Kaylas

IDAG KOMMER LILLA GUMZ HIT IGEN <3

Kategori: Vardagsliv

Det var ju inte så länge sen hon var här, men det är alltid lika härligt att få umgås mé sina barn, och skämma bort dem lite.  Vad vi ska hitta på har jag inte planerat, men det brukar lösa sig iaf. Det räcker långt med att bara få rå om henne ett par dar, och bara umgås också.

 

Som jag skrev igår, så är det ju hästsvans som gäller i vår. Så idag tänkte jag fortsätta lite med det här med hårstyling…

 

Vad blir resultatet om man kombinerar shoppinginspiration med hårstyling och massor av hårspray? Det var kanske så en spansk hårstylist tänkte när hon skapade dessa galna frisyrer i en tävling där den mest kreativa stylisten skulle utses. Resultatet blev minst sagt kreativt! Jag kan bara tänka mig vilket arbete som måste ha krävts för att fixa dessa frisyrer.

 

Mousse, crème, gelé, vax och pasta - Det är några av våra vanligaste hjälpmedel för att bli snygga i håret. Vilken variant som behövs och hur du använder dem beror på flera saker, t ex hur långt ditt hår är och vilken effekt du är ute efter. Se dock till att börja din stylingresa redan i duschen. Balsam är nämligen en viktig grund, precis som en ren och återfuktad hud är ett måste för ett bra makeupresultat. Balsam är speciellt viktigt om du vill att slutresultatet ska vara glansigt och kännas fräscht. Med ett schampo och ett balsam som passar din hårtyp har du skaffat dig ett riktigt bra utgångsläge. Sedan är det bara att välja stylingprodukt. Här får du en snabbguide till några olika varianter.


Gelé = En fixerande produkt som numera finns som spray och i klassisk burkform och fått ett uppsving i år tack vare hårtrender där man kombinerar slätt och rufsigt i samma hår. Sprayerna är lättare att fördela i långa hår och därför bättre att föna i. Du använder gel för att skapa, skulptera och lägga formen på plats i både korta och långa hår men också för att få fram en slätare och tajtare finish, till exempel på en fläta.
Pröva t ex: Studio Line Indestructible Gel och Toni & Guy Forming Spray Gel.

 

Glansförhöjare = Sprayer, crèmer och droppar som inte ger någon stadga men mycket glans - pricken över i till ett annars färdigstylat hår. Det behövs väldigt lite för stor effekt så var lätt på handen när du använder den här typen av produkt och håll den en bit från huvudet om du har en sprayvariant. Pröva t ex: Urban by Björn Axèn Sparkle Explosion Shine Spray och PHC Hair Repair Silk Serum.

 

Mousse = En skumprodukt som är lätt att fördela och finns i en fantastisk mängd olika styrkor. Du använder mousse för att få volym men också för att krama upp lockar och det passar till alla frisyrer och längder. Dagens fina mousser har ofta både vårdande och värmeskyddande ingredienser och blir inte alls pinniga på samma sätt som när produkten först kom. Pröva t ex: Björn Axèn Volume Mousse och Aussie Aussome Volume & Conditioning Mousse.

 

Pasta = En modern version av vax med fibrer, det kallas ibland även för formvax, som ger håret en mattare finish. Du kan använda det för att ge ett kortare hår form, mycket busighet och tydligare struktur men det fungerar också i långa hår för att få kontroll. Värm gärna din pasta i handen innan du applicerar den i håret så blir den mer lätt att hantera och du får bättre effekt. Pröva t ex: Björn Axèn Fiber Fudge och Schwarzkopf Got2Be Beach Mat Matte Paste.

 

Saltspray = En produkt som ger den där lite sträva och sköna strandkänslan till håret som du annars kan få just vid salta bad. Håret blir lättare att styla, t ex kan du enkelt krama upp lockar och få till vågor med fin naturlig form. Saltprodukter kan användas både i fuktigt och torrt hår men effekterna blir lite olika. Var sparsam för att undvika att håret blir för tungt. Pröva t ex: PHC Salt Water Styling Spray och Sachajuan Ocean Mist.

 

Spray = En finfördelad vätska i sprayflaska som inte bara finns i flera styrkor utan också i olika varianter. Spray kan användas till allt från att frysa en uppsättning till att preparera håret innan du ska sätta i spolar. För det senare är en blötare så kallad mist bäst. Den kommer i pumpflaska och kan också användas innan du t ex plattar håret. Ett tunnare och finare hår klarar sig med en lättare spray men kan bli för tungt och fall ihop om den är för kraftig medan ett grövre hår måste ha en det senare för att hålla formen. Med en blötare spray måste du vänta tills håret är torrt innan du kan röra det utan att påverka formen. Pröva t ex: L’Oréal Elnett och Toni & Guy Heat Protection Mist.

 

Torrschampo = Ett pulver på burk eller i sprayform som suger upp överflödigt fett och fräschar upp håret mellan schamponeringarna. Idag används det också för att det ger massor av volym utan att du behöver jobba så mycket. Spraya det i hårbotten och fördela ut genom att rufsa med fingertopparna eller borsta. Pröva t ex: Batiste Dry Shampoo och Kisby Dry Shampoo.

 

Vax = En slags hårgelé som används för att hålla ihop en frisyr och forma den. Vax kan också användas för att ge glans. Det passar till korta frisyrer där du vill ha definition och lite rufs, då kan du också relativt enkelt styla om håret under dagen. Men du kan även använda vax till längre hår som du vill kamma bakåt eftersom det samlar ihop stråna och håller dem plats utan att det blir hårt. Det finns också ett slags mjukare vax som används för att hålla ihop och definiera frisyren. Eftersom det är lättare i konsistensen kan du med fördel använda crème i mellanlånga och långa hår. Det ger lite glans och lätt kontroll. Pröva t ex: Kiehls Creative Cream Wax och Studio Line Indestructible Wax.

 


HÅRFÄRGNINGSGUIDE

  • Du bör alltid läsa och följ bruksanvisningen på förpackningen noga.
  • Du bör utföra ett hudallergitest 48 timmar före varje användning av hårfärg eller henna, se därför till att köpa produkten minst 48 timmar före du avser att använda den.
  • Hårfärg är inte avsedd för barn under 16 år.
  • Om du har temporära tatueringar med svart henna kan det öka risken för allergier vid hårfärgning.
  • Du ska inte färga håret om:
    Du har utslag i ansiktet eller känslig, irriterad och skadad hårbotten
    Du har reagerat på hårfärgningsmedel tidigare
    Du har reagerat på en temporär tatuering med svart henna tidigare


Här ser du vilka olika tekniker som finns när du vill byta hårfärg. Fråga gärna personalen i affären om du behöver hjälp.


Blondering
Använd en blondering för att ljusa upp ditt hår, göra slingor eller för att ta bort gammal hårfärg innan du färgar håret i en ny nyans. En blondering ljusar upp håret 1–6 nyanser, beroende på vilken produkt du väljer och hur länge du låter den verka.

 

Täcker grått hår:

0% (grått hår saknar pigment)

Hållbarhet:

Permanent

Efterbehandling:

Schampo och balsam för blonderat hår


Permanent färg
Med permanent hårfärg kan du få nästan vilken nyans du vill, så länge den är mörkare än din ursprungsfärg. Det går att färga håret något ljusare, men under förutsättning att ditt hår inte är färgat sedan tidigare. Tänk på att om du är blond och vill färga ditt hår mörkt bör du förpigmentera, för att undvika missfärgning – fråga personalen om tips och råd!

 

Täcker grått hår:

50 till 100%

Hållbarhet:

Permanent

Efterbehandling:

Färgbevarande schampo och balsam


Intensivtoning
Är du nyfiken på att byta hårfärg, eller vill du kanske bara täcka de första grå håren? Då är intensivtoning ett bra val. Den stora fördelen är att du slipper en skarp utväxt. Välj gärna en något mörkare nyans än din nuvarande hårfärg – det går inte att tona håret ljusare.

 

Täcker grått hår:

Upp till 50%

Hållbarhet:

24 tvättar

Efterbehandling:

Färgbevarande schampo och balsam

 

Toning
Vill du bara fräscha upp din naturliga hårfärg och öka lystern, är en toning ett utmärkt val. Tänk på att du aldrig kan tona ditt hår till en ljusare nyans och att en toning inte alltid täcker gråa hår.

 

Täcker grått hår:

50 till 100%

Hållbarhet:

6–8 tvättar

Efterbehandling:


Färgbevarande schampo och balsam


Kommentarer


Kommentera inlägget här: