Kaylas

FORTFARANDE SJUK...

Kategori: Vardagsliv

Ja nu é febern & värken i kroppen borta, men istället har jag en 7-helvetes skrällande hosta och ont i bihålorna. Jag nyser, snorar och hostar... Sicken tur att det é frufridagen idag - så jag bara kan slappa :)

Japp idag firar vi Frufridagen. Men vad i jösse namn är då det? Låter det mossigt? Man googlar – och hittar Kapten Stofils mycket upplysande sida. Om Hyland och folkstormen och 14 dagar som skakade Sverige. Det känns mycket länge sedan, men det var alldeles nyss. Lite kvinno- tv- och manshistoria.

Karusellens sista timme samsändes med TV och brukade ha omkring 5 miljoner tittare varje vecka. Frufridagen var ett inslag i radioprogrammet Karusellen 1954. Tanken var att alla husmödrar skulle få ledigt en hel dag och deras män skulle sköta hushållet och sköta barnen. Reaktionen på inslaget blev intensiv och idén skapade debatt. Tidningarna fylldes av recept och praktiska tips inför frufridagen och idrottsrörelsen undrade hur det skulle gå med tävlingar och lagsporter om männen var tvungna att laga mat och byta blöjor.


Undersökningar om hur hushållsarbetet fördelas mellan könen genomfördes inte i Sverige förrän på 1980-talet då det konstaterades att kvinnor ägnade tre gånger så mycket tid som män till hushållsarbete. Utifrån det kan man försöka föreställa sig hur fördelningen var på 1950-talet då det rådde en striktare uppdelning av hemarbetet och de flesta gifta kvinnor inte förvärvsarbetade. (Maktutredningen SOU 1990:44, s 87)

Kommersiella och ideella intressenter, tidningar och poeter - alla hade åsikter i frågan. SJ passade på tillfället att erbjuda halverat biljettpris för kvinnor, vilket blev en succé med tåg som till övervägande delen hade kvinnliga passagerare.


Kommentarer


Kommentera inlägget här: