Kaylas

TREVLIG MIDSOMMAR ALLA LÄSARE

Kategori: Vardagsliv

Midnattssolen på berget satt,
blodröd till att skåda;
det var ej dag, det var ej natt,
det vägde emellan båda.  
Esaias Tegnér


Det är MIDSOMMARAFTON ! Vart försvann denna månad? Alltså inse fakta juni är snart slut! Snart är juli här och även den förbi och då kommer hösten, mörker och kylan igen :(

 

Nä nu ska vi se positivt på det hela, myggen försvinner ju då iaf. Inte för att vi har så väldigt mycket här men ändå…

 

Min midsommarafton blir väldigt lugn. Jag é megaförkyld, hela huvudet känns tungt och täppt, jag hostar, nyser och snorar till 1000. Jag har feber och är helt orkeslös, men sill & nubbe, färskpotatis, gräddfil, gräslök  och jordgubbstårta blir det iaf.

MAGI/TROLLKONSTER PÅ MIDSOMMAREN!


BLIVANDE HUSTRU
När en man tittar i brunn, träsk eller källa på midsommarnatten, öppet naken, ska han se sin blivande hustru.

 

ORMBUNKE BLOMSTRAR BARA PÅ MIDSOMMARNATTEN
Ormbunke är en blomma utan blomning, men enligt förmodan skulle man se den blomstra på midsommarnatten. Under tiden måste blomman plockas om man ville ha tjusning.

 

SKATTER
Om man vandrar på midsommarnatten i skogen, skulle man se midsommareldar. Under det skulle man finna skatter.

 

GIFTA SIG
Man brukar säga att personen, som står i den riktningen till vilken midsommareldens rök går, ska snart gifta sig.

 

NIO SORTERS BLOMMOR GER SKÖNA DRÖMMAR
Om man plockar nio sorters blommor och lägger dem under huvudkudden kommer man att drömma om sin tillkommande. En del traditioner säger att man helst skulle göra det naken och under tystnad. I vissa traditioner skall det kombineras med att klättra över lika många gärdesgårdar.

 

VEM KOMMER ATT DÖ
Vill du veta vem som kommer att dö först? Eller är du rädd att veta? Om man vill veta vem som ska dö skulle man plocka nio sorters blommor under midsommarnatten och göra två kvastar av dem. Sedan hänger man upp dem i takbjälken. En kvast är till exempel mammas och den andra är pappas. Den vars kvast vissnar först, dör också först.

 

PSALMBOK I HANDEN
På midsommarafton håller man en psalmbok i handen och springer sju gånger runt gårdens största sten. När man återvänder till stenen under midsommarnatten, ska man se sin tillkommande fästman.

 

GOTT TILLKOMMANDE ÅR ELLER DÅLIGT
Vill man veta något om det kommande året, kan man gå och sätta sig under ett gammalt äppelträd på midsommarnatten. Det kommande året syns också om man sätter sig på taket till ett hus som flyttats tre gånger.

 

Midsommarafton - firas med majade (lövade) hus och med midsommarstång (majstång). Stången är en fruktbarhetssymbol som kommit in från Tyskland, troligen redan på 1400- eller 1500-talet, och sådana reses över hela Sverige. För övrigt är det danserna kring den och de goda måltiderna som dominerar.

Midsommarnatten är de stora krafternas och de dolda makternas natt. Allt är fyllt av kraft: daggen, blommorna, trädens grenar, källornas vatten. Daggen botar sjukdom, surdegen blir bättre med midsommarnattens dagg. Löven kan användas som plåster och badvatten med nattens björklöv i, tar bort allt det onda.

Kransen eller buketten med sju eller nio olika sorters blomster hjälper till med det mesta. Blommorna ska du plocka ensam och tigande och gärna ta någon blomma från en kyrkogård. När kransen väl är bunden ska man hänga den i taket och låta den hänga tills halmkronan kommer upp till jul. Då blir huset friskt och lyckligt.

På ömse sidor om porten ställer du två björkar. Tycker du att säden ser lite risig ut ute på åkern, ska man sticka ner en björkkvist där. Då blir skörden mycket bättre. I folktron finns många föreställningar kring midsommarnatten. Förr samlades man i stora skaror på midsommaraftonen och "drack märg i ben" (det var dock inte enbart vatten som intogs) och med nio sorters blomster under kudden, plockade under tystnad, vid en korsväg från tre olika vägrenar, hoppades man drömma om sin tillkommande...

 

 

7 blommor under kudden ska göra att du drömmer om din tilltänkta. Men har du redan hittat kärleken kanske 7 heta ställningar är att föredra i midsommar?



1) Missionären på blomsterängen
Midsommarhelgen är en färgsprakande och blommande upplevelse. Blommor och blad ska plockas till både midsommarstång och blomsterkrans till håret. Låt er inspireras av den vackra naturen och blomsterängarna i all prakt. Att se in i varandras ögon omgiven av blåklockor, smörblommor och prästkragar är hur romantiskt som helst. Att älska nära, innerligt och lustfyllt på en grön bädd av gräs, blommor och blad höjer temperaturen denna helg.

 

2) Bakifrån på gärdsgården
Enligt traditionen ska ett antal gärdsgårdar passeras och blommor ska plockas. Passa på att njuta av varandra och pröva på en skön upplevelse ståendes bakifrån eller på alla fyra där ni kan ta stöd mot gärdsgårdens staket. Egga varandra genom att inte ha några underkläder på er. Lyft på kjolen och dra ner byxorna och låt det djuriska ta över.

 

3) Stående snabbis under sillunchen
En midsommar med tillhörande sillunch är ett måste för många människor. Låt sillunchen i all hemlighet förgyllas ytterligare av att du och den du älskar smyger iväg och tar en snabbis ståendes mot husknuten alldeles i närheten. Lite förbjudet och underbart eggande. Sillsorter ska avsmakas och Janssons frestelse ska berömmas. Det ska skålas och sjungas och barnen ska både ha köttbullar och prinskorvar. Det uppstår naturliga luckor och då passar ni på att smita iväg en liten stund.

 

4) Ridställning under natthimlen
Visserligen infaller inte fullmånen denna midsommarhelg, men i halvmånens sken så kan även magiska saker ske. Befinner ni er nära en brygga, en skön klippa eller en avskild skogsdunge, så ta tillfället i akt och älska medans midsommarfesten pågår. Föreställ dig en brygga med kluckande vatten. Ridställningen där hon sitter med ryggen vänd mot honom, blir perfekt. Då kan ni njuta av varandra och den vackra nattvyn, samtidigt. Det plana underlaget gör att ni båda två får bra stöd och balans.

 

5) Kamouflerad skedställning, sida mot sida
I glada vänners lag, firar vi denna midsommarhelg. Vi tränger ihop oss i stugor och kanske till och med i tält. Finns det hjärterum så finns det stjärterum. Med hänsyn tagen till att det kanske finns flera personer som sover i samma rum, så kan ni ändå älska tyst och diskret med varandra. Låt skedställningen, där ni ligger tätt intill varandra, kamouflera ert lustfyllda tilltag. Undvik gärna sovsäck, då materialet har en tendens att prassla ovanligt högt. Ett tunt lakan och sedan är saken klar.

 

6) 69:an med jordgubbar och vispgrädde
Ingen midsommarafton utan svensk jordgubbstårta. De röda jordgubbarna är bra för kärlekslivet och sprider väldoftande aromer i de nedre regionerna. Det gäller att äta rätt saker… Spara några jordgubbar och varför inte lite vispgrädde och låt dessa välsmakande ting vara med i kärleksleken. Matsex behöver inte vara så avancerat, men att kyssas med en jordgubbe i munnen är både erotiskt och sensuellt. En klick grädde på lämpligt ställe, kan bli en skön upplevelse då den slickas eller sugs bort. Låt detta förspel bli något alldeles extra för att sedan ge er hän till varandra och extasen.

 

7) Nakendans runt midsommarstången för den vågade
Varför inte göra en Rönnerdahl och med blomsterkrans i håret valsa runt midsommarstången, fast utan nattskjorta? Även om midsommarnatten känns ljus och lång, så faller skymningen så småningom och då passar ni på att låta de exhibitionistiska fantasierna få en lustfylld utlevelse. Antingen pardans eller varför inte våga strippa inför den du älskar och bara ha en vacker blomsterkrans i håret när musiken tystnar… Låt midsommarstången bli den fallossymbol som den en gång var, och hänge er åt lusten, kärleken och passionen. Våga utmana dig själv och bjud på det lilla extra.

 

Och om det regnar
Vädrets makter rår vi inte över, men varför låta ljummet sommarregn hindra älskogens äventyr? Strilande regn, blöta kläder som smiter åt och avslöjar, kan faktiskt vara nog så sensuellt. Gästerna smiter in, medans ni smiter ut, kanske för ett äventyr i hammocken eller bakom vedboden. Låt lusten blomma och ta dom tillfällen som bjuds. Midsommarhelgen var ursprungligen en hedonistisk ritual där hyllningen till det erotiska och livgivande var centralt. Känn dig levande i både kropp, själ, hjärta och sinne. Glöm inte bort att dricka med måtta och använda skydd. Låt inte fylleruset och kärleksbuset bidra till en baksmälla du sällan glömmer.

  • VÄDUREN
    Du får en spännande midsommar, men din raka stil gör att du sårar en vän. Det kan löna sig att förklara varför.
  • OXEN
    Midsommarafton bjuder på nöjen men själv vill du i första hand åstadkomma något. Du trivs inte med overksamhet.
  • TVILLINGARNA
    Du får en sportig och rolig fredag. Du vill röra på dig och roa dig. Det kan dock hända att dina vänner inte kan.
  • KRÄFTAN
    Du känner dig lite stressad, kanske för att du har för många alternativ att välja mellan. Gäller särskilt resande.
  • LEJONET
    Du är sugen på nöjen men tar du inga egna initiativ finns det en risk att fredagen blir långtråkig. Sport kan passa.
  • JUNGFRUN
    Du ägnar en del tid åt praktiska saker men mest handlar midsommaren om nöjen. Du vill ut och träffa folk just nu.
  • VÅGEN
    Månen ger dig en sensuell midsommar. Du ägnar dig helst åt kärlek, det är närhet och beröring som du längtar efter.
  • SKORPIONEN
    Du satsar på nöjen men inte med någon större intensitet, egentligen passar en myskväll med vännerna bäst.
  • SKYTTEN
    Du vill ha en romantisk midsommar och chansen är ganska god att du får det också. Silkesvantar rekommenderas.
  • STENBOCKEN
    Du är irriterad och du sätter igång en konflikt med någon som du i hemlighet har svårt för. Långvarig osämja.
  • VATTUMANNEN
    Du får en trevlig midsommar. Du är lite sugen på nöjen men det handlar mer om relationer egentligen, och minnen.
  • FISKARNA
    Fredagen blir mysig, bäst trivs du tillsammans med goda vänner. För dig som reser just nu blir dagen extra fin.

Nu går solen knappast ner
bländar bara av sitt sken.
Skymningsbård blir gryningstimme
varken tidig eller sen.

Insjön håller kvällens ljus
glidande på vattenspegeln
eller vacklande på vågor
som långt innan det har mörknat
spegla morgonsolens lågor.

Juninatt blir aldrig av
liknar mest en daggig dag.
Slöjlikt lyfter sig dess skymning
och bärs bort på ljusa hav.

Midsommardikt av Harry Martinsson

Kommentarer


Kommentera inlägget här: