Kaylas

Litha = Sommarsolståndet + Veckans horoskop

Kategori: Vardagsliv

Nu é jag hemma i Sumpan, men 1/7 bär det ner till Skövde igen, för då é det dags för jobb.

 

Idag firar jag Litha, vårt sommarsolstånd. Litha är liksom Samhain en sådan sabbat där slöjan mellan världarna anses vara särskilt tunn. Naturens inre krafter, som en del ser som "älvor" och andra naturväsen, är enligt gamla traditioner störst chans att få se nu. Men då gäller det att hålla sig vaken ute i Naturen allra minst till soluppgången.

 

Årshjulet som är dansen och spelet mellan mörker och ljus, mellan Gudinnan och Guden speglar just nu sin allra ljusaste tid. Från vårdagjämningen när natt och dag varit lika långa har dagens styrka tilltagit alltmer för att nu nå sin kulmen. Efter sommasolståndets långa ljusa dygn återföds det växande mörkret igen och växer fram till höstdagjämningen när dag och natt åter är lika långa.

 

Solguden är på sin krafts topp nu. I en wicca-cirkel kan man gestalta det genom att någon får bära solgudens krona. Den kan gärna vara i guldfärg med något som man associerar till sol och värme.

 

VÄXTER
Mycket växter är en självklarhet denna högtid. Plocka gärna växter vid tiden för fullmånen kring midsommar.

 

Man kan också använda torkade växter till exempel till lösviktsrökelse och till växtmagi. Traditionella örter till att bränna som rökelse vid midsommar: kamomill, lavendel, fänkål, malört, timjan, mistel. Dekorera gärna med tall, ros och johannesört. Men experimentera förstås gärna själv och ta det det du känner för!

 

Midsommarmagi
Firar du häxans högtider, de så kallade sabbats, så passar denna magi perfekt att utföra i din magiska cirkel på midsommar eller Litha som den högtiden kallas med ett annat namn.

 

Förberedelser: skaffa mistel i ren form (ej tabletter, tinkturer eller dylikt) Misteln skall torkas och sedan krossas i mortel eller smulas. Lyckas du hitta mistel torkad i lösvikt via någon hälsokost eller ockult butik är det förstås utmärkt att använda till denna magi. Bestäm dig för vilket syfte din magi skall riktas mot. Skaffa en tygbit eller liten tygpåse i lämplig färg.

 

Anpassa färgvalet efter syftet, t ex :
Blå för god sömn
Röd för kärlek
Grön för hälsa

 

Se till att tyget/tygpåsen är ren. Du kan tvätta det lite i vatten med salt i, så det torkat i god tid före midsommar. Ta med dig misteln och tyget/påsen till den plats (i cirkeln, vid altaret, ute i naturen etc) du valt att fira Lithas afton. Sommarsolståndet är det som avses alltså! Ha med eventuellt andra redskap. Är du nybörjare och detta är dina första stapplande steg på en magisk livsstig så kan du börja med att välja ut levande ljus, vita är bäst i detta fall. Välj någon rökelse om du vill det, gärna någon som är baserad på växter som hör denna högtid till. En bukett vildblommor och gärna något från ett träd, t ex tall eller ek. Det räcker med barr eller blad, du behöver inte bryta kvistar. Om du gör det så brukar man i naturmagi ge något tillbaka till trädet. Lägg något vid trädet, gamla torkade växter , aska från ren lösviktrökelse, frukter eller bröd till vilda djur.

 

 

Detta räcker gott och väl för din vackra, enkla midsommarmagi.

 

I cirkeln, efter kastandet av cirkeln och före öppnandet (är du nybörjare kan du bara tänka dig en cirkel runt platsen du sitter, tänk till exempel att det är en cirkel av ljus, som t ex månljus, solljus eller eld som skapar en cirkelform runt dig. Den magiska cirkeln har många betydelsenivåer och funktioner i magi. Vill du veta mer så kan du hitta det i böcker.

 

När det är dags att fylla din lilla mistelamulett, så fokuserar du intensivt på ditt syfte medan du lägger mistel i påsen eller på tygbiten. Är det en tygbit behöver du även ett lämpligt snöre att knyta ihop tyget med. Gör som en liten påse av tyget och vira snöret runt.

 

*Har du valt en amulett för god sömn: Häng knytet/påsen innanför sovrumsdörren
*Har du valt en kärleksamulett: Häng knytet/påsen på en central plats i hemmet i en dörröppning. Kyss din älskade under misteln. Om du inte lever i en relation utan gör amuletten för att finna dina drömmars vän så kyss en bild, foto om det finns, annars en egen enkelt avbildning som du vet föreställer honom/henne. Du behöver inte vara proffs på teckning, det är bara en symbol!
*Har du valt en hälsoamulett så lägg knytet/påsen i en väska du ofta använder eller häng den i köket eller badrummet.

 

Och så lite midsommarmagi från Cunnighams bok Wicca - A Guide for the solitary practitioner:
"Before the rite make up a small cloth pouch filled with herbs such as lavender, chamomille, St Johns wort vervain/.../Mentally pour all your troubles, problems, pains, sorrows and illnesses, if any, into this petition as you construct it. Tie it shut with a red string. Place this on the altar for use during the rite."


Denna lilla trollpåse kan man sedan bränna i kitteln eller i ritualelden om man är utomhus. Eller om man föredrar det kan man förstås bränna det som lösviktsrökelse på rökelsekol.

 

ELEMENT:
Midsommarsolståndet är elementet eld. Men det är också vatten och i Wicca är ju eld gudens ena element och vatten gudinnans så använd gärna de associationerna i firandet om du vill. En del fyller kitteln med vatten och lägger i blommor, ett tecken på vad Gudinnan ger oss nu; livets vatten & växter.

 

RIKTNING:
Söder

 

MAGI ASSOCIATIONER:
Fullbordande, mognad, viljan, hjärtat, passion, energi, healing, kärleksmagi med mera.

 

 

Måndag 20/6-torsdag 23/6

 

Väduren
Veckan börjar lugnt. Du har möjlighet att komma ikapp med vissa detaljer som du ligger efter med. Under tisdagen kan du räkna med att tempot höjs. Då gäller det att du hänger med redan från början. Onsdagen handlar mycket om att få rutiner att fungera och på torsdagen testas din förmåga att tänka flexibelt och att vara kreativt. Både måndagen och tisdagen passar bra att motionera eftersom du har extra mycket energi i tecknet just då.

 

Oxen
Du har svårt att hinna med att allt du planerat under måndagen och det beror på att du har lagt ribban ovanligt högt. Under tisdagen och onsdagen kör du på som vanligt. Du har ett lagom högt tempo och du funderar inte så mycket utan ser till att saker fungerar. På torsdagen kan du ha ovanlig tur i slumpartade spel som lotter. Du kommer inte att vinna en förmögenhet men kanske en mindre summa. Under torsdagskvällen känner du dig helt utpumpad.

 

Tvillingarna
Det blir en vecka då dina sociala talanger sätt ur spel. Venus position är inte den bästa och det gör att du är allt annat än ditt charmiga jag de närmaste dagarna. Ha det i tanken när du anser att människor omkring dig uppför sig som idioter, kanske är det ditt beteende som framkallar den här reaktionen. Under onsdagen väntar en del utmaningar på jobbet så då är det bra om du inte är allt för trött. Torsdagen blir den dag då det mesta ska avslutas.

 

Kräftan
Du är inne i en period då du har ovanligt mycket flyt. Vad du än prövar på så tycks det fungera för dig. Det gör att du tycker det är ovanligt kul på jobbet och att du gärna stannar lite extra om du har möjlighet. Under tisdagen och onsdagen får du lirka med en ovillig kollega. På torsdagen ska du inte ta dig an för många nya projekt, så risken stor att du får jobba över och det vill du inte just den här dagen. Du har planer inför kvällen.

 

Lejonet
Det blir en bra vecka där det mesta går din väg. Du vet vad du vill och arbetar på bra utan att vara allt för irriterad på dina kollegor. Den negativa influens som har kommit och gått under våren börjar lätta och du känner dig säkrare på din förmåga att prestera. Under onsdagen och torsdagen ska du vara noga med dina arbetsuppgifter, risken är stor att du glömmer att det är midsommarafton på fredag och att det ställer till vissa bekymmer i planeringen.

 

Jungfrun
Du har en förmåga att göra precis tvärtemot det du borde. Det är som om du vet att du ska gå åt ett håll och ända väljer motsatt väg. Den här påverkan kan ställa till det för dig ordentligt i början av veckan. Du får inte alls lika mycket gjort som du hoppats på. Under onsdagen gäller det att jobba in den tid du missat i början av vecka så planera inga aktiviteter då. Torsdagen passar bra om du vill handla lite finna midsommarkläder. Din smak är oklanderlig och du hittar det du söker.

 

Vågen
Det blir en förvånansvärt lugn vecka. Du tar dagen som den kommer och du fokuserar mycket på att prestera lite ut över det vanliga. Under onsdagen och torsdagen får du möjlighet att briljera med dina kunskaper. En kollega hyser en otrolig beundran för din kompetens så sola dig i hans/hennes beröm. Under torsdagen får du möjlighet att visa en när vän hur mycket han/hon betyder för dig. Din värme kommer verkligen att uppskattas.

 

Skorpionen
Du är ovanligt disciplinerad för att vara du och det märks inte minst på dit sätt och organisera ditt arbete den här veckan. Genom att arbeta lugnt och metodiskt och ordnar du det mesta.  På tisdagen kan du få nyheter av något slag. Du har inväntat det här beskedet under en tid så det blir en lättnad oavsett vilket svar du får. Under torsdagen får du en chans att göra något som du länge velat testa, men som du inte riktigt hunnit med den senaste tiden.

 

Skytten
Du har massor av idéer, men frågan om det här är rätt tid att börja skriva ned dem? Ibland tänker du inte framåt utan går helt upp i nuet.  Försök att planera hela veckan under måndagen, då får du ett bättre hum om vad du har för tid över till sidoprojekt. Under tisdagen och onsdagen har du bra energi från Månen, det gör dig intuitiv och känslosam. Under torsdagen ska du akta dig för att göra av med pengar.

 

Stenbocken
Du är inne i en period då det mesta handlar om familjen. Du umgås gärna med dem som står dig nära och du tycker det är trevligt att ordna middagar och olika aktiviteter som kan hålla ihop familjen. Under onsdagen eller torsdagen blir du irriterad på en släkting som inte tycks kunna hitta tillräckligt med tid för att umgås med dig. Du känner dig bortglömd. Det är tur att resten av familjen finns där för att trösta dig.

 

Vattumannen
Just nu tar du dagen som den kommer. Det är inte så mycket att göra på jobbet utan det mesta verkar redan ha gått ned i semesterkoma. Du passar på att komma ikapp med detaljer som du sällan hinner med i vanliga fall. Under torsdagen kan du råka ut för en mindre olycka som gör att du måste planera om aktiviteterna för den dagen. Så länge du är flexibel så gör det inget, du brukar kunna ordna upp knepiga situationer.

 

Fiskarna
Det blir en bra om än ganska tråkig start på veckan. Just nu finns det mycket kreativitet i ditt tecken, men väldigt lite tid på arbetet för att leva ut alla dina idéer. Skriv ned dina tankar och projekt så du kan genomför dem lite senare när tempot inte är lika kvävande högt. Tisdagen och onsdagen är de bästa dagarna om du vill träffa vänner. Då står Venus i den mest gynnsamma positionen i förhållande till ditt tecken.

Kommentarer


Kommentera inlägget här: