Kaylas

KAYLAS KALENDER - Lucka 9

Kategori: Vardagsliv

 

I dag blir vi nog alla lite snällare, det är nämligen dags att återigen fira pepparkakans dag! Det var 1996 som kungliga hovleverantören Annas lanserade pepparkakans dag den 9 december (då för övrigt Anna också har namnsdag). Med all rätt, vi svenskar äter totalt 11,5 miljoner paket pepparkakor per år, så att den är en av våra favoriter råder det inga tvivel om, särskilt med tanke på att den främst äts under endast en månad av tolv.

 

Idag är det också den dagen på året som det på Gröna Lund här i Stockholm koras årets snällaste. I många hem är det just idag som det bakas pepparkakor så passa på och gör det du också.

 

Det finns många olika recept på pepparkakor, och om du inte vill gå till butiken och köpa en burk färdiga, eller en korv med deg så kan du baka dina egna.

 

Pepparkakan är medicin
Det första dokumenterade ätandet av pepparkakor i Sverige dateras 1300- talet då nunnor bakade och åt dem i medicinskt syfte. De stackars nunnorna hade våldsamma magbesvär samt problem med matsmältningen och kryddorna i pepparkakan underlättade det hela. På den tiden var ingredienserna förutom de vi har idag, även peppar, kardemumma, anis, fänkål, cederolja, citron- och pomeransskal.

Att pepparkakan är en gammal och älskad kaka råder det knappast några tvivel om, men att man redan på 1800-talet före Kristus avnöt denna delikata kaka är det inte många som vet. Det var de romerska krigarna i Mesopotamien som fick med sig pepparkakan ut i fält när de skulle strida och resa långt. Pepparkakan har egenskapen att den är mycket hållbar och inte möglar så den var utomordentligt bra som proviant vid långa resor för de hungriga soldaterna.

 

Pepparkakan är en önskekaka
Under medeltiden uppkom en lek kring ätandet av pepparkakor. Den lever kvar än idag och förknippas mest med julafton och att önska sig en julklapp. Leken går ut på att man ska hålla en pepparkaka i sin öppna handflata, för att sedan med den andra handen knacka lätt på kakan. Delar den sig i tre delar innebär det att man får önska sig något tyst för sig själv och önskningen går då i uppfyllelse.



Man blir snäll av att äta pepparkakor

Alla har vi väl hört att man blir snäll av att äta pepparkakor. Bilden av att mormor står med en pepparkaksburk i handen och bjuder alla barnen vid juletid samtidigt som hon säger "ät en pepparkaka till så blir ni snälla" lever kvar än idag. Men vart kommer den ifrån?

Unionskungen Hans av Sverige, Norge och Danmark som regerade mellan år 1497 och 1501 var ofta på mycket dåligt humör och hade rykte om sig att vara en riktig drake allt emellanåt. Han blev ordinerad pepparkakor av sin doktor då ryktet sade att man blev glad om man åt dem (de var så goda). Uppgifter från apoteket i Köpenhamn visar att det skickades kilovis med pepparkakor till det kungliga slottet och till kung Hans. Därmed föddes myten om att man blev snäll om man äter pepparkakor. Sen om den ilskne konungen Hans verkligen blev snäll av kakorna får vi lämna åt fantasin.

 


VEM VINNER IDOLFINALEN IKVÄLL?
Robin Stjernberg och Amanda Fondell är taggade för att bjuda på en riktig show i finalen. Här är deras låtlista när allt avgörs i kvällens idolfinal.


Precis som förra året sjunger finalisterna tre låtar var. Först börjar Robin Stjernberg och Amanda Fondell med en låt de valt själva för att sedan sjunga låten som besökarna på tv4.se/idol röstat fram i tittarnas val. Idolerna avslutar sedan med att sjunga var sin version av vinnarlåten.

 

ROBIN
Eget val: In My Head – Jason Derulo
Tittarnas val: Halo – Beyoncé
Vinnarlåten: All This Way - Robin Stjernberg

 

AMANDA
Eget val: Song 2 – Blur
Tittarnas val: Made Of – Nause
Vinnarlåten: All This Way - Amanda Fondell

Kommentarer


Kommentera inlägget här: