Kaylas

VÅFFELDAGEN

Kategori: Vardagsliv


VÅFFELDAGEN
Jungfru Marie Bebådelsedag, Herrens bebådelse, firas den 25 mars, nio månader före jul, för att högtidlighålla att Maria genom ärkeängeln Gabriel fick veta att hon var havande med Jesus. Förr var det en helgdag och kallades för vårfrudagen, efter titeln vår fru, för jungfru Maria. Vårfrudagen har i folkmun omformats till våffeldagen, vilket gett upphov till seden att äta våfflor denna dag. Så våffeldagen är alltså fortfarande den 25 mars, trots att den kyrkliga helgdagen flyttats till en söndag.

Så idag blir det våfflor till middag. Nu ska den läckra våfflan hyllas! Bjud in vännerna och frossa i våfflor av alla slag. När du ätit du trött på klassiska våfflor med sylt och grädde är det dags för matiga våfflor. Majsvåfflor, örtvåfflor, våfflor med fetaost eller kanske dinkelvåfflor. Runda av med en söt chokladvåffla, hallonvåffla eller kanske bananvåfflor. I en egen klass står alltid de belgiska våfflorna. Får jag föreslå hemgjord vaniljglass och varm chokladsås till? Recept hittar du här: våfflor.se

 

TRANAN BÄR LJUS I SÄNG
Kanske något att införa i helgen också, eftersom vi går över till sommartid på söndag. ☺ I vissa bygder förknippas Marie bebådelsedag med tranans ankomst och förr i tiden kunde man se många ungdomar springa trana, en lek som gick ut på att springa och slänga in brev, s.k. tranbrev, till varandra. Man sa även att tranan "bär ljus i säng". Det betydde att man inte längre behövde tända ljuset inomhus efter arbetsdagens slut utan dagsljuset räckte som ljuskälla. I Skåne sa man i stället att tranafton var "den tredje torsdagen i Tor", dvs i mars.

Tredje torsdagen i Tor
träder tranan på Skånes jor,
Merafton, pigor och drängar
gån i dagsljus i era sängar

"Merafton" betydde att man från och med Vårfrudagen eller tredje torsdagen i mars fick ett extra mellanmål om dagen.



 

Ikväll blir det tv, måste ju kolla finalen i Let´s dance – hoppas Frank vinner!



HELGENS HOROSKOP  - fredag 25/3-söndag 27/3

  • Väduren 21/3-19/4
    Du ser fram emot en lugn och skön helg, men blir överraskad eftersom en familjemedlem eller din partner har bokat in en hel del att göra. Just nu har du en tendens att inte lyssna på vad dina medmänniskor säger och det gör att du missar viltig information. Under lördagen får du möjlighet att vara kreativ. Söndagen är en bra städ och vilodag. Då vill du vara ifred.
  • Oxen 20/4-20/5
    Som vanligt har du planer för helgen och de börjar redan på fredagen och avslutas på söndagen. Genom att alltid vara fullbokad ger du inte dig själv en chans att hämta andan. Även om du får en trevlig och stimulerande helg så är du nästan tröttare på söndagen än du var på fredagen. På lördagen ska du passa på att kolla upp lite tider och datum inför sommaren.
  • Tvillingarna 21/5-20/6
    Du vill gärna köpa dig något nytt så det är bra att passa på i helgen. Du har lite extra pengar så du kan gott unna dig utan dåligt samvete. Lördagen blir social, du umgås med din partner eller dina vänner. Under söndagen passar du på att ägna dig åt motion eller sport. Du känner att det är bra att röra på sig och efter en lång vinter så har du massor av spring i benen.
  • Kräftan 21/6-22/7
    Just nu har du lätt för att börja argumentera med din omgivning. Du känner dig emot det mesta och det gör att du reagerar starkare än du brukar så fort det uppstår en diskussion. Det här är en övergående påverkan, men den kan vara påfrestande när den är som starkast. Ska du träffa vänner eller gå ut så är fredagskvällen den bästa. Då är du inte riktigt lika stingslig. Under söndagen ska du passa på att vila.
  • Lejonet 23/7-22/8
    Det blir en lång och skön helg att se fram emot. Äntligen kan du vara lite ledig och det förtjänar du verkligen. Har du möjlighet ska du passa på att gå ut under lördagen. Dpå och du en social påverkan som gör dig både gladare och mer utåtriktad än vanligt. Lever du i ett förhållande kan det uppstå en viss osämja under söndagen. Det är något som ni båda har svårt att kompromissa om.
  • Jungfru 23/8-22/9
    Gör dig tillgänglig på arbetet under fredagen, då kan du få ett förslag som du verkligen inte vill missa. Annars blir det en lugn helg med få överraskningar. Du umgås med vänner eller familjen. Det troligaste är att du tar dig en riktig sovmorgon antingen på lördagen eller på söndagen. Glöm inte bort ett samtal som du lovat ringa eller ett möte som du bokat in. Ibland är du en smula tankspridd.
  • Vågen 23/9-22/10
    Just nu har du svårt att argumentera med en person som står dig nära. Du blir arg och då sluter du sig istället för att tala om vad det är du känner. Under fredagen och lördagen har du mycket eld i ditt horoskop. Det gör dig driven och bra på att strata projekt, tyvärr inte lika bra på att avsluta det du påbörjat. Söndagen blir lugnare. Du influeras av Månen som gör dig harmonisk.
  • Skorpionen 23/10-21-11
    Helgen bjuder på både positiv stress och avslappning. Du har mycket att göra under fredagen och stora delar av lördagen, men söndagen blir riktigt skön och slö. Det blir en balanserad helg som innehåller både aktivitet och vila. En vän behöver ditt råd i en mycket personlig fråga. Lyssna utan att skratta, annars kommer du att såra din vän. Oavsett hur komiskt det låter att det allvarligt för honom/henne.
  • Skytten 22/11-21/12
    Fredagen bjuder på en hel del roliga saker både på arbetet och hemma. Du är inne i en period då det mesta fungerar riktigt bra och du känner att du har koll på din vardag. Helgen blir överraskande lugn. Även om Mars träder in i en gynnsam position och skapar energi så har du svårt att hitta på saker att göra. Det slutar med att du inte gör någonting mer än vilar och umgås med vänner eller familj.
  • Stenbocken 22/12-19/1
    Under helgen ska du passa på att ta tag i några av alla måsten. Du har en förmåga att skjuta upp tråkiga göromål på framtiden och sedan slutar det med att du får avsätta en hel helg till saker som du tycket är dödstråkiga. Visa att du har karaktär och blanda det jobbiga med något som du tycker är stimulerande. Bästa dagen att umgås med vänner är söndagen. Du har du en positiv påverka på ditt familjehus.
  • Vattumannen 20/1-18/2
    Du funderar mycket över framtiden, även om det inte är så dramatiskt som det låter. Den här helgen passar bra att träffa vänner, planera semestrar och fundera på kommande aktiviteter. Se till att skriva ned allt som du bestämmer dig för att göra. Ditt minne är inte det bästa just nu och det blir lätt att du dubbelbokar aktiviteter i ren entusiasm. På lördagen och söndagen får du en chans att briljera med dina kunskaper.
  • Fiskarna 19/2-20/3
    Det blir en ganska intensiv helg utan den vila som du så gärna vill ha. Ditt problem är att du har svårt att säga nej om dina vänner eller din familj ber om din hjälp. Om du inte är uppbokad så känner du dig tvungen att hjälpa till. Ibland måste du få vara egoistisk och sätt dina egna behov i första rummet. Unna dig minst en kväll den här helgen då du gör något du verkligen vill göra.

 

Kommentarer


Kommentera inlägget här: