Kaylas

BLIR DET RÄKMACKA IDAG?

Kategori: Vardagsliv

Jag tänkte på ett uttryck precis innan jag satte mig nu och skulle börja skriva dagens inlägg. Som vi säger här i Sverige "Glida runt på en räkmacka" Så fånigt det låter, på en räkmacka… Vilket skrattanfall jag fick! Det är ju inte realistiskt, vem glider runt på en räkmacka? Ingen! Vilket dumt uttryck!


Fotnot: Glida in på en räkmacka betyder ”ha det lätt”, att någon ges förtur eller går före i en kö, dvs. att någon får en favör som denne inte är helt förtjänt utav. Wikipedia berättar också att ordet räksmörgås används vid test av datorsystem på grund av att alla de tre svenska tecknen å, ä, öfinns i ordet – en form av pangam.

Men men nu åter till dagens tema - Den 14 oktober 2009 införde Arlanda flygplats räkmackans dag för första gången i världshistorien.Nu för 4:e året i rad arrangeras Räkmackans dag på Arlanda. Då kommer totalt 33 restauranger på flygplatsen servera räksmörgåsar och dessutom lägga ner lite extra tid och energi på denna populära maträtt. Det kommer även finnas värdinnor som guidar till exakt den räksmörgås som resenärerna vill ha.

På Arlanda flygplats säljer man 5 000 räkmackor i veckan vilket blir 260 000 om året. Det går åt 42 ton räkor till alla hundratusentals smörgåsar. Det är alltså ingen slump att det är just Arlanda som initierade räckmackans dag. Det är en miljonbusiness på flygplatsen.

Den som besöker någon av terminalerna denna vecka kommer att mötas upp av särskilda räksmörgåsvärdinnor som guidar resenärerna till olika varianter av den kladdiga munsbiten. Det är totalt 33 restauranger som satsar lite extra på räkmackorna just denna vecka.

Traditionellt består en räkmacka av räkor, majonnäs, ägg, kaviar och citron, enligt arrangörerna av räkmackans dag. Men det finns många varianter bland urvalet på Arlanda. Exempelvis en japansk smörgås med kräftstjärtar och wasabi.

Enligt experterna ska en äkta räkmacka bestå av en tunn skiva bröd (helst rågbröd - inte den vita Wettextrasan). Brödet ska vara tjockt nog att kunna bära ett rejält lager räkor. Majonnäs är frivilligt. Kanske ett salladsblad. Eller som stjärnkocken Erik Lallerstedts variant med ett fint lager finhackad rödlök under majonnäsen. Men ställ krav på att räkmackan verkligen är en räkmacka i meningen att den innehåller mestadels räkor.

Räkornas och fiskets historia
I Sverige blev det populärt att äta räkor på 1500-talet, men då bara högreståndspersoner.
Folket tyckte det var orent att äta skaldjur, som uppfattades som en sorts insekter.
Fisket var dock mycket småskaligt. På 1800-talet började Danmark och Norge med ett mer systematiskt räkfiske och Sverige följde efter vid sekelskiftet 1900. Mer exakt började det i Kosterfjorden 1902. Det finns i dag drygt 200 räktrålare i Sverige. Auktionsplatser finns i Göteborg, Smögen och Strömstad.
 
 
Fakta om räkmackor och räksmörgåsar:
• Ordet räksmörgås är ett av få ord i svenskan som innehåller alla de unikt svenska bokstäverna (å, ä och ö) och används därför ibland för att testa om datorsystem rätt uppfattar dessa bokstäver.
• Räkor åts redan på 1500-talet i Sverige, i högreståndskretsar. Influensen kom främst från Frankrike. Bland vanligt folk var det tabu, det ansågs orent, att äta räkor.
• På färjorna från och till Sverige blev räkmackan mycket populär. Med charterns framväxt på 50- och 60-talen tog även flyget över traditionen.
• Leif Mannerström har sagt att det borde finnas en ”Räkmackans vänner” för alla älskar ju denna rätt.
• Etikettexperten Magdalena Ribbing anser att en räksmörgås endast skall vara en smörgås med räkor, utan ägg och garnering och med majonnäsen i en skål bredvid. Hatten av för hennes etikettskunnande, men hon borde nog hålla sig borta från gastronomin: En räkmacka utan majonnäs är ingen räkmacka!
• Tore Wretman skapade en räkmacka lyx 1962 när han i jakt på att finna lite mer prisvärda förrätter till Operakällares meny stekte brödet, hackade räkorna och rörde ut dem med majonnäsen, och sedan bytte äggskivorna mot löjrom. Räkmackans kusin "Toast Skagen" var född.
• Även kräftmackan kan ses som en kusin till räkmackan.

Räkmackan på Stockholm Arlanda och Göteborg Landvetter Airport
I dag är räkmackan den rätt som mest förknippas med flygresor och annat resande. Lite modern statistik:
• Räkmackans dag, den 14 oktober, instiftades på Stockholm Arlanda Airport 2009.
• På Stockholm Arlanda och Göteborg Landvetter Airport säljs sammanlagt cirka 7.000 räkmackor i veckan, det blir 364.000 på ett år. Det är den överlägset mest sålda produkten i alla Arlandas restauranger.
• Det går åt 42 ton räkor på Arlanda varje år. Räkorna fiskas mestadels i de kalla vattnen i Ishavet, kring Island och Grönland. Räkorna fiskas av små båtar inte lång från land, sedan transporteras de direkt till land där de skalas och läggs i en saltad lake. Räkorna har aldrig varit frysta vilket innebär en mycket fin kvalitet.
• Det finns klassiska räkmackor med räkor, ägg, majonnäs, kaviar och citron. Arlanda har räkmackor från mini till XL, som innehåller 200 gram räkor. Det finns också räkmackor med skagenröra och japanska varianter med kräftstjärtar och wasabi (men då är det inte räkmackor).

Kommentarer


Kommentera inlägget här: