Kaylas

MABON = Höstdagjämning

Kategori: Vardagsliv



Idag är det höstdagjämning, eller Mabon som vi häxor säger. Solen skiner i Sumpan idag - sååå härligt, en underbar dag. Fotot é taget runt husknuten här, jag é välsignad att bo i ett stort grönområde <3



Mabon anses vara en tid för mysterierna. Det är en tid för att hedra de åldrande gudarna och andevärlden.  Mabon anses vara en tid av balans, det är när vi stannar upp och slappnar av och njuter frukterna av våra personliga skördar, oavsett om de är från arbetet i våra trädgårdar, som arbetet på våra jobb, jobbet i våra familjer, eller bara klara av de vardagliga sysslorna.

Må din Mabon vara minnesvärd, och era hjärtan och sprit fyllas till bristningsgränsen!

Mabon eller höstdagjämningen är dagen då vi återigen kommer att hitta natt och dag i perfekt balans. Det är en tid att ta farväl av långa varma sommardagar och välkomna de kortare svalare dagar som kommer, och tacka för den andra skörden.

Mabon höstdagjämningen - Balans, dagen lika lång som natten, men det är nu de mörka tiderna kommer. Det är dags att på allvar förbereda sig för vintern. Man kan stöpa ljus, konservera och sy varma kläder. Tid av styrka, stabilitet och säkerhet.

Detta är den tidpunkt på året då mörker och ljus är lika starka, men mörkret kommer att öka. Hösten har börjat, det blir kallare, och växtligheten börjar vissna.

Det var vid denna tid man i det antika Grekland firade de Elyseiska Mysterierna, en hemlig initieringsväg som vi idag vet ganska lite om, men som förmodligen kretsade kring liv och död.

Namnet Mabon myntades av Aidan Kelly på 1970-talet, och kommer från en walesisk gud. Vi firar den sista skörden, att skörden är bärgad. Guden påbörjar resan till dödsriket och underjorden, och Gudinnan förändras från Modern till den Gamla/Dödshäxan för att följa honom.




Liksom Vårdagjämningen är det en tid för jämvikt, för att begrunda balansen mellan ljus och mörker. Ritualen kan kretsa kring denna balans, kring att vi nu med nödvändighet går mot mörkare tider. Vi firar tacksamt skörden och livet, och tar farväl av Guden inför hans resa.

Detta är den andra skördefesten, och den andra som behandlar Gudens död.

Höstdagjämningen ger löftet om en tid av vila.



 

  • Symboliken i Mabon: Jämlikhet och Balans.
  • Symboler för Mabon: vin, kalebasser, kottar, ekollon, spannmål, majs, äpplen, granatäpplen, vinstockar som murgröna, torkade frön, och horn av överflöd.
  • Örter för Mabon: hassel, majs, asp, ekollon, ek kvistar, höst löv, vete, stjälkar, cypresskottar, kottar, skörde-axplock, benzoin, ormbunkar, korn, kaprifol, ringblomma, sidenväxt, myrra, passionsblomma, ros, salvia, Salomos sigill, tobak, tistel och grönsaker.
  • Livsmedel för Mabon: Bröd, nötter, äpplen, granatäpplen, bönor och grönsaker som majs, potatis, squash, morötter och lök.
  • Rökelse för Mabon: Höst Blend-benzoin, myrra, salvia och basilika.
  • Färger i Mabon: Röd, orange, rödbrun, rödbrun, koppar, brons, brun och guld.
  • Kristaller för Mabon: Safir, lapis lazuli och gul agat.
  • Aktiviteter för Mabon: Göra vin, samla torkade örter, växter, frön och skida frö, promenader i skogen, spridningen erbjudanden inom skördade fält och erbjuder dryckesoffer till träd, smycka gravar med löv, ekollon och tallkottar att hedra dem som har passerade över.

Mabon Wine Moon Cider

4 cups apple cider 1/2 tsp. whole cloves

4 cups grape juice additional cinnamon sticks

2 cinnamon sticks for cups, 6 inches long

1 tsp allspice

In a 4-quart saucepan, heat cider and grape juice. Add cinnamon, allspice and cloves. Bring just to boiling. Lower heat and simmer for 5 minutes. Serve with ladle from a cauldron. Makes 8 cups.

 

  • Spellworking i Mabon: Skydd, välstånd, säkerhet och självförtroende. Även de av harmoni och balans.
  • Gudinnor/Gudar i Mabon: Gudinnor - Modron, Morgan, Epona, Persefone, Pamona och muserna.
    Gudar, Thoth, Thor, Hermes, och The Green Man.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: