Kaylas

Kyndelsmässodagen = IMBOLC

Kategori: Vardagsliv

Imbolc firar att våren är på väg. Ordet "Imbolc" betyder "i mjölk", och det är för att gravida får börjar producera mjölk på den här tiden av året. Detta var tidigare ett säkert tecken på att våren var på väg. Även om dagarna blir längre är det fortfarande vinter. Det är tiden för att starta på nytt och för växt. Tänk på dina mål och drömmar för det här året. Hälsa den gravida Moder Gudinnan och tacka för att Hon snart kommer att föda våren.


Värmen och ljuset firas från den återvändande solen.

Örter - Snödroppe, lager, ljung, årets första blomma.
Rökelse - Rosmarin, kanel, blåregn, Frankincense, myrra
Färger - Vit, orange, röd.
Dekorationer - Lampor, kvastar, gula blommor.
Mat - Mjölkprodukter, curry, lök, gräslök, kryddat vin, frö, örtte.


Enkel Imbolc Ritual för Solitaire
Du behöver en docka gjord av korn och klädd till brud, en Priapusstav (trollstav med ett ekollon på toppen), ett tänt ljus i en kittel i syd och några grenar av evigt gröna växter vid siden av kitteln.


Förberedelse av brudsängen:
Klä korndockan i vitt tyg och ev. andra utsmyckningar. Placera den i en korg eller på ett täcke. Lägg Priapusstaven tvärs över dockan och placera två altarljus på var sin sida av korgen.

Säg: Bruden har kommit, bruden är välkommen. (tre gånger)
Ta din kvast och borsta cirkeln (medsols), ställ så tillbaka kvasten bakom altaret.
Gå ner på knä framför kitteln. Plocka upp grenarna och tänd eld på dem en och en. Blås så ut varje flamma och lägg grenarna i kitteln vid ljuset.

Säg: Nu förvisar jag vintern. Nu hälsar jag våren välkommen. Säg farväl till allt som är dött och hälsa varje levande varelse. Nu förvisar jag vintern. Nu hälsar jag våren välkommen.

Denna högtid – ljusfesten tidigt i februari - har firats i många kulturer världen över, och i det gamla Rom hette denna högtid "Lupercalia", där "Luperci" (dvs. den hedniska djurguden Pans präster) spelade en viktig roll.

 

Rening samt förberedelse för tillväxt och förnyelse är ofta dominerande tema vid Imbolc. Tips på utsmyckning av altare och hem för denna högtid: tall, gran etc. från jul och MASSOR av levande ljus runt ritualelden såväl som runtom i hemmet. Rökelse & örter som hör till denna högtid: basilika, benzoin, myrra, ljusa blommor kan man dekorera med förutom all vintergrönska. Basilika användes även traditionellt för att rena platser genom att man strör den runtom på golvet. En bra förberedande reningsceremoni för platsen där ritualen skall utspelas. Låt basilikan ligga kvar på golvet några timmar före ritualen, blandat med havssalt om man vill ha en ännu större reningseffekt. Dammsugs enkelt upp före ritualen.

 

Imbolg (Imbolc) är det gamla gaeliska namnet för denna högtid. Vi kallar den Ljusfesten på svenska (vi= vi som firar högtiderna tillsammans här) Vårt firande av de 8 sabbats är enkelt och inte särskilt ritualiserat eller långvarigt. Vi ser det mest som ett sätt att fira årets rytm och solens gång och spelet mellan ljus och mörker som utspelar sig under året. Detta är också visserligen kärnan i de 8 hedniska sabbats. Men eftersom vi arbetar för att återskapa och återupptäcka den lunära (från luna = måne), nattliga tradition som häxkonsten till sin essens är, så lägger vi mer betoning på månens gång och de nattliga mysterierna, som också, liksom de 8 sabbats, är en esoterisk spegel av Naturens gång men med en mildare, mörkare (notera att vi INTE använder ordet mörkt i moraliserande termer där mörkt är ont och ljust är gott!) mer inåtriktad esoterisk gestaltning.

Om Ljusfesten:

Imbolc är liksom de andra 3 stora keltiska högtiderna (Beltane, Lammas & Samhain) en eldfest men betoningen ligger mer på ljus än värme vid just denna högtid. Ljuset som tränger fram alltmer och driver vintern på flykten för denna gång. En hednisk sed är att samla allt grönt från Yule (jul, midvintersolståndet) såsom tall och gran och vad man nu har pyntat med under jultiden, och bränna detta i sabbatselden. Firar man inte utomhus kan man göra det i mindre variant inomhus mer symboliskt och bränna endast lite av julgrönskan. Man kan ta en liten kittel av gjutjärn för att kunna göra små "eldar" vid inomhusritualer. Jag brukar under jultiden dekorera hemmet med väldoftande vintergrönska som rosmarin, lagerblad och förstås tall, gran och en som jag plockar i skogen. Dessa doftar underbart att bränna i Ljusfestens eld!

Imbolc-ceremoni enligt Zorna
1. Tänd det Röda ljuset först och hälsa elementet Eld samtidigt genom att säga:
Var hälsad
Fader Eld,
Som är förknippad
Med Ljus och Värme,
Jag kallar Dig
Till mig

 

2. Tänd därefter det Vita ljuset och smörj in det orange ljuset med Rosmarinoljan, ställ det på altaret utan att tända det, och säg:

Detta är facklornas högtid
Då vår lykta och ljus
Brinner och strålar
För att välkomna
Skapelsens återfödelse.
Jag hyllar Dig Sol,
Så ock gör hela Skapelsen
Som ligger under
Sin mantel av sömn

 

3. Tänd det Orange ljuset med det Röda och säg:
All mark
Är insvept i Vinter,
Luften är kylig
Och frosten
Omhöljer Jorden.
Men i det fördolda
Återföds Skapelsen,
Så var hälsad Liv,
Och var välkommen

Se djupt in i ljusets låga och visualisera hur Ditt liv blommar ut med en förnyad energi.

 

4. Innan Du släcker ljuset säger du:
Jag tackar Dig
Fader Eld
För Din närvaro

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: