Kaylas

Saftkokning

Kategori: Vardagsliv

Vinbären plockades igår på landet, så idag ska jag koka svartvinbärssaft. Härligt gott, nyttigt och C-vitaminrikt till hösten sen.

 

 

Sov inte för länge på sjusovaredagen

Mitt i semestern infaller dagen där du ska passa dig för att ta en alltför lång sovmorgon: sjusovaredagen. Enligt folklegenden riskerar de som är alltför morgontrötta idag att förbli sömniga, och försova sig under resten av året.

Sjusovaredagen den 27 juli är en av många gamla högtidsdagar som fallit i glömska. Traditionellt uppmärksammades dagen till minne av sju kristna män som, enligt legenden, gömde sig i en grotta för att undkomma kejsare Decius förföljelse under 200-talet. Väl i grottan somnade männen och sov djupt i nästan 200 år.

Sjusovaredagen var en helgondag men togs bort ur almanackan år 1900. Och det kanske är tur, för enligt traditionen ska man passa sig för att sova för länge idag.

– Om man försov sig på den dagen så skulle man bli trött och eländig resten av året, berättar Jonas Engman, etnolog på Nordiska museet. Han ställer sig däremot tveksam till om traditionen faktiskt härstammar från legenden om de sju männen.

– Dagen firas även i övriga nordiska länder, men tidpunkten är olika, säger Engman.

Sjusovaredagen var traditionellt också en dag för väderspådomar. Om det regnade på sjusovaredagen skulle det regna de följande sju veckorna.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: