Kaylas

KAYLAS KALENDER - Lucka 16

Kategori: Vardagsliv


"Midvinternattens knäck är hård,
kyssarna gnistra och glimma.
Kola kokar i enslig gård -
seg under midnattstimma.
Mor hon kavlar sin marsipan,
glasyr lyser vit på pralin och krokan,
Ett ljus lyser milt i staken.
Endast sockerbagarn är vaken."


Julgodis Sött, mjukt, segt och krispigt - Smakminnet måste ligga väldigt nära hjärtat. Aldrig blir man väl så nostalgisk och så full av hem- eller bortlängtan som när man minns konfekt från förr. Mormors kola, mammas knäck, barndomens tjong och förra årets kardemummatryffel.  Bara tanken får det att vattnas i munnen och ila varmt i hjärtat.


Jag är nu inte bara en sann smaknostalgiker, jag är också omåttligt förtjust i självaste bakandet, det har jag varit ända sedan jag var en ung liten mjölig sockerbagare. Att smälta choklad framåt småtimmarna när vinternatten ligger mörk utanför fönstret. Att slå in i prasslig cellofan eller vackert vikta strutar. Att pröva nya recept eller gamla klassiker och trimma dom lite så att de blir helt oemotståndliga ­ det är julens höjdpunkt tycker jag.

Fyll huset med dofter av kokande kolasmet och smältande mörk choklad. Hacka nötterna, rulla tryfflarna och fixa knäcken. Hemlagat julgodis är det bästa!

 

Har ni bakat glöggbollar någon gång? Det är väldigt enkelt, gott och kräver inte speciellt mycket ansträngning eller konstiga ingredienser. Man gör vanliga chokladbollar, men byter ut kaffet mot glögg. Glöggbollar får en perfekt smak av glögg och känns juliga och jättegoda!

1 dl strösocker
3 msk kakao
1 msk vaniljsocker
3 dl havregryn
100 gram smör
3 msk glögg
Kokos eller pärlsocker till garnering

Rör ihop strösocker, kakao, vaniljsocker och havregryn. Blanda samman de torra ingredienserna med smöret och glöggen. Arbeta smeten så att eventuella smörklumpar försvinner. Forma till bollar, rulla i kokos/pärlsocker och låt bollarna vila i kylen 10-15 min innan du smakar.

 

Här kommer ett smarrigt och enkelt recept på marknadsnougat. Den smakar likadant som nougaten man kan köpa på marknader. Den går bra att frysa. Förutom smarrigt och enkelt är det även billigt och snabbt.

 

Marknadsnougat
6½dl vetemjöl
4dl florsocker
1dl kakao (knappt)
5½dl socker
125g kokosfett, smör eller margarin
1 3/4dl vatten

 

Blanda mjöl, kakao, och florsocker. Koka upp vatten, socker och kokosfett. Blanda snabbt ihop allt. Platta ut smeten i en form. Skär i bitar när den har kallnat.

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: