Kaylas

HÖSTENS MODE FRÅN H&M

Kategori: Vardagsliv

Idag berättar jag om dam/tjemodet i morgon é det herrarnas tur ;)


FÄRGER
Den här säsongen kan inget stoppa färgexplosionen. Den dova höstpaletten är historia. I stället festar vi 
loss i vinrött, kobolt och blått! Allt tyder på att hösten/vintern 2011 blir den färgrikaste säsongen på över ett decennium.

 

Faktum är att den här säsongen bara handlar 
om färger. Böljande silke i lila, gult och rosa visades 
hos Dolce & Gabbana, och turkosa maxiklänningar svävade nerför catwalken. Haider Ackermann, designern som gjort sig berömd för sina utsökt vågade och trendsättande färgval, skapade det 
som skulle bli modefolkets favoritpalett: han ställde en draperad, självlysande topp i midnattsblått mot skimrande silkesbyxor i vinrött, och skapade därmed säsongens mest sensuella färgkrock.

 

Grönblått spelade huvudrollen hos Dolce & Gabbana, Roland Mouret och Alberta Ferretti, liksom hos Gucci, och är den färg som lätt tar hem spelet som den mest populära den här säsongen. Kändisarna var snabba att snappa upp den färgen. Madonna bar Stella McCartneys grönblå silkesklänning på Metropolitan-museets Costume Institute-gala i New York. Till och med neutrala färger har fått en makeover, med pälsiga eller plastiga material hos Prada, eller oväntade tekniker – som Bottega Venetas tefläckar.

 

De färger som valts av H&M inför hösten/vintern 2011 kan de tacka Liselotte Löveborg för, eftersom hon ansvarar för H&M:s palett. “Vi har inspirerats av naturen på senare tid, och alla nyanser från det rika, färgstarka höstlandskapet ser fantastiska ut”, säger hon.


Såpass oväntad är färgtrenden den här säsongen att den globala modekonsulten och stilikonen Yasmin Sewell, med klienter som ModaOperandi.com och Mulberry, erkänner att det nästan inte finns några regler att gå efter. ”Jag älskar att det finns en sådan mångfald därute och att alla kan hitta en färg som är rätt för just dem”, säger hon.

 

Allt som återstår för dig att göra nu är att närma dig höstgarderoben på ungefär samma sätt som 
du skulle närma dig en regnbåge av djuporange, grönblått, lila, koboltblått, gult och bourgognerött. Kasta dig in i den!

 

TWISTED SIXTIES - Modevärlden vänder upp och ned på ett decennium.
60-talet framställs ofta som grafiska linjer och A-klänningar men modevärlden bestämde att till höst/vinter 2011 behövde decenniet skakas om lite. Lurvig mohair, tefläcksmönster och trompe l’oeil-mönster i spets syntes på Bottega Veneta medan Anna Sui hittade sin inspiration i ögonblicket när modrörelsen sammansmälte med lyxhippien genom att Ormsby-Gore -systrarna återupptäckte Ballet Russes-kostymerna. På H&M har vi mönstrade tunikor, lurviga tröjor och skor och accessoarer i alla slags underbara hösttoner. Nyckeln för att se till att den här looken förblir bärbar är att kombinera otippade lager, texturer och färger med klassiska former och enkelt hår och makeup. Så hylla Hitchcock och var lite 60-tals-"Psycho" i höst!

 

 

 

HÖSTENS HETA LOOKS
Lantligt eller urbant. Vilda tryck eller monokromt.
Flickig glamour eller pojkaktig charm. H&M presenterar säsongens mest åtråvärda looks.

 

1. Kostymdrama
Annie Hall och Katharine Hepburn är stilreferenserna när du fixar den avslappnade kostymlooken.

 

2. I full galopp
Blanda naturnära tryck – som hästar och tribalmönster – med olika strukturer för en lekfull look.

 

3. Vardaglig glamour
Ihop med en skjorta funkar festklänningen som snygg vardagslook. Addera en elegant clutch och du är redo för partyt.

 

4. Svart på vitt
En välskräddad, svart kostym med alla klassiska manliga tillbehör utstrålar självsäkerhet.

5. Urban goth
En lång dramatisk silhuett helt i svart 
blir citychic ihop med ankelhöga stövlar 
och breda armband.

 

6. Rutor med attityd
Den klassiska rutiga skjortan får en sexig update ihop med 
sportiga underkläder 
och knästrumpor.

 

7. Stickad stil
När temperaturen börjar falla är tjocka kabelstickade tröjor både livsnödvändiga 
och supersnygga.

 

8. Djuriska begär
Några färgstänk i form av djuriska tryck förvandlar tweedkostymen från seriöst prydlig till elegant excentrisk.

LYXIG I LÄDER OCH MOCKA
Med hösten runt hörnet är 70-talschict läder och mocka de perfekta materialen för säsongens working girl-attityd.

 

Kanalisera 1970-talets boho chic i ökennyanser av mocka och läder. Den här kombinationen, som syntes överallt på catwalksen, är garanterat bästa sättet att utstråla avslappnad street style-glamour. Tänk superlyx med en fake-läderjacka tillsammans med mockashorts eller håll det anspråkslöst med en enkel t-shirt och en fake-läderkjol. Hur du än bär den så finns det definitivt ingenstans du kan undgå den här trenden!

 

YOUTHQUAKE - Glatt, kraftfullt och ja, ungt mode skakar om i höst.
Det är kanske passande att det var legendariska Vogue-redaktören Diana Vreeland som myntade frasen "youthquake". För förutom musiken så var det modet från den eran – "the Swinging 60s" – som vi fortfarande känner efterskalv av idag. Det var centrerat kring London, England och det var tonåringar som ägde scenen. Det gjorde att kläderna var lättsamma och lite rebelliska. För tjejerna handlade det helt om minikjolar, jumpsuits och stuprörsbyxor, direkt lånade från killarna som i sin tur bar spetsiga skor, skräddarsydda kostymer med smala slag och tunna slipsar.

För höst/vinter 2011 tittade damklädesdesigner entusiastiskt mot 60-talsungdomar för inspiration. Bästa exemplet? Dolce & Gabbana. Med varannan tjej-look och varannan kill-look på catwalken var "snubbarna" modsinspirerade i sina krispigt vita skjortor, byxor, hängslen och stiliga kavajer medan "bönorna" syntes i små tighta fodral eller mönstrade klänningar i stjärn-eller notmönster. Och Marni exploderade som vanligt i färger och mönster – vissa som krockade, andra supermatchade – men handskarna, de utsmyckade kragarna och avklippta ärmarna gav allt en extra lekfullhet. Hos Sonia Rykiel var den ungdomliga vibben märkbar i starka färger, creepers och blanka, skimrande tyger. Modellerna hängde till och med vid nätstaketet efter visningen, tätt ihopkurade och fnissande som uppspelta tonåringar.

 

Om vi går tillbaka till 60-talet så finns hela känslan hos "youthquake" inkapslad i modeller som framförallt Peggy Moffitt och Edie Sedgwick. På bilder av dem speglar varje pose eller ansiktsuttryck deras livliga personligheter. De kom att representera frihet och självtroende. Deras korta, busiga frisyrer och dramatiska ögonmakeup har kopierats i all oändlighet. De var it-tjejer och moderna kvinnor. Och som våra muser i höst en påminnelse om att ha roligt med mode igen.

I MORGON ÄR DET HERRARNAS TUR - Då visar jag herrmodet från H&M

Kommentarer


Kommentera inlägget här: