Kaylas

Världsdagen mot barnmisshandel & Internationella toalettdagen

Kategori: Vardagsliv

 

 

1979 införde Sverige, som första land i världen, ett förbud mot aga och barnmisshandel. I lagen står det att barn inte får utsättas för kroppslig bestraffning eller annan kränkande behandling. Trots det visar olika studier att nästan vart sjunde barn någon gång blivit slaget av en vuxen i hemmet.

 

Barnmisshandel är när föräldrar eller andra vuxna orsakar ett barn skada på kroppen, sjukdom eller smärta. Hit räknas alla former av kroppslig bestraffning såsom att slå, sparka, bränna, skaka, knuffa, bita och lugga. Men misshandeln kan också vara psykisk, som när en vuxen förmedlar till barnet att det är värdelöst, oälskat och oönskat genom till exempel avvisande, isolering, kritik, hån, hot om övergivande eller utfrysning. Sexuella övergrepp är en form av fysisk och psykisk misshandel och innefattar alla former av sexuella handlingar som påtvingas ett barn av en vuxen person. Att barnet tvingas se eller höra våld i sin närmiljö är också barnmisshandel och kan sätta spår hos barnet på samma sätt som om det utsätts för direkt våld eller kränkningar.

Misshandel stör barnets känslomässiga och intellektuella utveckling, självkänsla och förutsättningar för nära känslomässiga relationer. Tilliten till andra människor skadas och en följd av våldsamma upplevelser kan bli att barnet ser världen som oförutsägbar och fientlig. Men en uppmärksam och stödjande omgivning, som kan ge barnet skydd och bekräfta barnets upplevelser, ger möjlighet till återhämtning och en positiv utveckling.

 

Varje misshandel av ett barn är ett misslyckande från samhällets sida. Vi måste stärka det förebyggande arbetet mot barnmisshandel och utsatta barn måste få bättre stöd och skydd.
Det finns en rad åtgärder som skulle kunna vidtas snabbt för att förebygga våld mot barn och stärka barns rätt till skydd och stöd.


Föräldrar måste kunna få stöd utan att hamna i socialtjänstens rullor. Föräldrar ska våga söka hjälp när det urartar hemma. Det måste finnas föräldrastöd i alla kommuner, dit föräldrar kan vända sig utan att behöva registrera sig eller bli föremål för myndighetsutövning i socialtjänsten. De förebyggande insatserna förhindrar att barn far illa.


Vi måste våga agera utifrån kunskapen om att en del barn löper större risk än andra att bli utsatta för barnmisshandel. Många familjer där det finns flera riskfaktorer för att barn kan fara illa, såsom missbruk, psykisk ohälsa eller långvarig ekonomisk utsatthet i familjen, har socialtjänsten, sjukvården eller andramyndigheter redan kontakt med för andra typer av insatser. Dessa familjer ska sökas upp aktivt och erbjudas föräldrastöd i öppna former.


 

Internationella toalettdagen firas på initiativ av World Toilet Organization den 19 november varje år. Dagen upprättades 2001 av grundaren Jack Sim i kampen för fler offentliga toaletter. Dagen är till för att uppmärksamma alla de personer som lever utan toaletter och en värdig hygien. Ett bra tillfälle att påminna oss om att ett av fem barn dör av diarrésjukdomar som är en följd av att 2,6 miljarder människor världen över saknar tillgång till riktiga hygienanläggningar.

 

Huvudkraften bakom Världstoalettdagen är The World Toilet Organization (WTO), en ideell organisation som arbetar för att förbättra de sanitära förhållandena i världen. Såväl företag, statliga och icke-vinstdrivande organisationer som enskilda personer världen över firar denna dag på olika sätt.

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: