Kaylas

BAKELSER OCH TVÄTTSTUGAN

Kategori: Vardagsliv

 

Ska nog ta och baka några bakelser idag till eftermiddagsfikat sen. Det é ju Gustav Adolsdagen idag. Kan vara gott med det efter att man slitit i tvättstugan, som jag har på em idag.

 

Gustav Adolfsdagen är en temadag som firas idag till minne av Gustav II Adolfs dödsdag 1632. Gustav II Adolf stupade i slaget vid Lützen, vilket var den 6:e november enligt den julianska kalendern (enligt den gregorianska kalendern var datumet den 16:e november.)

 

Dagen har firats sedan början av 1800-talet och är fortfarande populär i Göteborg som då hyllar sin grundare med att äta Gustav Adolfbakelser, bakelsen skapades för första gången av konditoriet Bräutigams i Göteborg år 1906. I Uppsala där firar studenterna minnet av Gustav Adolfs död samt hans mycket generösa gåva till Universitetet.

 

Vill du baka dina bakelser själv, får du receptet här:

 

GUSTAV ADOLFSBAKELSER

Botten:
3 ägg
1,5 dl socker
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 msk vatten

Fyllning:
2 dl vaniljkräm
1 dl vispgrädde
1 dl svartvinbärsgelé eller marmelad
1 förpackning marsipan

 

Sätt ugnen på 250°. Vispa ägg och socker vitt och luftigt. Blanda vetemjöl och bakpulver i en annan bunke och vänd sedan ned det i äggsmeten tillsammans med vattnet. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna. Grädda i 5 min och låt sedan kakan svalna. Vispa grädden och blanda den med vaniljkrämen. Bred först ett laget vinbärsgelé på kakan och sedan på med vaniljgrädden. Kavla ut marsipanen och täck kakan med den. Skär upp i små bakelser och dekorera med choklad.

 


Idag är det också INTERNATIONELLA DAGEN FÖR ATT FÖRHINDRA EXPLOATERING AV MILJÖN I KRIG OCH VÄPNADE KONFLIKTER

Generalsekreterare Kofi Annans budskap på internationella dagen för att förhindra exploatering av miljön i krig och väpnade konflikter den 6 november. Förutom de tragiska mänskliga och ekonomiska förlusterna i krig, är de miljömässiga biverkningarna också djupgående. Ibland förstörs naturresurser som en medveten taktik. Men oftast är miljön helt enkelt ett oskyldigt offer som hamnat i korselden. De fattiga lider som vanligt mest, eftersom de är starkt beroende av miljön för mat, uppehälle, medicin och material till bostäder.

Att ta itu med miljöförstörelse som orsakats av krig är en viktig del av FN:s arbete i före detta konflikthärdar, och således ett växande fokus för FN:s verksamhet.

  • Efter kriget i forna Jugoslavien sanerade FN:s miljöprogram (UNEP) fyra kemiskt förorenade platser i Serbien och Montenegro.
  • UNEP hjälper för närvarande till med uppbyggnaden av Afghanistans naturvårdsverk. UNEP har också genomfört utförliga efterkrigsstudier för att kunna hjälpa människor att tjäna sitt uppehälle igen.
  • Den mesopotamiska sumpmarken mellan Irak och Iran var nästan helt förstörd år 2002, och hundratusentals träskaraber var tvungna att fly från sitt land och överge sin traditionella livsstil. I samarbete med lokala myndigheter har 40 % av sumpmarken nu återigen blivit översvämmad, och 80 000 invånare har återvänt hem.

Genom att hjälpa människor som är fast i konflikter att återfå sitt land och levebröd, och framför allt att skydda sin egen miljö, ger vi dem verktyg till att skapa varaktig fred. Det är det bästa försvaret. Idag, på den internationella dagen för att förhindra exploatering av miljön i krig och väpnade konflikter, uppmanar jag alla berörda parter att fördubbla sina ansträngningar för att förhindra exploatering och förstöring av miljön i krig.

 

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: