Kaylas

ALLA DESSA DAGAR...

Kategori: Vardagsliv

En del är roliga, en del é knasiga och andra får oss att tänka efter...

Idag firar vi hur som helst Sten Stures ben - vid samma datum varje år, den 19 januari. Vill du veta vem Sten Sture var och varför vi firar hans ben så läs vidare…

Året var 1520, platsen var Åsundens is vid Bogesund och det hela var ett slag mellan Sverige och Danmark. På den svenska sidan stod Sten Sture den yngre med sina soldater och på den danska sidan stod Kristian Tyrann med sina. Sten Sture blev under slaget träffad av en kanonkula som totalt krossade hans knä av ett kanonskott och den svenska hären flydde i panik. Den 3 februari dog han under transport till Strängnäs på Mälarens is. Men detta var inte slutet på hans otur. I samband med Stockholms blodbad så grävdes hans lik upp av danskarna för att brännas med de övriga förrädarna! Detta var en av anledningarna till att danskarna sedan vann slaget som gjorde att de senare tog makten över Sverige.


Vi har i Sverige sedan år 1520 firat denna högtid som nu tyvärr är utdöende, vi vill därför uppmana er att den 19 januari fira vår forne konung Sten Sture och hans förlorade ben. Ni firar först genom att ni kastar kanonkulor i form av snöbollar på varandra för att sedan äta upp kanonkulorna i form av chokladbollar.

Det är en ganska ny högtidsdag, men den är på frammarsch, till och med en del konditorier har börjat uppmärksamma det hela. Det rapporteras också om att i Ulricehamn, som ju ligger vid Åsunden, har en av skolorna redan hunnit med en rejäl batalj och en del chokladbollsmumsande.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: