Kaylas

11 SEPTEMBER - EN DAG ATT MINNAS

Kategori: Vardagsliv



11 september-attentaten
På morgonen den 11 september 2001 kapas 4 amerikanska passagerarflygplan (Boeingplan) på USA:s östkust. Två av dem flögs in i World Trade Centers tvillingtorn i New York, det tredje kraschades i försvarshögkvarteret Pentagon, Washington, och det fjärde havererade utanför Shanksville i Pennsylvania.

 

World Trade Center började brinna. Runt 200 människor hoppade eller föll från fönstren. I södra tornet begav sig cirka 200 människor upp mot taket i hopp om att bli räddade. Ingen räddningshelikopter sändes dock ut på grund av rökutvecklingen.

 

I det fjärde planet har man kommit fram till att passagerarna övermannat kaparna i kabinen och tagit sig in i cockpit. Samtliga ombord omkom dock.

 

8:46 flygs det första planet in i norra tvillingtorn i New Yorks World Trade Center (WTC).
9:03 träffar nästa plan det södra.
9:37 störtar det tredje planet i försvarshögkvarteret Pentagon i Washington.
9:59 rasar WTC:s södra torn.
10:03 kraschar det fjärde planet i Arlington i Pennsylvania sedan passagerarna gjort motstånd. Målet tros ha varit Vita huset eller kongressen.
10:28 rasar WTC:s norra torn.

 

I attentaten dör 2 753 människor i New York, 184 vid Pentagon och 40 i Arlington, samt de 19 kaparna — Sammanlagt 2 996.

 

Vi gick till jobbet, skolan, dagis, denna alldeles vanliga hösttisdag. Samma eftermiddag stod vi framför tv:n och försökte förstå vad vi såg. Vi var i chock, tröstade varandra, tänkte kanske på dem som fanns i staden vi såg brinna. Tänkte kanske också på egna minnen av denna stad, dessa kvarter. Minnen som sedan dess är för evigt förändrade. Det är omöjligt att tänka på Manhattan utan att se skyskrapor i lågor.

 

Attackerna mot USA den 11 september 2001var ett utslag av hänsynslös barbari. De sönderslog inte bara människoliv och byggnader utan lämnade en hel värld i sorg, vrede och förvirring.

 

Nästan alla länder – Irak under Saddam Hussein var ett remarkabelt undantag – uttryckte sin stora sympati med USA och accepterade att landet hade all rätt att försvara sig. Många erbjöd också sin hjälp i detta försvar.

 

Utöver sorgen och vreden gav terrordåden upphov till många frågor. Vad skulle hända med våra öppna, demokratiska samhällen? Skulle världsekonomin bryta samman? Vilka nya krig skulle bli resultatet, vilken hämnd, vilken hämnd på hämnden?

 

Tio år senare är vi fortfarande långt från de slutgiltiga svaren. Kriget mot terrorn efter den 11 september har kostat hundratusentals människoliv. Usama bin Ladin är död, Saddam Hussein störtad, talibanerna borta från makten i Afghanistan och Al-Qaida ligger i spillror. Huruvida vi i dag lever i en tryggare värld är en tolkningsfråga. Men vem vann egentligen kriget?


Det är i mångt och mycket samma gamla värld som morgonen den 11 september 2001. Samma gamla djupt förändrade värld. Fast ändå inte…




”En människa kan mördas, men inte idéer. Dina idéer lever vidare genom oss.”
Så sa Anna Lindh i sitt tal till Olof Palme.



Idag minnas vi även ANNA LINDH - Hon var riksdagsledamot 1982–1985 och 1998–2003, miljöminister 1994–1998 samt utrikesminister 1998–2003.

 

Lindh knivhöggs den 10 september 2003. Vid perioden för dådet arbetade hon med folkomröstningen om införande av euro som valuta. Anna Lindh sågs som en av de främsta kandidaterna att efterträda Göran Persson som partiledare för socialdemokraterna. Lindh angreps med kniv av Mijailo Mijailović i varuhuset NK, Stockholms innerstad och avled på Karolinska sjukhuset i Solna dagen därpå.

 

Onsdag 10 september:
Klockan 16.14 inkommer 112-samtal till SOS Alarm om knivöverfall på NK i centrala Stockholm. Klockan 16.26 meddelar en polispatrull länskommunikationscentralen att utrikesminister Anna Lindh är knivskuren.
Klockan 16.39 kommer Anna Lindh till Karolinska sjukhuset.

 

Torsdag 11 september:
Klockan 5.29 avlider Anna Lindh av sina skador.

 


Kommentarer


Kommentera inlägget här: