Kaylas

Tacka ditt tidningsbud

Kategori: Vardagsliv

Idag firar vi tidningsbudsdagen, och eftersom min ”gubbe” är just tidningsbud, så uppmärksammar jag dagen lite extra.
 

Idag är det alltså internationella tidningsbudsdagen. Det är en ganska färsk dag som tillkommit för att hedra de hårt arbetande människor som ser till att vi får tidningen varje dag.

Det är tidig uppgång som gäller för våra tidningsbud som brukar samlas vid 2-tiden på morgonen här i Stockholmsregionen iaf, för att hinna med att dela ut tidningarna innan du sätter dig vid frukustbordet och tar del av det som hänt ute i världen. Och detta gör de varje dag oavsett om det är regn, snö eller solsken. Man kan inte nog hylla de hjältar som bär ut tidningar i regn och snöglopp. Kan vara värt att tänka på just i morgon bitti, när du får din morgontidning.
 

Det är genom dem som vi, alla tidningsprenumeranter, får våra tidningar hem i brevlådan på morgonen. De sliter på natten, när vi ligger där under våra varma täcken och sover. De fäller upp våra postlådelock och lägger ner en rykande färsk tidning, så den finns redo för mig att läsa till frukosten.

Den internationella tidningsbudsdagen inrättades av den amerikanska tidningsbudsorganisationen och amerikanska tidningsbranschen för att hylla buden och jobbet som görs.

Varje natt arbetar runt 1100 bud här i Stockholmsområdet. – Små uppmuntringar som är väldigt trevligt! Man blir glad när folk tänker på en när man far runt på natten, säger min karl och det händer ibland att han får både godis, pengar och små paket då tidningen levereras. Kanske blir det fler bud som får ett tecken på uppskattning idag.

I USA får buden ofta dricks. Den traditionen har vi inte i Sverige, men nog skulle vi väl kunna ge lite extra uppskattning till buden på idag? Varför inte lägga ut en äppelkaka eller en schysst morgonmacka som uppmuntran till ditt tidningsbud innan du går och sover i kväll? Eller kanske bara en enkel tackhälsning? Jag gav mitt tidningsbud 2 nybakade bullar och 1 äpple i natt och en liten hälsning på ett vackert vykort.

Den amerikanska branschorganisationen uppskattar att det finns hundratusentals tidningsbud på olika platser i världen, och att buden tillsammans bär ut runt 45 miljoner tidningar till över 100 miljoner läsare varje dag.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: