Kaylas

TULPANER, TEORI OCH TVÄTTSTUGAN

Kategori: Vardagsliv



Idag är det mycket här…
Måste plugga teori mest hela dan. Har körskolan måndag-torsdag, körlektioner och teori.
Tvättstugan é bokad i em. Har några maskiner att köra där. Sen ikväll blir det nog bingolotto
Om jag får tid över att gå ut och köpa en lott…

Den 15 januari varje år firar vi Tulpanens Dag. I år fyller Tulpanernas Dag 23 år.

Tulpanens dramatiska historia
Ingen annan blomma har haft så stort inflytande på politik, ekonomi och kultur som tulpanen. Den kom från Asien till Europa under 1500-talet och blev snabbt populär bland franska hovdamer såväl som bland välbärgade köpmän. Tulpanen blev de facto så populär att den i Holland orsakade hysteri och till sist börskrasch. När löken var som dyrast kunde köparen få punga ut med summor som gott och väl räckte till att köpa något av de dyraste husen i Amsterdam vid den här tiden. Den så kallade tulipomanin gjorde flera spekulanter mäkta rika och andra utfattiga. Efter kraschen stabiliserades marknaden och idag är affärsverksamheten med lökar en solid industri och tulpanen har blivit en blomma för alla.

Det finns ca 6000 olika tulpansorter i världen, varav ca 400 sorter odlas i Sverige under säsongen, som varar från januari till april. Andelen av lokalodlade tulpaner ökar varje år.

Vi svenskar är faktiskt "världsmästare" på att köpa tulpaner - ca 120 miljoner tulpaner pryder vi de svenska hemmen med varje år! Finland kommer på 2:a plats och Danmark på 3:e, så det är här i mörka Norden intresset för dessa färgglada glädjespridare är störst. Men visst ska vi väl glädja oss själva och kanske bästa vännen med en frasig bukett tulpaner?


Hur får man mest glädje av sin bukett?
Skär av ca 1 cm av stjälkarna med en vass kniv när emballaget fortfarande finns runt tulpanerna. De suger lättare upp vatten då. Sätt tulpanerna med sitt emballage i en ren vas som är väl fylld med friskt och kallt vatten och låt dem stå svalt och dra åt sig vattnet i ett par timmar. Ta sedan bort emballaget och arrangera tulpanerna. Efter ett par dagar kan man med fördel snitta om tulpanerna och byta till nytt fräscht vatten i vasen. Fyll på rikligt med kallt vatten. Tulpanerna håller sig fräscha länge om de placeras svalt. Undvik direkt solljus för längsta möjliga hållbarhet. Tulpanens åldrande påskyndas av den etylengas som frukter utsöndrar. Placera därför inte tulpanerna vid sidan av ett fruktfat.

Mer om tulpaner kan du läsa här: http://www.tulpanguiden.se/

Kommentarer


Kommentera inlägget här: