jul, och när det är långt till nästa ledighet. Det var typiskt tiden efter julledigheten. Det var en tid då man fick slita som en oxe.

Bara inse då att oxveckorna är här. Alltså de många och långa arbetsveckorna fram till nästa lediga röda dagar. Men vad har det med oxar att göra? Det är för att veckorna kan upplevas som tröga och tunga så som en oxe. Rätt eller fel? Inte en aning, men en oxe är också stor, stark och duktig på att arbeta. Nog är man lite oxtokig emellanåt :) därför undrar jag - Vad är motsvarigheten till oxveckorna?


Men när jag kom hem igen, kollade jag upp oxveckorna på nätet, och så här skriver det ”ofelbara” uppslagsverket Wikipedia:

Oxveckorna, är enligt nyare muntlig tradition, perioden efter trettonhelgen fram till och med fettisdagen. Dessa veckor upplevs oftast som tröga och tunga, därav ox- i förleden. För många utgörs periodens slut av sportlovet och en därefter tydlig ljusare period, företrädesvis om morgnarna.

I en betydligt äldre tradition avses tiden mellan midsommar och allhelgonahelgen. Efter midsommar fanns det nämligen inga helger som bröt det årliga tunga arbetet mellan vårbruket och skördetiden med allt sitt efterarbete. ("Man fick slita som en oxe.")

I äldre tider i Ångermanland kallade man perioden 9 veckor efter jul för oxveckorna. Det var den kalla mörka högvintern. Räknar man från 3:e dag jul och 9 veckor framåt kommer man till 28 februari. Sedan börjar en behagligare del av vintern, senvintern när ljuset börjar komma tillbaka och solen värmer mer.
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: