Kaylas

Kaylas kalender - Lucka 7

Kategori: Vardagsliv

 

Att klä in sina paket med julklappspapper är kostsamt för miljön. När julklapparna är uppackade återstår uppskattningsvis 200 000 kilo julklappspapper bara i Sverige. Det huvudsakliga problemet med julklappspapper är att gemene man inte vet var det ska återvinnas. De flesta tror att det ska i tidningsbehållarna när det egentligen ska läggas bland pappersförpackningar. Ett annat problem är att man låter omslagssnören, etiketter och lacksigill följa med sitt julklappspapper i återvinningen.

 

För att inte tära lika mycket på miljön i julruschen kan du välja att återanvända ditt julklappspapper. Köp extra fint papper detta år och ta hand om det bättre än du tidigare gjort, så det kan se ännu en jul. Du kan även välja att packa in i tidningspapper. Detta är en bra idé då det är billigt, eftersom du inte måste köpa något nytt. Sedan tär det betydligt mindre på miljön ifall man ser fler funktioner på en produkt.

 

Eller så kan du göra det enklaste som vi redan har nämnt, nämligen hålla ögonen öppna när du återvinner. Detta gäller inte bara papper, utan allting du konsumerat under julhelgen.

 

Använd detta år till att ha styr på din och din familjs konsumtion, så att du inte behöver betala ett allt för högt pris i framtiden.

 

Paketinslagning
En av de viktigaste traditionerna inför julen är att slå in de egenhändigt tillverkade eller inköpta presenterna i fantasifulla och färgglada paket – att göra en så kallad paketinslagning. Anledningen till att vi använder oss av paketer, förutom att de ska vara vackra, är givetvis för att dölja dessas innehåll.

Detta är ingen lätt sysselsättning eftersom paketinslagning en svår konst som kräver mycket fantasi av givaren för att mottagaren verkligen ska bli överraskad över innehållet i paketet.

 

Alla kan bli duktiga på paketinslagning men denna konst kräver mycket träning och ett stort mått av fantasi. Den billigaste metoden att slå in julklapparna i är att använda vanligt tidningspapper. Paketet kan man därefter förgyllas genom att knyta ett brett rött sidenband omkring paketen och att skriva ett underfundigt julklappsrim med en röd spritpenna. Varför inte också klistra några guldstjärnor på paketen? Till mindre paket kan man med fördel använda veckotidningspapper som ju ofta är färgglada till sitt utseende.

 

Ett annat material som är lätt att hantera är kräppapper. Det är lätt att forma till olika figurer, tomtegubbar och tomtegummor och på så sätt också kan dölja själva innehållet i paketet.

 

Ett gammalt och väl beprövat sätt att dölja innehållet i paketen är att göra en så kallad ”lömsk” paketinslagning, vilket innebär att man gör paketet större än vad det egentligen skulle behöva vara. En mindre gåva slås först in i en liten ask. Därefter läggs denna ask i en lite större, och så kan man hålla på allt beroende på hur många askar man har av ökande storlek.

 

Ett annat sätt att lura mottagaren är att tillsätta olika lukter till paketet. Olika typer av doftämnen finns att få tag på i parfymerier och kemikalieaffärer. Enklast är att lägga in en liten väldoftande påse med lavendel i paketet, som på så sätt kan få ett par enkla strumpor att framstå som något helt annat.

 

Ett av de viktigaste inslagen på en julklapp är givetvis det obligatoriska och ofta underfundiga julklappsrimmet. Ur detta ska mottagaren få en chans att gissa på innehållet i paketen. Ett personligt och välformulerat julklappsrim kan ofta vara lika värdefullt som själva innehållet i paketet. Ett bra, men tyvärr många gånger bortglömt, sätt att fästa rimmet är att lacka fast den på paketet. Det ser propert ut luktar dessutom gott!

 

*******************************************************************************************************************

Idag är det också Internationella dagen för civil luftfart instiftades 1994 av ICAO, International Civil Aviation Organization, för att fira organisationens 50-årsdag. Nu mer så uppmärksamma man på denna dag civil luftfars vikt för samhälle och ekonomi. Man ser det även som ett tillfälle att sprida information om säkerhet, utveckling och annat som rör just internationell luftfart.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: