Kaylas

VINETS DAG

Kategori: Vardagsliv

Idag firas för 2:a gången ”Vinets Dag” i Sverige. Initiativet till den här manifestationen för vinets plats i vår kulturhistoria och på vårt matbord togs för några år sedan av Svenska Vinakademien.

Dagen firas i alla vinproducerade länder under St. Vincents Dag, som en hyllning till vinets skyddshelgon, en martyr från tidig kristendom.
 
 
St. Vincent var en spansk diakon som greps under religionsförföljelserna runt år 304. Han
torterades men vägrade ge upp sin tro och enligt sägnen var det trots flera avrättningsförsök
nästan omöjligt att ta död på honom. Därför blev han sannolikt vinodlarnas helgon som en
sinnebild för vinrankans oerhörda livskraft.
 

En annan myt runt St. Vincent är att han stannade till vid en vingård för att prata lite med vinodlarna allt under det att hans åsna passade på att glufsa i sig skotten på vinrankorna.
Året efter blev skörden mindre och otroligt mycket bättre vilket tolkades så att åsnan hade
uppfunnit beskärningen, en central del i modern vinframställning.
 
Munskänkarna, Vinskribenterna, Sommeliererna - och många andra vinälskare slår ett extra slag för vinet denna dag och uppmanar Sverige att dricka ett riktigt gott glas vin och gärna kosta på sig något utöver det vanliga vardagsvinet. ”En boxfri dag” är en utmärkt ide om man med det menar att dricka mindre och bättre! Eller gärna ge bort en flaska riktigt bra vin…

Det som händer denna dag är att man tar sig samman och slopar boxen och fulviner, och dricker något extra gott, något man inte alltid unnar sig. Många arrangerar provningar i vinklubbar eller hemma i goda vänners lag, och krogarna erbjuder vinmenyer och finviner på glas och en massa annat.
 
 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: