Kaylas

KRAM TILL ER ALLA

Kategori: Vardagsliv

Det är snöigt och kallt – iaf här i Sumpan, vad kan då inte passa bättre än en lång, värmande och mysig kram? I dag har du chansen att få lite extra närhet – det är nämligen kramens dag. Jag började själv därför dagen med en stooor kram.

 
På kramens dag skall man passa på att ge så många kramar som möjligt. Kramar betyder mycket för vårt välbefinnande, kroppens endorfiner ökar genom kroppskontakt och endorfiner gör oss glada. Så en kram kan faktiskt vara rena hälsokuren!

Vi ingår inte längre i en social relation med vår omvärld, vi är ansluten till den genom datorer och teknik. Detta kan göra många saker smidigare, men risken finns att vi glömmer värdet av mänsklig kontakt och närhet. Kanske glömmer vi till och med den underbara känslan som kommer av att hjälpa en främling till en bättre dag genom en helt osjälvisk handling? När hjälpte du en främling senast?

Det handlar inte bara om själ, känsla och inre välmående när det kommer till värdet av en varm kram. Det finns 3 bevisade hälsofrämjande effekter som kommer av en enkel kram.

Kramar minskar risken för hjärtsjukdommar
Högt blodtryck är en av de främsta orsakerna till olika hjärtsjukdommar. Medicinska studier visar att en kram sänker blodtrycket och således minskar risken för hjärt- och kärlsjukdommar.

En kram motverkar stress och ökar lugnet
Flera studier som Harvard Medical genomfört visar att en kram gör dig gladare (ingen överraskning där). Kramar gör nämligen så att din kropp utsöndrar hormonet oxytocin som leder till ökad tillit minskade aggressioner och minskad ångest

En enkel kram stärker förhållandet
Förutom signalsubstansen oxytocin utsöndras även hormonerna serotonin och dopamin i din kropp vid kramar. Dessa hormoner får dig att känna dig lycklig, glad och berusad. Som en följd av det stärker du också din relation med personen du kramar eftersom denne ger dig en väldigt skön känsla i kroppen. Du kommer då söka samma person omedvetet i framtiden för att få samma sköna känsla i kroppen igen och igen.
 

En kram är en fysisk omfamning av en annan person med armarna. Kram är en form av beröring. Kramen fyller i vissa sociokulturella sammanhang en viktig funktion vid hälsning och avsked, ofta som ett alternativ eller komplement till handskakning när detta kan kännas alltför formellt, i Sverige till exempel inom familjen eller den närmaste vänskapskretsen. Kramen kan också vara ett sätt att ge tröst och trygghet åt en annan varelse. Denna användning har stöd i vetenskapliga undersökningar om samband mellan lugn och beröring.
(http://sv.wikipedia.org/wiki/Kram)

http://hant.se/13-mysiga-gifs-pa-hur-du-firar-kramens-dag-pa-allra-basta-satt/

Kommentarer


Kommentera inlägget här: