Kaylas

ARKIVENS DAG - GER MIG MINNEN...

Kategori: Vardagsliv

Idag är det arkivens dag, och eftersom jag själv jobbat i både journal- och röntgenarkiv en gång i tiden vill jag givetvis uppmärksamma det idag.

 

Jag jobbade på KSS (eller Kärnsjukhuset som det heter) i Skövde. Det var ett roligt jobb och vi var ett glatt gäng som jobbade där. Visst fanns det mindre roliga dagar, och mindre roliga jobb också för den delen. Men för det mesta var det både trivsamt och glatt.

 

 

Arkivens Dag infaller alltid andra lördagen i november, I hela landet bjuder man på fullmatade program med utställningar, visningar, föreläsningar och andra aktiviteter. Ofta samverkar man med bibliotek, hembygdsföreningar och släktforskare. Årets tema är Konst!

Arkivens dag är ett samarbete mellan arkivens samtliga sektorer och omfattar alla typer av arkivinstitutioner över hela landet. Arkivens dag är en del i ett större samverkansprogram ”Svenska arkiv i samverkan för synlighet” som består av representanter från Arkivrådet AAS, Folkrörelsernas Arkivförbund, Föreningen arkivverksamma inom landsting och kommun, Näringslivets Arkivråd, Riksarkivet med landsarkiven samt Svenska Arkivsamfundet.

Målsättningen med Arkivens dag är att väcka intresse för arkivens verksamhet. Genom att arrangera öppet hus vill arkiven uppmärksamma möjligheten att göra spännande resor till förfluten tid men också lyfta fram arbetet med att säkerställa den information som skapas idag. På så sätt hoppas arkiven att kunskapen om att arkiven är samhällets minne både för en förfluten tid och för en framtid skall öka. Det är gratis att besöka och forska i de svenska arkiven, alla har tillgång oavsett medborgarskap. I stort sett allt är också öppet för forskning. Detta är en viktig medborgerlig rättighet som arkiven vill betona under Arkivens dag.

I arkiven finns handlingar som vittnar om vår historia, statliga beslut likväl som människors minnen och tankar. Historien finns lagrad på pergament papper och datafiler. Titta in bakom kulisserna, låt dig imponeras och fascineras av spännande dokument, ta del av lärorika utställningar och intressanta föredrag.

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: